Na vreselijk nieuw seksueel misbruikschandaal komt de Paus met nietszeggende hippie-tweet

Ah ja.

Hoe moet je als paus reageren als de katholieke kerk voor de zoveelste keer betrapt wordt op het, op grote schaal!, misbruiken van kinderen — en dan met name van jongetjes? Een normaal mens denkt dan: met de billen bloot, een grootschalig onderzoek aankondigen, alle verantwoordelijke priesters en andere ‘vaders’ eruit gooien, en bij de autoriteiten aandringen op criminele vervolgingen waar mogelijk.

Helaas, paus Franciscus denkt daar net een beetje anders over:

Serieus? Dát is de tweet die je produceert na het zoveelste misbruikschandaal waar je kerk bij betrokken is? Je zou erom lachen als het niet zo ontzettend triest was.

Want hier moeten we natuurlijk volkomen open over zijn: pedofiele katholieke priesters hebben letterlijk duizenden — vele duizenden zelfs! — slachtoffers gemaakt de afgelopen decennia. Als het hier een andere organisatie betrof zou geconcludeerd worden dat het een criminele organisatie was; een soort van religieuze maffia. Zó triest is het gesteld met de kerk… en haar ‘vader’ die blijkbaar nog steeds niet begrijpt dat dit soort walgelijk misbruik keihard aangepakt dient te worden.

Overigens wil je er niet eens over nadenken hoeveel kinderen mogelijk misbruikt zijn de afgelopen eeuwen. Want wij gaan er nu vanuit dat dit iets is van de laatste vier decennia ofzo, maar wie zegt dat dit zo is? Wie kan zeggen dat dit niet al veel langer gaande is en dat seksueel misbruik niet letterlijk al eeuwen deel uitmaakt van ‘de kerk-cultuur’?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. struisvogelpolitiek

  Mantel der liefde. Deze paus heeft totaal geen controle over zijn eigen kerk. Hij moet maar eens een begin maken met het afschaffen van het celibaat. Wellicht dat er dan minder levens kapot worden gemaakt door misbruik.

  1. Capo

   Dubbelhartigheid is een groot probleem wanneer je niet met jezelf hebt afgesproken dat bij de verborgenheden ook het licht aan moet. In gevoelige situaties behoren daarom altijd twee pastorale of geestelijk werkers aanwezig te zijn. Helaas zijn die lessen veel te laat opgepakt is er ongekende schade aangericht. De schade aan de kerk is wel het laatste dat belangrijk is maar het is toch belangrijk. De Katholieke kerk heeft geen patent op seksueel misbruik en heeft ook veel goede werken gedaan in de wereld.

   1. Adriaan

    @Capo, ga me niet vertellen dat je de zaak wilt bagataliseren. Dat doen bepaalde sujetten ook op dit forum over andere onderwerpen.

    1. EU kok

     @Adriaan
     Mogelijk was het u ontgaan maar lugar heeft hier altijd met zijn inlog siemien zijn godt de hemel in geprezen.
     Daar is nog eens een woordenwissseling tussen holland of floris en lugar als siemien geweest waarbij hij werd uitgemaakt voor plattelands reli-gek en erger.
     Nu zeg ik het netjes.
     Dus voor godvrezende zaken moet u niet bij lugar zijn.
     .
     of zou hij zelf soms ook……………

    2. Capo

     @Adriaan: “(…) ga me niet vertellen dat je de zaak wilt bagatelliseren.”

     Nee natuurlijk niet, hoe zou je dat moeten doen? Ik wijs er alleen op, zoals ik dat wel eens vaker heb gedaan, dat kindermisbruik geen christelijke uitvinding is. Als je een appel eet dan spuug je de pitten uit! En zo is dat ook met de katholieke kerk. Er is ook veel goed werk gedaan onder arme mensen rond de wereld, denk aan de zorg voor zieken en de hongerigen, dat spoel je toch niet weg omdat sommige van hen de pik niet in bedwang houden?

     Of denk jij dat kindermisbruik verdwijnt door de kerk op te heffen? Zou je hetzelfde willen laten gelden voor alle voetbal- en zwemverenigingen? Omdat er vieze trainers zijn die niet van de kinderen af kunnen blijven?

   2. Dubbele Komma

    @capo:

    Het is beter voor de mensheid als Vaticaanstad niet zou bestaan. En Mekka ook van de kaart geveegd zou zijn.

    De wereld gaat er niet op vooruit deze godsdienst waanzinnigen.

    Op deze zaak moet de kerk keihard afgerekend worden. Maar de islam ook

    Dit komt tenminste nog in het nieuws,die 1000 misbruikte kinderen door de islam in Rotterdam moesten onder de pet blijven.

    Fuck islam,en fuck de kerk. En de linkse debieĺen uiteraard.

    1. Adriaan

     +++

    2. Blue monday

     Tis net als met dames van lichte zeden, het voorziet nu eenmaal in een behoefte.

     Alleen die hebben nooit gemoord in de naam van een vage hogere macht en zorgen ook nog eens dat opgefokte standjes toch even stoom kunnen afblazen tegen een geringe vergoeding.

     Die priesters hadden er ook gebruik van kunnen maken, maar die gluiperds voelden zich onaantastbaar, omdat niemand ze tot de orde kon en wilde roepen en altijd gesteund werden door de kerk

   3. Blue monday

    En dan zijn er nog mensen die de katholieke kerk, ondanks al het leed, nog in bescherming nemen en de aandacht het liefst zo snel mogelijk willen afleiden.

   4. Antidotum

    Capo

    https://www.bol.com/nl/p/bedrog-van-rome/9200000048706592/

    Alle religies zijn schadelijk voor de mens.

 2. Elu Thingol

  U heeft gelijk, met de situatie van het Rooms-Katholieke Kerk is het buitengewoon treurig gesteld, zoals uit de recente onthullingen blijkt.

  Paus Fransiscus lijkt inderdaad te duiken: is er al een officiële reactie uit het Vaticaan?

 3. Adriaan

  Kan iemand het Vaticaan opblazen? Hoe de paus nu reageert, is te walgelijk voor woorden. Het zou me niks verbazen als deze onbenul zelf kleine jongetjes heeft misbruikt. Droevig.

  1. Steve Van der Vekens

   Uit onvoorwaardelijke liefde.

 4. Floris

  “Overigens wil je er niet eens over nadenken hoeveel kinderen mogelijk misbruikt zijn de afgelopen eeuwen. Want wij gaan er nu vanuit dat dit iets is van de laatste vier decennia ofzo, maar wie zegt dat dit zo is? Wie kan zeggen dat dit niet al veel langer gaande is en dat seksueel misbruik niet letterlijk al eeuwen deel uitmaakt van ‘de kerk-cultuur’?”
  ———————————————————————————–
  Ga daar maar rustig van uit.

 5. Steve Van der Vekens

  Dat is beroepsmisvorming.

 6. Peter Loosduinen

  Michael Van Der Galien
  Misbruik komt helaas voor in de kerk, maar ook daarbuiten.
  Ook is in de loop der jaren de zienswijze bijvoorbeeld over pedofilie volkomen veranderd.
  Het VARA-programma ‘Groot Uur U’ wijdde in 1978 een uitzending aan het onderwerp pedofilie. PvdA-senator Edward Brongersma kreeg de ruimte te vertellen waarom het goed was dat kinderen relaties met volwassenen konden hebben.

  Frans vertelt dat hij lid werd van de NVSH-werkgroep pedofilie in Nijmegen. Bijeenkomsten waar iedereen welkom was en waar altijd iemand van de NVSH de gesprekken begeleidde. Frans ervoer de bijeenkomsten als ‘thuis komen’. “Dat was een goede ervaring omdat je daar kon praten over gevoelens en ervaringen. Door erover te praten, het feit voor jezelf onder woorden brengen, ondersteunde je denken.”

  In totaal waren er rond 1980 zo’n vijftien werkgroepen in verschillende steden. In Eindhoven waren er zelfs drie. Het waren de hoogtijdagen van de NVSH en de werkgroepen pedofilie hoorden daarbij, ook al was niet iedereen binnen de NVSH er zonder meer van gecharmeerd.

  Jos Frenken was vanaf 1980 bijzonder hoogleraar seksuologie in Leiden. Hij sprak regelmatig op bijeenkomsten van de NVSH, ook bij werkgroepen pedofilie. “De discussies kwamen steeds toch neer op: mogen wij ruimte hebben om die contacten met kinderen aan te gaan of niet?” De groepen die Frenken bezocht, waren vaak samengesteld uit mannen tussen de twintig en veertig jaar. Frenken: “Men wisselde ervaringen uit en men sprak ook wel over wat je moest doen om uit handen van de zedenpolitie te blijven.” Frans: “Er was ruimte om te praten en er was altijd iemand van de organisatie aanwezig om mensen op schouders te tikken als ze bijvoorbeeld met beeldmateriaal aan de gang gingen. Dat werd tegengehouden.”

 7. Paaldanseres

  Ik wacht nog altijd op zijn ophef tweet van die gangrapende haatbaarden in de UK. Oh wacht… da’s zielig natuurlijk…

 8. meijer61200

  Te oordelen naar de tekst van deze pedo in zijn kekke jurkje lijdt hij aan een ernstige vorm van syfillus.

 9. Buurvrouw

  Die Paus lagt zo, ik snap dat niet. Toch ernstig?

  1. Hetzalwelweer

   bij elke vorm van geloof worden kinderen niet met rust gelaten….snap je het nog steeds niet?

 10. Pindas

  https://www.wanttoknow.nl/overige/mind-control/de-miljarden-van-het-vaticaan/

  De brand erin geef ze een koekje van eigen pedofiele deeg!

 11. henk vintage

  Misschien moet het pre-paus verleden van deze meneer ook eens nauwkeurig worden onderzocht.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.