Grappig, Europees verzet tegen de ‘wintertijd’: Europese Commissie wil alleen de ‘zomertijd’

De Europese Unie bemoeit zich met allerlei zaken, dus ook met zaken waar ze eigenlijk helemaal niets over te zeggen hebben. Zo wil de Europese Commissie bijvoorbeeld een einde maken aan de ‘wintertijd’ zodat alle Europese landen uiteindelijk alleen maar een ‘zomertijd’ kennen. We hebben een ‘wintertijd’ en ‘zomertijd’ door het verschil in energiegebruik. Door die verschillende tijden in te zetten werd ervoor gezorgd dat er efficiënter werd omgegaan met de tijd, warmte en energie. 

De individuele landen mogen natuurlijk beslissen of ze de wintertijd wel of niet afschaffen, maar dat betekent niet dat de Europese Unie daar geen rol in wil spelen. Het einddoel is het afschaffen van de wintertijd door heel Europa. In het Nederlandse Kabinet zijn de meningen verdeeld en lijkt er vooral met gegrinnik over gepraat te worden. Dit onderwerp is namelijk nooit echt een issue geweest. Sterker nog, de klok een uur vooruit of achteruit zetten lijkt wel bijna een traditie waar mensen naar uit kijken.

Minister Wiebes van Economische Zaken heeft persoonlijk een gruwelijke hekel aan het twee keer per jaar verzetten van zijn klok. “Ik vind het middeleeuws”. Zijn collega De Jonge van Volksgezondheid vindt het “prima” als alleen nog maar de zomertijd wordt aangehouden en minister Schouten blijkt een uitgesproken avondmens te zijn. “Dus een uurtje eerder licht zou mij helpen op gang te komen”, zei de minister van Landbouw in reactie op het voorstel van de voorzitter van de Europese Commissie Juncker om een einde te maken aan het verzetten van de klok.

Het zijn allemaal persoonlijke opvattingen van de ministers, want het Nederlandse kabinet heeft nog geen standpunt. “Mijn persoonlijke opvattingen laat ik voor me”, zei premier Rutte nadrukkelijk op zijn wekelijkse persconferentie. Hij houdt zich op de vlakte over de zomer- en wintertijd en de steeds terugkomende discussie over de voor- en nadelen ervan.

Met grijns lees ik dit soort berichten, omdat het bijna onwerkelijk aanvoelt dat een supranationaal instituut als de EU zich wil gaan bemoeien met zoiets als de wintertijd. Laat het lekker aan landen zelf over en bemoei je er niet mee. Ga de bespaarde energie steken in onderwerpen die er echt toe doen: de massale immigratie uit Afrika.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Frits Jansen

  Er is een heel ander probleem, namelijk dat de middeleuropese tijd geldt van het westen van Spanje tot het oosten van Polen.
  Terwijl een tijdzone van nature een uur “breed” is, dus 1/24 van 360 graden = 15 graden, is de afstand van Portugal tot Wit-Rusland het dubbele.
  De enige structurele oplossing is om centraal Europa in twee tijdzones te splitsen.
  Om het wat concreter te maken: Berlijn ligt 9 graden oostelijker dan Den Haag, en dat betekent een natuurlijk tijdsverschil van 9/360 x 24 uur = 36 minuten. Dus de zon komt daar vandaag ruim een half uur eerder op en gaat daar ruim een half uur eerder onder. en dan ligt Berlijn nog lang niet aan het eind van de middel-Europese tijdzone: heel Polen volgt nog.
  Zelfs in de zomer met zomertijd komt de zon in Berlijn behoorlijk vroeg op, en gaat die ook weer behoorlijk vroeg onder.
  Het was de bedoeling dat Europa van Spanje tot Polen in één tijdzone zou liggen, maar wat zou dat eigenlijk?
  Ach. ooit had Amsterdam een andere tijd dan Den Haag. Alleen door de opkomst van telecommunicatie kon dat niet zo blijven.

  1. Stanly2000

   Fritsje bedankt maar weer voor deze wijze les.

 2. Original NL

  Doet u mij maar de zomertijd, hoe langer het duurt voor het donker wordt hoe beter.
  Maar wellicht dat de ochtend mensen liever de eerdere zonsopgang prefereren.
  Als s’ morgens toch iedereen aan het werk gaat kan het licht thuis uit.Bij thuiskomst kan het licht een uurtje later aan.
  Dat de veeboeren gek worden van dat gewissel begrijp ik wel, dieren hebben geen wekkers.

  1. Danny99

   Ik heb liever de wintertijd, genoeg donkerheid om te kunnen slapen en rust !
   de zomertijd is alleen maar ingevoerd vanwege economische belangen, langer licht, dus dat mensen vroeger gaan werken tot s’avonds laat, en dat maar sinds de laatste eeuw maar het is NIET natuurlijk, zo is het niet altijd geweest, maar het is een manipulatie van de mens geweest !

 3. DolleDries

  Volgens de klimaat gekkies zijn winters toch verleden tijd en is het hele jaar zomer

  1. Original NL

   Dus zomertijd it is!!

  2. ThomasD

   *zucht* zelfs als ze dat letterlijk beweren is er niemand bij die zo dom is te denken dat het daarmee langer licht zou zijn in de winter…

 4. Ad Infinitum

  Afscheid nemen van de winter lijkt mij een beter idee.

  1. Capo

   “lijkt mij”

   – Denk ik
   – Vind ik
   – Ik meen
   – Ik zie
   – Ik bemerk
   – Ik constateer

   #afzwillem

  2. Danny99

   Nee, afscheid nemen van de vervloekte zomertijd, langer donker is beter !

