Mark Rutte houdt voet bij stuk: 'de Armeense kinderen Lili en Howick worden uitgezet'

Geen categorieaug 31 2018, 19:00
De Armeense kinderen Lili en Howick zijn de afgelopen tijd veel in het nieuws geweest. Ze hebben een brief geschreven, bestemd voor de regering. In die brief, eigenlijk een smeekbede, vragen de twee Armeense kinderen om alsnog te mogen blijven, want ze worden uitgezet. In nieuwsprogramma's worden de emoties getoond van de mensen om hen heen en de kinderen zelf. Iedereen is erg emotioneel over het besluit, maar onze premier Rutte houdt voet bij stuk.

De emotionele brief van de Armeense kinderen Lili en Howick aan premier Mark Rutte, staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) en koning Willem-Alexander laat zien dat migratiebeleid 'mensenwerk' is.

Dat zei de minister-president vanmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Rutte: ,,Maar ik moet ook vaststellen dat de Raad van State heeft geoordeeld dat de IND niet opnieuw een besluit hoeft te nemen in deze zaak. Dus: iedereen voelt de emotie, maar er is ook de constatering dat er een goed besluit is genomen.''

Volgens de premier heeft staatssecretaris Harbers afspraken gemaakt met de Armeense autoriteiten en hulpverleners om de kinderen bij aankomst zo goed mogelijk opgevangen. Daarnaast wordt gepoogd 'zo snel mogelijk' een hereniging tot stand te brengen met de moeder.

Toen ik de beelden zag werd ik ook emotioneel, want het is verschrikkelijk om te zien dat twee kinderen uitgezet worden. Waar moeten ze heen? Door wie worden ze verzorgd? Het zouden je eigen kinderen maar zijn. Toch moet ik toegeven, rationeel, dat Mark Rutte de juiste keuze maakt. Regels zijn regels en de algemene consensus is dat er goed gehandeld is. Dan staat het besluit vast.
Deze uitspraak is een premier waardig, want je kan jan-en-alleman wel laten blijven, maar dan is het einde zoek. Dan hoeven mensen alleen maar de media op te zoeken en na een emotioneel filmpje krijgen ze een pardon. Dat is niet de bedoeling en Rutte heeft dit voorkomen. Dit soort besluiten en uitspraken laten zien dat Rutte, wat je verder ook van hem vindt, een erg goede premier is. De beste die we in decennia hebben gehad, naar mijn eerlijke mening. Het is erg moeilijk om dit soort beslissingen te verdedigen en dan ook nog eens eindverantwoordelijk zijn voor zo een besluit. Chapeau, top gedaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten