Judith Sargentini wordt door het slijk gehaald in Hongaarse media

Geen categoriesep 22 2018, 13:00
Judith Sargentini heeft zich absoluut niet geliefd gemaakt bij het Hongaarse volk en de media. Niet zo gek ook want haar Hongarije-rapport leidde tot een artikel-7-procedure waardoor Hongarije z'n stemrecht zou kunnen worden ontnomen. Via Trouw.
De Hongaarse regeringsgezinde media noemt haar 'kinderlijk', agente van George Soros' 'immigratiepartij' en ook halen ze de CPN-geschiedenis van GroenLinks erbij. De Hongaarse regering heeft reclameposters gefinancierd die Sargentini zwartmaken, zoals ook op tv, radio en internet gebeurt.
Viktor Orbán is het totaal oneens met de kritiek van Sargentini, die stelt dat de Hongaarse media niet langer onafhankelijk is. Orbán meent dat media kunnen zeggen en schrijven wat ze willen, maar wilde wel een einde maken aan 'het overwicht van de liberale journalistiek'. Dit lijkt een contradictie maar waarschijnlijk doelt hij op bepaalde ideologisch gemotiveerde mediakanalen die een ongelijk speelveld voor zichzelf hebben gecreëerd. Het lastige hiermee is natuurlijk om te bepalen wanneer dit zo is en wanneer het een poging is tot het mondsnoeren van bepaalde media.
Orbán heeft in ieder geval alle schijn tegen omdat prima gedocumenteerd is hoe de redacties van diverse media in korte tijd zijn vervangen en dubieuze berichten verspreiden. Toch kijken veel Hongaren nog steeds naar RTL, een commerciële zender waar Orbán en consorten nog niet binnen zijn gedrongen.
De kritiek op Orbán lijkt dan ook op sommige vlakken (zoals de media) terecht, maar dat neemt niet weg dat hij nog steeds populair is omwille van zijn standpunten rondom immigratie. De kans is dan ook meer dan aanwezig dat de Hongaren de afbreuk van kwaliteit en intensere propaganda voor lief nemen, versterkt worden in hun gevoel van eenheid door de artikel-7-procedure van de EU en daarmee Orbán in het zadel houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten