Belachelijk weer! Defensie laat militairen zélf opdraaien voor kosten winteruitrusting: duizend euro per persoon

Defensie heeft onlangs zo’n duizend militairen zélf een greep in de buidel laten doen om winteruniformen aan te schaffen voor een oefening in de kou. De kosten per persoon zijn opgelopen tot wel €1000.

Daar stonden ze hoor, de gevestigde politieke partijen. Toen Thierry Baudet pakweg een jaar geleden in een halfgaar legerpak in de Tweede Kamer verscheen om aan te tonen dat de uitrusting van soldaten niet deugt. Allemaal maakten ze Baudet belachelijk, die simpelweg beweerde dat Defensie niet alleen alle tanks en koekjes bij de koffie had wegbezuinigd, maar zelfs ook de uitrusting waarmee onze jongens en meisjes worden uitgestuurd naar oorlogssituaties in Mali, Afghanistan en elders. Schertsvertoning! Aldus het unanieme oordeel.

Baudet aanpakken is natuurlijk makkelijk, maar is een jaar later iets veranderd aan de uniformen in ons leger? Nou, het lijkt er niet op. Tijdens een oefening in winterse toestanden in Noorwegen bleek dat Defensie alwéér z’n zaakjes rondom uniformen en uitrusting niet op orde had. Zo’n duizend soldaten hebben zélf hun kleding moeten kopen, van hun eigen geld. Te bizar voor woorden dit:

“Ruim duizend militairen moeten zelf de winterkleding kopen die ze nodig hebben voor een oefening in Noorwegen.

Het kledingbedrijf van Defensie is het in ruim een jaar niet gelukt de spullen op voorraad te krijgen. Per persoon gaat het om zo’n duizend euro aan kledingstukken. Militairen moeten de bonnetjes bewaren om ze later te kunnen declareren.”

De Landmacht geeft nu toe dat het “niet de schoonheidsprijs verdient.” Goh, zou je denken? En om een indringerende vraag te stellen: hoeveel Thierry Baudets in legeruniformen achter het spreekgestoelte van de plenaire zaal in de Tweede Kamer zijn er nog nodig voordat Landmacht dit probleem eens gaat oplossen? Nou?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Pecunia

  Die voorstelling van Thierry leek belachelijk, maar hoe waar uitgebeeld.

  1. EU kok

   Zou Baudet ook het bonnetje van zijn vestje uit de dump gedeclareerd hebben?
   Of zou hij het uit eigen zak, welke gevuld wordt door de belastingbetaler, betaald hebben?

  2. hans-e-pans

   Ze schijnen de gemaakte kostenbonnetjes te kunnen declaren, als het uitbetalen net zo snel/langzaam gaat als het aanschaffen van de niet voorradige spullen dan zal het terugbetalen van de gemaakte kosten misschien wel gelijk gedaan kunnen worden met de eerste AOW/Pensioen overmaking in zeg 2060.

   We weten nog wel hoe het gaat met bonnetjes in de ambtelijkemolen van de Roverheid.

 2. EU kok

  Defensie laat militairen zélf opdraaien voor kosten winteruitrusting:
  Zo’n duizend soldaten hebben zélf hun kleding moeten kopen, van hun eigen geld.
  Militairen moeten de bonnetjes bewaren om ze later te kunnen declareren.”
  .
  Kan iemand Tim uitleggen wat declareren betekent?

  1. Pecunia

   Dit is natuurlijk onzin van de bovenste plank, uitrusting hoor je gewoon bij de foerier te kunnen halen.

   1. EU kok

    Is dit het antwoord van een oud militair of een belasting inspecteur?
    Ik heb zo mijn bedenkingen.

    1. Capo

     “bedenkingen”

     Dat kan alleen als je hersens hebt.

    2. hans-e-pans

     Persoon EU kok, als je in dienst gezeten/gediend hebt weet je wat het woord “foerier” betekend(e). Al heeft de foerier dan tegenwoordig een andere naam het blijft de/het zelfde organisatie/beestje.

     Uit de opmerking is dus op te maken dat je dus niet in dienst gezeten/gediend hebt. Alweer een minpunt in je algemene ontwikkeling.

     Triest hoor.

    3. Pecunia

     EU kok
     Is dit het antwoord van een oud militair of een belasting inspecteur?
     Ik heb zo mijn bedenkingen.

     Beide, Vit is zelfs een oud commando vanuit KVV, zelf ben ik alleen maar voor mijn nummer opgekomen.

     1. Pecunia

      Overigens hebben Vit en ik hetzelfde motto: spreek de waarheid dan hoef je niet zoveel te onthouden, volgend jaar vertel ik jou dan ook precies hetzelfde.

 3. Benny

  De wereld op zijn kop, 2 weken geleden kwamen we er achter dat de Nederlandse staat miljoenen over had gemaakt aan rebellen (terroristen) in Syrië. Trucks, laptops, satelliet navigatie, voedsel, en ik weet niet hoeveel kleding en militaire uitrusting. En onze eigen militairen mogen er zelf voor dokken…. Ongelooflijk en aan je eigen bevolking niet te verkopen (mits links dom en of tk)

 4. Elu Thingol

  Het kernprobleem is dat de Nederlandse mentaliteit niet militaristisch is. Er is geen trots op het leger zoals in Frankrijk, Groot-Brittannië of de Verenigde Staten. Natuurlijk vinden we het leuk om de troepen in parades te zien marcheren, maar verder geeft Nederland weinig om het leger.

  De grond van denken moet anders. Dat is het hele punt. In de Koude Oorlog konden we veel. Maar toen stonden de Russen voor de poorten van West-Europa.

  1. Capo

   Het kernprobleem is dat jij een multinickende zuigtrol bent.

  2. Roughwood

   Wat een onzinverhaal ET. Het heeft niets met mentaliteit of grond van denken te maken. Natuurlijk was het gedurende de koude oorlog een ander verhaal, ik heb mogen dienen in het beste NL leger dat we ooit hebben gehad. Hoog opgeleid personeel, zowel beroeps als dienstplichtig. Zeer goed materieel in ruime aantallen, uitgebreide PSU, voldoende reserveonderdelen, genoeg munitie en veel oefenen. Toen de Sovjetdreiging wegviel konden we vanzelfsprekend met een kleinere krijgsmacht toe. Dit neemt echter niet weg dat men na de invoering van het beroepsleger ervoor had moeten zorgen de reeds bovengenoemde zaken op peil te houden. Maar Den Haag heeft het leger eenvoudigweg in de uitverkoop gedaan en kapotbezuinigd. En zich niet aan de afgesproken NAVO norm gehouden. Schandalig. De politiek en defensie moeten de Nederlandse militair gewoon faciliteren zodat deze zijn werk goed kan doen. Niets meer en niets minder. Hoe moeilijk kan het zijn?

 5. Ries

  Waarom zou je in het koude noorden moeten oefenen als het – volgens self-made klimatologen- steeds warmer wordt? Typische problemen zoeken waar ze niet zijn. Soldaten zelf hun winter-PSU laten kopen met een ‘belofte’ dat ze dat later terug kunnen vorderen? Wat is er van ons leger geworden? Nog even en de soldaten moeten zelf hun wapen kopen.

 6. Blue monday

  Het nietige Nederlandse leger heeft zo’n kleine 90 generaals en 30 topburgerfunctionarissen met dito salaris.

  Ter illustratie: Het machtige Amerikaanse leger heeft “slechts” 300 generaals!

  En ondanks al die top-milltairen en functionarissen is niemand daar in staat om
  iets simpels als voldoende kleding in te kopen?

  Welke idioot is daar hoofd inkoop? pek en veren als uniform voor hem.

  Zij verdienen tussen de ruim 116.000 en 139.000 euro.

 7. Frits Jansen

  Wat mooi weer is weet ik wel, maar dat er ook “belachelijk weer” bestaat was nieuw voor mij.

 8. Ries

  De bijgeplaatste foto is zeker een grap? Trainen in Noorwegen bij sneeuw? De ski’s zijn overtuigend, maar de groene legerjassen niet. Wie zo door de sneeuw schuift, is binnen no-time mikpunt van een eventuele vijand. Je valt in het wit wel erg op met een groen jasje. En die man vooraan komt zeker van Dad’s Army? Half gecamoufleerd is niet gecamoufleerd. Man oh man…Wat een treurigheid!

 9. Frits Jansen

  Een winter, was was dat ook weer?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.