De cartoonwedstrijd van Geert Wilders: niet chique, maar laat wel de huidige absurde realiteit zien

De cartoonwedstrijd van Geert Wilders: niet chique, maar laat wel de huidige absurde realiteit zien

Er is heel veel te doen om de cartoonwedstrijd van Geert Wilders. Bedreigingen worden rondgeslingerd alsof het niets is, een arrestatie en dan ook nog eens een verhoogde terreurdreiging. Allemaal vanwege een tekenwedstrijd. Hoe mensen zo ontzettend kwaad en boos kunnen worden vanwege een tekening blijft mij een raadsel, maar het is wel de absurde realiteit waar wij nu in leven in het 'vrije' Nederland.

Deze poster is doeltreffend, want het gaat inderdaad om de vrijheid om te tekenen wat je wil. Dat je bedreigingen naar je hoofd gegooid krijgt, omdat je een manneke tekent op een vel papier, dat is absurd. 'The pen is mightier than the sword', dat is waar en misschien dat de islamitische fundamentalisten het daarom zo eng vinden. Buiten het feit dat het voor hen heiligschennis is.

"De veiligheidsdiensten spreken van een toenemende dreiging ook in Nederland", zegt politiek verslaggever Ron Fresen. "Waar ze zich vooral zorgen over maken is dat zij Pakistanen die in Nederland wonen of verblijven niet goed in beeld hebben. Of daar mensen tussen zitten die een dreiging vormen is dus ook niet helder."

Waar de aanwijzingen voor de toenemende dreiging uit bestaan blijft geheim. Fresen: "Maar die ongeveer honderd doodsbedreigingen die Wilders nu per dag krijgt komen echt niet alleen uit Pakistan. En als je dan bedenkt dat Wilders zijn cartoonwedstrijd pas in november wil houden, is dit ook niet snel voorbij."

In het vrije Nederland, waar we honderden jaren hebben gevochten en gestreden om de huidige vrijheid te verkrijgen en te kunnen waarborgen. Dat dreigt teniet te worden gedaan door een tekenwedstrijd. Het zou grappig zijn als het niet zo triest was.

Is de cartoonwedstrijd chique? Neen, zeker niet. Zoals Mark Rutte ook al zei, ik zou het zelf niet doen. De actie is uitermate provocerend en brengt geen mensen bij elkaar, maar in een vrije samenleving zou dat niet uit moeten maken. Dan kan je geconfronteerd worden met uitingen en acties die niet chique zijn, of kwetsend. Daarom laten de gevolgen wel duidelijk zien waarom de vrijheid die wij hebben in Nederland zo belangrijk is. Als er zo een commotie ontstaat rondom een cartoonwedstrijd, dan is er iets grondig mis.

Soms is het nodig om provocerend te zijn, om de grenzen duidelijk te maken en de dialoog aan te kunnen gaan. Daarom hoop ik ook ten zeerste dat deze wedstrijd niet alleen emoties oproept, maar dat er ook een dialoog zal plaatsvinden. Anders heeft het allemaal geen zin.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties