Kabinet Rutte II hield informatie over uitgave 2,1 miljard achter

Kabinetten Rutte en grote geldbedragen lijken vroeg of laat een explosieve cocktail van misinformatie en intrige te worden. De dividendkwestie is nog niet overgewaaid of er is al een volgende miljarden uitgave die de coalitie doet schudden. Via NU.nl.

Op basis van onderzoek van de NRC schijnt het dat de Tweede Kamer onjuist is geïnformeerd tijdens kabinet Rutte II. Het Rijk zou niet onder een uitgave van 2,1 miljard euro richting de verpleeghuiszorg kunnen komen. Het moest en zou gebeuren, kan niet anders, écht nodig. Nou, blijkbaar niet dus. Toenmalig minister Martin van Rijn beweerde zelfs dat er niet over te onderhandelen viel want het was ‘wettelijk onmogelijk’. Van Rijn blijkt nu ‘wettelijk full of shit’ en heeft de Tweede Kamer simpelweg verkeerd geïnformeerd.

NRC kwam tot deze conclusie op basis van notities, interne e-mails en gesprekken met betrokkenen. Op basis hiervan blijkt er wel degelijk ruimte te zijn geweest voor andere opties die tot een heel ander resultaat hadden geleid. Zelfs verwoorden ze het als ‘zou de financiële gevolgen enigszins kunnen mitigeren.’ wat neerkomt op ‘had geen 2,1 miljard hoeven kosten.’

Kabinet Rutte II heeft het bestaan van deze andere opties dus achter gehouden waardoor het voor de Tweede Kamer leek alsof betalen de enige optie was. De ministeries Algemene Zaken en Volksgezondheid laten weten dat het ‘staand beleid’ is om juridische adviezen aan het kabinet niet te delen met de Tweede Kamer. Dat is natuurlijk nogal raar omdat het in dit geval de mogelijkheden van de Tweede Kamer tot controle ernstig beperkt.

Prima dat niet ieder advies aan het kabinet zijn weg vindt naar de Tweede Kamer als dit geen gevolgen heeft voor de besluitvorming, maar ze simpelweg niet informeren mag nooit onderdeel van het advies zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Vraagtekentje

  Gulheid van andermans centjes is het fijnste wat er is, en waarom niet? Gewoon omdat het kan, ze komen overal mee weg!

  1. Top

   En, je krijgt er ‘dubbele deugpuntjes’ voor.

 2. Ritter

  Off Topic.

  Een onderwerp waar veel media liever niet over berichtten………….het succesvolle economische beleid van Trump. De meeste media hebben het liever over allerlei roddels over Trump.

  Gisteren nieuwe cijfers over de Amerikaanse economie en wederom sterke cijfers.

  Weer meer banen erbij en loonsverhoging.
  ———————-

  Trump has set economic growth on fire. Here is how he did it
  https://www.cnbc.com/2018/09/07/how-trump-has-set-economic-growth-on-fire.html

  1. Ritter

   Ook is de werkeloosheid onder zwarten en latino’s gedaald. Die groepen profiteren ook van het economisch beleid van Trump.

   Trump heeft voor deze groepen meer gedaan dan Obama.
   ——————-

   U.S. adds 201,000 jobs as worker wages accelerate to nine-year high
   https://www.marketwatch.com/story/us-adds-201000-jobs-as-wage-growth-accelerates-to-nine-year-high-2018-09-07

   1. Meester Kong

    Je ligt vast samen met @DD onder een dekbedovertrek met print van Trump en de Amerikaanse vlag.

    Heb je de beelden gezien waarin hij beweert dat als ze hem afzetten de VS terugvalt naar een derde wereld land?

    1. Ritter

     Meester Kong

     Zoals de artikelen aantonen komt de opleving van de economie op het conto van Trump. Dus als Trump verdwijnt ( en daarmee zijn beleid) zal waarschijnlijk ook de economie terugvallen.

     De kern van Trump’s beleid is de economie. Tijdens de verkiezingen heeft hij “banen” belooft.

     En hij heeft geleverd gezien het feit dan de werkeloosheid sterk is gedaald en de economie floreert.

     1. Meester Kong

      De opleving begon al onder Obama.

      Wat vind je van de staatsschuld die onder Trump harder groeit als nooit tevoren?
      Dat kan toch nooit goed gaan of ben je het eens met @DD, gewoon geld bij drukken.

     2. Ritter

      Meester Kong

      Trump heeft vele critici maar zelfs deze geven toe dat de sterke economisch opleving onder Trump het resultaat is van het beleid van economisch beleid van Trump.
      —————
      “Maar zelfs zij (de critici van Trump) erkennen dat de huidige (economische) cijfers een unieke Trumpiaanse prestatie zijn en niet te wijten zijn aan beleid dat al in gang is gezet toen hij aantrad.”

      “But even they acknowledge that the current numbers are a uniquely Trumpian achievement and not owed to policies already set in motion when he took office.”

      https://www.cnbc.com/2018/09/07/how-trump-has-set-economic-growth-on-fire.html

     3. Bloem

      Bete Ritter,
      Laat dhr. Kong in zijn sop gaar koken.
      Hij wil vertroebeld, door de door de MSM ingegeven haat tegen Trump, niet zien dat deze man meer kan bereiken dan de (om niets) geprezen jehova Obama. Obama heeft ontzettend veel kapot gemaakt en haast niets gecreeerd, behalve dan een onbetaalbare zorgverzekering. Er was echter haast geen Amerikaan die de $800,- per persoon per maand kon ophoesten.

     4. Seneca

      @ritter
      obama met de leuze: ‘yes we van’! tegen zijn verbouwde Michelle zei hij: ‘yes, we don’t’.

     5. penis aqua di rosa

      Geld bijdrukken? Waar hoorde ik dat eerder?
      Ik weet het weer, de EU en dat we nu niks meer voor onze spaarcentjes krijgen

   2. wheelboy

    Ritter
    Hahah niet teveel FOX News kijken . De fundamenten van de economie heeft Obama gelegd .Omdat Bush er een puinhoop van gemaakt had .Vergeten dat in 2008 toen Obama aan de macht kwam de economie een ramp was .Je kan een economie echt niet in een jaar helemaal omturnen . Dat heeft zijn tijd nodig . Ook gezien dat de schuldenberg van de US oploopt als een raket .Ook gezien dat er nu al 3 miljoen mensen geen zorgverzekering meer hebben . Verdiep je eens in wat de republicans willen .Dat zou jij hier echt niet willen . Zelfs de Democrats zijn rechtser als de VVD

    1. Ritter

     wheelboy

     Het heeft niets met Foxnews te maken…………het zijn de feiten.

     Het artikel komt overigens niet van Foxnews maar van CNBC. Dat is een website van NBC (vaak anti-Trump zoals de meeste media) die zich specialiseert in economie.

     En deze specialisten zeggen dat de economische opleving komt door het zeer specifieke economisch beleid van Trump…………en niet door Obama.

     U kunt de analyse hieronder lezen.
     https://www.cnbc.com/2018/09/07/how-trump-has-set-economic-growth-on-fire.html

 3. Capo

  Rutte? Die liegt nooit.

  1. Bloem

   Bete Capo, herstel, hij liegt nooit nooit

   1. Capo

    Inderdaad, Rutte heeft nog nooit gelogen… 🙂

 4. Ni28

  Als de Rutte-beerput eens open gaat, liggen wij allemaal K.O.

 5. Ruud562

  Ach PvdA, … een Asscher heeft jarenlang de fraude met uitkeringen door Polen onder de pet gehouden en wie weet van wie nog meer. Een Van der Laan hield stevig de deksel op de beerput in zijn stad, we zien en zag de bagger dat daar uitkwam en nog steeds komt.
  Dus….

 6. Ruud562

  zagen de

 7. Pescador

  Liegen en bedriegen dat kunnen ze verder niks het wordt tijd dat er eens een andere partij aan de macht komt

 8. Two Ravens Black Kettle

  Nederland wordt geregeerd door het grootste misdaadsyndicaat sinds WO2.

  1. JanKlaasen

   Zelfs dubbele raaf vind de NRC die hij nooit leest plotseling een betrouwbare krant, er is dus nog hoop…

 9. JanKlaasen

  Grappig, de NRC is plotseling een betrouwbare krant en alle DDS reaguurders lopen plotseling achter NRC aan. 🙂

 10. Bes Tolen

  TRBK. U kon wel eens gelijk hebben. Nu hebben we een regering, die heel specifiek een aantal bewindslieden kent, die alleen maar voor het buitenland werkten.
  Het bedrog van de massa immigratie is naar mijn idee zo groot dat het het land fundamenteel onbetrouwbaar heeft gemaakt voor de autochtone bevolking zoals dat moest gaan heten.

  Het ging bijvoorbeeld zo. Een oude fabriek, op de rand van faillissement, trok veertig vreemdelingen aan als werknemer. Na vrij korte tijd ging de fabriek failliet maar werd toch voortgezet door een nieuwe eigenaar, een buitenlands concern. Van de 185 werknemers werden vijftig ontslagen. Alle buitenlanders bleven in dienst. Na nog een nieuwe eigenaar, weer een buitenlands concern, werd de fabriek voorgoed gesloten. Bij elkaar de ontwikkelingen in een paar jaar tijd.
  De Volkskrant vermeldde op haar voorpagina dat de eigenaren twee miljoen gulden zouden hebben achterover gedrukt. De Rijksaccountantsdienst zou dit geconstateerd hebben. De Rijksaccountantsdienst wist hier niets van maar onderzocht toch om zich te kunnen verantwoorden de eigen administratie en constateerde dat sprake was van fake nieuws. Zo ging het toen dus al.
  Bbuitenlandse werknemers vonden geen nieuw werk. De buitenlanders moesten volgens contract terug naar het land van afkomst. Na twee jaar werkloosheid kwam er ineens voor de betreffende vijftig buitenlandse werknemers (het waren er merkwaardig genoeg meer dan verwacht) hier gezinshereniging met eigen woning (dat ging vrijwel voor ieder gelijktijdig) en de diverse individuele toeslagen en giften. Oudste dochters van zestien jaar of wat ouder kregen een dienstbetrekking dus een salaris van de grote zorginstelling in de naburige gemeente. Voor het werk in het eigen gezin waarvoor ze dus de deur niet uit hoefden. Op één of andere manier zou ook de gemeente 380.000 gulden hebben bijgelegd. 1979-1980. Duidelijk was dat de hele operatie niet in één dag tot uitvoering was gekomen.
  Nog iets. Een paar jaar geleden. Een Afghaans gezin met kinderen zou worden uitgezet.
  de laatste truc was dat de dochter van zestien jaar juist een baan had gekregen van de directeur van het bejaardenverzorgingstehuis. De reden om het gezin een verblijfsvergunning te geven. Ook met bemoeienis van de directeur van de regionale zorginstelling. Die overigens ook diefstal door personeel bij cliënten, veelal oud, thuis verzweeg (nou ja, dat is alleen maar door loslippig personeel doorverteld aan familie van slachtoffers).
  Kortom, er heeft nog nooit wat van die massa immigratie gedeugd. Zullen we er voorlopig vanuit gaan, dat twee en half miljoen mensen zich hier ten onrechte hebben gevestigd?
  Op allerlei manieren is het jaar in jaar uit zo gegaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.