Het bedreigen van Wilders zal je niet veel kosten: een werkstraf van 50 uur en paar weekjes cel

Geen categoriesep 21 2018, 20:30
Het Openbaar Ministerie heeft deze straf geëist voor de rechtbank in de rechtszaak tegen El H., want die heeft Geert Wilders ernstig bedreigt met de dood. Voor mij is het moeilijk om te bedenken of deze straf wel of niet toereikend is, want is dit eigenlijk wel genoeg? Daarbij zijn het ook nog eens twee weken 'voorwaardelijk'. Naar mijn idee is het niet proportioneel en veel te weinig. Het is het bedreigen van een politicus en het is indirect ook een bedreiging van onze democratie.

De verdachte, El H., zonder vast woon- of verblijfplaats in Amsterdam, was niet naar de zitting gekomen. Hij heeft eerder tegenover de politie toegegeven dat hij de tweets naar de politicus stuurde, op 26 april 2017. De teksten waren volgens de aanklager zeer bedreigend (,,uiteindelijk gaat je kop eraf'') en gingen vergezeld van afbeeldingen van onder meer vuurwapens en messen, een bom, en een beul met een hakbijl en een afgehakt hoofd.

De aanklager meende dat de teksten een strafbare inhoud hadden, concreet en zeer bedreigend waren, onder meer door de context van de berichten en de herhaling ervan. Politici hoeven geen dikkere huid te hebben en alles maar te pikken, zei de aanklager. ,,Sociale media zijn geen vrijplaats voor grensoverschrijdend gedrag. Hier gelden gewoon de regels van het strafrecht.''

Neen, politici hoeven inderdaad niet alles te pikken, maar dit soort uitingen kun je niet lichtzinnig opvatten. Met vijftig uur werkstraf ga je niet heel veel bereiken. Voor dit soort mensen kan het zelfs een 'badge of honor' zijn, waar je stoerheidspunten voor krijgt. We moeten niet doen alsof zo een werkstraf echt zoden aan de dijk gaat zetten.
Het verweer van El? Belachelijk en ongeloofwaardig op het absurdistische af.

El H. sprak in dat verhoor tegen dat de berichten als bedreiging waren bedoeld. Volgens hem ging het om beeldspraak. Zo stond het pistool voor beeldschieten en een mes voor het ontleden van het verhaal. Hij vond dat Wilders hem had kunnen bellen als hij het niet begreep, zodat ze de discussie konden aangaan.

Natuurlijk El H., natuurlijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten