Grappig, Europees verzet tegen de 'wintertijd': Europese Commissie wil alleen de 'zomertijd'

Geen categorieaug 31 2018, 20:00
De Europese Unie bemoeit zich met allerlei zaken, dus ook met zaken waar ze eigenlijk helemaal niets over te zeggen hebben. Zo wil de Europese Commissie bijvoorbeeld een einde maken aan de 'wintertijd' zodat alle Europese landen uiteindelijk alleen maar een 'zomertijd' kennen. We hebben een 'wintertijd' en 'zomertijd' door het verschil in energiegebruik. Door die verschillende tijden in te zetten werd ervoor gezorgd dat er efficiënter werd omgegaan met de tijd, warmte en energie.
De individuele landen mogen natuurlijk beslissen of ze de wintertijd wel of niet afschaffen, maar dat betekent niet dat de Europese Unie daar geen rol in wil spelen. Het einddoel is het afschaffen van de wintertijd door heel Europa. In het Nederlandse Kabinet zijn de meningen verdeeld en lijkt er vooral met gegrinnik over gepraat te worden. Dit onderwerp is namelijk nooit echt een issue geweest. Sterker nog, de klok een uur vooruit of achteruit zetten lijkt wel bijna een traditie waar mensen naar uit kijken.

Minister Wiebes van Economische Zaken heeft persoonlijk een gruwelijke hekel aan het twee keer per jaar verzetten van zijn klok. "Ik vind het middeleeuws". Zijn collega De Jonge van Volksgezondheid vindt het "prima" als alleen nog maar de zomertijd wordt aangehouden en minister Schouten blijkt een uitgesproken avondmens te zijn. "Dus een uurtje eerder licht zou mij helpen op gang te komen", zei de minister van Landbouw in reactie op het voorstel van de voorzitter van de Europese Commissie Juncker om een einde te maken aan het verzetten van de klok.

Het zijn allemaal persoonlijke opvattingen van de ministers, want het Nederlandse kabinet heeft nog geen standpunt. "Mijn persoonlijke opvattingen laat ik voor me", zei premier Rutte nadrukkelijk op zijn wekelijkse persconferentie. Hij houdt zich op de vlakte over de zomer- en wintertijd en de steeds terugkomende discussie over de voor- en nadelen ervan.

Met grijns lees ik dit soort berichten, omdat het bijna onwerkelijk aanvoelt dat een supranationaal instituut als de EU zich wil gaan bemoeien met zoiets als de wintertijd. Laat het lekker aan landen zelf over en bemoei je er niet mee. Ga de bespaarde energie steken in onderwerpen die er echt toe doen: de massale immigratie uit Afrika.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten