Monsterzege voor kankerpatiënt in juridische strijd tegen Monsanto: 289 miljoen dollar

Een voormalig tuinman heeft in een juridische strijd tegen het gigantische bedrijf Monsanto een rechtszaak gewonnen, waarbij het bedrijf 289 miljoen dollar moet betalen. Een bizar bedrag voor een man, maar het is ook vooral symbolisch. Er zijn veel rechtszaken tegen Monsanto, omdat een onkruidverdelger van het bedrijf waarschijnlijk kankerverwekkende stoffen bevat, maar dat is ook maar de vraag.

Volgens de jury van de rechtbank in San Francisco heeft het aangeklaagde chemieconcern Monsanto willens en wetens verzuimd te waarschuwen voor de potentiële gezondheidsrisico’s van de populaire onkruidverdelger. Monsanto zelf ontkent dat er een verband bestaat tussen het bestandsmiddel glyfosaat en kanker en zegt juist over bewijs te beschikken dat het middel veilig is.

De voormalige tuinman Dewayne Johnson kreeg in 2014 op 42-jarige leeftijd een zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Volgens hem was dat nadat hij liters Roundup via een tank op het grasveld van een school had gespoten. Een deel ervan kreeg hij door de wind in zijn gezicht, waarna hij uitslag kreeg over zijn hele lichaam. De kanker is volgens de artsen niet meer te genezen.

Monsanto zou Monsanto niet zijn als het niet in hoger beroep zou gaan en dat is ook precies wat het bedrijf gaat doen. Het is niet zomaar een bedrag, het is een precedent voor het bedrijf voor veel meer zaken. Dan zou dit nog wel eens in de miljarden kunnen lopen, als elke rechtszaak op deze manier eindigt.

Monsanto gaat op in het Duitse bedrijf Bayer, waardoor het nog groter en invloedrijker wordt. Veel organisaties en landen zijn bang voor de rol en de invloed van het bedrijf in de toekomst, nu het zo een gigantische omvang gaat krijgen. Misschien is het dan juist goed als deze rechtszaak dit resultaat heeft bereikt. Dat zou een goede waarschuwing zijn.

Monsanto, dat ook omstreden is vanwege de genetisch gemodificeerde zaden van het bedrijf, gaat binnenkort op in de Duitse chemiereus Bayer. Hiermee ontstaat het grootste bedrijf ter wereld op het gebied van zaden, landbouwgif en andere chemicaliën.

Critici vrezen dat de gigant te veel invloed krijgt op de voedselvoorziening in de wereld en wijzen op de schade voor het milieu. Zo produceert Bayer diverse soorten gif die in verband worden gebracht met massale bijensterfte. In de EU wordt het gebruik van enkele van deze middelen dit jaar aan banden gelegd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Elu Thingol

  Knap gedaan.

 2. Antidotum

  Goedzo, laat die gifmenger maar op z’n bek gaan.
  Monsanto produceert alles voor het grote geld, de gezondheid van de burgers komt pas aan het einde van de gezondheidsstaart.

 3. Uiterst Links

  Monsanto is een zeer foute bedrijf dat over lijken heen gaat, dat blijkt hieruit. Laten we hopen dat er meer rechtzaken tegen deze monster gewonnen zullen worden

 4. Gerlos

  Dit bedrag slaat helemaal nergens op te bizar voor woorden.

  1. Antidotum

   Gerlos,
   Maak je geen zorgen, ze wachten vast met betalen totdat de man overleden is.
   Dan keert monsanto niets uit, tenzij eventuele nabestaanden amok gaan maken.
   Ik hoop van harte dat monsanto het hoger beroep verliest.

  2. Frits Jansen

   Wel dus. Om het rijke Monsanto te straffen moeten enorme boetes worden opgelegd, anders lachen ze in hun vuistje.

 5. Frits Jansen

  Gaat Monsanto echt op in Bayer? Amerikaanse boeven met Duitse precisie, dat wordt horror.
  Ik hoop dat men zich bijtijds herinnert dat Bayer ook het gifgas maakte waarmee miljoenen Joden werden vermoord.
  De enorme boete is wel een Amerikaans fenomeen. In Nederland is de schadevergoeding beperkt tot de werkelijke schade, de Amerikanen kennen punitive damages, wat een strafrechtelijke component is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.