Drie van de terrorismeverdachten waren al veroordeeld voor een poging tot reizen naar Syrië

Er is al wat meer bekend van de terrorismeverdachten die gisteren zijn opgepakt. Vijf van de zeven zijn geïdentificeerd. Ze komen allemaal uit Arnhem (eentje uit Vlaardingen) en drie van de zeven hebben zelfs een keer geprobeerd om naar Syrië te reizen om IS te helpen. Ze zijn daarvoor veroordeeld. Blijkbaar konden ze alsnog een terroristische aanslag plannen. De politie en de inlichtingendiensten hebben niet voor niets hun werk gedaan en hadden hen allang in het vizier.

Hardi N. (34), Amir (18), Nadeem S. (26), Wail el A. (21) en als laatst Morat M. (21) degene die eerst in Arnhem woonde en nu in Vlaardingen.

N. werkte tot zijn arrestatie als vreemdelingenbewaarder bij justitie. Hij is gescheiden, heeft een dochter van zes en had schulden toen hij uit de gevangenis kwam. Tijdens de rechtszaak zei hij zich nooit bij een strijdgroep te willen aansluiten. “Ik ben gelovig, maar niet radicaal. Radicalen zien me als een afvallige omdat ik voor de overheid werk. Ik was niks geks van plan.”

N. wordt na zijn veroordeling behandeld voor een posttraumatische-stressstoornis. Volgens de reclassering ging N. in 2016 twijfelen over zijn kennis en strenge opvattingen over het geloof. Hij gaf aan zich opnieuw te willen verdiepen in de islam om zo “als het ware opnieuw te beginnen”. De reclassering heeft N. daarop geholpen aan een theologisch deskundige, met wie hij wekelijks een gesprek had.

Dit is een van de verhalen van de verdachten en het gaat ongeveer net zo bij de andere mannen. Streng gelovig, maar niet per se radicaal. Dat is hoe men zichzelf omschrijft, of hun familie. Maar het probleem ligt natuurlijk bij het feit dat men zichzelf helemaal niet ziet als radicaal. Dit is voor hen iets dat normaal is om te doen als je een goede gelovige bent. Er is voor hen dus niets radicaals aan. Er is dus een taalspel gaande met verschillende regels, of verschillende taalspelen door elkaar heen.

Zo stelt de moeder van de 18-jarige Amir dat hij niet radicaal zou zijn:

“Ze zeiden niet waarvoor ze kwamen en namen Amir mee. Ik heb geen idee waar hij is.” De van oorsprong Poolse vrouw heeft nooit vermoed dat haar 18-jarige zoon zich met terrorisme bezighield, zegt ze.

Vroeger ging hij naar de moskee, nu niet meer. “Hij is niet geradicaliseerd. Hij wilde wel een goede gelovige zijn.” Amir heeft zijn moeder ook nooit laten merken dat hij negatief staat tegenover de Nederlandse samenleving. Amirs vader is van oorsprong Egyptisch, vertelt de vrouw.

 

Lees via de link hierboven vooral de andere verhalen, het is interessant om te lezen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Ni28

  Als je streng gelovig moslim bent ben je eigenlijk al radicaal.

  1. Frits Jansen

   “Radicaal” komt van het Latijnse “radix” dat wortel betekent, Denk ook aan radijs, niet te verwarren met paradijs. Radicalen zij fundamentalisten, dat is het wortelachtige van hen.
   Wortelbroeken maakt radicalen ongevaarlijk.
   Een van de fusiepartner van Groen Links heette trouwens de “Politieke Partij Radicalen”. Vandaag de dsg zouden die meteen voor terroristen worden aangezien, en DDS vindt dat vast van heel Groen Links.

   1. Frits Jansen

    Weet u wat wortelbroeken zijn? Ik niet. Dat weet alleen mijn spellingscontrole.
    Ik bedoelde natuurlijk worteltrekken.

   2. Ad Infinitum

    Ja, ja dat was toen. Grappig om terug te lezen dat het van oorsprong een Christelijke Partij was. Mooi was die tijd..(Corry Konings)
    De Politieke Partij Radikalen (PPR) was een Nederlandse aanvankelijk libertaire en later groene en progressieve, aanvankelijk christelijk georiënteerde politieke partij. De PPR speelde een bescheiden rol in de Nederlandse politieke geschiedenis en ontstond in 1968 door een kleine afsplitsing van de Katholieke Volkspartij (KVP). De PPR is als politieke partij in 1991 verdwenen en opgegaan in GroenLinks.

   3. Morales

    Groen Links is een vergaarbak van allerlei extremiste die een ieder die hun utopieën niet klakkeloos en kritiekloos naar de mond praat met alle middelen de mond wil snoeren.

    Reminder:

    http://www.volkertvandergraaf.net/links/groenlinks.htm

  2. Morales

   Maak daar maar gewoon Moslim van. Een weldenkend mens wil niet eens lid worden van die Satanssekte de Islam.

 2. Meester Kong

  Grenzen sluiten, moskeeën sluiten, hoofddoeken verbod, kebab verbieden enz. het helpt geen reedT, de fanaten zullen zich daardoor alleen meer gesterkt voelen in hun missie.

  Wilders kan zijn koffers pakken, we weten het nu wel.
  Het kan zijn dat Geert nog komt met -alle moslims op de trein naar het oosten/zuiden.

  @DD zal met zijn oud lichaam nog een gat in de lucht springen.
  Hitler 2.0

  1. swetsnek

   Ik proef hier frustratie tot en met ….

  2. Morales

   Wie zal nu eigenlijk die Moslims gaan missen als ze hier ophoepelen? Niemand toch?

 3. Frits Jansen

  Ik ga als bleke blonde Hollander ook maar eens een tripje maken naar Syrië. Ik wed dat ik op Schiphol “etnisch geprofileerd” word en me dus geen strobreed in de weg wordt gelegd.

  1. Ad Infinitum

   Zeker met een strooien hoedje op, verrekijker op de borst en op sandalen.

  2. meijer61200

   Je bent uiteraard bepaald geen aanwinst voor het superieure blanke ras, maar dat hoor je de hele dag ongetwijfeld. Zou fijn zijn als jouw soort oplazert naar de zandbak aldaar. Maar die zitten niet te wachten of een kreupele, met prostaatproblemen kampende bejaarde van ruim 80. Of denk je van wel Fritsie? Ga nou gewoon even lekker rukken, en daarna je bedje in. Hebben wij ook geen last van je.

 4. B. Pascal

  Wie het niet ziet …deze strijd is niet netjes te winnen. We stevenen af op een eu-burgeroorlog. Oost west gevecht! Zuiveringen en repressie! Ouderwets handwerk!

  1. Morales

   Barbarisme met beschaving proberen te gaan bestrijden is gedoemd te mislukken.

 5. Morales

  Veroordeeld en nu alweer vrij?

 6. sjun

  Het zal vast de dankbaarheid zijn geweest voor geboden kost, opvang, zorg en opleidingskansen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.