NOS zet weer in op identiteitspolitiek: progressie, zwarte modellen op covers van modebladen!

Geen categorieaug 13 2018, 9:00
Hoe goedbedoeld het ook is, mensen (ver)oordelen op basis van hun huidkleur is walgelijk en infantiel. Dan maakt het niet uit of een negatief bedoeld is, of positief bedoeld. Racisme is racisme. Ik ben daar erg stellig in, omdat het 'antiracisme' uiteindelijk racistisch gedachtegoed in stand houdt. Het focussen op huidkleur of de achtergrond van mensen, ook al is het positief bedoeld, is voor mij een 'no go' en zorgt er voor dat het uiteindelijk om de verkeerde dingen gaat.
Vooral de NPO kan er wat van, door het schrijven van artikelen die specifiek ingaan op de huidkleur van mensen. Zij het om een film dat specifiek gaat om 'zwarte superhelden', of zoals nu blijkt, zwarte modellen die op covers van modebladen staan. De omroep doet alsof het een hele prestatie is en dat we mogelijk in een 'nieuw tijdperk' zijn beland.

Dit keer valt er iets op aan de toonaangevende septembernummers: veel Engelstalige edities van onder meer Vogue, Glamour en Elle en andere toonaangevende magazines hebben gekozen voor zwarte modellen op hun cover. Op sociale media wordt de keuze bejubeld met hashtags als #blackgirlmagic en #blackbeauties. Is het een kentering in de modewereld of wordt het na september weer business as usual?

"Het schoonheidsplaatje dat wereldwijd wordt aangehangen is tot nu toe altijd blank, jong, mager en het liefst blond golvend haar geweest", legt bladenmaker Janice Deul uit in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Neem een Doutzen Kroes. Ik ben dol op haar, maar er zijn meer typen en vormen van schoonheid."

Hoe zou het voor de modellen zijn? In de media wordt niet gesproken over hun schoonheid, maar over 'diversity' en haar huidskleur. Personen worden weer geobjectiveerd als een pion in een spel van identiteitspolitiek, een poppetje in een maatschappelijk diversiteitsspelletje. Ik zou mij verschrikkelijk voelen als ik dit als gekleurd model zou lezen en het zou alleen maar om mijn huidkleur gaan en de 'groepsidentiteit' waar ik toebehoor.
Als de NOS echt iets goed wil doen, dan moet het geen artikelen maken over dit soort onderwerpen. Als je het als 'speciaal' gaat behandelen, dan wordt het uiteindelijk niet normaal. Juich het toe, maar niet vanuit dit soort racistische invalshoeken.
https://www.instagram.com/p/BmOmNDvHU38/
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten