Utrechtse studentenvereniging Unitas stuurde ‘racistische en seksistische mail’ naar leden

Daar gaan we weer, het volgende schandaal bij een studentenvereniging. Vroeger was het studentenleven in studentenverenigingen bijna onzichtbaar voor ‘outsiders’, of ‘knorren’, maar in dit digitale tijdperk blijft niets meer geheim. Het ene schandaal volgt het andere schandaal op en nu is de Utrechtse studentenvereniging Unitas S.R. aan de beurt.

De Utrechtse studentenvereniging Unitas S.R. is in verlegenheid gebracht door een uitgelekte mail waarin een student slachtoffers van de aardbeving in Lombok schoffeert. De mail stond bol van de ’onnodig kwetsende, racistische en seksistische opmerkingen’.

Unitas heeft besloten het lid te schorsen. Er komt een intern onderzoek. De mail was een uitnodiging voor een borrel van dinsdag. Verenigingsleden werden gevraagd net zoveel te drinken als de ’slachtoffers bij de aardbeving in Lombok’. De Thaise grotjongens werden ’gele tienerrukkers’ genoemd.

 In de mail wordt ook een verondersteld artikel van De Telegraaf aangehaald, dat in werkelijkheid helemaal niet bestaat. Volgens de student had het artikel de kop ’Twee getinte mannen springen van Erasmusbrug om te kijken wie er wint’, waarover hij schrijft dat de enige winnaar ’De Maatschappij’ is.

Het bestuur geeft aan dat het niet namens hen is geschreven en ook niet namens de vereniging. Ik ben wel benieuwd hoe zo een mail dan wel verstuurd kon worden. Ik ben nog meer nieuwsgierig naar hoe die studenten een ‘intern onderzoek’ gaan opzetten en uitvoeren. Misschien ligt het aan mij, maar studenten bij studentenvereniging staan niet echt bekend om hun onderzoeksvaardigheden, maar meer om het zuipen en schreeuwen op de sociëteit.

Hieronder voor u een leuk filmpje over studentenvereniging, door onze welbekende Arjen Lubach:

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Chauvinist

  Cabaretiers maken grappen die veel verder gaan, over hongersdoden, dodelijke ziektes, negers enz. maar dan noemt men dit humor of satire. Waarom zou het dan wel racisme zijn wanneer een niet-cabaretier zoiets zegt of schrijft terwijl toch duidelijk is dat het om humor gaat? Je kunt het smakeloze humor vinden maar dat is niet van belang, dat is slechts een persoonlijke smaak.

  In de koran staat meermaals geschreven dat ongelovigen gedood moeten worden, dat is geen humor, dat is geen satire. Heeft de studentenvereniging ook islamitische leerlingen geschorst omdat ze in deze walgelijke korantexten geloven of dat dan weer niet?

  1. Blue monday

   Geen touw aan vast te knopen…

 2. Ni28

  Studenten verenigingen zijn veelal elitaire clubjes waar de mindere leden regelmatig op grove wijze mishandelen en het ontgroenen noemen. Vele leden voelen zich beschermd door hun afkomst en vriendenkring. De Engelsen maakten hier een hele goede film over enkele jaren geleden. Beschermd van boven af konden zij straffeloos zelfs iemand vermoorden, dachten ze. Als horeca ondernemer mag je je gelukkig prijzen als je niet in aanmerking voor hun feesten komt. Dan hoef je geen verbouwing alvast in te plannen. De vraag is wat voor mensen worden dit later als zij na de studie ergens gaan werken. Het is niet altijd de jeugdige onbezonnenheid het moet haast in je zitten. Hopelijk zijn dit minderheden die in hun omgeving verdwijnen en niet meer opgemerkt worden.

  1. Frits Jansen

   Het zijn RECHTSE krachten en daar zou DDS van moeten houden. Hoe elitairder hoe beter. Niet in een bed slapen maar op een piano (die daar wel erg vals van wordt)

 3. Koos sssss

  Je moet er toch niet aan denken, dat er nog wat te lachen valt in deze dagen?

  De Roomse kerk in donkere middeleeuwen was werkelijk het toppunt van verlichting en ruimdenkendheid in vergelijk tot de huidige cultuurpolitie.

  Straks moet je voor een beetje vrijheid van meningsuiting nog verhuizen naar Iran, of Noord Korea.

 4. Gerlos

  Deze mail is verstuurd nadat de student en fles whisky had opgezopen totaal de weg kwijt zoals blijkt.,

 5. Frits Jansen

  Aan de universiteiten worden onze toekomstige topmensen opgeleid. Die elkaar beconcurreren op leven en dood.
  Zo lang ze elkaar in leven laten is er niks aan de hand.
  Het rechtse DDS is vast voor marktwerking. Die kan lastig zijn, maar als je grof intimideert win je altijd. Dat is rechts! Commercie is niet voor doetjes.
  Als er bloed over de drempel klotst moeten ze dat wel zelf opruimen en niet van mijn zuurverdiende belastinggeld

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.