Gemeenten ‘dichten’ loonkloof tussen man en vrouw: vrouwen verdienen meer

Huh, wat? Leest u dat nu goed? Zekers, want gemeenten hebben de loonkloof tussen mannen en vrouwen gedicht door een loonkloof te creëren tussen mannen en vrouwen. Gemeenten hebben het voor elkaar gekregen om vrouwen meer te laten verdienen dan mannen. Wie hoor je daar over? Niemand.

Mannelijke gemeente-ambtenaren verdienden gemiddeld 3653 bruto per maand, uitgaande van een fulltime werkweek. Vrouwen verdienden 3679 euro, schrijft Trouw op basis van de personeelsmonitor van A+O fonds gemeenten en onderzoeksbureau Panteia.

Veel gemeenten hebben gericht beleid gevoerd door bijvoorbeeld meer vrouwen op leidinggevende functies te krijgen, zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. In 2016 hadden vrouwen nog 22 procent van de leidinggevende functies, in 2017 was het percentage gestegen naar 40. Een verklaring is dat de afgelopen jaren relatief veel mannen bij de gemeente met pensioen gingen.

Dit beleid is natuurlijk gebaseerd op de mythe dat mannen meer zouden verdienen in het algemeen dan vrouwen voor dezelfde functie. Dat die mythe al tientallen keren ontkracht is, dat maakt allemaal niet uit. De overheid stelt beleid op, om die zogenaamde kloof te dichten.

Opzettelijke verhoging van salarissen of het gericht benoemen van vrouwen op hogere functies, alleen maar omdat ze vrouw zijn. Dat is de reinste discriminatie, maar niemand hoor je daar over. Het is hypocriet en ronduit walgelijk. Ik kan mij niet voorstellen hoe je dit in je hoofd kan goedpraten en er geen cognitieve dissonantie optreedt.

Petje af hoor overheid, je hebt het weer eens goed weten te verpesten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Capo

  Tja…

 2. Suzanne

  Goede zaak. Vrouwen zijn evenwichtiger, meer verbindend en loyaler dan de op hun ego gerichte mannen.

  Dat moet zich uitbetalen.

  1. Tengo Kawana

   🙂

   1. Adriaan

    Kawana geeft antwoord op Suzanne. En deze twee zijn een en dezelfde persoon. Het moet toch niet gekker worden. Kunnen ‘jullie’ niet gewoon ophouden met deze onzin?

    1. Capo

     @Adriaan:

     Tengo Kawana 12 uur ago
     Ik heb mijn nick niet veranderd, Adriaan.
     Jij wel?

     http://www.dagelijksestandaard.nl/2018/08/beveiliger-van-wilders-faris-k-voor-de-rechter-vanwege-lekken-van-info/

    2. Ni28

     Dat kunnen zijn niet, zij zijn de verpersoonlijking van onzin. Trollen eigenschap.

  2. Capo

   @Sjonnie Suzanne Kawana Duindam: Ik dacht al, waar blijf je!

   1. Ni28

    Je bent Svetlana vergeten.

    1. Capo

     @Ni28: De reeks is inmiddels onmetelijk. De term ‘multinick’ is afdoende!

 3. Blue monday

  Er zijn zoveel incompetente hogere ambtenaren en beleidsmakers bij de gemeente dat ik het alleen maar kan toejuichen dat “de vrouwen” het nu eens mogen bewijzen dat ze het beter kunnen.

 4. Archetype01

  ah mooi nu kunnen de mannen ook 35 uur per week gaan werken.

 5. Frits Jansen

  Een goede investering. Veel vrouwen hebben een gat in hun hand, dus dit beleid zal de middenstand geweldig stimuleren.

 6. Ni28

  Of doet men niets of slaat men door. Al jarenlang een beproefde methode. Maar normaal kan het kennelijk niet of is te moeilijk.

 7. Steve Van der Vekens

  Off topic,

  ik ben geen moppentapper, maar ik ken er wel één.
  Dus als men mij eens vraagt: “vertel eens een goede mop?” dan zal ik een goede mop vertellen. (afhankelijk van jou intelligentie, maar dat moet hier geen probleem zijn)

  Twee mannen staan te rijmen op een brug.
  De ene zegt: “Huis, thuis, luis en muis.”
  De andere zegt: “Wauw! Nu ben ik aan de beurt!” En hij zegt:” Ik sta op deze brug met mijn vriend, met mijn vinger in mijn reet.”
  “Hoe?” zegt de andere, “dat rijmt toch niet?”
  “Neenee, maar het ‘dicht’ wel.

  1. Becker

   Lachen hoor.

   🙁

   1. Steve Van der Vekens

    Huil dan, het staat je beter.

