Bizar: vallend rotsblok beëindigt het leven van vluchtelingen in Kroatië

Geen categorieaug 13 2018, 8:00
De route van Afrika en het Midden-Oosten naar Europa is lang en gevaarlijk. Of het nu de Middellandse Zee is, of de route door de Balkan en Oost-Europa. Toch zijn er nog steeds honderden, zij het niet duizenden vluchtelingen die de gok wagen om een beter leven te krijgen. Vaak genoeg met de dood tot gevolg.

In Kroatië zijn twee Syrische vluchtelingen om het leven gekomen toen ze werden bedolven onder een rotsblok. Ze hadden met tien andere Syriërs overnacht in een bos. Gisterochtend brak daar een rots van enkele tonnen af, die bovenop de groep viel.

Meerdere mensen uit de groep raakten bij het ongeluk gewond. Ze waren wel in staat om in een dorp in de buurt hulp te halen. Daar kregen de overlevenden ook eten en drinken.

Dit soort ongelukken en gebeurtenissen moeten de ogen doen openen van regeringsleiders. Ze moeten niet schijnheilig 'humaan' zijn, maar de juiste moeilijke beslissingen nemen. Meerdere partijen hebben geopperd om een 'Fort Europa' te maken. De buitengrenzen op slot, zodat vluchtelingen in opvangcentra buiten Europa kunnen afwachten of ze wel of niet een verblijfsvergunning kunnen krijgen.
Al stuit je dan op een volgend probleem. Er zijn regels met betrekking tot het verkrijgen van een verblijfsvergunning, maar als er miljoenen legitiem op de vlucht zijn, kan je die dan ook opnemen? Op een moment bereik je de grens, letterlijk en figuurlijk. En de Europese Unie kennende komt men daar weer veel te laat achter.
Hoe vaak moeten dit soort tragedies zich voor gaan doen voordat er uiteindelijk goed beleid wordt gemaakt?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten