Anti-rookbeleid raakt de kernvrijheden van individuen: hoe ver gaan we?

Vandaag was het het nieuws van de dag: rookvrije straten in Nederland. Rotterdam wil er aan beginnen en ook andere gemeenten denken er aan om rookvrije gebieden te ontwikkelen. Verschillende politici zijn het er al niet mee eens en nu uiten meerdere experts hun mening over ‘rookvrij Nederland’. Stukje bij beetje wordt de roker in een hoekje gedrukt.

In deze discussie gaan we over en weer met argumenten waarin ‘vrijheid’ en ‘gezondheid’ de meest gebruikte woorden zijn. Het gaat om de gezondheid van de ander die je schade berokkent, maar dat doet een auto ook, of boten en vliegtuigen. Consistent gebruik van het argument ‘gezondheid’ stuit in Nederland tegen een muur van hypocrisie en populisme. Men gaat namelijk niet net zo agressief in tegen de schadelijke gevolgen van alcohol en de gevolgen van alcoholgebruik.

De andere term, ‘vrijheid’, zorgt ook voor frictie. Je komt namelijk aan de vrijheid van de mens om te doen met zijn of haar lichaam zoals hij of zij wenst. Daarentegen, de vrijheid van de een eindigt op het moment dat het de vrijheid van een ander raakt. Zoals dat is met de schadelijke gevolgen van ‘meeroken’. Dat erkent ook verslavingsarts Van de Graaf:

Van de Graaf beseft zich terdege dat de vraag ‘waar houdt dit op’ zich opdringt bij het verbieden van roken op straat. ,,Je botst op een gegeven met de persoonlijke vrijheid van het individu. Je kunt niet zomaar overal roken verbieden. Er zúllen rechtszaken komen. En dat is goed, die hebben we nodig om grenzen te bepalen. Wat mij betreft moet de APV gebruikt worden op plekken waar kwetsbare mensen zijn. Zoals ziekenhuizen en plekken met kinderen. Een totáál rookverbod is wat mij betreft niet nodig. En kan ook niet.’’

Gelijk heeft die. Uiteindelijk gaat het niet meer om verboden en APV’s, maar om de grondrechten van de mens. Dat lijkt misschien te ver gezocht, maar we bereiken in deze anti-rookdiscussie wel zeker de grenzen van de vrijheden van individuen. Zo moeten we het ook zien en zo moeten we het ook zeker benaderen. Het is niet simpel ‘verbieden’ en klaar is Kees. Er gaan nog veel rechtszaken komen.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

87 reacties

 1. Johnny Roest

  De vrijheid van rokers houdt natuurlijk op als anderen moeten hoesten van hun stankwalmen.

  1. IJsbrand Koudvuur

   “…als anderen moeten hoesten van hun stankwalmen…”

   Wanneer gebeurt dit nu nog echt? Alsof de roker (tegenwoordig) niet weet waar ‘ie mag roken, en overal staat te dampen.
   Rokersruimten zijn speciaal voor dit soort hoesters in het leven geroepen, zodat die hoester geen rook van de tevreden roker in hoeft te ademen.

   1. Capo

    Multinickers

 2. Duke

  Is dit een verkapte manier om rokers de multikul door de strot te duwen door ze een shisha lounge in te jagen?

  1. Johnny Roest

   Zeker, de islam is de schuld.

   1. Top

    Blablabla! Blaaskaak! en? Juist ja.

 3. Fortiori

  Het typerende is dat een roker niet in zijn eigen walm gaat zitten maar de asbak zo plaatst dat de buurman er het meeste last van heeft.

  1. IJsbrand Koudvuur

   Net zo typerend als een niet-roker die altijd groene thee drinkt?

   😉

 4. Vit

  Tip: Schakel in de file of bij een stoplicht de airco of aanjager uit, je hebt geen idee wat je binnen krijgt, 100 maal erger dan als iemand een sigaret rookt.

  1. Top

   Daar heb je een knopje of schuifje voor. Dat zorgt ervoor dat de lucht IN de auto circuleert. Zo dat moet je ook gebruiken als je airco aan staat, dan koelt hij de binnenlucht steeds weer opnieuw, wat een koelere auto oplevert. Helaas, moet je dat ook aan sommige autoverkopers vertellen, want die weten dat niet eens. In in mijn auto, gaat automatisch de klep van buiten naar binnen dicht, als de airco aangaat.

   1. Vit

    Zijn jouw ramen dan niet binnen de kortste keren beslagen?

    1. Top

     Nee hoor, niet als je de airco gebruikt. De rammen zijn warm en damp kan niet ontstaan. Wel als je de kachel gebruikt, dan verdampt het vocht wat in je auto zit en slaat op de koude ramen. Probeer het maar met je airco, kost minder en is koeler.

     1. Vit

      Ehh ik heb aro-conditioning (alle ramen open).

 5. Holland

  Roken is een smerige gewoonte waardoor niet alleen de roker een uur in de wind stinkt en zijn smerige muil een asbak is met rotte tanden, maar die ook de hele omgeving met zijn vieze verslaving vervuilt.

  Niks dus kernvrijheden van individuen. Opzouten met je gore tiefusbende. Ga maar onder de grond wonen.

  1. Vit

   Kettingroker geweest?

  2. IJsbrand Koudvuur

   Dit is inderdaad een hele typische reactie van een ex-roker, vit.
   Al 8 jaar meen ik…
   …daarom is Holland altijd een beetje bozig.
   😉

   1. Capo

    Beter een beetje bozig dan een multinicker 🙂

  3. Vit

   De pest met roken is dat het uitstekend werkt bij stress althans bij mij, een bak koffie met een sjekkie en een probleem is zo op gelost.

  4. van Urk

   Met dat laatste zin kan ik -i.p.v. die rokers- genoeg andere zaken en smerige gewoontes door individuen gaan opnoemen die van mij mogen optyfen en onder de grond mogen wonen. Dat soort betuttelende ontmoedigingen moeten zij ook maar eens proberen bij wietrokers, alcohol drinkers, vette hap eters, naast de pot schijters, naakte zonnen baders , overmatige deodorant gebruikers etc. etc.

   1. IJsbrand Koudvuur

    “…optyfen (…)wietrokers, alcohol drinkers, vette hap eters, naast de pot schijters, naakte zonnen baders , overmatige deodorant gebruikers etc. etc…”

    Van Urk is een orthodoxe Imam geworden?

    1. van Urk

     Beste IJsbrand Koudvuur. Ik ben een roker die probeert geen last te willen zijn voor anderen. Zouden andere mensen met andere nare en rare gewoontes ook moeten gaan doen.

   2. Frits Jansen

    En mannen met een penetrante after-shave!

  5. Vit

   Helaas heb ik een aro-conditioning.

   1. Elu Thingol

    Ter info van Vit (en Holland).

    NEW YORK – Noord-Korea heeft zijn nucleaire en raketprogramma’s niet stilgelegd en overtreedt de sancties die de VN aan het land heeft opgelegd. Dit staat in de halfjaarlijkse rapportage over de implementatie van de sancties die vrijdag aan de Veiligheidsraad is overhandigd.

    In het vertrouwelijke rapport, dat door onafhankelijke deskundigen is opgesteld en door persbureau Reuters is ingezien, staat dat Noord-Korea onder meer geprobeerd heeft om wapens en ballistische raketten te leveren aan Houthi-rebellen in Jemen.

    1. swetsnek

     Over oprotten gesproken flikker eindelijk eens op neulveter

   2. Elu Thingol

    Vit en consorten kozen het hazenpad.

    1. Vit

     Pardon?

     1. Elu Thingol

      Q.E.D..

     2. Capo

      Rugridder

     3. Floris

      Hazenpad en Q.E.D zijn typisch Quisling taal.

      Nu kan het natuurlijk zijn dat de hond en het baasje steeds meer op elkaar gaan lijken, maar ik begin meer en meer te denken dat Elu Guusje gewoon een alias van de gek is.

  6. Frits Jansen

   Op deze eentonige website las ik per ongeluk “islam is een smerige gewoonte”.

  7. Top

   Loop onder een bus mongool!

 6. staleo

  Als ze net zo hard achter de kopvodden,Burka,s en boerkinies in de openbaarheid gaat jagen heb ik er geen enkele moeite mee.

  Ik heb daar veel meer moeite mee, dan iemand die buiten rookt.

  1. Frits Jansen

   Heeft u ooit een vrouw in Burka gezien? Ik wel (niet in Nederland) en ze zag er prachtig uit, als een prinses uit 1001 nacht.

   1. Vit

    In een Boerka is een vrouw niet te zien, daar is zo’n tent voor.

    1. Capo

     Sommige volharden in de gedachte dat de islam een onschuldig sprookje is, Fritslim is daar één van.

     1. Frits Jansen

      En u bent doodsbang voor de islam. Omdat Wilders die u heeft aangepraat.
      islamofobie is goed behandelbaar.

    2. Frits Jansen

     U heeft kennelijk inderdaad nooit een vrouw in boerka gezien. Helemaal los van wat ik van de woestijncultuur van Arabië denk, wie de vrouwelijkheid van deze dames niet ziet is een homo.
     Nee, niet aankomen. Dáár is nu juist die boerka voor.

     Beeldschone vrouwen en geile Arabieren, dat gaat alleen goed met een Boerka ertussen.

     1. Holland

      Frits draait de zaken graag om. Omdat hij zijn pik achterna loopt en die geile middeleeuwse Arabieren ook, vindt hij dat een vrouw vermomd in een vuilniszak moet lopen.

      Nee boerelul Frits, grote zakkenwasser, lul de behanger: het zijn niet de vrouwen die het doen, het zijn de klootzakken van mannen die fout zijn. Maar jij bent te stom en te minderwaardig om dat te kunnen zien. Ze moeten je afschieten.

     2. Frits Jansen

      @Holland: u bepleit een ISLAMITISCHE straf voor mij?

      Nogmaals als u praat van een vuilniszak heeft u nog nooit zo’n dame gezien.

      Nee, ik neem het ze niet kwalijk, die mooie ogen kregen ze van Allah, maar een feit is dat ze et ravissant uitzien

      En ga dat woord nu maar opzoeken.

     3. Floris

      “Nogmaals als u praat van een vuilniszak heeft u nog nooit zo’n dame gezien.”
      ——————————————————————
      Google afbeeldingen brengt uitkomst: https://www.google.be/search?q=boerka&rlz=1C1OPRB_enBE608BE625&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwio7N_Y4tPcAhVP_aQKHSz1A7oQ_AUICigB&biw=1280&bih=918

      Komt dicht bij een vuilniszak. Was nu maar naar specsavers gegaan, Fritsje.

     4. Stanly2000

      Fritsje is een geil gereformeerd akelig mannetje, die de jongetjes het liefst in het donker knijpt. Bah!

   2. Stanly2000

    Fritsje heeft een vrouw in negligé (voor Fritsje: nachthemdje) gezien en dacht dat het een burka was.

   3. penis aqua di rosa

    FJ:
    Dan wordt het echt tijd dat je o.a. eens een paar dagen in amsterdam-osdorp of de bos en lommerbuurt gaat rondstruinen. Ik heb daar steeds meer de neiging die niet fris ruikende lappen van die vrouwelijke pinquins af te trekken. Ik waan me daar echt in het buitenland en als ik vakantie wil, reis ik zelf. Ik heb mij voorgenomen nooit meer een moslimland te bezoeken. Ik zoek het niet op, hier al meer dan genoeg van dan unheimische gefühl, wat zit er onder die tenten.

  2. Steve Van der Vekens

   Klopt, net zoals niet-rokers aanstoot nemen aan andermans sigarettenrook en het recht hebben om daar niet in te moeten zitten, hebben blanke Europeanen ook het recht om niet op hoofddoeken te moeten kijken.

 7. Frits Jansen

  Een grondrecht om te roken bestaat niet.

  1. Stanly2000

   Fritsje bedankt voor je wijze les! Welke grondrechten hebben we wel? Werken tot 67, belasting betalen en houdt het daar op? Genieten van het leven op wat voor wijze dan ook hoort niet bij de grondrechten?

   1. Frits Jansen

    Zoek maar op EVRM.

 8. Steve Van der Vekens

  En dat terwijl ze in Amerika cannabis overal legaliseren omdat mensen graag een jointje roken.
  En wat doet Europa? Die gaan weer geheel tegen de stroming van de natuurlijke evolutie van de moderne mens in.
  Europa is echt van het paadje af.
  Doet alles tegenovergesteld van de VS – welke hun best doen om van hun continent iets te maken – om zo de usefull idiots aan hun kant te krijgen die maar wat lopen te blèren.

 9. Vit

  Btw, als heel Nederland acuut stopt met roken heeft de overheid een dik probleem, maar die wegvallende accijnsinkomsten worden dan wel weer ergens anders verhoogd, brandstof of zo.

  1. Heinz

   Ze zullen hun pijlen richten op suikers, hopelijk. Zoet broodbeleg zoals chocolade korrels, hagelslag, aardbeienjam. Dat is ook belangrijk ivm obesitas bestrijding.

   1. Original NL

    Heinz zit ook vol suikers!!!

  2. Henk-Jansen

   Roken kost de samenleving 30 miljard per jaar dus er is geen enkel probleem.

   1. Vit

    Daar heb jij vast een link van?

    1. Henk-Jansen

     Als je het opzoekt op google vind je het vast wel.

     1. Vit

      De gang van zaken is zo dat als reaguurders met onwaarschijnlijke verhalen komen zij dit zelf moeten bewijzen, zo niet dan verdwijnt het gewoon in de denkbeeldige prullenbak.

  3. Capo

   “Btw, als heel Nederland acuut stopt met roken heeft de overheid een dik probleem…”

   Klopt, als ik mij niet vergis gaat het om zo’n 4 miljard.

 10. Adriaan

  Iedereen moet en mag doen wat hij met zijn eigen lichaam/geest wil. Roken, zuipen, neuken enzovoort. Maar niet als een ander daar last van heeft. Als ik op een bankje in de zon heerlijk zit te genieten en er komt een roker naast me en ik zit in die gore stank, dan ik mijn genieten voorbij en dan zijn er maar twee oplossingen: of de roker gaat ergens anders zitten of ik sta op. En bij dat laatste laat ik me dus wegjagen. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn dat een roker het privilege heeft van bankzitten?

  1. Elu Thingol

   @ Adriaan

   U slaat de spijker op de kop.

   1. RobertMarsman

    Wha anti-rokers beginnen langzaam aan moraalridders te worden. Beetje zeuren om niks. Ik heb liever tien rokers naast me zitten dan een alcoholist. Die stinken nog veel erger uit hun bek.

    1. Elu Thingol

     @ RobertMarsman

     Liever heb ik geen van beiden naast mij zitten.

    2. Adriaan

     @RobertMarsman, ik wil geen roker en geen alcoholist naast me “-). Ik ben absoluut geen moraalridder, maar weiger om in de stank van een ander te zitten.

     1. RobertMarsman

      Nou ach valt allemaal wel mee hoor. Ook rokers wassen hun kleding, poetsten hun tanden en douchen elke dag. Alcoholisten daarentegen nemen meestal een loopje met hygiene.

      We doen nu net alsof roken een enorm maatschappelijk probleem is. Tegenwoordig ben je als roker bijna verantwoordelijk voor de kwaaltjes die je buurvrouw heeft. Je bent bijna een crimineel tegenwoordig. Dat terwijl roken ansicht helemaal geen maatschappelijk probleem maar alcohol daarentegen natuurlijk wel.

      Alcohol veroorzaakt agressie en geweld, veel vechtpartijen en mishandelingen, criminaliteit bv diefstal, echtscheidingen waar vaak de kinderen dan weer de dupe van zijn. Dodelijke ongevallen. Ook in de jeugd leidt alcohol gebruik tot problemen zoals comazuipen bv. En een paar jaar geleden had je dan weer het fenomeen van breezermeisjes. Jonge meiden van 16 a 17 die seks hadden in ruil voor een breezertje en noem maar op. En dan zijn ze natuurlijk zo zat als een hond dus doe ze het ook weer niet veilig en voor je weet is een meisje van 16 a 17 zwanger.

      Om maar eens even wat maatschappelijke problemen omtrent alcohol op te sommen. Maar roken is erg.

     2. Adriaan

      “Nou ach valt allemaal wel mee hoor.” Ik kom toch nog even terug op dit item. @RobertMarsman, mag ik zelf bepalen of een roker naast mij op het bankje stinkt of niet. Ga jij voor mij bepalen dat het wel meevalt? Ben je dan een eikel. Het interesseert me niet hoeveel een roker zichzelf doucht of zijn tanden poetst. Het gaat om het moment dat een roker naast me zit en zijn sigarettenrook in mijn richting blaast. En daar heb ik last van. En dan mag dan niet van jou? Ga daar maar eens over nadenken, narcist.

    3. DolleDries

     Ik liep van de week achter een paar van die ingepakte vrouwen jezus wat een zweet stank.

     1. Elu Thingol

      Wat heeft dit met roken te maken?

     2. DolleDries

      Nou dat het ook stinkt.

     3. DolleDries

      En dat ik nu begrijp waarom in die wereld de vrouw achter de man moet lopen.

     4. Elu Thingol

      @ DolleDries

      U maakt uzelf belachelijk.

    4. Original NL

     …Wha anti-rokers beginnen langzaam aan moraalridders te worden…
     Dat waren ze al vanaf het begin!

  2. Top

   Dus, als ik je nu zeg, dat ik je hier niet meer wil lezen, omdat ik last van jouw flauwekul gelul heb, dan blijf je weg? We zullen het zien. Of is dit anders?

   1. Adriaan

    @Top, dit is mijns inziens geen goede vergelijking. Je leest iets of je leest het niet. Teksten op de pc stinken niet 🙂

    1. Adriaan

     @Top, nog een vraag: ben jij een roker?

     1. Top

      Wel geweest en mijn leven lang in gewerkt (cafebedrijven uitgebaat) Koste me een vermogen in de jaren ’80 en ’90 om de luchtzuiveringsapparatuur te laten instaleren. Ben 14 jaar geleden gestopt. Waarom? Omdat ik mij een paria begon te voelen en stoppen is niet moeilijk, als je maar wil!

  3. Capo

   @Adriaan: De oplossing ligt veel vaker in de vraag: “Hallo, heeft u er bezwaar tegen als ik een sigaret op steek?”

  4. Steve Van der Vekens

   Haha! Ik ging ooit eens op een bankje zitten om een zelfgerolde sigaret aan een bushalte aan te steken. (de hetze tegen rokers was toen in opmars)
   De wind draaide plots en twee oudjes kregen een hele walm in hun gezicht.
   Dat was natuurlijk niet de bedoeling, en zij gingen ergens anders zitten.
   Maar in mezelf kon in er toch om lachen. 😀
   Dat kan nu eenmaal gebeuren.

 11. Pindas

  Hoever gaan we??????Die limiet is al JAAAARRRUUUUNNNN verstreken!

  1. van Urk

   Inderdaad. Mensen kunnen zich ook gaan aanstellen. Dat beetje sigaretten rook in de buitenlucht is trouwens qua gezondheidsschade minimaal te noemen en is ons lichaam goed in staat om deze verwaarloosde giftige stoffen nog te kunnen af te breken. De meeste gevaarlijke stoffen met uitzondering van nicotine zijn trouwens grotendeels verbrand en gaat de zeikerige mee-roker wekelijks meer dood aan het verschonen van de wc met chloormiddelen, het toedienen van cosmetische middelen op het lichaam waar onbewust ook de dampen van ingeademd worden of bij het open trekken van een verfblik tijdens het klussen. De argumentatie dat roken stinkt dat klopt maar in de stad ruik ik meerdere onbekende geuren waar mijn hersenen van in de kluts raakt wat van deze geuren schadelijk is of niet.

 12. Pescador

  Dit is gewoon een hetze tegen rokers, een paar idioten denken dat ze de wereld kunnen verbeteren, als ze klaar zijn met de rokers beginnen ze wel aan de drinkers . Die lui moet je ook het land uitzetten

 13. Steve Van der Vekens

  Mooi samen gevat.
  Er gaan geruchten in Amerika dat het roken van cannabis een grondrecht van de mens zou moeten worden.

 14. chrism

  Wel eens je eigen afgevraagd waarom Nederland en in het bijzonder de havens van Rotterdam en donkerste rood op de milieu kaart staat en ik bedoel die van de wereld ?

  Auto’s / Nee
  Open haarden / Nee
  Rokers ? Nee
  Zee schepen / JA

  Maar dat horen we niet puur omdat Den Haag hier heel veel geld mee verdient .

  Terug komend op het roken , zoveel mogelijk alle vrijheden verbieden dan weet je zeker dat de hell losbreekt .

 15. penis aqua di rosa

  Wanneer consequent zijn?
  Het roken van tabak (sigaretten) mag straks niet eens meer in eigen huis, want daar stevenen wij al hard op af.
  Maar, wat te denken van het gewoon door mogen en kunnen roken van hallucinerende stickies, dus in de coffeshop (ahum) of op straat, de shisa-lounge of waar dan ook de waterpijp gebruikt wordt, etc etc.
  Dan ben ik, echt waar, tegen elke manier dan ook van, ROKEN.
  De één niet, dan ook de ander niet.
  Maar waar het op aan komt: HANDHAVING en daar hoeft men zich in Nederland niet druk om te maken. Handhaven is een vies woord in elke vorm van wetgeving dan ook.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.