Crisisberaad in Duitsland om mogelijk ontslag van Seehofer: regeringscrisis compleet

Crisisberaad in Duitsland om mogelijk ontslag van Seehofer: regeringscrisis compleet

Gisteren waren er al bronnen die meldden dat de Duitse minister Seehofer zijn ontslag had ingediend. Seehofer zelf heeft aangegeven uiteindelijk dat zijn ontslag inderdaad al was aangevraagd, maar dat veel mensen hem ervan af wilden praten. Dat is gelukt, want vandaag heeft hij zijn laatste gesprek met bondskanselier Merkel. Het is dus ook mogelijk de laatste dag van de huidige Duitse regering.

Horst Seehofer zegt dat zijn toekomst als Duits minister van Binnenlandse Zaken afhangt van de uitkomst van een gesprek met de CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel. Dat gesprek zou later vandaag moeten plaatsvinden.

Seehofer zegt dat hij vandaag een gesprek heeft met de CDU. "In de hoop dat we tot overeenstemming komen", aldus de minister.

Het aanbod om vandaag nog met de CDU te praten noemt Seehofer een concessie aan de partij van Merkel. "Anders zou het vandaag definitief zijn geweest", zei hij over zijn ontslag.

Stapt Seehofer op, dan gaat het CSU weg uit de regering. Dan kan Merkel alleen doorgaan met de Groenen erbij, maar dat is al uitgesloten. Dan moeten er nieuwe verkiezingen komen en verliest het CDU waarschijnlijk veel zetels aan de liberale FDP en de rechts-populistische Alternative für Deutschland.

Merkel heeft Seehofer dus nodig om het politiek te overleven, want de vrouw zou al helemaal zijn of zij dan nog wel door zou gaan als leider van het CDU. Men begint een beetje Merkelmoe te worden en zeker met de fouten van afgelopen tijd, is alles wat zij aanraakt niet meer goud, maar brons. Een spannende dag dus.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties