Burgemeester van Londen, Sadiq Kahn, wil een tweede referendum over Brexit

De conservatieve regering van het Verenigd Koninkrijk heeft het al zo moeilijk met de Brexit-plannen, komt de burgemeester van Londen er ook nog bij. De controversiële Sadiq Kahn geeft aan een tweede referendum te willen over de Brexit. Dit is wel het laatste waar de Britse regering op zat te wachten. Met nog minder dan een jaar te gaan, zal een tweede referendum catastrofaal zijn.

“De kiezers moeten zich kunnen uitspreken over ieder akkoord dat de regering sluit, of over een no-deal brexit als er geen akkoord is. En ook over de optie om in de EU te blijven”, schrijft hij.

“De kiezer heeft er niet voor gekozen om de EU te verlaten om er zelf armer van te worden en om hun bedrijven eronder te laten lijden”, schrijft hij onder meer. Ook schrijft hij dat premier May helemaal geen mandaat heeft om te gokken met de Britse economie en het levensonderhoud van de Britten, wat ze dus volgens hem doet met de huidige onderhandelingen.

Labour, de linkse partij in het Verenigd Koninkrijk, heeft het zwaar met de Brexit. De partij is zwaar verdeeld over de Brexit en de mogelijkheid van een tweede referendum. Jeremy Corbyn, de huidige leider van Labour, heeft zich nooit uitgesproken als voorstander voor een tweede referendum. Met deze zet lijken oude roddels weer nieuw leven in te worden geblazen. Dat Sadiq Kahn leider wil worden van de linkse arbeiderspartij.

Wat voor reden Kahn ook heeft om deze wens zo hardop uit te spreken, het zal catastrofaal zijn voor het Verenigd Koninkrijk als er een tweede referendum komt. De Britten zitten al bijna muurvast in het proces van de Brexit. Dan is stoppen met de artikel-50 procedure wel het laatste wat je wil. Buiten het feit dat je als land dan al helemaal geen reputatie meer over hebt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

67 reacties

 1. Tengo Kawana

  Het is duidelijk dat dit politiek zeer lastig is maar het is een waarheid als een koe dat de ellende van de Brexit alleen kan worden beëindigd door de Brexit terug te draaien.
  Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

  1. BB

   @TK

   Is er met zekerheid al iets te zeggen over de gevolgen van de Brexit?

    1. BB

     @TK

     Dit gaat over de gevolgen van de onduidelijkheid over welke vorm de Brexit gaat aannemen.
     Dat zegt niets over hoe het zal gaan nadat de Brexit heeft plaats gevonden.

     Het lijkt mij moeilijk om dat te voorspellen.

     1. Capo

      “Het lijkt mij moeilijk om dat te voorspellen.”

      Ze hopen dat het op een fiasco uitdraait. Maar heeft de UK ooit met de euro betaald?

     2. Tengo Kawana

      De huidige cijfers tonen reeds economische zwakte en stagnatie.

      Mensen die nu nog met droge ogen durven te beweren dat GB economisch profiteert van de Brexit ontkennen de realiteit.

     3. BB

      @TK

      ‘Mensen die nu nog met droge ogen durven te beweren dat GB economisch profiteert van de Brexit ontkennen de realiteit.’

      Wat een stelling!

      Even voor de duidelijkheid: er is geen bewijs dat met zekerheid kan zeggen wat de gevolgen zijn van een uiteindelijke Brexit.

      Waar wel uitvoerig bewijs voor is, is dat onduidelijkheid ervoor zorgt dat terughoudendheid ontstaat. Dit gaat ten koste van investeringen etc. Dat is zeker niet goed voor een economie.

     4. Tengo Kawana

      De onzekerheid draagt bij aan de economische schade van de Brexit. De fundamentele schade wordt veroorzaakt door je isoleren van een gemeenschappelijke markt. Die schade wordt nu nog versluierd door de hoogconjunctuur.

     5. BB

      @TK

      Onduidelijkheid zorgt voor schade VOOR de Brexit.
      Zodra er duidelijkheid is over de vorm van de Brexit en de Brexit wordt uitgevoerd, zijn er nog steeds vele mogelijkheden over wat er kan gebeuren, de twee uitersten zijn dat investeerders het ermee eens zijn en weer investeringen gaan doen of dat ze het er niet mee eens bent en (nog) geen investeringen doen.
      Daartussen zitten veel genuanceerdere mogelijkheden.
      Ook hier weer geldt: moeilijk te voorspellen.

      Isoleren kan er zeker voor zorgen dat er schade optreedt, echter zit in isoleren ook een beschermende factor. Zo kan het beschermen tegen crisissen op die gemeenschappelijke markt.
      Ook hier geldt weer: moeilijk te voorspellen.

  2. nogmaals

   Helemaal eens met de laatste zin. Dus Tengo stopt om 12:00 vanmiddag met trollen !

   1. Top

    Blaaskaak/pisvlekje, praat alleen maar poep. Hij zou zo bij RTL, in de ‘tovenaarsprogramma’s’ kunnen acteren, want hij zit er met zijn ‘voorspellingen’ vaker naast, dan die trol met haar tarotkaarten. Trump, beurs,FvD, Wilders Duisland, Brexit en zo zijn er nog veel meer ‘Dopper aannamen’ die op geen enkel vlak ‘hout zaagt’. En dan wil ik het niet eens hebben, over de leegte van leven. Elke dag, van vroeg tot laat, het trollen. Wat een zielenpoot.

  3. swetsnek

   een tweede referendum kan niet en dat weet jij ook smerige raddraaier flikker eindelijk op hier

  4. SchnauzeCitizen

   Langzamerhand wordt het verdedigen van de eU verdacht.
   Je verdedigt immer de afbraak van democratische grondbeginselen (fake parlement), een waanzinnige monetaire politiek (geldverruiming omdat alle economische standaards niet meer helpen), chaos door ongecontroleerde import van gelukzoekers (noem het vluchteling), censuur door alternatieve informatie bij decreet als haatzaaiend te benoemen (lees: kritiek op de eU). Verarming van de burger door allerhande prijsstijgingen. Aperte leugens ten faveure het grootbedrijf; Leugens over het milieu ( alleen op te lossen door extra belasting), valse gezondheidsclaims (Mosanto voedsel per
   decreet voor 5 jaar veilig verklaard, aluminium is giftig in de grond maar niet in vaccins)

   Het grootbedrijf vaart er wel bij, dat ik correct ( maar alleen omdat een opperste eU de regels versoepelt die door lageres rangordes zijn opgesteld, ik zou zeggen, begin bij de
   lokale overheden).

   Ik vraag me dus af, wat is de werkelijke motivatie van de adept. Angst? (ja maar we kunnen toch niet zonder). Vrede? ( de eU claimt vrede te bewerkstelligen maar klopt dit ook). Eigenaar van een grootbedrijf of ambtenaar? (kom dan gewoon eerlijk voor je eigenbelang uit)

   Politiek gezien alleen lastig omdat de politiek oorzaak is van het probleem en deze dus nooit zal kunnen oplossen. Tengoos willen (kunnen?) dit niet inzien en doen de discussie graag kortwieken door een 1Liner; alhier onbedoeld correct gebruikt; stop de dwaling, keer halverwege om nadat echt wel duidelijk is geworden dat de eU van een verheven ideaal verworden is tot een megalomane vergissing

  5. Bloem

   “Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald”
   Helemaal mee eens, dat is juist de reden waarom de Britten zich tijdens een referendum voor een Brexit hebben uitgesproken.

 2. DolleDries

  Hij heeft Londen al naar de kloten geholpen nu heel Engeland nog

  1. Capo

   Het is een Mohammedaan, dat dan weer wel.

 3. Capo

  De doodsteek voor de democratie. Een referendum uitschrijven en de uitslag voortdurend betwisten.

 4. Ries

  Welja, als de uitslag van een referendum je niet bevalt, dan organiseer je er gewoon nog een. En bevalt dat ook niet dan herhaal je de procedure tot het je wel bevalt.

  1. DolleDries

   Of een onzichtbaar inleg velletje.

  2. Bloem

   In Nederland, was het reden om het referendum maar helemaal af te schaffen. Het bleek namelijk dat het volk het in vele opzichten gewoon niet eens is met de uitgezette koers door politici. Het is voor politici heel moeilijk te verteren dat ze dan moeten uitleggen waarom beslissingen door de strot van burgers te moeten duwen waar diezelfde bevolking luidkeels heeft laten blijken het er niet mee eens te zijn.

 5. droef

  De invloed van de EU heeft GB gebracht tot een geïslamiseerde bende waar moslimbarbaren het straatgeweld beheersen, jonge meisjes massaal worden verkracht en hele steden zijn verworden tot nogo areas voor de autochtone Britten, dus veel erger kan het niet worden met de Brexit die er vast en zeker zal komen.

  1. Onslow

   Een droevige opmerking. Aan de lopende band verkrachtingen en hele steden een nogo area. Ik heb er nog nooit iets van gemerkt en kom graag in Engeland. Vooral nu ik meer Ponden ontvang voor mijn Euro’s is het al 10% voordeliger geworden. (Dank zij de Euro die de Britten niet hebben).

   1. droef

    Dat jij er nog nooit iets van hebt bemerkt zegt niets, struisvogels met de kop in het zand bemerken nu eenmaal niets, wel eens over de verkrachtingszaak in Rotherham gehoord?

    ‘Na het grote seksueelmisbruikschandaal in het Britse Rotherham, waar zeker 1500 kinderen slachtoffer werden van voornamelijk islamitische bendes, is nu weer een enorm misbruikschandaal aan het licht gekomen. Ditmaal gaat het om het Britse Telford waar ongeveer 1000 jonge vrouwen, soms niet ouder dan 11, de afgelopen 40 jaar slachtoffer zijn geworden van seksueel misbruik zonder dat hulpverleners ingrepen en zonder dat de politie wat deed. Behalve (groeps)verkrachting, seksueel misbruik, marteling, mishandeling, mensenhandel en gedwongen prostitutie zijn er tenminste drie moorden gepleegd die verband houden met dit misbruikschandaal. Dit meldt de Daily Mirror.’

 6. Ries

  @ Droef: Volgens Frits ligt het criminele gedrag van de satanaanbidders die ook wel moslims worden genoemd, aan het feit ze gepest worden en dagelijks te maken hebben met haat. Ik heb Frits al twee keer uitgelegd dat het geheel aan de Mohamedofielen zelf ligt. En dat de trollen er nog een schepje bovenop doen. Geen trol die dat wil begrijpen. Wedden dat ze inhoudelijk ook niet op deze tekst zullen reageren?

  1. Capo

   @Ries: Het is een repeterende leugen, een riedeltje voor de bühne. Het zijn islamverheerlijkers die geen enkel voordeel kunnen benoemen. Waar islam de kop opsteekt is de dood nabij, das warempel geen voordeel.

  2. droef

   @Ries

   Trollen zoals Frits moet je zoveel mogelijk in hun sop gaar laten koken, die hebben geen bord voor hun kop maar de gehele Atlantic Wall.

   1. Capo

    @Droef: Je herkent ze van een kilometer afstand. Smeltend sneeuwvlokje is vandaag vrij, dat moet hij van de predikant.

    1. EU kok

     Quote:Smeltend sneeuwvlokje is vandaag vrij, dat moet hij van de predikant.
     .
     Waaruit geconcludeerd kan worden dat hij 10 x principiëler is dan capo en consorten.

     1. nogmaals

      Cock-troll heeft geen benul van de betekenis van correct concluderen en van principieel.

     2. EU kok

      Quote:Cock-troll heeft geen benul van de betekenis van correct concluderen en van principieel.
      .
      Nogmaals geeft zelf natuurlijk geen enkele onderbouwing voor zijn stelling.
      ” de betekenis van correct concluderen”
      Dat is er eentje om heel lang over na te denken.

     3. nogmaals

      De reactie van cock-troll laat zien dat hij inderdaad niet begrijpt wat hij hier neerplempt.
      Hij schrijft: “… Waaruit geconcludeerd kan worden….”
      Hij had moeten schrijven: “ik concludeer..”. Dan hadden we namelijk meteen kunnen stoppen met het lezen van de rest van zijn onzintekst !

     4. sonar

      EU pannenkoek dat dachten van judas ook.

   2. Capo

    Tekst onder de foto: “Foto: Sadiq Kahn, links, is de burgemeester van Londen.”

    Op de foto staat de burry rechts.

  3. fockingworst

   @ries een trol valt niks uit te leggen.
   Die heeft maar 1 doel, het verstoren van een site.
   Dat doet hij door te provoceren ontkennen stellingname nemen die volledig tegen de meeste reaguurders mening of standpunt ingaat.
   Bespaar je de moeite.

 7. Ries

  Bij elke oplossing bedenken de moslims wel weer een probleem.

  1. Capo

   @Ries: Ben je dan lekker met een Mohammedaan als burry?

 8. Ries

  @ Capo: De vraag stellen is hem beantwoorden…

 9. droef

  Ik vraag mijzelf af wat de EU wil doen wanneer GB of Hongarije de middelvinger opsteekt en verklaard uit de EU te stappen zonder ook maar èèn cent van een herstelbetaling te doen mocht de EU volharden in hun absurde financiële eisen, welk leger wil Brussel daarop afsturen?

  GB is ook nog eens een kernmacht en heeft beslist èèn van de sterkste legers in Europa!

  1. EU kok

   Indien u even naar de effecten van totaal geïsoleerde landen in deze wereld kijkt, zou u misschien een idee kunnen krijgen.

   1. droef

    Er bestaan in de Westerse wereld geen totaal geïsoleerde landen, we leven niet meer in de middeleeuwen.

   2. nogmaals

    Cock-troll strooit regelmatig met termen die totaal niet relevant zijn in de door hem gebezigde context. Waarschijnlijk begrijpt hij de betekenis niet !

    1. Capo

     Cock is niet de meest briljante forummer, t’is ook maar gewoon een trol en sneeuwvloksupporter.

    2. Dubbele Komma

     Precies nogmaals. Het is heerlijk om te zien hoe slecht socialistische hersenloze mongolen met verkiezingsuitslagen omgaan die ze niet bevallen.

     Compleet psychopatisch.

     Heerlijk om ze te zien janken en dreinen als kleine kinderen die hun zin niet krijgen,prachtig!

     😀

   3. swetsnek

    OOOO jij bedoeld dan gaan de lefties de boel chanteren ??? toch toch toch ?????

  2. Ad Infinitum

   Voor Hongarije als netto ontvanger wordt dan een probleem. Hongarije er uitzetten ligt meer voor de hand. Uw bizarre fantasie slaat op hol als u denkt aan een gewapende optreden van GB tegen de EU, hoe verzint u het. Kernmacht?

   1. droef

    Moeilijk hè begrijpend lezen Ad Infinitum?

    Ik denk niet aan een gewapend optreden van GB tegen de EU maar vraag mij af wat ‘Brussel’ wil doen wanneer GB of welk ander land dan ook de hakken in het zand zet en de middelvinger opsteekt tegen die EU nazi’s in Brussel, welk leger gaan zij inzetten om financiële afdrachten af te dwingen?

    En ja GB is nu eenmaal een kernmacht met een van de sterkste legers in Europa, dus ‘Brussel’ is volkomen kansloos in deze!

 10. Ni28

  Een linkse macht spelletje. Niets meer en niets minder.

  1. Tengo Kawana

   “Een linkse macht spelletje. ”

   🙂

   1. swetsnek

    en dat was het weer ? jankorgel sterf een pijnlijke dood

    1. Tengo Kawana

     Ik snap de woede wel, swetsnek leek de Brexit ook een goed idee.

     1. Dubbele Komma

      De brexit IS een goed idee!

      Nexit is een nog VEEL beter idee!

   2. sjun

    Henryk Boder licht even toe wat er daarin zoal gebeurt en waartoe dat leidt:
    https://www.youtube.com/watch?v=eTLxzqY4dTw

 11. Blue monday

  Natuurlijk is dit een aktie om de druk op May, maar ook de conservatieven en de Labour-leiding te vergroten.

  De UK heeft eenmaal gekozen en dat moest nu eenmaal in 1 referendum.

  Sommige keuzes hebben consequenties, leer er mee leven.

  1. droef

   +1

  2. Tengo Kawana

   Als Boris Johnson en Sadiq Kahn warmlopen voor het leiderschap van Tory en Labour gaan de volgende verkiezingen over de Brexit. Dat scenario kan leiden tot het terugdraaien van deze rampzalige beslissing.

 12. Ad Infinitum

  Ze hopen dat het op een fiasco uitdraait. Maar heeft de UK ooit met de euro betaald?…zegt @ Capo. Engelse importeurs zullen door leveranciers in Europa in Euro’s gefactureerd krijgen. Die willen geen valuta risico lopen. De Britten zullen door de daling van het Pond op de valutamarkt meer Ponden moeten ophoesten om Euro’s aan te kopen. Dat is de reden dat importen duurder zijn geworden. Geen voordeel dus om solo te gaan.

 13. cornholio

  Tengo, ben je nu vóór of tegen referendum?

  1. Tengo Kawana

   Ik ben een notoir tegenstander van referenda, cornholio.

 14. Rosasolis

  Het gaat slecht met gesprekken tussen de conservatieve partij van de UK met de EU.
  Hoewel T. May pleit van begin af voor een zachte Brexit (hoewel zij tegen de Brexit was), willen enkele andere partij leden een kei-harde Brexit. Dus naar al die maanden van gesprekken komen beide groepen nergens uit, en hoewel de tijd dringt, stagneert nu alle gesprekken met de EU.
  Omdat ik correspondeer met een aantal vrienden in de UK, zeggen ze allemaal dat zij Voor een nieuwe referendum zijn. Zij willen in de EU blijven, en dat velen die toen voor de brexit hadden gestemd, nu spijt hebben. Volgens nieuwe berichten, wil de labour party een stemming in de parlement. Dan zal de meerheid van de coalitie kunnen beslissen: wel of niet opnieuw een volksreferendum houden, of gewoon de brexit
  afzeggen. De referendum van maanden geleden was geen succes voor de bexit stemmers. zij kregen een zeer kleine meerderheid, vooral van Engelsen. Maar niet van
  Schotland, Wales, en N. Ireland. In feite heeft de grootste partij in Schotland gedreigd
  uit de UK te stappen, als de Brexit doorgaat, een ook een aantal Britse eilanden. De nationale Schotse partij krijgt steeds meer steun.

 15. Frits Jansen

  Beetje chaos kan er best nog bij, als dat de goede zaak dient.
  Want je kunt op je vingers aftellen dat die stomme Britten afstevenen op een Noors/Zwitsers model: wel Europese wetgeving volgen, wel aan de EU bijbetalen, wel vrij verkeer van personen etc., maar geen enkele zeggenschap.
  Huilen.

  1. Heinz

   In Trouw stond gisteren bij een Brexit zonder deal een devaluatie van het Pond, waardedaling huizensector 35%. Voor de valutaspeculanten kassa ! Laat die maar schuiven. Zo gaaf voor GB werd er geroepen…

   1. Tengo Kawana

    En dan te bedenken, Heinz, dat er hier dwazen zijn die menen dat een Nexit een prima idee is.

   2. Holland

    Voorspellen is altijd moeilijk Heinz, vooral als het de toekomst betreft.
    Dat weet je toch?

   3. toetssteen

    Ik lees dat hier weer wat economen van de koude grond het hoogste woord voeren. Zoooo amusant dat ik maar ga slapen.
    Dank lui voor de big smile.

   4. Rosasolis

    @ Heinz en Tengo. Ik heb dit ook gelezen in Trouw van gisteren. Vele Britten zien nu al de storm aankomen, als de Brexit doorgaat. Dan houdt Schotland hun referendum om uit de UK te stappen. En ook een aantal eilanden. De EU situatie is nu al ronduit chaotisch.

 16. wheelboy

  Dat de Britten uit de EU willen heeft de EU aan zich zelf te danken .Kijk meer eens na een EU debat met Orban . Hoe ondemocratisch de EU regeert . Een persoon die niet gekozen is maakt de zaken uit .Een vreemde mogenheid maakt even uit dat jij maar verplicht asielzoekers moet opnemen en je cultuur maar te grabbel gooit .Britten wilde baas in eigen huis zijn ipv steeds meer invloed te verliezen . Daarom alleen al stemde de meeste voor een brexit . Je moet je eens afvragen of je de soevereiniteit van je land maar te grabbel wil gooien in een grote bak . Samenwerken ja maar dat een ander uitmaakt dat jij maar een stuk probleem van een ander land oplost .Nee

 17. nienke

  Burgemeester van Londen, SADIQ KAHN klinkt echt engels was weer geen enkele engels man of vrouw die geschikt was als burgemeester van Londen?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.