Absurd nieuws op de NOS: iedereen deelt ‘racistische’ memes, tijd voor een mentaliteitsverandering

what-is-a-meme
Foto:

Even tijd voor een ‘no shit Sherlock’ momentje. De NOS komt met een artikel waarin uitgebreid gepraat wordt over het delen van humoristische ‘racistische’ memes. De voorzitter van de radicaal-rechtse Schild & Vrienden, Dries van Langenhove, werd hard aangepakt vanwege het ‘racistische’ karakter van de groep. Achter de schermen zou de groepering namelijk en masse racistische memes met elkaar delen.

Nu komt onze publieke omroep, samen met de Belgische minister Sven Gatz, met een schokkende ontdekking: iedereen deelt die memes. Goh, natuurlijk. Harde grappen zijn vaak ook de leukste grappen. Als je kijkt naar cabaretiers zijn de leukste grappen vaak de grappen die net langs het randje van het acceptabele gaan. Daar leeft cabaret van. Datzelfde geldt voor ‘racistische’ memes. Of het nu memes over mocro’s zijn, tatta’s, of Afrikanen, of moslims. Het maakt allemaal niet uit, overal is wel een harde meme van.

Niemand is ‘onschuldig’ in dat opzicht. Iedereen maakt elkaar belachelijk of delen memes met stereotypes. In het artikel wordt gesproken over de grens tussen wat grappig is en wat ‘echt niet meer kan’. Ik denk dat men het lekker moet laten gaan. Je kan het toch niet tegenhouden en als je er wetgeving over maakt, of het juridisch gaat verbieden, dan kom je pas echt in een zure en nare samenleving terecht.

Gatz is zeker niet de enige die de memes krijgt. Wie in Vlaanderen even rond vraagt, merkt al snel dat veel mensen de racistische memes doorsturen. Anderen erop aanspreken is moeilijk. Gatz: “Als het echt te gortig is, dan laat ik dat wel weten. Maar sociale correcties zijn vaak moeilijk. Dat is zo in een café als iemand een bepaalde grens overgaat, maar ook als iemand jou een meme toestuurt.”

Ook een uur rondvragen onder studenten op de Universiteit van Antwerpen leidt tot veel herkenning. Vooral jongens lijken ze door te sturen, meer dan meisjes. “Marokkaanse memes zie ik minder, maar de Joodse of nazistische mopjes zie ik veel langskomen,” zegt een student op de binnenplaats van één van de universiteitsgebouwen. “Mijn vrienden sturen dat ook af en toe door en ik kan daar wel om lachen,” zegt een ander. Een eerstejaarsstudent: “Ik zie er echt genoeg. Racistische ook zeker.”

Het is een analyse die de liberale minister Gatz deelt. “Niets dat op het internet circuleert is zomaar onschuldig. Er zijn duidelijk groepen die de liberale samenleving willen destabiliseren. Of dat nou IS is, extreem-linkse mensen, of extreem-rechts dat duidelijk terug van weggeweest is. Ja, zij hebben duidelijk een agenda.”

Niet is onschuldig, alles is ergens wel verdacht! Intentie maakt niet meer uit, alleen datgene wat de rest ervan maakt. Ik vind het een beetje eng worden. Zeg er gerust wat van als je iets te ver vindt gaan, maar op het moment dat er een soort officiële of inofficiële deugpolitie of deugcultuur ontstaat in privésferen, dan maak je meer kapot dan dat je lief is.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

28 reacties

 1.   

  Er is toch maar een mensenras dus hoezo racisme?

  1.   

   Het plaatje boven het artikel is kostelijk.

   1.   

    Inderdaad @Ni28, dit is een toppertje van Lars.

  2.   

   Er bestaat geen enkel mensenras, hoe vaak moet dat hier nog worden uitgelegd?

   1.   

    Waarom bent u dan specifiek zo naar richting Joden?

    1.   

     Voor linksfascisten bestaan er geen rassen.

    2.   

     Joden zijn ook geen ras, domme man.

  3.   

   Het begrip mensenras wordt door de beladenheid van het woord niet gebruikt. Dat is dan ook de enige reden.

 2.   

  Sam en Moos zien elkaar na jaren terug
  Sam, een geslaagd beurshandelaar, in een keurig pak.
  Moos, sjofel gekleed, rafelig jasje, pechvogel, schudt Sam de hand.
  Praten een beetje over vroeger.
  Zegt Moos, “Sam als je eens een keer een oud jasje voor mij over hebt”…
  Sam; Hoezo? Is dat jassie van jou niet oud genoeg ?..

  1.   

   Sam en Moos zien elkaar na jaren terug
   Sam, een geslaagd beurshandelaar, in een keurig pak.
   Moos, sjofel gekleed, rafelig jasje, pechvogel, schudt Sam de hand.
   Praten een beetje over vroeger.
   Zegt Moos, “Sam wat heb je toch een mooi kostuum aan.
   Ja zegt Sam, ‘Mijn kleermaker is erg rijk.’

  1.   

   Stoer hoor, DolleDries.

   :(

   1.   

    Nou vooruit speciaal voor jou.

    Twee pedofielen zitten samen op een terrasje. Plots loopt er een elfjarig meisje voorbij. Zegt de ene pedofiel: “Kijk daar eens wat een knap stuk!” Zegt de andere: ” Had je die 7 jaar geleden moeten zien joh!”

    1.   

     Ik heb als opblaaspop een moslima!
     Die blazen zichzelf op….

  2.   

   En grappig

   1.   

    Ik zelf vind die van negers nogal grof maar ik denk dan ik maak er een religie van en dan moet het kunnen.
    Want er zijn boeken onder de naam van godsdienstvrijheid die veel erger zijn dan deze moppen.

    1.   

     @DD weet je wanneer je Marokkaanse vrouw mag slaan????

     Als haar snor in de fik staat..

     1.   

      Arme kerel toch!

  3.   

   Blijft lachen dries!

   :-D

 3.   

  Weer een typisch staaltje moralistisch gedram van de Nationale Propaganda Omroep. Die meent iedereen als een labiele kleuter te moeten behandelen. Een normaal denkend mens weet dondersgoed waar in dit geval de grenzen liggen. Daar hebben we de nationale deugomroep niet voor nodig. Iemand die op vakantie is geweest naar een mediterrane kust, zal bij het zien van de Afrikaanse elftalfoto met de daarvoor uitgestalde zonnebrillen in de lach schieten. Dat heeft niets, maar dan ook helemaal niets met racisme van doen. Maar over een paar maanden ligt het hele land weer in een deuk na het zien van de luizenmoeder. Wat een hypocriet geneuzel!

 4.   

  Vroeger werden er grapjes gemaakt over Belgen, Engelse droge humor over van alles, alleen maar om te lachen. Nu mag er niets meer, het wordt een humorloze wereld.

 5.   

  De NPO bereidt zich voor op dat oh zo rascistische Sinterklaasfeest dat er aan komt!

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!