Meerderheid (59%) voelt niks van economische groei

Gemiddeld gezien gaat het stukken beter met Nederland maar er is dus 59 procent kans dat u daar niets van gaat zien. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag.

Zo’n 24.000 mensen deden mee aan het onderzoek en daaruit blijkt dat er geen indexatie van pensioenen was, loonsverhogingen uit bleven en alledaagse uitgaven hoger werden. Wat men wél meer merkt is de hoeveelheid files van tegenwoordig. Die zouden volgens de deelnemers zijn toegenomen.

Dit kabinet maakte zich hard voor de missie om de gewone Nederlander een paar financiële meevallers te willen geven. Daar is dus tot op heden weinig van terecht gekomen. Ook de dividendbelasting en de honderden miljoenen extra kosten die het met zich meebrengt, dragen daar niet aan bij.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral de ouderen en laagopgeleiden het minst merken van de economische voorspoed. Respectievelijk 75% en 70% zegt niets te merken. Daarbij komt ook dat maar weinig mensen iets hebben gehoord over een loonsverhoging. Slechts drie op de tien kreeg een loonsverhoging van meer dan 2 procent. Nog eens 28 procent werd met 2 procent loonsverhoging alleen maar gecompenseerd voor inflatie en 31 procent van de mensen zit al jaren vast op de nullijn. 59 Procent zegt er dus niet op vooruit te zijn gegaan.

Een krappe meerderheid ziet hierin een rol voor de politiek weggelegd. Zij menen dat loonsverhogingen in een bepaalde vorm moeten worden afgedwongen omdat zij denken dat werkgevers dit niet uit zichzelf zullen gaan doen. Hiermee doelen ze op verlichting van de loonbelasting of andere lasten die omlaag moeten. Zo’n 40% van de panelleden is van mening dat de werkgever de eindverantwoordelijke blijft.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

52 reacties

 1. EU kok

  Quote:Uit het onderzoek blijkt dat vooral de ouderen en laagopgeleiden het minst merken van de economische voorspoed. Respectievelijk 75% en 70% zegt niets te merken.
  .
  Het staat mij bij dat dit ook de groepen waren welke bij de afgelopen crisis er het minste van gemerkt hebben.
  Logisch dat dit nu dus weer zo is.

  1. Stanly2000

   “Het staat mij bij dat dit ook de groepen waren welke bij de afgelopen crisis er het minste van gemerkt hebben.”
   Uw geheugen laat te wensen over.

   https://vvgpgb.nl/leden/nieuws/detail/gepensioneerden-tijdens-crisis-harder-achteruit-gegaan-dan-werkenden

  1. Rechtsaf

   @Tengo bureaucratie en werkelijkheid haal jij door elkaar, dom jongetje ben je toch..

   1. EU kok

    bureaucratie en werkelijkheid
    .
    Volgens mij is bureaucratie een werkelijkheid.
    De opmerking dom jongetje lijkt mij wat voorbarig.

    1. Rechtsaf

     @EU dick “De opmerking dom jongetje lijkt mij wat voorbarig.” mij niet.

     Echt begrijpend lezen is wat moeilijk voor jou begrijp ik, goed even recapituleren, bureaucratie = op papier, werkelijkheid = wat men voelt en ziet in de portermonnaie

     1. EU kok

      Lugar verandert de definitie van bureaucratie om gelijk te krijgen.
      Ook een manier.
      https://www.encyclo.nl/begrip/bureaucratie
      .
      Hij bedoelde waarschijnlijk theorie tegenover praktijk.
      Maar toegeven en lugar…( 3 puntjes)

     2. Capo

      @Rechtsaf: Cock noemt jou Lugar, grappig hè? Net alsof de soa z’n bewustzijn beïnvloedt.

     3. Rechtsaf

      @EU dick ga je nou echt even een puntje draaien?!.
      Uiteraard heeft bureaucratie meerdere betekenissen in dit land.

      Maar goed we gaan even de nuance in, geen probleem.

      Ik zal het simpel uitleggen, de economie groeit en 59% merkt daar niets van in de portermonnaie dat is de realiteit versus onderzoek..

     4. Rechtsaf

      @Capo dickie is in die warry, en je hebt gelijk want soa’s zorgen ervoor dat begrijpend lezen een last is, tenzij je puntjes wilt draaien met natte plekjes..

   2. Tengo Kawana

    Feiten en werkelijkheid liggen daarentegen weer dicht bij elkaar.

    1. Rechtsaf

     @Tengo bij 59 % niet domme jongen..

     1. Capo

      Waren we leuk aan het spelen komt de grote valsspeler zich er weer mee bemoeien… Hou nou eens op Willem, wij willen niet dat jij meespeelt.

     2. EU kok

      En zoals gebruikelijk tracht gollem een item te verkloten.
      Ik ga een balletje slaan op Welschap.
      Een prettige dag verder.

     3. Elu Thingol

      Ja, het is weer zo ver.

     4. Capo

      Met Tengo is het al jaren zover, o wacht ik drukte op zijn deurbel en dan doet sneeuwvlokje Elu open.

     5. Elu Thingol

      Gollem, het kruiperige digitale wezentje, is hier uitsluitend om het blog kapot te maken. De enige oplossing voor hem is met de vuilniswagen mee.

      Sukkel.

  2. Capo

   Heh Willem, wat jammer nou, het ging zo lekker zonder jou!

 2. Rechtsaf

  Goh na ja zeg dat zou je niet verwachten

 3. DolleDries

  Niet dat ik de vakbonden geweldig vindt maar toch ze waren vaak het enig houvast om wat te bereiken. Gezien vele dat niet meer lid worden zou je kunnen stellen boontje komt om zijn loontje

  1. Original NL

   Goed gezien dries..zonder vakbond kan je goede arbeidsvoorwaarden wel vergeten.

 4. Fortiori

  Dat de gepensioneerden minder profiteren is het gevolg van het rentebeleid van de ECB. Door de rente laag te houden is het rendement laag. Dus weinig aanwas van het belegde vermogen. Een verhoging gebeurt in een enkel geval waar de beheerders van het fonds kundig bezig zijn. Indexatie. Daarentegen zie je in het bedrijfsleven wel een verbetering. Openbaar vervoer en andere bedrijfstakken. Maar voor de pensioenen die jaren terug nog wel eens verhoogd werden samen met een loonronde is verleden tijd. De beste pensioenen: HAL, Shell, Unilever.

  1. Original NL

   Het beleid van de ECB is erop gericht de inflatie aan te zwengelen..opdat uw pensioen en spaargeld ieder jaar 3 a 4 % minder waard worden.
   Bij de invoering van de euro hebben we de gulden al 10% tot 20% te goedkoop omgewisseld.
   We zijn na 16 jaar al op het punt dat je voor je euro hetzelfde krijgt als voor de gulden toen, dat is dus 120 % inflatie/waarde vermindering.
   Bij de mac had je toen guldenknallers 1 gulden voor een hamburger..nu is het de euroknaller..ergo 120 % duurder.

 5. jasper38

  De aow stijgt al jaren niet mee met de inflatie.

  1. Tengo Kawana

   Dat is onjuist, de AOW-uitkering wordt jaarlijks geïndexeerd.

   1. Pecunia

    In deze heb je gelijk, waar zijn de slingers.

   2. Capo

    “(…) wordt jaarlijks geïndexeerd.”

    Jij indexeert de Nederlandse forums al jaren met je multinickerij, begon de ochtend eindelijk goed zonder jouw aanwezigheid, je weet overigens nooit of je het ook tegen jou hebt omdat jij je momenteel van tientallen actieve multinicks bedient. Dat doe je al meer dan 15 jaar en daarom ben je ongewenst.

    1. Onno

     @Capo, uw bijdrage is behoorlijk off topic.

     1. Tengo Kawana

      Dat geldt voor alle bijdragen van Capo. De trieste sukkel komt hier alleen maar om te trollen.

     2. Capo

      @O__O: Maar jij bent Willem en Tengo is ook Willem, dat is wat een multinicker is, je kletst tegen jezelf en bevestigd jezelf. Waar jij bent is Tengo, was het je nog niet opgevallen? Je lijkt wel een tweede sneeuwvlokje, net als Elu, die doet ook de deur open als je bij Tengo aanbelt. Heel merkwaardig allemaal.

   3. Onno

    @Tengo Kawana, Jasper(38) heeft nog geen AOW. Hij kan, als hij dat wil, kijken op de site van de SVB. Daar worden de AOW bedragen gepubliceerd.

  2. Original NL

   @ jasper….
   De pensioenen worden al jaren niet meer geïndexeerd.
   De aow gedeeltelijk..omdat de berekening van de inflatie niet altijd “past” bij de uitgaven van de gemiddelde burger, waarmee ik bv bedoel duurder werden, vlees, wonen ,energie en goedkoper werden tv’s ,reizen ed.
   Maar ja… je koopt niet iedere dag een tv of maakt elke maand een wereldreis.

 6. DolleDries

  Voor het eerst in haar geschiedenis stuurt de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) verkiezingswaarnemers naar Zweden voor de Riksdag-verkiezingen. Men vreest verkiezingsfraude in het nadeel van de Zweden Democraten.
  De OVSE is een internationale organisatie waarvan één van de taken verkiezingswaarneming is. De inzet van OVSE-verkiezingswaarnemers lijkt nu noodzakelijk bij de verkiezingen voor de Rjksdag in Zweden, omdat men vreest dat er electorale fraude zal worden gepleegd.
  Zweden staat waarschijnlijk voor het grootste politieke keerpunt in zijn geschiedenis. Op 9 september wordt het nieuwe staatsparlement, de Riksdag, gekozen. Alle kennisinstellingen zijn het erover eens dat de stemming een overweldigend succes wordt voor de Zweden Democraten (SD).
  De OVSE vreest – en uiteraard om goede redenen – dat de verkiezingen voor de Riksdag worden vervalst, vooral ten koste van de SD, en stuurt daarom voor het eerst internationale verkiezingswaarnemers naar Zweden. Uit steekproeven in de vroege verkiezingen die al begonnen zijn, bleek dat de kiesbiljetten van de Zweden Democraten op sommige stembureaus afwezig waren.
  Daarnaast zouden de verkiezingswaarnemers ook moeten onderzoeken hoe de financiële middelen voor de verschillende verkiezingscampagnes zijn bijeengebracht. In tegenstelling tot veel Europese landen zijn de partijen in Zweden niet verplicht hun financiën bekend te maken. De OVSE-verkiezingswaarnemers zullen zich in de eerste plaats richten op het verloop van de verkiezingen, zoals het tot nu toe in Zweedse stembureaus vaak gebruikelijk is dat de stembiljetten niet geheim worden gehouden, maar publiekelijk open worden gelaten. Daarom zullen in de toekomst bij alle verkiezingen in Zweden ook afgeschermde stemhokjes worden geïnstalleerd. Dit zal echter nog niet het geval zijn voor de Riksdag-verkiezingen die over enkele weken zullen plaatsvinden.

 7. Rosasolis

  Hoewel de kosten voor zorg, energie, huurwoningen, gemeente belasting blijven stijgen, houden de supermarkten en de meeste bekende winkels de prijzen laag.
  Vaak kan je
  2 artikelen voor de prijs van 1 krijgen op de supermarkten en kleding winkels. De Vomar doet 10% korting op vele artikelen als je 2 koopt. Ook is er altijd een aanbieding op verse groente: de keuze van 3 van 4 soorten in de wekelijkse aanbieding, en je betaald 1 zeer laag prijs voor je keuze van 3 soorten. Drogisterij artikelen zijn ook niet duur, en vaak is de 2de artikel gratis bij enkele bekende winkels. Maar bij vele winkels zijn meubels erg duur geworden.

  1. Rechtsaf

   @ROsalis eten wordt 3% duurder..

   1. Henk-Jansen

    Lul niet zo dom

    1. Rechtsaf

     @Henk Jansen ik schaar jou onder het kopje Quispel, Guus, Tengo, Elu, EU-kok, Kong, Beukman, Frits Jansen, Professor Zonnebloem, Adolf Heinz, Adolf Meinoud Marinus, Svetlana, Becker, Johnny Roest, Suzanne, Fortiori, en dat soort landverraders!!!!!

