Volkskrant-psycholoog geschokt door onderzoek: door oorlog tegen mannelijkheid zijn vaders halve moeders geworden!

Joh, je verwacht het niet.

Steven Pont is deze maand gastcolumnist voor de Volkskrant. Als psycholoog en therapeut duidt hij daar “thema’s en gebeurtenissen uit het nieuws vanuit de psychologie.” Hartstikke interessant, natuurlijk.

Maar wat wekt de verbazing? Meneer is geschokt dat de feminisering van de samenleving een negatieve impact heeft op vaders. Die zijn vergeten wat het is om vader te zijn en zijn een soort tweede moeder geworden, alleen dan nóg beschermender. 

Uit onderzoek van VeiligheidNL en Stichting Opvoeden.nl blijkt namelijk dat vaders aan het opschuiven zijn. Zij stimuleren hun kinderen tegenwoordig veel minder om risicovol te spelen dan de moeders. En niet zo’n beetje ook. Van de moeders moedigt nu zo’n 30 procent hun kind aan om risicovol te spelen, tegenover 16 procent van de vaders. Nu is 30 procent als ouder natuurlijk al angstaanjagend weinig en zelfs zorgelijk, maar 16 procent is werkelijk beschamend. Verder gaf maar liefst 58 procent van de vaders in datzelfde onderzoek ook aan dat ze hun kinderen niet toestaan op een manier te spelen zoals ze dat zelf vroeger als kind wel deden. Ook dat is weer meer dan de moeders, die toch ook nog de 41 procent haalden.

En dat is een probleem. Kinderen leren namelijk niet door theoretische bespiegelingen, maar door ervaringen. Ze moeten ondervinden wat het is om uit de boom te vallen, om een stoeptegel tegen het hoofd te krijgen, en om keihard onderuit te gaan met de fiets. Met andere woorden, door dat soort risico’s van tevoren uit te sluiten doe je kinderen géén dienst.

In het verleden begrepen vaders dat, maar nu niet meer. Voor de Volkskrant en meneer de psycholoog komt dat blijkbaar als een grote schok. Voor ieder normaal mens niet. De academische cultuur vertelt mannen al decennia dat ze vooral niet mannelijk mogen zijn; dat we onze ‘zachte,’ ‘vrouwelijke’ kant moeten ontdekken en van daaruit moeten leven. Mannelijke mannen zijn gevaarlijk.

Het is nogal wiedes dat die academische cultuur uiteindelijk doorgestroomd is naar de popcultuur en dus naar de hele samenleving. Het gevolg is dat vaders zich gedragen als overdreven-moeders. Let wel, niet als moeders, maar als overdreven voorzichtige moeders. Wij vaders hebben moeders ingehaald qua bemoedering.

Ironisch genoeg komt dat juist door kranten als de Volkskrant; dagbladen die ‘de mannelijkheid’ jaren geleden de oorlog verklaarden en de samenleving massaal wilden feminiseren.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  In de middeleeuwen werden kinderen beschouwd als kleine volwassenen.
  Nee
  Anders zeggen
  Tot voor heel kort
  Kijk naar de foto’s van je opa’s en oma’s

  Maar begin 20ste eeuw kwam er iets van een verschil
  Miniem
  Kinderen mochten kinderen zijn
  Al was het maar heeeeel even.
  Toen kwam vrijheid
  In de jaren zestig, eind jaren 50
  Nog steeds armoede
  Bittere armoede zoals bij ons
  Maar kinderen konden soms kinderen zijn
  En hadden bovenal
  Veeeeeeeeeeeel vrijheid
  (tussen het loodzware industriewerk of de meisjes die nooit echt naar school konden en voor de gehele familie moesten zorgen)

  Deze generatie
  Zijn we weer terug bij af
  Kinderen zijn weer volwassen geworden
  Helaas de volwassenen ook
  Misschien leven we in een wereld zonder volwassenen.
  Althans in West-Europa en Canada.

 2. Two Ravens Black Kettle

  Kinderen worden als volwassenen behandeld
  Discussie, debat, kruipen
  En de volwassenen zijn de kinderen.

  Misschien leven we in een wereld zonder volwassenen ?
  Althans in West-Europa en Canada.

 3. Two Ravens Black Kettle

  Overigens past dit precies in het beeld wat ik heb dat Nederland Zweden is aan het passeren op alle fronten.

  En Zweden is het veruit het verste gevorderd in hun Brave New World/Fahrenheit 451/Animal Farm en good ‘ole 1984.

  Een fraaie eindsprint Kaaskoppen !

  1. sjun

   Even vooruitkijken zal mensen helpen een stevige pas op de plaats te maken. https://www.youtube.com/watch?v=mUrtD8BTjxY Gemulticultiveerde gekte ondergraaft de fundamenten van een deugdelijk georganiseerde samenleving.

 4. DolleDries

  Terwijl men in het Westen steeds meer geschiedenisloos wordt en bezighoudt met een uitgebreid geschiedenis-revisionisme, weet men binnen de islam precies wat het doel is. Samen met de grootschalige immigratie waarbij de bevolking van de respectievelijke landen nooit naar gevraagd is, vormt een sombere toekomst voor het Westen.
  De Canadese freelance journaliste Lauren Southern was onlangs op bezoek in Australië, waar ze een visum kreeg nadat ze eerst was aangehouden. Eerder werd ze in Groot-Brittannië verbannen.
  Op locatie in Australië wilde ze een zogeheten no-go zone bezoeken. Daar werd ze onmiddellijk opgepakt door de politie, die uitlegde dat ze het risico liep de vrede te verstoren als ze deze zone binnenkwam en vooral als ze de lokale moskee zou naderen.

  De massale immigratie staat op het punt de unieke identiteit van het Westen te vernietigen. In bovenstaand interview spreekt Southern over de toekomst en wordt onder andere Zweden aangehaald als een verschrikkelijk voorbeeld waar de bevolking binnen enkele decennia in de minderheid zal zijn en waarom dit in het Westen gebeurt.
  Een andere invalshoek op het probleem, suggereert de auteur Camille Paglia, die wijst op politieke correctheid en geschiedenisloosheid, maar ook universiteiten en een ontspoord feminisme als reden voor de neergang van het Westen. Paglia is feministisch, maar sterk kritisch over het nieuwe soort feminisme dat zich nu over het westen uitspreidt. Ze trekt parallellen tussen het Westen van vandaag en de val van Rome, iets wat volgens haar duidelijk te zien ze is in cultuur en kunst.

  1. Henk-Jansen

   Ik dacht al: Wanneer worden de moslims er weer bijgehaald…

   1. Floris

    Begrijp je de importantie van wat deze mooie en intelligentie vrouw aan de orde stelt, Henkie?

    Of is dat voor jou te hoog gegrepen?

   2. sjun

    Je wordt alweer bediend Henk https://www.youtube.com/watch?v=Mtu3MMUph4A

    1. DolleDries

     Ik had het al een keer gezien .goed stuk Sjun zie eens brullen en joelen in de zaal de idioten..

     Ik zou haar laatste zin als willen vertalen in Nederland. Een stoeltje bij de voordeur met dit warme weer wordt gestraft illegalen die woningen kraken gaan vrijuit en krijgen zelfs een verblijfsvergunning. Dit land wordt geregeerd door vol idioten.

    2. AS210854

     Sjun, wat een voordracht, en wat blijft ze rustig haar verhaal afmaken.

    3. Original NL

     Ja sjun….Alice Weidel neemt geen blad voor haar mond.
     Het geschreeuw uit linkse hoek tijdens haar voordracht is een zielige vertoning.
     En moet je die uitgezakte merkel zien zitten, hoe kunnen de germans zo stom zijn!!

     1. sjun

      Om een of andere reden nooit op de Nederlandse TV. Zo gaan er steeds meer mensen elders kijken om daadwerkelijk geïnformeerd te worden over wat er zoal in de wereld, Europa en Nederland speelt.

 5. fockingworst

  Gewoon domme papa’s je laat je toch niet tot een verwijfde man verworden.. Net zoals jongens van tegenwoordig.. Ze mogen bijna niks meer(tenminste de autochtone) geen bomen klimmen fikkie steken etc.. Die ruimte is er ook steeds minder voor dit… De bomen worden tegenwoordig om verschillende redenen tot 3 meter gesnoeid.. En als je tegenwoordig al een aansteker of zakmesje als kind in je handen houd ben je gevaarlijk bezig of asociaal.. ruimdenkendheid is totaal verdwenen.. Hoe gaan onze nederlandse jongens ons land ooit verdedigen als nodig..? Als je ze aankijkt huilen ze al

 6. Floris

  “Ironisch genoeg komt dat juist door kranten als de Volkskrant; dagbladen die ‘de mannelijkheid’ jaren geleden de oorlog verklaarden en de samenleving massaal wilden feminiseren.”
  ———————————————————————————-
  En daarin zijn ze ruimschoots geslaagd.

  Feminisering staat ook voor conflictvermijding. Dat is op zich best okee, maar als het doorslaat, en dat is wat er gebeurd is, krijg je dus een samenleving zonder ballen.

  Wellicht is dat de belangrijkste reden waarom de islam aan de winnende hand is. Want onder moslims is geen sprake van verzwakking door feminisering, integendeel.

  Misschien kunnen de feminiene mannen op dit forum, de trollen dus, daar eens over nadenken. Of is dat teveel gevraagd?

 7. Duijndam

  Dit zijn de bijdragen waarom ik DDS zo waardeer. Onze cultuur is onderhevig aan een decadente verloedering waarin het machteloze feminine hoger wordt gewaardeerd dan het viriele masculine mannelijke.

  Hoe denken we onze cultuur te kunnen beschermen tegen de (wel degelijk masculine) horden die ons overspoelen, niet in de laatste plaats omdat we dit passief laten gebeuren?

  Wie durft dit nog te signaleren en zich te verzetten?

 8. Antidotum

  Komt door die stomme feministes.
  Papa, althans de man, moet ook afwassen, stofzuiger, luiers verschonen, koken, poetsen, soppen en boodschappen doen etc.
  Die achterlijke wijven begrijpen niet dat de man er is om zijn gezin te beschermen en het inkomen te verzorgen, dat is zijn oerinstinct.
  Maar nee, de dames werken ook dus moet de huishouding worden verdeeld.
  Tja, geen wonder dat de Marokkanen de Nederlandse mannen zien als watjes, die niet meer durven te knokken voor gezin en vaderland,
  Ben blij dat ik daar nooit aan mee heb gedaan en mijn kinderen hebben het, juist daardoor, heel ver geschopt in de maatschappij.

  1. Duijndam

   Antidotum, uit uw bijdrage maak ik op dat u zich altijd gelukkig hebt gevoeld in een dienende rol aan de man die het huisgezin leidt en beschermt teneinde u in staat te stellen veilig uw zorgende rol te vervullen.

   Het is tegenwoordig uit de mode deze natuurlijke orde als normaal en natuurlijk te benoemen.

   Het vergt als vrouw moed op dit punt helder kleur te bekennen. Velen van uw seksegenoten zouden dit als bevrijding kunnen ervaren.

   1. Antidotum

    @Duijndam

    Eerder Op basis van gelijkwaardigheid, de partners doen voor het gezin waar zij het beste in zijn.
    Daarbij houd je rekening met elkaar.
    Ik ben nu eenmaal beter in vrouwenzaken en mijn man in mannenzaken.
    Het is niet zo dat de ondergeschiktheid van de vrouw uit de jaren ’50/60 enige rol speelt, die tijd is passè
    Je behoort elkaar vrij te laten, te respecteren en te zorgen dat je een stabiele basis creëert voor elkaar en voor de kinderen.
    Vertrouwen is de meest stabiele factor in een huwelijk.
    Tegenwoordig vecht men niet meer voor het huwelijk, bij het minste of geringste wil men scheiden, de drive is er uit.
    Oorzaak, veel mannen worden tegenwoordig gedwongen zich bezig te houden met vrouwenzaken, dat is tegennatuurlijk en vergt vroeg of laat zijn tol.

    1. Tengo Kawana

     Ja, uiteraard gelijkwaardigheid, maar de man heeft de touwtjes in handen.

     1. Antidotum

      @Tengo

      Ik ken gezinnen waar dat niet het geval is, daar maakt mams de dienst uit, in alles, met als gevolg dat paps degradeerd tot kwezel en steeds meer fysieke en mentale kwaaltjes krijgt door deze onnatuurlijke verhouding.

 9. Bes Tolen

  De oude echte geschiedenis van het Romeinse Rijk is wel voor een belangrijk deel te achterhalen. Zo is Rome als bestuurscentrum plus minus 300 tot 330 na christus vervangen door Constantinopel, dat daardoor ook de meeste inwoners van Rome overnam. Het christendom (en jodendom) is in die tijd definitief gevestigd. Denk aan Nicea. Evenwel bleef in Rome met de zuid west Europese gebieden wel een sterke macht van vorstendommen en bisschoppen achter, die langzamerhand in het westen grotere macht wist op te bouwen (centrum wel in Rome. Zo 395 werd de benaming paus ingevoerd), bijzondere jaren 500 en 800, en zich steeds vijandiger tegenover Constantinopel gedroeg waarvan de inwoners zich ook Romeinen noemden. Latijn was een 250 jaar nog de taal. Het inwonertal was toen door epidemieën al gereduceerd. Er was veel godsdienstig fanatisme. Organisatorisch was het echte Romeinse Rijk al in het westen (zie hiervoor) en in de randgebieden verzwakt. Constantinopel was mogelijk nooit echt een succes. Rome werd dus begin vierde eeuw een verlaten stad. Later werd nieuwe macht opgebouwd.

 10. denk eens na

  Er zitten genoeg kwees op dds ook wel genaamd gutmenschen.

 11. sjun

  Er zouden ook oorzaken gevonden kunnen worden in het eetpatroon dat via de bakfietsclub aan kinderen wordt opgelegd en dan is er nog de ideologie waarin de kinderen via onderwijs en televisie worden blootgesteld. https://www.youtube.com/watch?v=FTSvLKY7HEk

 12. Two Ravens Black Kettle

  Leestip: “The War on Boys” van een van de laatste der echte feministen Susannah Hoff Sommers (ook te vinden op youtube)
  Niet voor niets wordt deze moedige vrouw die zowel strijd voor gelijkheid als tegen de feminazi’s op vele universiteiten geboycot.

 13. Troelstra

  Nog iets dat op (kleuter)scholen gaande is: De gender-gelijkheidsideologie

  https://www.youtube.com/watch?v=yA8fgaBSDUw&feature=youtu.be

  Jongetjes worden op deze manier tot mietjes gemaakt. Het complete onderwijs is één grote linkse klucht geworden.

 14. Bes Tolen

  Vrouwen, het kan treffen en het moet ook treffen.
  Vrouwen kunnen erg problematisch of vervelend zijn. Sommigen hebben erg veel medelijden met mannen, die het niet verdienen. Anderen zweren bij bepaald soort mannen of vreemdelingen zonder er iets vanaf te weten. Weer anderen hebben het idee vreselijk veel haast te moeten betrachten. Nog weer anderen durven helemaal geen nee te zeggen.
  Een vrouw wijst iemand zeker twee keer af en krijgt ineens haast omdat een broer een collega meeneemt maar ze realiseert zich dat ze toch veel liever die eerste man had. Maar met die man wordt geen contact opgenomen.
  Een andere vrouw had kennis aan een man, die haar voor de zoveelste, stel zevende, ontmoeting belde maar ze gaf aan de man nooit ontmoet te hebben. Ze had net een man uit India ontmoet en daar voelde zich zich toe verplicht.
  Nog een andere vrouw kwam met ”haar vriend” aan de deur van de man om de kennismaking te beëindigen. Later bleek de vriend geen vriend te zijn maar de oudere broer.
  Nog een andere man was op bezoek bij zijn vriendin, een lerares, die blijkbaar juist een Ethiopiër had ontmoet. Ze was blijkbaar snel verliefd geworden. Ze beweerde dat de Ethiopiër intelligenter was.
  Nog een andere vrouw liet zich heel tijdelijk koppelen door een buitenlandse koopman aan een Egyptenaar. De liefde was snel over maar de vrouw was wel tot haar grote spijt haar Nederlandse vriend kwijt want die was helemaal zijn gevoelens voor haar kwijt.
  En ja, de vriend van een man, die heel goed over weg kon met de vriendin van de vriend. Zonder dat de man werk van haar wilde maken. ”Niet schieten onder een andermans duiven”. Het ging vanaf het begin niet goed tussen de vriend en de vriendin en de vriend kreeg een nieuwe vriendin waar hij ook mee trouwde. Toen de man enige keren naar het adres van de ex vriendin van de vriend vroeg, wilde de vriend het adres niet geven. Een misschien wat netelige situatie dus. Wat doe je in zo’n geval? Toch maar het adres geven, denk ik.
  Dan heb je nog gevallen als gescheiden (Nederlandse) vrouwen met kinderen of ongehuwd met kind(eren). Als dat ook nog kinderen van vreemdelingen zijn, is een Nederlandse man niet happig.

  Samen nog kunnen opbouwen, is het mooist. Het moet passen. Enzovoort. Ik denk dat echte mannen meer gezonde afstand nemen tot de romantiek en algemeen ook beter perspectief kunnen inschatten, minder zich met muizenissen bezig houden. Ik weet niet of het (altijd) zo is. Feminisme is onzin als je andere rotzooi aan denkbeelden niet eerst hebt opgeruimd. Dat doen vrouwen in meerderheid dus minder dan mannen. Dan zijn ze ook politiek eerder een sta in de weg. Helaas zie je de beste mannen ook niet in de politiek. Cultureel probleem. Oude achterlijke krachten, die ondemocratisch zijn, bepalen nog altijd. Hen staat alles nog open.

 15. Karel de Grote

  Wat is iedereen toch altijd snel geschokt tegenwoordig, mietjes aan het worden???

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.