CDA-terriër Omtzigt wil doofpot wapengiften aan Syrische rebellenclubjes openbreken: ‘Ook bij jihadisten?’

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt maakt zich grote zorgen om de giften die Nederland heeft gedaan aan Syrische rebellenclubs. Er is niet alleen geld gestuurd, maar ook goederen in natura. Nu de burgeroorlog in dat land op z’n eind loopt wordt het tijd voor een grondige evaluatie. Alleen: Nederland maakt dat zelf onmogelijk. Alle leveranties van goederen zijn tot staatsgeheim verklaard en daarmee worden onderzoeken gefrustreerd. Vandaar dat Omtzigt met collega Martijn van Helvert een hele lijst aan Kamervragen aan Blok en Rutte stuurt, met de vriendelijke vraag die nog begin september te beantwoorden.

Hij is weer bezig: CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Of hij nu in de coalitie of oppositie zit, de taak van een volksvertegenwoordiger is nu eenmaal het controleren van de regering. Dus ook regeringen die (deels) een CDA-kleur hebben. Wat betreft de afwikkeling van de situatie in Syrië – waar ooit verschillende rebellengroepen actief waren die Assad moesten verslaan, of althans: in de beleving van Europese landen – ligt er een uitgelezen dossier om de regering eens goed de duimschroeven aan te draaien.

Want alhoewel in 2011-2012 het allemaal nog overzichtelijk leek, is in de jaren erna het strijdtoneel grondig veranderd. Niet alleen wat betreft de beheerste gebieden, maar ook het karakter van rebellengroeperingen. Velen van hen zijn veranderd in jihadistische bolwerken, en daarmee zijn giften van de Nederlandse overheid – verleend vanaf 2015 – mogelijk in foute handen terechtgekomen.

Controleren kunnen we dat echter niet, want alle overdrachtsbewijzen zijn tot staatsgeheim verklaard, en dus is zelfs voor de Tweede Kamer niet duidelijk wie precies wat ontvangen heeft van het toenmalige kabinet-Rutte II. Omtzigt probeert nu om duidelijkheid aan te brengen, met een spervuur aan Kamervragen:

1
Herinnert u zich dat u op 22 maart 2018 aan de Kamer schreef dat in het relatief stabiele zuiden van Syrië het steunprogramma aan de rebellen wordt voortgezet? 1)

2
Herinnert u zich dat u in juli aan de Kamer schreef: “Eind maart 2018 waren alle leveringen in Zuid-Syrië reeds afgerond, op één levering na die is aangehouden (het gaat om een veldhospitaal). Voor het veldhospitaal wordt een passende bestemming gezocht. Met het stopzetten van het NLA programma in Noord-Syrië, zoals vermeld in de kamerbrief van 14 maart jl. (zie antwoord op vraag 8), is daarmee het gehele NLA-programma in Syrië beëindigd”?

3
Wanneer is het besluit genomen om het NLA-programma in Zuid-Syrië te beëindigen en waarom is de Kamer daarover niet geïnformeerd?

4
Wat was de aanleiding om het NLA-programma in Zuid-Syrië te beëindigen?

5
Wie heeft de externe evaluatie van het NLA-programma in het tijdvak november 2016 -januari 2017 uitgevoerd?

6
Was de organisatie die de externe evaluatie uitvoerde onderdeel van de Rijksdienst?

7
Hadden alle personen die de externe evaluatie uitvoerde toestemming en ‘clearance’ van de diensten om staatsgeheime documenten in te zien?

8
Hadden de personen die de evaluatie uitvoeren de beschikking over de overdrachtsbewijzen?

9
Op welk moment zijn de overdrachtsbewijzen van NLA aan de Syrische rebellen voor het eerst aangemerkt als staatgeheim en welke kwalificatie hebben zij op dit moment?

10
Wie heeft de overdrachtsbewijzen aangemerkt als staatsgeheim?

11
Kunt u de overdrachtsbewijzen ter inzage leggen bij de Tweede Kamer?

12
Kunt u de stukken van het onderzoek (inclusief de conclusies) die geen staatsgeheimen bevatten, openbaar maken?

13
Kunt u de volledige stukken van het onderzoek aan de Kamer doen toekomen?

14
Welke doorlopende monitoring is uitgevoerd door het ministerie en kunt u die aan de Kamer doen toekomen?

15
Wat is de onderzoeksvraag van de onafhankelijke evaluatiedienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken (IOB), die een onderzoek doet naar de monitoring van de Nederlandse programma’s in Syrië waaronder NLA?

16
Wordt in dat onderzoek ook meegenomen of a. Wapens in de handen van jihadisten terecht gekomen zijn? b. Of Nederland binnen het internationaal recht gehandeld heeft? En c. Of de 22 groepen die Nederland uitgerust heeft, zich schuldig gemaakt hebben aan oorlogsmisdaden of andere misdaden?

17
Heeft de Nederlandse regering op enig moment geloofwaardige indicaties gehad dat zaken die geleverd zijn aan strijdende groepen in Syrië in handen gekomen zijn van extremisten?

18
Wanneer heeft de Auditdienst Rijk (ADR) opdracht gekregen om onderzoek te doen naar het NLA-programma van Nederland in Syrië?

19
Wat is de onderzoeksvraag van de ADR?

20
Waarom heeft de regering nu al vier onderzoeken (of monitoring) naar haar eigen handelen opgestart over het uitrusten van de Syrische oppositie tijdens de Syrische oorlog en bij geen van de onderzoeken de Kamer de mogelijkheid geboden input te leveren over de vraagstelling?

21
Welk onderzoek zou de Kamer zelf kunnen opstarten naar het leveren van voertuigen, uitrusting en andere zaken door de Nederlandse regering aan de Syrische rebellen, nu de regering de stukken geheim houdt en vooral zelf geheime en vertrouwelijke onderzoeken laat uitvoeren?

22
Staat een van de 23 groeperingen waaraan uitrusting geleverd is op een internationale terroristenlijst? Of heeft een van de groeperingen daar enig moment op gestaan?

23
Zijn de personen met een Nederlandse nationaliteit die hebben gevochten voor een van de 23 groeperingen die door Nederland zijn uitgerust, strafbaar?

24
Kunt u vraag 32 van Kamerstuk 29924, nr. 168 precies en afzonderlijk beantwoorden, aangezien dat de eerste keer niet gedaan is? De vraag luidt: “Zijn er aanwijzingen voor directe dan wel indirecte steun van Turkije aan ISIS, Tahrir al-Sham of andere jihadistische organisaties in Syrië? Zo ja, welke? Zo nee, bent u bereid tot onderzoek?

25
Is er op enig moment intern of extern advies gevraagd en/of gekregen over de leveranties aan gewapende groepen in Syrië? Kunt u aangeven welke adviezen er zijn en die aan de Kamer doen toekomen?

26.
Welke andere leveranties zijn er gedaan door Nederland, vanuit Nederland of via Nederland aan gewapende groepen in Syrië? (Inclusief geld, uitrusting, wapens) Kunt u een precies overzicht geven van de goederen die door, uit of via Nederland naar strijdende groepen gegaan zijn en daarvan een lijst aan de Kamer doen toekomen?

27
Kunt u deze vragen een voor een en binnen drie weken beantwoorden?

We gaan zien of dat laatste gaat lukken met dit kabinet…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Ni28

  Jammer dat de zoektocht naar de waarheid en leugen op inniciatief maar van een man ligt in het hele parlement. De hele Arabische lente is een grote mislukking van het Westen.

 2. Ben Zine

  Volgens mij is Pieter Omtzigt de ENIGE politicus in Den Haag met integriteit en een zuivere inborst. Iemand die de waarheid belangrijker acht dan partijpolitieke belangen, geen boodschap heeft aan gekonkel in achterkamertjes en ook bereid is voor die waarheid daadwerkelijk zijn nek uit te steken. Respect voor Pieter.

  1. Capo

   @Ben Zine: Omtzigt durft in ieder geval z’n mond open te doen. FVD heeft hem al uitgenodigd om lid te worden van FVD, dat is meestal een goed teken.

   1. Meester Kong

    “FVD heeft hem al uitgenodigd om lid te worden van FVD, dat is meestal een goed teken.”

    Het valt niet te ontkennen dat @capo wel gevoel voor humor heeft 🙂 🙂 🙂

    1. Elu Thingol

     De Blogstalker heeft geen humor.

   2. Ben Zine

    @Capo
    Omtzigt zou zeker een aanwinst zijn voor het FvD.

    1. Ni28

     Het is praktischer dat hij bij nu zelf regerende partij zit. Dat maakt hem juist sterker en geloof dat de CDA zich mee ongemakkelijk voelt en niets tegen kan doen.

    2. Tengo Kawana

     Omtzigt is niet bijzonder betrouwbaar (zijn portefeuille is vanwege leugens uitgekleed) maar ook niet dom. Overstappen naar het FvD zou politieke zelfmoord zijn.

     1. Rosasolis

      @Tengo Kawana. P. Omtzigt is briljant en eerlijk. En betrouwbaar. Wat hij hier heeft geschreven laat zijn dat hij moedig is en durf heeft. En dat is meer dan wat wij kunnen zeggen over de meeste medewerkers van de
      FvD, die helemaal niet democratisch is, en altijd zo vreselijk op zoek is naar sensatie, om zielen te winnen. Zoals die vreselijke racistisch kerel: Rama………,
      die overtuigd is dat mensen met kleur een lage IQ hebben. Een vergeet niet Thierry Boudoir, die het heerlijk vind om zich naakt te laten fotograferen, omdat de FvD zou “opkomen voor alleen de naakte waarheid”!!! De CDA doet het uitstekend, en was de grote winner in ons onlangs gehouden landelijk gemeente verkiezing. In de meeste gemeentes heeft de CDA de meeste stemmen gekregen. Dit oude stabiele partij heeft hard-werkende eerlijke mannen en vrouwen in het bestuur, die geen sensatie zoeken of nodig hebben. CDA heeft veel begrip voor sociale zakken, zonder een socialistisch partij te zijn.
      Goede wijn hoeft geen krans.

  2. DirkSteen

   Heel duidelijke reactie.
   is Pieter Omtzigt de ENIGE politicus in Den Haag met integriteit en een zuivere inborst. Iemand die de waarheid belangrijker acht dan partijpolitieke belangen, geen boodschap heeft aan gekonkel in achterkamertjes en ook bereid is voor die waarheid daadwerkelijk zijn nek uit te steken. Respect voor Pieter.

   1. Capo

    Zeker Dirk, Pieter is een echte rots in de branding, daar kan geen Kelderman tegenop!

  3. Marija

   +++++

 3. TotDeSchijtOnsDood

  Zo hoort VOLKSVERTEGENWOORDIGING te zijn idd..
  Het zou me alleen niets verbazen als dit een theatervoorstelling is.
  Omtzigt weet ongetwijfeld zelf dat deze documenten nooit boven water komen…
  en zijn vragen niet, of half beantwoord gaan worden.
  Leuk voor het publiek dus..
  De regering controleren in nederland is onmogelijk gemaakt
  zolang het kartel alles simpel ontkent of “staatsgeheim” verklaart.
  De oppositie in het Nederlandse politieke systeem mag klagen tegen een muur..
  meer niet!

 4. Blank en niet Wit

  Links praat krom wat recht(s) is.

 5. Two Ravens Black Kettle

  Ik schrijf het hier al jaren en jaren.
  Al vanaf Libië waar de Nato dienden als huurlingen-luchtvloot van Al-Qaida, Turkije, Qatar en Saoedi Arabië.

  Al jaren en jaren sponsort Nederland terroristen. In Syrië geven ze geld aan de jihadisten die vervolgens moordend en verkrachtend de niet-suni bevolking uitroeien.
  Nederland is een terroristen staat.

  En buiten Peter Omzigt houdt de totale ‘kwaliteits’media al jaren en jaren hun oorlogshitsende snavel.
  Maar wel jubelen over de Arabische Winter en jubelen toen Khadaffi anaal op een zwaard werd gespietst. Dat waren ‘onze jongens’ volgens de ‘kwaliteits’journalisten.
  Toendertijd waarschuwden alleen Arnold Karskens.

  Nederland steelt geld van de NLse burger en geeft het aan terroristen.
  Nu nog
  Nog steeds steunen ze NGO’s die direct samenwerken met terroristen en mensensmokkelaars om Europa te veranderen in een middeleeuwse woestenij.

  En wat horen we in Nederland ?
  De stilte van het graf met her en daar wat tumbleweed.

  Nederlanders zijn een verachtelijk lethargisch volgevreten volk dat geen reet om de toekomst van hun kinderen geeft.
  Virtue signalling is belangrijker.
  Nederlanders zijn van aard draaihalzen, altijd maar wegkijken, altijd maar doen alsof hun schijnheilige neus bloedt.
  Vandaar dat driekwart op partijen stemt die geld overmaken naar terroristen.

  1. IJsbrand Koudvuur

   Twa raven swarte tsjettel schreef:

   “…Nederlanders zijn een verachtelijk lethargisch volgevreten volk dat geen reet om de toekomst van hun kinderen geeft.
   Virtue signalling is belangrijker.
   Nederlanders zijn van aard draaihalzen, altijd maar wegkijken, altijd maar doen alsof hun schijnheilige neus bloedt…”

   Het terugkerende defaitisme van TRBK is misselijkmakend!
   Haar anti-Nederlandse sentiment wordt echter altijd ondersteunt door de reaguurders die vaderlandslievend proberen over te komen.

   1. struisvogelpolitiek

    @DolleDries
    Heel mooi stuk. De waarheid die alweer wordt weggelachen door onze MP.

 6. rexm

  Het zou weleens kunnen zijn dat het een afkoop is, in ruil voor geen aanslagen in Nederland.
  Nederland een vrije doorvoer haven van geld, personen en wapens.

  1. Pjotter

   En save haven voor terroristen die elders een aanslag pleegden en de luwte zoeken.

 7. EllyD18

  Dit mag van mij geheim blijven.
  Geen rebellen verraden aan Assad. Omtzigt moet wijzer zijn.
  Laat hem maar eens tegenstemmen in de Tweede Kamer, dan doet hij iets nuttigs.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.