Het bedreigen van Wilders zal je niet veel kosten: een werkstraf van 50 uur en paar weekjes cel

Het Openbaar Ministerie heeft deze straf geëist voor de rechtbank in de rechtszaak tegen El H., want die heeft Geert Wilders ernstig bedreigt met de dood. Voor mij is het moeilijk om te bedenken of deze straf wel of niet toereikend is, want is dit eigenlijk wel genoeg? Daarbij zijn het ook nog eens twee weken ‘voorwaardelijk’. Naar mijn idee is het niet proportioneel en veel te weinig. Het is het bedreigen van een politicus en het is indirect ook een bedreiging van onze democratie.

De verdachte, El H., zonder vast woon- of verblijfplaats in Amsterdam, was niet naar de zitting gekomen. Hij heeft eerder tegenover de politie toegegeven dat hij de tweets naar de politicus stuurde, op 26 april 2017. De teksten waren volgens de aanklager zeer bedreigend (,,uiteindelijk gaat je kop eraf”) en gingen vergezeld van afbeeldingen van onder meer vuurwapens en messen, een bom, en een beul met een hakbijl en een afgehakt hoofd.

De aanklager meende dat de teksten een strafbare inhoud hadden, concreet en zeer bedreigend waren, onder meer door de context van de berichten en de herhaling ervan. Politici hoeven geen dikkere huid te hebben en alles maar te pikken, zei de aanklager. ,,Sociale media zijn geen vrijplaats voor grensoverschrijdend gedrag. Hier gelden gewoon de regels van het strafrecht.”

Neen, politici hoeven inderdaad niet alles te pikken, maar dit soort uitingen kun je niet lichtzinnig opvatten. Met vijftig uur werkstraf ga je niet heel veel bereiken. Voor dit soort mensen kan het zelfs een ‘badge of honor’ zijn, waar je stoerheidspunten voor krijgt. We moeten niet doen alsof zo een werkstraf echt zoden aan de dijk gaat zetten.

Het verweer van El? Belachelijk en ongeloofwaardig op het absurdistische af.

El H. sprak in dat verhoor tegen dat de berichten als bedreiging waren bedoeld. Volgens hem ging het om beeldspraak. Zo stond het pistool voor beeldschieten en een mes voor het ontleden van het verhaal. Hij vond dat Wilders hem had kunnen bellen als hij het niet begreep, zodat ze de discussie konden aangaan.

Natuurlijk El H., natuurlijk.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Duke

  https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Rechtbanken/Rechtbank-Amsterdam/Nieuws/Paginas/Opruiing-en-belediging-Sylvana-Simons-4-werkstraffen-16-geldboetes-1-vrijspraak.aspx
  Voor het beledigen van Sylvana S. krijg je 60 of 80 uur werkstraf. Wilders bedreigen met de dood is 50 uur werkstraf. Trek zelf maar je conclusie wat hier niet klopt.

  1. Elu Thingol

   Vijftig uur werkstraf plus twee weken voorwaardelijk.

  2. Bloem

   Het is een vrijbrief voor erger. Voorwaardelijke werkstraf, de bedreigers lachen zich een kriek. Weer een voorbeeld van incompetentie bij het OM. Deze week kwam ook al naar buiren dat het OM niet in hoger beroep ging tegen het wel erg lage vonnis van een links activistische rechter tegen de Afghaanse verkrachter. Het zou mij niets verbazen wanneer er vroeg of laat eigenrichting ontstaat vanuit wantrouwen jegens OM en de flut rechters. Even voor de Dopper adepten op dit forum, dat is mijn vrees en niet mijn wens

 2. fusilier

  En een politicus vermoorden zoals Pim ?

  1. DolleDries

   Bijna gelijk aan een theelichtje gooien.

 3. Ni28

  Het is afhankelijk van wie met de dood wordt bedreigd. Een straf voor bedreiging met de dood is afhankelijk van de marktwaarde van de bedreigde persoon. Merkwaardig tegenover is dat de voorstel van Dijkhoff over de op plaatsgebonden strafmaat het niet gehaald werd.

 4. HEM

  Voor het doodrijden van twee jonge mensen (omdat je gapend achter het stuur stapt en uiteindelijk in slaap valt) krijg je 60 uur werkstraf.
  De Ratten in de Rechtspraak hebben zo hun eigen agenda!

 5. Mart

  Dit soort”linke rechters”willen je liefst jaren opsluiten als je wat verkeerds zegt over hun moslimmaatjes…zie Tommy Robinson.Binnenkort in jullie theatertje.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.