Amerikaanse veiligheidsadviseur zegt lak te hebben aan Internationale Strafhof in Den Haag

Geen categoriesep 15 2018, 14:00
“Het Internationaal Strafhof mag van ons doodbloeden, want voor ons is het Hof toch al dood," aldus Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton. Deze uitspraak deed natuurlijk veel stof opwaaien! Via EenVandaag.
Het Internationaal Strafhof (ICC) reageerde in een zeldzaam moment op Bolton dat het zich niets aantrekt van de uitspraken en zegt onpartijdig, onafhankelijk en gesteund door 123 landen te zijn. Meer kan het ICC ook niet echt doen natuurlijk.
De reden voor Bolton's uitspraken zijn vermoedelijk naar aanleiding van een onderzoek dat loopt in Afghanistan. Daaruit zou wel eens kunnen blijken dat de Amerikanen zich hebben misdragen, want dat doen ze natuurlijk wel vaker.
De Amerikanen, China en Rusland erkennen het ICC overigens niet, wat het hele instituut in beginsel al in praktisch diskrediet brengt. Daar komt nog bij dat sinds de oprichting ervan in 2002 er slechts drie oorlogsmisdadigers zijn veroordeeld. De uitspraken van Bolton lijken dan ook meer de realiteit weer te geven dan het bestaan van het ICC dat doet. Bolton laat namelijk zien dat het ICC meer idealisme dan realisme is en niet de middelen heeft om hun idealen in de realiteit te brengen. De staat waarin misdaden zijn begaan, de staat van de nationaliteit van de verdachte óf de VN-Veiligheidsraad moeten zo'n rechter instemming verlenen, anders gaat het hele feest niet door.
Voor rechtspraak heb je namelijk wel middelen en bevoegdheid nodig en dat heeft het ICC slechts in heel beperkte mate. Daarom eindigde Saddam Hoessein ook aan de galg en niet voor het ICC, evenals Osama Bin Laden. Ook als dictator moet je wel zwaar debiel zijn om het ICC te gaan erkennen als legitiem instituut als je weet dat je ooit de kans loopt voor het gerecht te moeten verschijnen. John Bolton's uitspraken zijn zo gek dus nog niet!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten