Wetenschapper legt uit: 'genderidentiteit is een toneelstukje, stop daar mee!'

Wetenschapper legt uit: 'genderidentiteit is een toneelstukje, stop daar mee!'

Sinds kort (relatief gezien in de wereldgeschiedenis) hebben we in Nederland te maken met een Amerikaans sociaal fenomeen: genderidentiteit. We worden geboren als een specifiek geslacht, de meeste van ons tenminste, maar daarnaast hebben we dus ook een genderidentiteit. De sociale regels hoe we ons als vrouwen en mannen moeten gedragen. Volgens veel (veelal linkse) sociale wetenschappers is 'vrouw zijn', of 'man zijn' dus louter een sociaal construct.

Dat vindt Linda Duits ook, een wetenschapper die in een filmpje aan het publiek uitlegt wat gender en genderidentiteit nu eigenlijk betekenen voor mannen en vrouwen (of alles daartussen in):

Bij je geboorte krijg je dus automatisch een identiteit toegeschreven, wat bepaalt wat jij de rest van je leven leuk moet vinden en welke kleding je mag dragen. Als maatschappij houden we graag vast aan typische man-vrouw beelden. Maar volgens genderstudiesonderzoekers zijn deze kenmerken van nature helemaal niet zo bepaald. Een ander goed voorbeeld is Ryanne van Dorst van het programma Geslacht. Zij werd met onduidelijke geslachtskenmerken geboren. Haar artsen hebben als het ware besloten dat ze een meisje moest zijn en haar hiermee direct de rol van ‘vrouw zijn’ opgelegd.

De afspraken die wij gemaakt hebben, kunnen dus tot problemen leiden. Het lichaam zorgt ervoor dat niet iedereen zomaar een performance kan kiezen. Jongens dragen geen nagellak, want zo hebben we dat afgesproken. Als je als meisje van voetbal houdt, word je gezien als een ‘jongensmeisje’ en ben je anders. We zouden dan ook een stap vooruit moeten zetten en onze biologische kenmerken niet zomaar laten bepalen welk toneelstukje we moeten spelen.

U moet het natuurlijk helemaal zelf weten wat u wel of niet wil, maar heel de genderdiscussie schuiven naar de kant van 'het is een sociaal construct' is natuurlijk nonsens. Het is altijd een balans. Jazeker, er zitten sociale elementen in. De maatschappij maakt inderdaad 'spelregels' voor hoe je man of vrouw dient te zijn, maar je hebt altijd de vrijheid om daarvan af te wijken. Daarnaast zijn er genoeg biologische elementen die een rol spelen in hoe je keuzes maakt in het leven.

Jordan Peterson, een Canadese klinische psycholoog en professor wijst ook vaak op de verkeerde elementen in dit soort theorieën, aangezien er een verkeerd fundament aan vooraf gaat. Het is niet 'alleen biologisch', maar ook niet 'alleen een sociaal construct'. We moeten de balans bewaren in deze discussie, dus erg kritisch zijn op wetenschappers als Linda Duits. Ze heeft in bepaalde opzichten gelijk, maar in veel opzichten is het gebaseerd op verkeerde aannames.

Ik ben een fervent voorstander van je eigen verantwoordelijkheid nemen en authenticiteit nastreven, maar je moet als mens ook weten hoe je geworteld bent en wat de biologische spelregels zijn. Het is noodzakelijk om bepaalde vastigheden in het leven te accepteren, anders kom je als mens nooit verder.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties