Taxiritje nemen? Btw-verhoging maakt het fors duurder, neem maar een Übertje

Geen categoriesep 13 2018, 11:00
De prijzen voor een rit met de taxi waren al belachelijk hoog, maar door de Btw-verhoging van dit Kabinet zal het nog duurder worden. De vastgestelde beginprijs zal stijgen met zes procent. Dat is in samenspraak met het Ministerie voor Infrastructuur gebeurd. Niet zo gek dat steeds meer mensen overgaan op de app Über. De taxibranche schiet zichzelf in de voet.

Gemiddeld komt de tariefstijging van taxi's in 2019 uit op 5,75 procent. Ter vergelijking: in 2018 gingen de prijzen gemiddeld omhoog met 1,2 procent en in 2017 slechts met 0,4 procent. Het wachttarief is de afgelopen vier jaar het meest opgelopen, met ruim 3 euro per uur.

De belangrijkste reden dat taxitarieven nu zo sterk stijgen, is de aankomende verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. Daaronder vallen ook ritten voor personenvervoer. De maxima gelden niet voor contractvervoer en een rit waarbij vooraf een prijsafspraak is gemaakt.

Zonder de btw-verhoging zou de stijging van het taxitarief volgend jaar bijna 3 procent zijn geweest; nog steeds meer dan de afgelopen jaren. Het gaat economisch erg goed, waardoor de lonen en prijzen in Nederland flink oplopen. Dat wordt gelijk doorberekend aan de klant.

Liberalisering van de taxibranche zou ervoor moeten zorgen dat de prijzen naar beneden gaan. Maar het minimumloon en afspraken tussen de overheid en taxibedrijven zorgen voor een kunstmatig opgestelde prijs. Zoals u weet kunnen de prijzen veel lager zijn, dat laat een ritje met een Übertaxi wel zien. Als de traditionele taxibedrijven willen voortbestaan, dan moeten ze iets doen aan de belachelijk hoge prijzen, want mij krijgen ze niet meer mee.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten