Amerikaanse veiligheidsadviseur zegt lak te hebben aan Internationale Strafhof in Den Haag

“Het Internationaal Strafhof mag van ons doodbloeden, want voor ons is het Hof toch al dood,” aldus Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton. Deze uitspraak deed natuurlijk veel stof opwaaien! Via EenVandaag.

Het Internationaal Strafhof (ICC) reageerde in een zeldzaam moment op Bolton dat het zich niets aantrekt van de uitspraken en zegt onpartijdig, onafhankelijk en gesteund door 123 landen te zijn. Meer kan het ICC ook niet echt doen natuurlijk.

De reden voor Bolton’s uitspraken zijn vermoedelijk naar aanleiding van een onderzoek dat loopt in Afghanistan. Daaruit zou wel eens kunnen blijken dat de Amerikanen zich hebben misdragen, want dat doen ze natuurlijk wel vaker.

De Amerikanen, China en Rusland erkennen het ICC overigens niet, wat het hele instituut in beginsel al in praktisch diskrediet brengt. Daar komt nog bij dat sinds de oprichting ervan in 2002 er slechts drie oorlogsmisdadigers zijn veroordeeld. De uitspraken van Bolton lijken dan ook meer de realiteit weer te geven dan het bestaan van het ICC dat doet. Bolton laat namelijk zien dat het ICC meer idealisme dan realisme is en niet de middelen heeft om hun idealen in de realiteit te brengen. De staat waarin misdaden zijn begaan, de staat van de nationaliteit van de verdachte óf de VN-Veiligheidsraad moeten zo’n rechter instemming verlenen, anders gaat het hele feest niet door.

Voor rechtspraak heb je namelijk wel middelen en bevoegdheid nodig en dat heeft het ICC slechts in heel beperkte mate. Daarom eindigde Saddam Hoessein ook aan de galg en niet voor het ICC, evenals Osama Bin Laden. Ook als dictator moet je wel zwaar debiel zijn om het ICC te gaan erkennen als legitiem instituut als je weet dat je ooit de kans loopt voor het gerecht te moeten verschijnen. John Bolton’s uitspraken zijn zo gek dus nog niet!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Two Ravens Black Kettle

  En terecht anders zou de Al-Qaida financier Rutte allang voor dat tribunaal gesleept zijn.

  1. droef

   Nederland zou niet zo hoog van de toren moeten blazen, die staan eerdaags als het even meezit zelf terecht voor een tribunaal als het aan Carla del Ponte ligt.

   https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2250081-onderzoek-nodig-naar-steun-aan-gewapende-oppositie-syrie.html

  2. Diederik van Walsum

   Beste Two Ravens Black Kettle,

   Je vergeet Penthouse-Abortus-Pechthold en nog een paar die maar niet zal vermelden:-)

  3. DolleDries

   En de EU aan zetten tot een burgeroorlog en onwettelijke afzetten van een president met als gevolg tienduizenden doden in de Oekraïne.

   1. Frits Jansen

    U bent een Russenvriend. Poetin wil de hele Oekraïne terug, en daarvoor moest een corrupte zetbaas zorgen.

    Poetin heeft het uiteenvallen van de Sovjet-Unie de grootste geopolitieke ramp van de vorige eeuw genoemd.
    Maar dan ken ik nog een grotere ramp: dat Adolf H. er niet in slaagde een Duizendjarig Duits rijk op te bouwen, uiteraard geheel jodenvrij.
    Leiders van voormalige Sovjet-republieken hebben duidelijk laten weten dat ze die “ramp” als een bevrijding zien, niet alleen de Oekraïeners maar bijv. ook de Georgische oud-president Sjevardnadze, ooit nota bene Sovjet-Minister.

    1. DolleDries

     Jij bedoelt de Russen mogen het niet maar de EU wel.

     1. Frits Jansen

      Rusland is geen prettig land. De west-Europese cultuur geeft meer vrijheid.
      Vraag bijv. aan homo’s.

     2. Frits Jansen

      De Russen waren in de Sovjet-Unie een bezettingsmacht, en nog wel een heel autoritaire. Van Letland tot Georgië voelt men zich bevrijd.
      De rol van de EU is vooralsnog beperkt.

      DDS azijnzijkers zullen vast wel spreken van “bezetting” door de EU.

      Mopperen is een fijn tijdverdrijf.

 2. meanstreak2099

  volgens mij hebben de amerikanen ooit gezegd wanneer een amerikaans staatsburger voor het ICC komt dat het dan als oorlogsverklaring ziet.
  kleine kans dat ze iets van amerikaans fouten zullen ontdekken

  1. Frits Jansen

   Ik herinner me dat als het ICC een Amerikaan zou arresteren en gevangen zou nemen, de Amerikanen hem (of haar) met militair geweld zouden bevrijden.
   Omdat dat wel een Haagse gevangenis zal zijn moet die stad zich voorbereiden op een oorlogje.

 3. Karel de Grote

  John Robert Bolton (born November 20, 1948) is an American attorney, political commentator, Republican consultant and activist, government official and former diplomat who serves as the 27th National Security Advisor of the United States.

  En deze commediant weet plotseling alles van veiligheidszaken, net zo’n stommeling als de rest van dat zootje in het witte huis.

 4. Tengo Kawana

  De Amerikanen menen zich al decennia zonder problemen buiten de internationale rechtsorde te kunnen plaatsen.

  1. Bloem

   Uw nobele held Obama stond hierin echt niet anders.
   Het ICC is overigens erg dubieus, de Amerikanen moeten al sinds 1914 alle conflicten in Europa en de rest van de wereld oplossen met Amerikaanse levens en financien, ondertussen zullen de Europeanen dan wel ff bepalen of al hun acties legitiem zijn of strafbaar. Wel met het vingertje wijzen docht geen flikker oplossen.

   1. Elu Thingol

    Wel, veel conflicten zijn niet zonder de supermacht op te lossen, maar ook een supermacht kan zich niet alles permitteren. Als de Amerikanen ergens een ziekenhuis bombarderen moeten we de andere kant opkijken, terwijl we Assad wel aanpakken als hij zijn eigen burgers met gifgas uitroeit.

 5. Frits Jansen

  Het valt me mee. Ik had verwacht dat DDS die “D66 rechters” bij voorbaat voor gek had verklaard.
  Dat er nog maar zo weinig veroordeelden zijn komt ook doordat dit gerechtshof absoluut een laatste redmiddel is, als een land niet z’n eigen oorlogsmisdadigers pakt.
  Amerikanen denken nog steeds dat hun land het middelpunt van de wereld (en het heelal) is, wat uitsluit dat een niet-Amerikaan het ooit beter zou weten.
  Ze zullen ook wel bang zijn voor een politiek oordeel, al is het de bedoeling dat rechters daar juist bij wegblijven en alleen toetsen of erkende (grond-)rechten zijn geschonden, zonder goede reden, want in modern grondrechtendenken past ook het idee dat het ene grondrecht soms voor het andere moet wijken.

  Uiteindelijk staat een land voor gek als het het ICC niet erkent, want dat betekent een bekentenis dat voor hun onderdanen God nog Gebod is geldt.

  Gewoon lekker moslims uitroeien bij voorbeeld, zpu menige DDS-adept dat niet willen?

  1. Frits Jansen

   God noch Gebod.

  2. cornholio

   Raar dat links nu de andere kant op kijkt, terwijl ze de mensenhandel nieuw leven in hebben geblazen. Verbaas u niet, verwonder u slechts.
   De meest misdadige landen liggen in Europa! En dat weten de supermachten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.