 5. henkC

  De dictatuur van de EU regering geeft ons de schijn van inspraak?

  In heel de EU hebben 4,5 miljoen mensen de enquete ingevuld waarvan 83% heeft gestemd voor afschaffing.
  Let wel 4,5miljoen van de ~400 miljoen inderdaad ~1,1% gestemt en 0,9% is tegen de zomertijd ….. en men ramt zich op de borst dat er zo veel mensen op tegen zijn dat men dit echt niet kan negeren….

  In Nederland ging ruim 35% stemmen waarvan 66% “NEE” zei.
  Zou bijna zeggen..”Den Haag neem een voorbeeld aan de EU.”

 6. Ni28

  Zie je wel, de EU doet altijd wat de burger wil.:)

  1. Frits Jansen

   Nee, Rutte heeft al haarfijn uitgelegd dat democratie nog roet in het eten kan gooien. Als de Europese Commissie zo’n voorstel doet moet dat vervolgens worden beoordeeld door het Europees Parlement, en vooral door de Raad van Regeringsleiders, waar Rutte zelf in zit. En die kan vanuit de Kamer instructies krijgen.

   Op Wikipedia vind ik dat de nazi’s de Amsterdamse tijd hebben afgeschaft en de zomertijd hebben ingevoerd: https://nl.wikipedia.org/wiki/Amsterdamse_Tijd

   Nu bijna geen mens meer “lineair” televisie kijkt, en de telefoon plaats heeft gemaakt voor WhatsApp en Signal, kunnen we gerust terug naar het vooroorlogse systeem dat elke stad zijn eigen tijd heeft. Voor treinen kunnen we het Russische systeem invoeren: daar worden alle vertrek- en aankomsttijden in Moskou tijd aangegeven, tot in Wladiwostok toe, elf tijdzones verderop.

   1. Stanly2000

    Fritsje interessant!

   2. Rechtsaf

    @Frits wat heb jij toch met nazi’s? oh wacht je hart zit vol van sympathie voor nazi’s

 7. Stanly2000

  Wie durft nog te zeggen dat de Eu niet naar de mensen luistert?
  ‘Wij hebben een enquête gehouden, miljoenen reageerden en zij vinden dat in de toekomst het hele jaar door de zomertijd moet gelden’, aldus Juncker tegen het Duitse ZDF. ‘Dat zal ook gebeuren. De mensen willen het en wij zullen het doen.’
  Deden ze dat maar vaker, maar dan op meer relevante zaken, zoals immigratie, buitengrenzen, islamisering, roept u maar.
  Helaas blijft het dan oorverdovend stil.

 8. TotDeSchijtOnsDood

  Als je deze EU propaganda serieus neemt…zou je ook in noord korea kunnen wonen.

  Van de 100 wetten die ze er doorheen klappen, mag je er over 1 meebeslissen.
  zomer/wintertijd..maar wat gebeurt in de tussentijd?
  Waarom mogen wij niet meebeslissen over het immigratie-beleid, EMU,
  artikel 11 en 13, Brexit, Europese belastingen, Europees leger,
  Europees pensioenfonds, handelsverdragen, kosten Brussel enz. enz.?

  Over een paar maanden is dit allemaal realiteit,
  helemaal met een Rutte die voor ons onderhandelt..

  NEXIT NU!

 9. EllyD18

  Het schijnt dat Duitstalig de dienst heeft uitgemaakt.
  Juncker is gewend dat Duits de dienst uitmaakt in Europa.
  Hoogste tijd dat zijn tijd erop zit.

 10. Rechtsaf

  Wat mij opvalt is dat de EU hier ontzettend veel opzichte aandacht aangeeft, en dat ze moeilijk doen om het feit dat Duitsland met haar 80.000.000 inwoners het voortouw heeft genomen.
  Waar bemoeien ze zich toch mee daar in Europa..

 11. Bes Tolen

  De zomertijd was voor ons al een voordeel en dat de wintertijd ons minder licht opleverde dan nodig was en is, was mij duidelijk geworden. ’s Avonds hebben we dan een uur meer licht en dat betekent, dat het in plaats van bijvoorbeeld om half zes donker pas om half zeven donker zal zijn. ’s Morgens zal het voor de meeste mensen minder uit maken.

 12. Danny99

  Ik ben voor dec afschaffing van de zomertijd, en voor de wintertijd de gehele jaar door, vanwege de donkerheid en minder licht per dag, alles en iedereen isc rustiger, is ook beter voor het slapen en de algemene rust van de mens, in de zomerperiode kan ik heel slecht slapen en uitrusten, ik ben altijd een wrak op het werk, encook thuis kan ik weinig uitrusten, door lawaai van buren en mensen, ook teveel activiteiten zijn er in de zomerperiode, mensen zijn te luid, zeer slecht voor de mens, dus de zomertijd afschaffen, en wintertijd gewoon invoeren !

 13. ThomasD

  Lars Benthin is van mening: Laat het lekker aan landen zelf over en bemoei je er niet mee. Dan zou het wel eens een zooitje kunnen gaan worden, schaft Nederland de wintertijd af en België de zomertijd en Duitsland houdt het zoals het is. Resultaat: je moet telkens nadenken als je de grens over gaat of je de klok gelijk moet zetten. Dit is typisch iets wat heel fijn zou zijn als het op Europees niveau geregeld werd.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.