De schuld van studenten stijgt verder: 11,2 miljard euro moeten studenten terugbetalen

Het leven van studenten gaat niet altijd over rozen, ik kan daarover meepraten. Natuurlijk, studenten hebben de tijd van hun leven en dat betalen ze of van het geld van hun ouders, of door te lenen van de Staat. Gelukkig zijn er ook studenten die hard werken voor hun studie, maar dat valt niet af te lezen aan de cijfers. De nationale studieschuld van studenten is namelijk gestegen tot 11,2 miljard euro.

De gezamenlijke studieschuld van afgestudeerden loopt elk jaar op, zoals te zien is in onderstaande tabel. De schuld was in 2017 ruim 143 procent hoger dan in 2009. Toen hadden ex-studenten samen een studieschuld van 4,6 miljard euro.

Studentenbonden vrezen voor de toekomst van de schuldenberg. “Sinds de invoering van het leenstelsel moeten studenten steeds meer lenen. Je ziet dat studenten steeds meer maximaal lenen. Dat is zorgelijk, dat laat zien dat het zonder een lening niet te doen is”, zegt Tom van den Brink van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). “Het meest schrijnende is dat we als samenleving een jonge generatie aanleren dat lenen normaal is. Dat is gecreëerd door het leenstelsel, dat werpt niet zijn vruchten af.”

Er zijn verschillende keuzes voor de manier om het af te betalen. Studenten die nog onder het ‘oude’ systeem vallen kunnen er 15 jaar over doen om het af te betalen. Studenten van het nieuwe systeem mogen er 30 jaar over doen, maar dan lossen ze per jaar ook minder af. Na deze periodes wordt de rest van de schuld kwijtgescholden.

In dat opzicht is het dus niet heel erg om te lenen, want het is niet dat je de rest van je leven last hebt van zo een schuld. Toch wordt het totaal meegerekend als een bedrag dat studenten sowieso moeten afbetalen, terwijl dat in de praktijk niet zo werkt. Je hoeft maar een x percentage van je inkomen afstaan voor je studieschuld. Ga je over de periode van 15 jaar of 30 jaar heen, wordt de rest kwijtgescholden.

Het is wel zorgelijk dat het voor studenten steeds normaler wordt om te lenen, maar in het huidige systeem heeft dat nog niet echt kwalijke gevolgen. Wel wordt het op de lange termijn steeds kwalijker, maar dan ligt het er vooral aan wat de volgende regeringen zullen doen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Frits Jansen

  Gelukkig heb je hier nog geen Amerikaanse toestanden. Daar vragen topuniversiteiten tienduizenden dollars collegegeld. Als je een joodse negerin bent die de islam aanhangt kun je misschien profiteren van positieve discriminatie, maar blanken kunnen vaak helemaal niet studeren ook al hebben ze daar de hersens voor.

  Ze zouden in Nederland de lesfunctie uit de universiteit moeten halen, en aan de markt moeten overlaten, in vrije concurrentie. Nu heb je een vreemde belangenverstrengeling dat de instelling die les geeft ook de examens afneemt. gezien de druk op studierendement geeft dat een perverse prikkel om examens te makkelijk te maken. Dat vinden studenten wel even leuk, tot ze merken dat ze een waardeloos diploma krijgen, dat louter de spotlust van toekomstige werkgevers opwekt.

 2. Karel de Grote

  Ik heb nog nooit een student gezien die hard werkt, ik had binnen 10 jaar mijn studieschuld terugbetaald, maar wat ik zie is dat de meesten dat niet doen en ook niet van plan zijn. Gelukkig komen de banken nu met een oplossing, Studieschuld, gen Hypotheek. Perfect banken, een dikke pluim, want het is wel mijn pensioengeld waar die mensen op teren.

 3. henkC

  Beste studenten…..

  Gewoon op de VVD blijven stemmen…
  We beloven jullie een oplossing voor het probleem.
  Het geld dat we verdienen aan de dividend truc gaan we gewoon aan het onderwijs besteden. We gaan het in elk geval niet aan Griekenland sturen..

  Getekend
  M.Rutte

 4. Ries

  Het gros van de studenten is groen of links. Ze gaan er van uit dat de regering te zijner tijd wel met een vorm van kwijtschelding komt, omdat de veelverdieners van straks ook ‘nog leven moeten’ op een meer dan comfortabele manier. De banken doen er dus goed aan om de financiele boel strak te houden. Het kan ook anders: Mijn vader en moeder werkten buiten hun normale werkuren ook nog eens extra om vier kinderen te laten studeren. Zij wisten wat verantwoordelijkheid was. Dus beste jongens en meisjes: Kijk je ouders maar eens lief aan, of ga er zelf eens stevig werken in plaats van alle party’s af te lopen. Ik ken zelfs enkele studenten die van de staatslening een jaartje naar Nieuw Zeeland gaan. Ja, dan heb je het dus niet zo goed begrepen.

 5. ruudjeenjose

  Heerlijk om te lezen hoe die wijsneuzen grote schulden hebben.. Natuurlijk allemaal eigen schuld. Ze moeten zonodig op nsb66 stemmen. Geweldig voor dat stelletje linkse winkels.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.