President Macron haalt woede van eigen bevolking over zich heen door 'grapje': 'Fransen zijn star'

Geen categorieaug 31 2018, 17:00
Emmanuel Macron, de president van Frankrijk, heeft zijn eigen bevolking woedend gemaakt door een grapje te maken over de identiteit van de Fransen. Volgens de Franse president zijn de Denen erg flexibel, terwijl hij de Fransen beticht van starheid en inflexibiliteit. Hij bedoelde dit naar eigen zeggen als een onschuldig grapje, maar zijn uitspraak heeft woedende reacties uitgelokt vanuit alle delen van de bevolking.

‘Deze lutherse mensen, die de laatste jaren grote veranderingen hebben ervaren, zijn niet zoals de Galliërs (de Romeinse naam voor volkeren ten westen van de rivier de Rijn, red.), die immuun zijn voor verandering,’ zei Macron over de Franse bevolking tijdens een toespraak met de Deense koningin Margrethe. De Franse president noemde het beleid van Denemarken als voorbeeld voor soepelere ontslagwetten en de verzorgingsstaat, die hij sinds zijn aantreden vorig jaar met weinig succes probeert te hervormen.

Kort daarna uitten politici van links tot rechts hun verontwaardiging op sociale media over Macrons uitlatingen. ‘Zoals gewoonlijk toont hij minachting voor de Fransen terwijl hij in het buitenland is,’ schreef Marine Le Pen, leider van de rechts-nationalistische partij Rassemblement National (voorheen Front National) op Twitter. Ook voorzitter Laurent Wauquiez van de centrum-rechtse oppositiepartij Les Républicains kon zich niet inhouden: ‘Het is ontoelaatbaar hoe de president de Fransen karikaturiseert en bekritiseert.’

Na alle kritiek zag Macron zich genoodzaakt opheldering te geven over zijn uitspraken. Die waren ‘humoristisch’ bedoeld: ‘Ik hou op alle mogelijke manieren van Frankrijk en van de Fransen. Ik hou van ze, deze Gallische stammen, Ik hou van wie we zijn,’ zei hij donderdag in de Finse hoofdstad Helsinki, waar hij zijn tour door Scandinavië afsloot.

Als je heel flauw wil zijn, dan zou je kunnen concluderen dat de reacties juist bewijzen dat Macron gelijk heeft. Je kan elk geval wel opmerken dat de Fransen snel op hun teentjes zijn getrapt, want als je zulke opmerkingen niet aankan als volk, dan mag je naar mijn mening best werken aan je gevoel voor humor. Enfin, dat zal ik maar niet te vaak zeggen, anders krijg ik boze Fransen die op mij af komen.
Aan de andere kant, het is makkelijk te verklaren waarom de Fransen op dit moment zo snel woedend zijn op Macron. Met de ultieme macht die de president en zijn partij hebben voeren ze veel hervormingen door die Frankrijk op een historisch ongekend niveau veranderen. Zij het de liberalisering van de arbeidsmarkt, of de hervormingen in het sociale zekerheidsstelsel. Daarnaast gedraagt Macron zich graag als een soort Zonnekoning en neemt hij het symbolische aspect van zijn presidentschap heel serieus. Dit kan in geen geval op sympathie rekenen vanuit de Franse samenleving.
De Fransen moeten het nog even doen met Macron, want hij gaat niet weg. Hij heeft veel macht, aangezien zijn partij de absolute meerderheid heeft in het parlement. In zo een situatie kan een president zich al snel oppermachtig gaan voelen. Het zou goed voor hem zijn als hij wat vaker in de spiegel zou kijken, want nederigheid is een karaktereigenschap die niet mag ontbreken bij een leider.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten