Duitsland: AfD voor het eerst de tweede partij! Merkel’s CDU/CSU én de SPD wéér zwakker

Het suddert en morrelt al enige tijd bij onze oosterburen, de gestage opmars van rechts in Duitsland. Voor het eerst blijkt nu volgens de peilingen van de ARD dat CDU/CSU en SPD afzwakken en Alternative für Deutschland (AfD) de tweede partij is.

Het CDU/CSU kwakkelt nog maar rond de 28 procent. De AfD tikt voor het eerst de 18 procent aan en de SPD dwarrelt daar nu net onder met 17 procent. Volgens ARD zou Merkel, als er nu gestemd zou mogen worden, nog maar 45 procent van de stemmen tot zich kunnen rekenen als ze met de regeringspartijen verder zou willen.

De Groenen stijgen iets naar 15 procent en de rechts-liberale FDP tikt de 9 procent aan. Die Linke, socialisten natuurlijk, houden 10 procent.

De AfD had een wat moeilijke start doordat zij bij de oprichting en eerste verkiezing vijf jaar geleden, de kiesdrempel niet haalden. Toen was het nog een rechtse eurosceptische partij. Daarna werd het onder Frauke Petry een partij die tegen de multiculturele samenleving, het immigratiebeleid, de islam en de euro schopte, maar niet tegen de EU was. Die verandering blijkt zo langzamerhand een succesformule te zijn.

Het is op zich opmerkelijk te noemen dat een partij die zo tegen de heilige huisjes schopt er nu goed voor staat. Blijkbaar maakt het uit tegen wélke huisjes je aan schopt want anti-EU sentiment wordt blijkbaar totaal niet gewaardeerd onder de Duitse kiezers, terwijl anti-immigratie een winning-move lijkt. Merkel lijkt daarmee te hoog in te hebben gezet op het welbekende Wir schaffen das waardoor nu zo’n 18 procent helemaal niks meer wil schaffen. De politieke breuklijnen worden zo langzamerhand zichtbaar in Duitsland.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. DolleDries

  Goede ontwikkeling, laat men hopen dat deze op volle kracht wordt doorgezet.

  1. Dubbele Komma

   Zeer goede zaak!

   Beter is nog dat de afd de grootste partij van Duitsland word!

   Dat hebben de linkswappie dan mooi voor elkaar na decennia lang gewaarschuwd te zijn dat je de islam niet moet importeren ten koste van je eigen westerse burgers!

   Goed gedaan linksen!

   😀

 2. Two Ravens Black Kettle

  De derde keer dat de Moffen Europa willen vernietigen.
  Gelukkig is er een kleine groep (AFD) die in het verzet komen.
  Team Von Stauffenberg versus de Wir Schaffen Das-Fascisten+EUSSR Apparatsjiks+Goebbels Fake News Media

  1. DolleDries

   Mooier was geweest als de partij zich de Weiße Rose had genoemd. Zo zie ik toch het verzet tegen de EU en het linkse islam nazisme. Het verzet is steeds geweldloos in tegenstelling tot het gewelddadige linkse fascisme en islamisme.

   1. Aytas

    Het verzet is steeds geweldloos? Als je selectief het nieuws leest. Het geweld tegen vluchtelingen ligt bijna net zo hoog als het geweld door vluchtelingen.
    Op wie zullen dat soort idioten stemmen? Links fascisme is in Duitsland een fractie van rechts fascisme maar alweer als je selectief leest of te dom bent om fascisme te herkennen kan ik me voorstellen dat je deze conclusie trekt.

    1. Dubbele Komma

     Joh?

     Kan je je achterlijke gelogen mening ook onderbouwen aytas?

     Of krijgen we dan weer zo’n sprookjespagina dat Marokko Nederland heeft bevrijd in de oorlog?

     Het zoveelste nep accountje van dopper….

     😀

     Totaalmalloot!

     1. Aytas

      Ik spreek geen Duits. Ben benieuwd waar je link over gaat.

 3. Elu Thingol

  Blijkbaar maakt het uit tegen wélke huisjes je aan schopt want anti-EU sentiment wordt blijkbaar totaal niet gewaardeerd onder de Duitse kiezers, terwijl anti-immigratie een winning-move lijkt.

  In dat geval zijn er twee mogelijkheden: Duitsland heeft nog steeds de last van het schuldgevoel en wil zich in Europa niet isoleren of het heersen over Europa zit de moffen nog steeds in het bloed.

  1. Capo

   EluTengo pisvlek.

  2. Dubbele Komma

   Het heersen over Europa natuurlijk.

   Daarom NEXIT!

   Valt het kwartje?

 4. Ni28

  De Duitsers zijn blijkbaar wakker geworden met de nachtmerrie van Merkel. Het einde van Merkel is nabij nu de CSU zich serieus roert. De eenheid is doorbroken. De populariteit van AfD is in dit geheel logisch te noemen al had ik liever een AfD met mevrouw Petri gehad. Maar hopelijk slaat deze partij niet door en blijft zo redelijk als tijdens haar voorzittetschap.

 5. AS210854

  Ik luister graag naar de debatten waar de FDP aan het woord is. Altijd scherp, duidelijk, en weten de vinger precies op de zere plek te leggen.

 6. fusilier

  Vandaag gaat het grote bierfeest in Munchen weer van start ,met lego merkel bouwstenen. Het word er allemaal niet veiliger op in mens merkel land. Hoogste tijd voor een ommekeer.

 7. sjun

  Hoewel er al vruchten zichtbaar worden van noeste arbeid verwacht ik toch dat er nog wel enkele jaren overheen gaan voor het politieke tij gekeerd is ten gunste van gewone Duitsers zich zich in eigen land hun leefomgeving, hun cultuur en hun waarden niet langer hoeven te laten schofferen terwijl zij krom blijven liggen voor volk van buiten dat even mee komt liften op door generaties Duitsers opgebouwd kapitaal. “Wir schaffen etwas anderes Frau Merkel.”

  Stukje bij beetje dringt wetenschappelijke bewustmaking door van het feit dat opgedrongen multikul stevig gecontroleerd door welbewust ingesleten politiekcorrect vertoog mensen uiteen drijft, onderling wantrouwen voedt en samenlevingen tot geweld brengt. Maar er moet er te beginnen in de Duitse betaalstaten ook politieke bewustwording bewerkt worden dat de vigerende politieke koers land en regio naar de afgrond leidt en dat het tijd is voor rechtvaardiger beleid jegens wie levenslang in het systeem inlegde en oppassende burgers wier veiligheid op straat als gevolg van Merkelpolitiek niet langer gegarandeerd kan worden.

  De opkomst AfD tegen alle mediapropaganda en indoctrinatie op de scholen in is slechts een signaal dat het anders moet en beter kan en dat het netwerkje van mensen en organisaties dat momenteel op sleutelposities zit en elkaar de bal toe blijft spelen dringend aan vervanging toe is voordat zij het volk kunnen vervangen. Gezien de resultaten die nu al in deelgebieden van de bondsstaat zichtbaar zijn heb ik goede hoop dat het tij in Duitsland nog tijdig gekeerd wordt.

  1. Aytas

   sjun
   Dat kapitaal is natuurlijk niet in Duitsland verdiend. Het is compleet onmogelijk, net als heel Europa heeft Duitsland haast geen grondstoffen. Het is zo dat het geld verdiend is op grondstoffen die van andere continenten komt. Het is natuurlijk niet zo dat de gewone Europeaan daar iets aan kan doen, die hebben gewoon meegelift in de vorm van werkgelegenheid en belastingheffingen.

   Het is volgens mij fout om alles maar op multiculti en links af te schuiven. Er zijn genoeg mensen met een andere culturele achtergrond die zeer succesvol zijn en een belangrijke bijdrage leveren aan de herverdeling, ik beschouw mezelf als succesvol, in ieder geval financieel en ben zo zwart als roet.

   Ons belastingstelsel, herverdeling van geld is een vorm van socialisme. Het is een doorgeslagen welvaartsstaat maar geen verzorgingsstaat is wat mij betreft ook geen optie.

 8. Onslow

  Het probleem lost zich vanzelf op. De migranten keren terug naar een welvarend Afrika. En Duitsland heeft meteen een nieuw probleem. Een tekort aan arbeiders. Dus werven in Rusland. Daarmee een einde aan Afd.

  Meer welvaart in Afrika betekent minder migranten. Haalt China niet voor Europa de kooltjes uit het vuur, China investeert al weer 50 mld. Euro.
  China stopt nog eens 50 miljard euro extra in Afrika. Gaat dat ten koste van de westerse invloed?
  Wis en waarachtig. Onze ontwikkelingssamenwerking bestaat vooral uit projecten om de levensomstandigheden in Afrika te verbeteren. De Chinezen doen het anders. Zij willen de Afrikaanse grondstoffen, in ruil waarvoor zij met goedkope leningen wegen, scholen, ziekenhuizen en woningen leveren. Er is enorme kritiek op. Maar in Afrika zeggen de mensen: we hebben het nog nooit zo goed gehad, en die Europese hulp geeft alleen maar narigheid, met controle en toezicht. Chinezen doen niet aan controle en toezicht.

  Grappig voor die bierhappers.

  1. Dubbele Komma

   Ben je hetzelfde aan het roken als arrogander penthouse ofzo,onslow?

   De stemmen in het hoofd van schizofrene dopper worden steeds waziger!

   😀

  2. sjun

   Droom lekker verder. Als China investeert betekent dat dat het haar kapitaal ook terughaalt in plaats dat het allerhande migranten in China toe gaat laten om op staatskosten te leven. Chinezen maken deals om met rust gelaten te worden en winst te maken, niet om de wereld overal te verbeteren en zich van alles te laten wijsmaken over geldbestedingen. Ze houden zelf de controle en vertrekken weer als er niets meer te halen valt. Het is mooi dat dit de Afrikanen bevalt dan kan Europa in Oost-Europa in plaats van in Afrika gaan investeren waar vanwege gedeelde mentaliteit en eenvoudiger aanspreekbaarheid meer rendement van investeringen te verwachten valt. Maar dat zal vast niet de bedoeling zijn van de hulpverlenings- en asielindustrie omdat lieden daarin werkzaam dan toch echt zèlf moeten gaan produceren en plaats van te declareren.

  3. Tengo Kawana

   Ik denk dat een verbetering van de levensstandaard in Afrika de emigratiestroom op termijn zal doen verminderen maar voorlopig zullen de gigantische verschillen in welvaart een aanhoudende migratiedruk blijven veroorzaken. Miljoen Afrikanen willen deze kant op en vanwege de door het Westen veroorzaakte instabiliteit in het Midden Oosten zal uit die regio er sprake zijn van een migratiestromen.

   Ik geloof nochtans dat deze migratiestromen de komende jaren zullen afnemen, met name omdat de EU de buitengrenzen steeds beter zullen afsluiten. Ik denk dat we het hoogtepunt in de immigratie allang achter de rug hebben.

   1. sjun

    Kennelijk moet mijn reactie elders uitgeschreven geplaatst worden want hier lukt plaatsing ervan al een dag niet: https://uitingsvrij.000webhostapp.com/viewtopic.php?f=29&t=269&start=3315#p67872

 9. Gerlos

  Zou Mutti nog rustig slapen. ?????

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.