     1. fockingworst

      Vergeet rosalis niet

     2. Tengo Kawana

      Rechtsaf, ik schaar jou onder het kopje Bassie en Adriaan, Peppie en Kokkie, Pipo de Clown en Flip Fluitketel.

     3. Elu Thingol

      Rechtsaf = Gollem.

     4. Capo

      @Rechtsaf: Altijd weer opvallend dat Elu de deur opendoet als je bij Tengo op de deurbel drukt. Tengo de multinicker, het zal nog lang naklinken! Net als de voorbije (ruim) 15 jaar waar hij talloze keren werd weggejaagd.

     5. Rosasolis

      @Rechtsaf: Oh jee, je heb mij vergeten!

   2. Rosasolis

    @Rechtsaf. Niet bij de Vomar. Levensmiddelen zijn nu veel goedkoper dan een aantal jaren geleden. Je kunt merken dat dit supermarkt de prijzen laag willen houden. Misschien zijn sommige restauranten duurder geworden.

    1. Rechtsaf

     @Rosalis Het lage btw-tarief is op dit moment 6 procent.
     Dat betekent dat er 6 procent van de prijs van de producten die je koopt bij bijvoorbeeld de Albert Heijn aan de belasting wordt afgestaan.
     Hierbij moet je denken aan brood, fruit en snoepgoed.
     Maar ook over je biefstuk in dat restaurant op de hoek betaal je belasting.
     Al die producten worden in de toekomst duurder.
     Het btw-tarief wordt namelijk verhoogd van 6 naar 9 procent.
     En dat geldt niet alleen voor je boodschappen.
     Een bezoekje aan de kapper of een dagje naar de sauna wordt ook duurder. Hetzelfde geldt voor je energiekosten.

     1. Rosasolis

      @@Rechtsaf. Wat Albert Heijn betreft heb je helemaal gelijk. Ik ben in geen jaren na AH geweest voor boodschappen. Maar vorige maand waren wij voor een dagje winkelen in Den Helder geweest. En had ik wat gewone levensmiddelen nodig. Dus even naar de grote AH. Wat waren wij geschrokken van de prijzen in dit American-style supermarkt! Misschien 4 of 5 artikelen in de reclame, maar alles verder was ongelofelijk duur.
      Ik doe al jarenlang boodschappen bij de Vomar. Werkelijk de beste supermarkt van Noord-Holland, met veel wekelijkse aanbiedingen.
      Ik weet niet waar jij woont, maar als het mogelijk is, dan ga een boodschappen doen bij de Vomar. Heel vaak op het achter pagina van hun wekelijkse folder, laten zij 2 bonnen vergelijken: 1 van AH, en de andere van de Vomar…voor gewone producten die niet in de reclame zijn. Wat een enorme verschil. Bij de Vomar kwam je vorige week rond
      25 Euro goedkoper uit! De Vomar geeft een leuke duidelijke folder uit ieder week en heeft een site op internet…maar heeft geen TV en krant reclame nodig, zoals AH, Jumbo, Plus dat blijkbaar wel nodig hebben.
      Ik doe mijn boodschappen altijd heel vroeg ’s morgens, maar ik zie dat de Vomar al rond 9 uur heel druk is.

   3. fockingworst

    Rosalie behoort tot een van trollen klonen van w! ‘m h! Tt! N.
    Het is het typetje sletlana

    1. Rosasolis

     @fockingworst: in antwoord op u nieuwste bericht:
     Hartelijk bedankt voor uw complimenten over mij! En ook over zo veel andere
     vrienden op dit DDS site!

 8. JanKlaasen

  Iedereen klaagt wel over het niet indexeren van zijn pensioen dankzij de lage rente maar dat ze daardoor honderden euro,s minder hypotheek betalen hoor je ze niet over…

  1. DolleDries

   Jij bent echt een bijdehandje. De huren gingen ook omlaag toch daar hoor je niemand over.

  2. Rechtsaf

   @JK wat jij vergeet is dat deze mensen hun hele leven hebben betaald voor hun pensioen en deze mensen dienen beloond te worden voor hun harde werken heeft niets met hypotheek te maken…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.