Bijna de helft van de bevolking ging er in 2017 qua koopkracht op achteruit

Geen categoriesep 13 2018, 10:00
De regering doet graag alsof het economisch heel goed gaat, maar niet iedereen merkt dat in zijn of haar portemonnee. Sterker nog, in 2017 is bijna de helft van de bevolking er op achteruit gegaan. Het is dus niet gelopen zoals het Kabinet het had voorspeld in 2016, waarbij er was uitgegaan van een gemiddelde groei van een procent.

De koopkracht van de Nederlandse bevolking is in 2017 gemiddeld met een half procent gegroeid. Tussen individuele personen verschilt de koopkrachtontwikkeling flink. Lang niet iedereen ging er het afgelopen jaar op vooruit. Sterker nog: bij 46 procent van de bevolking nam de koopkracht juist af, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek berekend.

"Een matig resultaat als je kijkt naar de economische groei van het afgelopen jaar", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. Oorzaken hiervan zijn onder meer de stijging van consumentenprijzen en achterblijvende lonen.

Werkenden in loondienst gingen er wel iets op vooruit. Bij die groep steeg de koopkracht met 1,4 procent. Zij profiteerden van een aantal maatregelen die het kabinet in 2016 nam om de koopkracht te laten stijgen, zoals een verruiming van de arbeidskorting. Daarnaast profiteerden werknemers van de gunstige arbeidsmarkt.

Zo kunt u zien dat u kritisch moet zijn op het moment dat het Kabinet komt met economische cijfers. Of u het wel of niet financieel goed heeft, wordt bepaald door een aantal factoren. Economische groei hoeft niet te betekenen dat het beter of slechter gaat met u, ook niet als de koopkracht groter of kleiner is geworden. De inflatie heeft ook nog invloed en daarnaast natuurlijk ook nog de BTW en accijnzen.
De economie is een complex geheel waarbij de overheid en individuen bepalen hoe sterk het groeit of krimpt. Het is moeilijk om de economie te voorspellen, maar ga er maar vanuit dat de voorspellingen nooit kloppen. Ga er ook maar vanuit dat Kabinetten alles rooskleuriger presenteren dan ze zijn. Dat is nu eenmaal de politiek.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten