Bijna de helft van de bevolking ging er in 2017 qua koopkracht op achteruit

De regering doet graag alsof het economisch heel goed gaat, maar niet iedereen merkt dat in zijn of haar portemonnee. Sterker nog, in 2017 is bijna de helft van de bevolking er op achteruit gegaan. Het is dus niet gelopen zoals het Kabinet het had voorspeld in 2016, waarbij er was uitgegaan van een gemiddelde groei van een procent

De koopkracht van de Nederlandse bevolking is in 2017 gemiddeld met een half procent gegroeid. Tussen individuele personen verschilt de koopkrachtontwikkeling flink. Lang niet iedereen ging er het afgelopen jaar op vooruit. Sterker nog: bij 46 procent van de bevolking nam de koopkracht juist af, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek berekend.

“Een matig resultaat als je kijkt naar de economische groei van het afgelopen jaar”, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. Oorzaken hiervan zijn onder meer de stijging van consumentenprijzen en achterblijvende lonen.

Werkenden in loondienst gingen er wel iets op vooruit. Bij die groep steeg de koopkracht met 1,4 procent. Zij profiteerden van een aantal maatregelen die het kabinet in 2016 nam om de koopkracht te laten stijgen, zoals een verruiming van de arbeidskorting. Daarnaast profiteerden werknemers van de gunstige arbeidsmarkt.

Zo kunt u zien dat u kritisch moet zijn op het moment dat het Kabinet komt met economische cijfers. Of u het wel of niet financieel goed heeft, wordt bepaald door een aantal factoren. Economische groei hoeft niet te betekenen dat het beter of slechter gaat met u, ook niet als de koopkracht groter of kleiner is geworden. De inflatie heeft ook nog invloed en daarnaast natuurlijk ook nog de BTW en accijnzen.

De economie is een complex geheel waarbij de overheid en individuen bepalen hoe sterk het groeit of krimpt. Het is moeilijk om de economie te voorspellen, maar ga er maar vanuit dat de voorspellingen nooit kloppen. Ga er ook maar vanuit dat Kabinetten alles rooskleuriger presenteren dan ze zijn. Dat is nu eenmaal de politiek.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Benny

  Word vervolgd in. 2018 2019 2020 2021 enz enz enz…..

  1. Capo

   @Benny: Vooal die 21%! BTW hakt er flink in. Daar heb je dus helemaal niet voor terwijl je bij iedere 1000 euro wel 210 euro aan belasting aftikt!

 2. rosmalen53

  Is toch anders wel erg vreemd dat dit bij het stemgedrag niet echt terug te vinden is.
  Er is een hele grote groep die nog steeds teveel geld iedere maand heeft anders zouden zij wel heel anders denken over al die gelukszoekers en uitvreters die hier zitten.
  Mij is altijd geleerd waar het nauwt daar snauwt .
  word hoog tijd dat ze al die hoger opgeleiden zo vanaf het HBO en hoger eens flink een oor aan gaan naaien net zoals ze bij de middenklasse hebben gedaan die zich voor een karig kutloontje iedere maand een slag in de rondte kunnen werken om alles te kunnen bekostigen
  Denk zo dat de PVV dan nog veel groter word met hun politiek correct gelul.
  De klappen vallen altijd bij de lager opgeleiden.
  De middengroepen dus

 3. chrism

  Zo lang de berekeningen via het Loon gaat klopt het , maar als je verder kijkt en wat niet mee genomen word is , wat je extra gaat betalen , dus is het denken ze slimmer om dat te vermijden .

  Al die economen en Bestuurders wat dan ook links rechts midden maak niet uit , die spreken allemaal in hun eigen straatje .

  Realiteit :
  Bruto loon stijgt met circa 1,5% = € 525,00 bruto pj op een salaris van € 35.000,00, dat is dan ‘netto’ gemiddeld € 29,31 PER MAAND !

  Kosten stijgingen gemiddeld pj :
  Huur € 156,00 netto pj uitgaand van € 650,00 x 2 % = dan pm € 13,00 .

  We houden dan € 16,31 over .

  Zorg premie gaat per maand € 16,67 omhoog volgens verwachting .

  We houden over – € 0,66 per maand .

  Zoals u zie ik praat over 2 dingen en kom al tekort op de loonsverhoging .
  Ik heb het nog niet gehad over btw tarief verhoging , waterschap , energie , wegenbelasting , verzekeringen , Gemeente heffingen etc etc tec etc .

  De regering is hard op weg om hun geplande dividend belastingen en EU tekort komen van Brexit aan te vullen en dat gaat elk jaar terug komen .

  U zie het , of u nu links , rechts of midden denk belazeren doen ze allemaal en ik benoem ze nog eenmaal ; VVD, D66, CDA, CU, GL, PVDA .

  Er blijven wat partijen over die de voordeel van de twijfel hebben en dat zijn dan ;
  PVV, FvD, SP, PvdD,SGP, Denk .

  Buiten dat of u het er mee eens bent of niet , maar dit blijft over een Midden een rechts een links een Christen en een islam partij .

 4. Ni28

  Als het met de economie beter gaat en je gaat toch op achteruit zul je wensen dat het met de economie slechter gaat. Dan heb je tenminste een antwoord op je vraag. Het punt is dat deze asociale regering, en de vorige ook alleen oog voor multinationals heeft. Mensen met vaste banen zijn veranderd in dagloners, die wij ZZP-er’s noemen. Het begint op de eerste dagen van de industrialisering van de negentiende eeuw te lijken waarbij opgemerkt moet worden dat de armoede van vandaag niet op die van toen lijkt. Maar ze is er wel in andere gedaante en dat is net zo kwalijk. De verschillen zijn weer aan groeien en de klassen maatschappij krijgt steeds meer grond.

  1. Meester Kong

   Socialisme zal de klassenmaatschappij laten verdwijnen 🙂 🙂 🙂

   Ni12 is een ouwe linkse rakker…

   1. Siemien

    @Kong maar het blijkt dus dat Rutte heeft gelogen..

 5. Siemien

  Naaaa ja zeg wie had dat nou gedacht???? uh iedereen behalve onze leugenaar Rutte en zijn achterlijke stemmers..

 6. Viertel

  2017: In dat jaar werden we nog bijna 10 maanden geregeerd door Rutte 2. Een regering met VVD en PvdA. Hun voorlieden riepen in 2016 om het hardst dat iedereen er op vooruit zou gaan in 2017. Rutte zelf (erkend leugenaar), maar ook Zijlstra (leugenaar, heeft zichzelf ontmaskerd), Asscher (leugenaar en flapdrol) en Dijsselbloem (hele grote leugenaar). En let op: Rutte 2 heeft nog de begroting voor 2018 gemaakt. Ook in dit jaar zal de koopkracht gaan dalen. Om over volgend jaar maar helemaal te zwijgen. Want dan gaat niet alleen de lage BTW met maar liefst 50% (!) omhoog, maar exploderen ook de premies voor ziektekosten en de energieprijzen. Die 2 miljard voor de multinationals moet immers ergens vandaan komen.

 7. Roughwood

  Wie gelooft wat Rutte belooft, die is niet goed bij zijn hoofd!

  https://youtu.be/6NgWywGRBCs

 8. Viertel

  Bent u het kabinet ook al meer dan zat ?

  Teken dan nu de petitie: “Rutte 3 oprotten”.

  https://petities.nl/petitions/per-direct-opstappen-kabinet-rutte-3?locale=nl

 9. Bes Tolen

  Inderdaad Benny.
  We hebben voor een belangrijk deel een waardeloze bevolking gekregen onder leiding van waardeloze regeringen, die het traditionele streven naar vooruitgang van de eigen bevolking van Europa niet accepteren maar de voor vooruitgang waardeloze Romeinse lijn volgen, Rome dat in werkelijkheid zichzelf tot god heeft benoemd, altijd al er alleen voor zichzelf is, op roof uit is en in vrijwel alle oorlogen in Europa de hand heeft gehad.
  De bevolking is die door de natuur, de evolutie geschikt is gemaakt voor de grootste vooruitgang. De vooruitgang, die die bevolking altijd heeft gewild. Vooruitgang, die al ruim tweeduizend jaar wordt tegen gewerkt door vertragen en vernietigen. Dat zogenaamd ten behoeve van de zielige ongeschikten of zoals nu de massa immigratie. Brute politieke machtsuitoefening van criminele elite, de deep state van initiator Rome en de door haar verworven en aangestelde beslissingscentra in de machtigste westerse landen, voorzien van militaire macht, de godsdiensten christendom en jodendom, de grote geldmacht, de grote invloed in publieke media, enzovoort. De Europese bevolking heeft maar één goed doel en dat is de grootst mogelijke vooruitgang te behalen en dat dan ongehinderd door de veroveraars, die vanuit het achterlijkste gebied van Europa opgekomen, Rome, de opbouw van Europa herhaaldelijk en zoveel mogelijk hebben vertraagd dan wel vernietigd. Zo is heden ten dage ook het cultuurmarxisme, verzamelnaam van politieke en maatschappelijke valsheid waar Rome achter staat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.