Met de opkomst van het Trumpisme komt ook de opkomst van groep complotdenkers, QAnon

Geen categorieaug 03 2018, 20:00
We wisten allemaal dat de komst van Donald Trump als kandidaat voor het presidentschap grote veranderingen zou bewerkstelligen en zeker met hem als president, maar hele groepen in de Amerikaanse samenleving mobiliseren zichzelf. Zij het linkse Antifatuig, maar ook rechtse complotgekkies. Een steeds groter wordende groep, QAnon, rukt op in de Verenigde Staten en klampt zich vast aan Donald Trump en het Trumpisme.

Q of QAnon is het logo van adepten van een alomvattende samenzweringstheorie die vooral populair is onder Trump-aanhangers. Heel kort door de bocht komt het erop neer dat Donald Trump in het harnas is gehesen door 'De Storm', een broederschap van ware patriotten rond de president die met hem strijden tegen het kwaad.

Trumps tegenstander is in die theorie ook de tegenstander van het Amerikaanse volk, namelijk een criminele Deep State of ‘cabal’. Daarmee wordt dan weer een soort maffia bedoeld van (joodse) bankiers, (linkse) politici, (linkse) filmsterren, (linkse) pedofielen en (buitenlandse) ondernemers die zich ongestraft schuldig zouden maken aan alle mogelijke vormen van uitbuiting en benadeling van de Verenigde Staten.

Is dit de schuld van Donald Trump? Natuurlijk niet, dat zou an sich c0mplotdenken zijn. Het is wel zo dat de hele beweging rondom Trump aspecten bevat van rechts-religieus radicalisme en complotdenken. Dat komt vooral door de manier hoe Trump 'feiten' presenteert en vraagtekens zet bij alles. Het is heel goed dat er eindelijk een president is die problemen aanwijst en er iets aan wil doen, ongecensureerd, maar het moet niet een poort zijn voor allerlei gekke en rare stromingen.
Gelukkig trekt Trump zijn handen af van deze groep, maar alsnog denken zij dat hij in geheimtaal met hen communiceert. In elke boodschap van de president zien zij een vorm van communicatie richting QAnon:

Als Trump tijdens de verkiezingscampagne bijvoorbeeld heeft gezegd dat Washington een moeras is van corrupte politici en dat hij er dat jaar maar 17 keer is geweest, dan is dat zo’n hint. Want Q is de 17de letter van het alfabet en in de beleving van complotdenkers wil de president zo communiceren met QAnon.

Aan de linkerzijde en de rechterzijde worden krachten ontwakend waar we verre van willen blijven. De linksgekkies en rechtsgekkies zijn precies dat: gekkies. Dan maakt het niet uit welke ideologie of visie ze aanhangen. Stoppen met deze onzin, want het zal het gepolariseerde milieu in de Verenigde Staten alleen maar verergeren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten