Verhuftering van de samenleving: politie walgt van ‘ramptoeristen’ bij dodelijk ongeval

Je ziet het in een aflevering van de populaire serie op Netflix, Black Mirror: een menigte van mensen die met smartphones de ellende van anderen filmt. Zonder enige emotie, maar gebrand om het op camera te krijgen. Het is een serie die realistische dystopische elementen van de Westerse samenleving laat zien. Tegenwoordig zie je dat steeds meer en lijkt het geen dystopie meer: mensen die dodelijke ongevallen willen filmen.

Vroeger noemden we dat ‘ramptoeristen’, mensen die even wilden zien wat er gebeurde als er iets was voorgevallen. Met zijn allen even rondom de aangereden fietser staan, bijvoorbeeld. Vroeger was dat ongepast en tegenwoordig is dat ook zo. Het verschil is alleen dat in deze moderne tijd de ramptoeristen met hun mobieltje klaar staan om het incident te filmen. Om te laten zien aan de wereld dat ‘ze echt iets interessants’ meemaken. Pure egoïsme. De politie wordt er ook moe van en staat zeer negatief tegenover deze ontwikkeling.

Automobilisten hebben zaterdagochtend op de A58 Tilburg-Breda bij Bavel het werk van hulpverleners bemoeilijkt door filmpjes te maken van het dodelijke ongeval. Zelfs tijdens de reanimatie van een van de slachtoffers kwam iemand wel heel dichtbij voor een ’mooie’ video.

„Na de aanrijding vonden mensen het nodig om met telefoons opnames van de voertuigen en slachtoffers te maken en door de sporen te lopen op de plaats van het ongeval”, meldt de politie op Facebook.

 „Hiermee toon je niet alleen dat je geen enkele vorm van respect hebt maar je loopt ook in de weg en zorgt voor woede bij omstanders en de hulpverleners.”
Hebben dit soort mensen geen empathie? Zijn ze alleen gefixeerd op hun eigen behoeften en ‘clicks’ en ‘likes’? Dat lijkt wel zo en dat is een zorgelijke en trieste ontwikkeling. Hoe haal je het in je hoofd om koste wat het koste zo een ongeval te willen filmen. De politie heeft het zelfs over mensen die al rijdend aan het filmen waren en daardoor door een rood stoplicht reden. Daardoor tonen ze niet alleen geen respect, maar brengen ze ook andere levens in gevaar. Walgelijk.
Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Steve Van der Vekens

  Kindjes. Allemaal met het zwaard in de aanslag: “Ik mag hier filmen!”
  Maar van het gevraagde begrip naar het slachtoffer toe is geen sprake.
  Kill it with fire.

 2. Blue monday

  Ik las het, zag types als Holland, Top, nogmaals, Ritter en hun vrienden al in de aanslag met hun smartphone op de snelweg.

  De verhuftering is een typisch rechts probleem.

  1. Top

   Ik zou niet weten waarom ik niet mag filmen. Iemand moet het toch doen? Want van dat NPO bij jullie, is geen ene moer te verwachten. En krijg jij gauw de tyfus, parasiet. Ga eenss werken inplaats van je smerige hand op te houden voor een aalmoes. Oh wacht even je heb geen enkel diploma of getuigschrift, zelfs de sociale werkplaatsen willen jouw luie donder niet eens.

   1. IJsbrand Koudvuur

    Mevrouw Top!
    U meent toch zeker niet, dat u werkelijk een ernstig verkeersongeval met dodelijke slachtoffers gaat filmen?!

    1. Capo

     #multi…

     1. Fortiori

      #Capo: onderknuppel in de mafia wereld. Hoe trots kunt U zijn.

    2. Top

     Wat denk je zelf? Mijn IQ is vele malen hoger dan mijn schoenmaat. Dat kan van mijn tegenstanders hier niet gezegd worden. Ik schraap in de regel meer intelligentie onder mijn schoenen vandaan, dan er in alle huistrollen hun gehele familie zit. En de lul B.M. met vingers in het bijzonder. Dat is een handophouder per definitie. Geeft, een ieder de schuld, van zijn mislukte en waardeloze leventje en heeft niks beters om handen, dan hier te trollen, en dat de gehele dag en avond. Ik zou wel eens een ‘diner dansant’ op zijn muilie willen organiseren. Maar helaas, dit stuk vuilnis, verstopt zich veilig achter zijn PCtje en zeer waarschijnlijk ook zijn incestieuzemoeder.

     1. EU kok

      quote: Mijn IQ is vele malen hoger dan mijn schoenmaat. Dat kan van mijn tegenstanders hier niet gezegd worden.
      .
      Indien u Amerikaanse schoenen draagt, geloof ik u direct.
      Mochten uw tegenstanders, wie dat ook mogen zijn, blootsvoets lopen, heeft u wederom gelijk.
      Maar anders heb ik toch mijn twijfels na het lezen van uw reaktie.

     2. Tengo Kawana

      Toch maakt deze bijdrage een onnozele indruk, Top.

   2. Fortiori

    Als ik het zo interpreteer raakt u er extreem opgewonden van onder het mom van vrije nieuwsgaring.

  2. Stanly2000

   Blauwe, zielige opmerking hoor. Eigenlijk een domme opmerking!

  3. Holland

   Vol woede trekt de oude socialist Blue Mongol van leer. Volkomen ongefundeerd, dat wel. Degenen die hem constant als een kleuter in de hoek zetten vanwege zijn ongeinformeerde en warrige betogen, worden hier vanuit kwaadheid genoemd en tevens wordt de verhuftering als een ‘typisch rechts’ probleem geclassificeerd. Zonder onderbouwing, alleen op zijn domme, valse sentimenten gebaseerd.

   Blauwe is een shagrokende PvdA’er die nog steeds niet kan verkroppen dat zijn conservatieve linkse wereldbeeld in duigen valt en zijn verhufterde partijtje marginaal is geworden. Sterkte Blue Idiot.

 3. Ni28

  Voor vele toeristen is een dodelijk ongeval alleen maar een extra gratis attractie.

  1. Steve Van der Vekens

   Ja, ik ben ook wel een beetje ramptoerist, (stiekem) maar als de politie vraagt om verder te gaan of ik zie dat ik in de weg loop, dan stop ik ermee.

 4. Ni28

  “De verhuftering is een typisch rechts probleem”.
  Dat kan alleen maar een linkse hufter te verzinnen met hun politiek van alles mag en alles kan en wat niet mag doen wij lekker toch. Die pet past ons allemaal, niet vergeten de linkse slogan. Daarom heeft de politie(en andere uniformen)geen gezag meer. Dus zoek de fout vooral bij jezelf.

  1. RWB51

   Jij weet net als vele ook het verschil tussen links en rechtsa niet!

  2. RWB51

   Jij weet net als vele ook het verschil tussen links en rechts niet!

   1. IJsbrand Koudvuur

    RWB51,
    Je schreef in eerste instantie ‘rechtsa’
    Staat er nog een ‘rechtsa(f)’ opgeslagen in uw spellingcontrole?

 5. Frits Jansen

  De kennelijk bejaarde DDS redacteur verlangt terug naar tijden die nooit bestaan hebben toen mensen niet nieuwsgierig waren en immuun voor de sensatie van een ongeluk.
  Op zich hoeven we weinig last te hebben van ramptoeristen, tenzij ze in de weg lopen, of de privacy van slachtoffers aantasten. Omdat leed goed verkoopt moeten we ook aan rampjournalisten denken.

  Walgt de politie? Politie moet orde houden en is geen meningenfabriek.

  1. fockingworst

   U bent in het bezit van een zieke geest

  2. Stanly2000

   Fritsje, prachtig verhaal maar weer! Alleen een waar misselijk l*lverhaal. Vroeger waren de mensen ook nieuwsgierig maar hadden nog ontzag voor de politie en er waren “gelukkig” ook nog geen smartphones, zodat niet ieder ramptoerist het zo nodig vond om de privacy van de slachtoffers te schaden (resultaat moet zo nodig op internet). Leed verkoopt inderdaad goed! Schandalig en walgelijk tegelijk. Ik vind dat de politie groot gelijk heeft en voor mij mogen ze hier hard tegenop treden.

   1. Top

    Inderdaad! Elke randdebiel met een smartphone denkt dat hij Alfred Hitchkok kan imiteren. Boete zijn te laag, ik zou beginnen met 5000 Euro, per overtreding, van de aanwijzingen van de hulp en orde diensten.

  3. Stanly2000

   Fritsje, een troost. De politie heeft 25 automobilisten een verbaal gegeven. Misschien kun je wat voor hen betekenen als meester in de rechten?

 6. fockingworst

  Ziekelijk.. Net als kijkers fike.. Ipv doorrijden stoppen en nog eventueel een ongeluk veroorzaken en iig nog een file… Egoïstisch kutvolk

 7. Antidotum

  Onder verhuftering van de samenleving versta ik iets anders dan ramptoerisme.

  https://www.nieuwskoerier.nl/news/329668-en-zo-schreed-de-beschaving-voort-132-migratiefilmpjes/out

 8. lumberjack

  Ik ben al 35 jaar brandweerman, kan me niet anders herinneren dat mensen graag alles willen zien. Maar nu moet alles gefilmd worden, kan me nog een ongeval herinneren waar bij kind was omgekomen, was niet veel meer heel aan slachtoffer maar nieuwgierige vrouw drong zich zo op om maar iets te kunnen zien. Heb haar bij de arm genomen en naar kind gebracht en deken van slachtoffer gehaald, Ze wist niet hoe snel ze weg moest moest komen half kotsent, dacht die doet dat nooit meer.

  1. van Urk

   Beste lumberjack, Wees er maar zeker van dat u er goed heeft aan gedaan om deze vrouw met haar nieuwsgierige neus op de realiteit te duwen.

  2. Rosasolis

   @limberjack. Goed werk van jou!

  3. Bloem

   ++dat soort horken mag je best keihard met de neus op de feiten drukken

  4. AS210854

   Lumberjack. Heel goed gedaan, maar nu zouden ze je voor zoiets aanklagen. Maar wat zou er gebeuren als die filmers er zelf lagen, zouden ze dan alle filmers ook nog zo leuk en stoer vinden?

 9. Rosasolis

  Vreselijk, die ramptoeristen. Wat doen ze met hun fotos? Dit is net zo erg als de videos en fotos op porno sites. Ik heb net op de nieuws van 2 uur van middag gehoord dat de politie heeft zeer hoge boetes uitgereikt aan 25 ramptoeristen. Misschien zou het een idee zijn om die “rampmensen” te laten boeten door ze te verplichten een week te werken in een ziekenhuis, zonder salaris, als hulp voor verpleegkundigen, in de afdeling voor ongeluk slachtoffers. Dan misschien zullen zij wakker worden, als ze zien en horen hoe die slachtoffers lijden terwijl zij moeten omgaan met schok en pijn.

 10. Two Ravens Black Kettle

  Geen enkele moeite mee om dit soort lieden 5 jaar in de cel te flikkeren.

  Wanneer je hulpdiensten belet om mensenlevens te redden verdient je niets anders dan enorme kuypen stront in een waterig cachot.

 11. Ni28

  EU kok heeft enorm grote schoenen, een soort Gulliver in Lage Landen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.