Paus Fransiscus haalt nog een keer hard uit naar seksueel misbruik in de katholieke kerk

Het zal natuurlijk nooit meer de gruwelijke daden van de priesters en bisschoppen terugdraaien, maar de harde woorden van paus Fransiscus zullen als de Vuist van God hard neerkomen op de Geestelijke Wereld van de katholieke kerk. Wat gechargeerd gezegd, maar ik meen het wel als ik zeg dat het een zeer goede zaak is dat Fransiscus zo hard en direct is over het seksueel misbruik en de doofpotten in de katholieke kerk. 

Paus Franciscus heeft hard uitgehaald naar seksueel misbruik binnen de katholieke kerk. Dat staat in een brief van de paus, die gericht is aan alle katholieken. Ook veroordeelt Franciscus hoge geestelijken die misbruikzaken in de doofpot stoppen.

In de brief die Franciscus nu heeft geschreven, vraagt hij vergeving voor het leed dat slachtoffers is aangedaan.

Hij hekelt de cultuur binnen de katholieke kerk die lange tijd mogelijk maakte dat daders hun gang konden gaan. “De reputatie van de kerk was het belangrijkst, er werd niet omgekeken naar de kinderen”, schrijft de paus.

Gedane zaken nemen geen keer, dus als er nog meer kinderen zijn misbruikt in het verleden, zullen die in de toekomst ook opduiken. Het enige wat de paus kan doen is het streng herhalen van deze woorden. Zodat het in de toekomst voorkomen kan worden. Echte concrete maatregelen blijven nog uit, tenminste, wat wij kunnen waarnemen. Maar Fransiscus kennende zal hij het niet hierbij laten zitten.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. B. Pascal

  ‘’Het misbruik heeft vooral plaatsgevonden in die kerken, en door die geestelijken’’ dit is niet waar. Het was in de jaren 60 en 70 in om pedofiel te zijn. Kindermisbruik werd zelfs gepromoot door de overheid. Ik begrijp wat de kardinaal bedoelt, echter de kerk had beter moeten weten. Seks met kinderen is tegennatuurlijk, je brengt iets bij een kind wat er niet hoort. Pedofilie werd in de jaren 60 en 70 als normaal beschouwd! Nu niet meer, het contrast wordt zichtbaar. Maar het was wereldbreed een uitspatting van de ‘’vrije seks’’ uit de seksuele revolutie. Voor die dwaasheid kun je de kerk niet de schuld geven.

  https://www.volkskrant.nl/mensen/toen-was-pedofilie-nog-heel-gewoon~ba67711a/

 2. struisvogelpolitiek

  Wat de Paus kan doen is die geestelijke uitvreters de kerk uit jagen en aangeven bij de overheid, zo dat zij vervolgd kunnen worden. Vergeven is de katholieke riedel waar de slachtoffers wiens levens kapot zijn gemaakt gene ene zak aan hebben.

  1. Adriaan

   @SVP, het is gebruikelijk bij de katholieken om te gaan biechten. Daarna wordt alles vergeven (door wie is mij nog steeds een raadsel) en kan de zondaar weer doorgaan met zijn zondige leven. Zielepoten zijn het.

 3. HW

  Na een biecht een onze vader en wees gegroet en we gaan door op oude voet.

  1. hans-e-pans

   Hij zei het met twee gekruiste vingers op de rug.

 4. AS210854

  Bla bla eerst zien dan geloven. Hij is tot nu toe nat als onze regering bla bla aber niks da.

 5. Tengo Kawana

  Ik ben blij met de stevige opstelling van deze Paus.

 6. fusilier

  Vraag mij af of franciscus zelf nog maagd is op zijn leeftijd. Wie het dichts bij het vuur zit warmst zich het best.

 7. Bes Tolen

  De kerk niet de schuld geven? Ik geef de kerk de schuld van alle machtsmisbruik, die zij had en voor een deel nog heeft over mensen, ook niet Rooms katholieken, op seksgebied. Was ook taboe onderwerp. Vroeger heel belangrijk om over mensen de baas te kunnen spelen. Machtsmisbruik, die mensen onkundig hield, de verkeerde kant opstuurde, in verwarring bracht, e.d. Mensen kwamen er niet meer uit, dachten dat ze zondig waren en jeugd kreeg er een minderwaardigheidscomplex van. Het ging zelfs zo ver, dat seks door velen altijd als zondig werd gezien, ook al was het binnen het huwelijk. De kennis van zaken was abominabel.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.