 8. Bes Tolen

  Suzanne, u bent m.i. een minderwaardig personage. U bent m.i. god en totalitair politiseerder.

  1. Tengo Kawana

   Suzanne is een vrouw die niet op haar mondje is gevallen. Ze sprak geen overtogen woord maar de oude Bes is daar woedend over.

   Wat leert ons dit?

   1. Capo

    “Wat leert ons dit?”

    #multinicker

 9. Bes Tolen

  Het gaat hier om misplaatste ideeën ingebracht door vrouwen, die menen dat het om een strijd gaat tussen mannen en vrouwen en dan met voor iedere soort omschreven specifieke psychische eigenschappen, die de andere soort niet of in mindere mate zou hebben. Dat is er blijkbaar onaardig ingepompt maar het klopt van geen kant. ”Vrouwen zijn evenwichtiger, meer verbindend en loyaler dan op hun ego gerichte mannen”. Het klopt van geen kant.

  De ontwikkelingen op economisch en sociaal gebied zijn in de twintigste eeuw zo snel gegaan, dat daarmee het hiërarchisch systeem van Rome, dat altijd al onder druk stond, nu de kans liep helemaal te sneven. Het was een totaal systeem van organisatie, dat Rome uitgedacht had om de macht te behouden en dan hoefde vervolgens niets meer aangetoond te worden. Of het eerlijk was, waarde had voor het individu, het deed er niet toe. Onbewezen autoriteit, dat alleen in de praktijk werd verzacht afhankelijk van de personen, die met elkaar te maken hadden. Maar die Romeinse later kerkelijke hiërarchie was die er niet alleen van voor het werk maar voor wat ook. Juist dat is altijd bestreden. Te beginnen met de oppermacht van Rome. En het systeem had zich ook helemaal in Europa ingevreten. Laat ik het hebben over het werken. Aanvankelijk werkten de meeste vrouwen zich evenals de meeste mannen uit de naad. Het meeste werk was puur lichamelijke arbeid. Zwaar als je het een hele dag moest volhouden. Toen de welvaart steeg, gingen de meeste vrouwen minder werken. Kinderarbeid werd verboden. Het werd als vooruitgang gezien want het leven werd voor man en vrouw beter. Zo werd voor vrouwen de eigen huishouding waaronder de verzorging van gezinsleden, een vak. De mannen bleven het zwaar houden in het werk en de sterftecijfers gaven duidelijk aan dat er een heel grote groep, wellicht de meerderheid, van mannen was, die niet de 65 jaar haalden. Aanvankelijk was het nog droeviger. Vrouwen waren er op gegeven ogenblik beter aan toe.
  In de zestiger en zeventiger jaren werd de onbewezen hiërarchie zwaar bekritiseerd. Precies. Er werden hele slagen gewonnen tegen de hiërarchie en de valse elite, die haar verdedigde. De knellende standenmaatschappij verdween. Maar wat overeind bleef was het benoemingenbeleid in de arbeidsorganisaties. Dat bleef falen want degenen, die dat in handen hadden, waren de voorstanders van het oude hiërarchisch systeem. Ook al beweerden ze het tegendeel. Ze begrepen vaak niet eens dat ze fout zaten. De politici waaronder van links. Merkwaardig al te vaak van Roomse of gereformeerde huize. Sorry, maar eigen waarneming. Ik bedoel ook de vrouwen onder hen. Sorry, ik moest ze niet. Ga nog maar eens na, die politici uit de tachtiger en negentiger jaren. Ondertussen zitten we er nog mee. Bij de overheden, duizend en één instellingen, enzovoort. Er zitten nog onverbloemd, er zitten er die nog altijd niet anders denken. Dik verdienende directies, die niet de kwaliteiten kennen van hun eigen mensen want dat hoeft niet. Precies, niet de kwaliteit. Directies op basis van de oude Romeinse normen van de hiërarchie. Wie maakt zich er druk om? Niemand. Maar wat levert het op? Talrijke onnodige fouten, miljardenverspillingen want niemand kan zogenaamd een goed informatiesysteem op zetten. Waarom niet? Omdat deskundigheid niet wordt ingeroepen. Verspilde studies, verspild talent. Miljarden verspillingen? Niemand weet hoeveel. Honderd miljard per jaar? Kan best. Zit er eigenlijk wel in? Vraag het de nieuwe president van de Algemene Rekenkamer. Hij weet het ook niet.
  Ondertussen, ja, die vrouwen, sommigen zijn toch echt een ramp. Een verbetering? Nee! Ik wil alleen, die verbeteren, dat kunnen. Overzicht hebben, kennis en kwaliteiten. Werk er dan aan. Want het is nu bepaald beneden de te hanteren maat. Mannen en vrouwen maar helaas door dat moeten gaat het de vrouwen nog slechter af. Dat blijft zo omdat de dwang positieve discriminatie, die wordt uitgeoefend totaal niet deugt. Lijdt er dan maar onder? Nergens voor nodig in deze tijd een bepaalde groep voor te trekken. Lijdt er anders maar onder. Het zet kwaad bloed.

  Overigens lijkt het me ook een heel slechte zaak dat het bedrijfsleven zoveel politieke dwang wordt opgelegd. Omdat een bedrijfsleven waarin zoveel eenheden sterk onafhankelijk van elkaar functioneren een bepaalde vrijheid met zich mee brengt waar de burger ook heel wat aan zal hebben.

  1. Tengo Kawana

   De heer Bes Tolen verpakt het in een heus referaat maar de kern ervan is gewoon vrouwenhaat: ja, die vrouwen, sommigen zijn toch echt een ramp”.

   Mannen van zijn soort kijken vanuit een geprojecteerd minderwaardigheidscomplex neer op vrouwen en behoeven juist krachtige vrouwelijke leiding. Eigenlijk missen ze hun dominante moeder die hen vertelde hoe de wereld in elkaar steekt en wat ze wel en niet moesten doen.

   1. Capo

    Je bent uitgekotst trieste multinicker!

   2. Rosasolis

    @Tengo Kawana. Toen ik de lange brief van het Beest Tolen las, vroeg ik me af:
    heeft hij problemen met vrouwen op z’n werk of thuis? Problemen met een
    vrouwelijke baas, of een hoge vrouwelijk rechercheur bij de politie, of zit hij in de marine, en kan het niet hebben dat een vrouw kapitein van de fregat is.
    Of nog erger : Onze Nederlandse trots, de Kon. Marine in Den Helder heeft nu 4
    vrouwelijke Admiralen, waarvan een de leiding heeft van onze allernieuwste fregat.
    En nog erger: de KIM in den Helder ( officiers opleiding voor onze marine) heeft
    nu vele jonge vrouwelijke studenten!
    En ook in mijn vak (muziek) komen er nu steeds meer vrouwelijk artiesten, componisten en fantastische dirigenten. Karina Canellakis (uit Amerika) wordt de nieuwe Maestra van onze Radio Filharmonisch Orkest. Vorige jaar heeft de bekende zangeres/ dirigente Natalie Stutzmann uit Frankrijk, de jaarlijkse Mattheus Passie van J.S. Bach vanuit het Concertgebouw gedirigeerd. Zij is nu de vaste dirigente van de grootste orkest van zuid Noorwegen…Omdat het zo erg ging met de aanranding aan vrouwelijke orkest leden van onze Kon. Concert Gebouw, van dirigent D. Gatti, is hij uit zijn functie gezet. En nu zoekt de K.C.O.
    een nieuwe vaste dirigent. Maar omdat praktisch alle orkest leiders hebben hun contract voor het komende seizoen, zal de K.C.O. het voorlopig moeten doen met gast dirigenten…Maar onder die gast dirigenten zijn er ook vrouwen die in aanmerking komen om de nieuwe maestra van de K.C.O. te worden. En waarom ook niet? Ik heb geen echte interest in sports, maar ik wil wat schrijven over de geweldige prestaties van onze sports vrouwen die zowel kracht en intelligentie
    tonen! Zij laten zien dat vrouwen geen zwakke wezens zijn, die door mannen
    moeten beheerst worden. Wij hebben nog steeds Erica Terpstra. Die zoveel heeft gedaan om de kracht en intelligentie van vrouwen te tonen en bespreken.
    En nu gaat het verder.

  2. Rosasolis

   @Beest Tolen. Oei jee! Bent u een vrouwenhater? Of bent u jaloers op hoog-opgeleide vrouwen, die trouwe werknemers zijn, en uitstekende werk leveren? En ook goed met collega’s …w.o. ook mannen, kunnen samenwerken.
   Wat bent u een zielige jongen.

 10. Rosasolis

  Ik heb dit zeer interessant artikel gisteren in Trouw gelezen. Eindelijk gelijke salaris voor gemeente personeel. En in sommige gemeentes krijgen sommige vrouwen zelfs meer dan hun mannelijk collega’s. Omdat zij meer verantwoordelijk werk doen, dan de mannen. Vaak zijn de vrouwen hoger opgeleid, zodat zij hoger posities krijgen. Wat een verschil van jaren geleiden, toen vrouwelijke werknemers moesten altijd vroeger komen voor een vergadering, ook als je van buiten de stad kwamen, om koffie te zetten en serveren voor de mannelijke collega’s. Die te lui waren om dit ooit een keer te doen.
  Fijn is het dat steeds meer mannen ook geloven in een Man – Vrouw Maatschappij, met gelijke rechten en plichten, en kansen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.