Schokkend! Heilige schaatsers blijken tóch prestatie verbeterende middelen te gebruiken

Het schaatsen werd steeds gezien als ‘schone’ sport. Nou, dat klopt misschien toch niet helemaal.

De Nederlandse schaatsbond KNSB heeft “serieuze aanwijzingen” dat Nederlandse topschaatsers “schildklierhormonen” gebruiken om beter te presteren. De situatie is zo ernstig geworden dat de bond het op zich heeft genomen om alle schaatsers een brief te sturen waarin gewaarschuwd wordt voor de “gezondheidsrisico’s” van het gebruik van deze hormonen zonder dat daar een medische noodzaak voor is.

De schaatsers gebruiken schildklierhormonen on a) energie te krijgen, b) vet te verbranden, en c) snel af te vallen. Volgens de KNSB is het een serieus probleem, hoewel de bond niet kwijt wil hoeveel schaatsers gebruik maken van de medicatie. “We hebben een indicatie van de omvang van het probleem, maar noemen geen aantallen omdat het ons puur gaat om het aankaarten van de kwestie,” aldus de bond.

Schildklierhormonen staan nóg niet op de dopinglijst. Toch pleit de Nederlandse Dopingautoriteit er al tien jaar voor om dat te veranderen. De Wada is zich ervan bewust dat er een probleem is met deze medicatie, maar doet er voorlopig nog niets aan. Let wel, zowel voormalig Tourwinnaar Floyd Landis als topatleet Mo Farah gaven in het verleden al eens toe dat ze hormonen gebruikt hadden om beter te presteren.

Schaatscoach Jillert Anema laat desgevraagd aan De Volkskrant weten dat hij er tijdens de Winterspelen eerder dit jaar op aangesproken werd door een andere coach. Die vertelde hem dat Nederlandse schaatssters aan deze form van prestatie verbeterende middelen zaten. Maar, zegt hij, hij weet niet om wie het precies gaat. Alleen dát er gebruikt wordt.

Het zal wel. In dat soort wereldjes weet iedereen natuurlijk om wie het gaat. Zo’n Anema durft het gewoon niet hardop te zeggen.

Afijn, aangezien het allemaal legaal is kun je er wat dat betreft weinig van zeggen… behalve dan dat het schaatsen toch een minder schone sport is dan ons al jaren verteld wordt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Viertel

  Men moet toch wel buitengewoon naïef zijn, en onder een steen leven, om te denken dat topsporters op karnemelk en pindakaas hun wereldprestaties leveren. Ik maak me over de Nederlandse topsport dan ook geen enkele illusie: ook Daphe Schippers en Tom Dumoulin snoepen geregeld uit de pot ‘verboden middelen’.

 2. Capo

  Waarom verbieden? Laat ze lekker gaan!

 3. DolleDries

  En ze waren zo verontwaardigd over de Russen.

  1. Blue monday

   En weer het domste antwoord van gekke Dries….

   Opkomen voor die zielige Russen, weer fout malloot.

   Zie jij Den Haag al actief een dopingprogramma financieren?

   1. DolleDries

    En ik maar denken dat ze het op de pindakaas deden.

 4. Karel de Grote

  a) zijn ze niet heilig
  b) ieder sporter gebruikt middelen, speciale voeding en andere on zin om zijn, cq haar prestaties te verbeteren
  c) sporter is zakenman, heeft niets met sport te maken,
  d) alleen mensen met een laag IQ kijken naar die onzin. (Onderzoek VU Amsterdam)

  1. Capo

   d) Nou dat treft…

  2. DolleDries

   Klop die d ,Oranje Willem zit ook altijd te kijken op de tribune.

 5. swetsnek

  MOOI WEER EEN SPORT DIE JE …… LINKS KUNT LATEN LIGGEN ……HAHAHAHAHA

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.