Duitsland - AfD plukt links kaal, links komt met flut antwoord: #Aufstehen

Geen categorieaug 18 2018, 11:00
Links maakt er een potje van in Duitsland. Alternative für Deutschland (AfD) is bezig met een opmars en pakt kiezers van linkse partijen af. Duits-links komt met #Aufstehen oftewel '#Opstaan'. Via NRC.
De vraag die als eerst een antwoord verdient is natuurlijk 'wat is #aufstehen?'. Nou, dat weten ze zelf ook nog niet helemaal. De beweging bestaat uit de SPD, Die Linke en Die Grüne, een beetje de PvdA en GroenLinks-achtige partijen van Duitsland. Met al hun gekibbel over culturele kwesties, iedereen als Nazi bestempelen en roepen hoe goed het is dat 'nieuwkomelingen' zich in Duitsland vestigen, zijn ze compleet aan hun eigen electoraat voorbij gegaan. Oeps!
Blijkt het zomaar dat de gemiddelde Duitse arbeider helemaal niet zo staat te trappelen om migranten welkom te heten en z'n leven zo in te richten dat iedere schijn van het zijn van een Nazi wordt vermeden. 'Joe Sixpack', de Amerikaanse bijnaam voor de gemiddelde arbeider, ziet meer problemen met z'n eigen situatie (woonsituatie, baanzekerheid, verval omgeving) dan dat hij met nationale politiek bezig is.
'Johann Sechserpack' keert links dus nu de rug toe, helpt AfD in het zadel en links komt met niets meer dan een hashtag en een leeg manifest. Bedoeld om 'tot inzicht te komen' wil links de hashtag gebruiken om eindelijk de ogen te openen voor wat rechts al jaren in hun gezicht drukt: 'Donder op met je multiculturele samenleving, je deugen, iedereen een Nazi noemen en met doen alsof migranten een waardevolle bijdrage zijn. Het werkt niet, ze verpesten het zelf en we willen dat het stopt.' Links heeft daar dus een hele beweging voor nodig om zich dat te realiseren. Hier nog een mening van een politicoloog:

Of #Aufstehen kans van slagen heeft wordt sterk betwijfeld door politicoloog Albrecht von Lucke, hoofdredacteur van het tijdschrift Blätter für deutsche und internationale Politik. „Alleen al de twee initiatiefnemers, allebei van de fundamentalistische vleugel van Die Linke, vormen een zware hypotheek. Ze zijn bovendien geen politici met samenbindende kwaliteiten. En de vermeende openheid van deze beweging? De lijn is al uitgezet. Migratie is een list van het kapitalisme. De openheid bestaat erin dat iedereen wordt uitgenodigd mee te doen – ook wie het nóg niet met de initiatiefnemers eens is.”

AfD heeft dus al praktisch gewonnen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten