Meer antisemitisme in Berlijn: joodse man mishandeld

Ondanks alle lessen uit het verleden is zaterdagochtend een joodse man in de Berlijnse wijk Spandauer Vorstadt mishandeld. De 31 jarige man werd door twee mannen aangesproken. Ze vroegen hem “Bist du Jude?” en sloegen er daarna op los.

Het slachtoffer vroeg de mannen, die op dat moment nog onschuldige passanten leken, waarom zij zo’n interesse toonden in zijn achtergrond. De daders gaven de man echter geen kans om verder tegen te stribbelen en sloegen er na zijn weerwoord fel op los. De man liep verwondingen op en moest naar het ziekenhuis om daar te worden behandeld. De laffe daders vluchtten vervolgens in een taxi. De vraag of de taxichauffeur niets heeft meegekregen van het incident en wellicht met de mannen samenwerkte is nog niet gesteld.

Dat dergelijke antisemitische aanvallen plaatsvinden in Berlijn is een gotspe. Ruim tachtig jaar na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog neemt het antisemitisme steeds meer toe in Duitsland. Joodse ondernemers en studenten worden online lastiggevallen en in april dit jaar werd een joodse man door Syriërs als vee behandeld en met riemen geslagen. De man liep hierbij verwondingen op. Onderzoeker Monica Schwarz-Friesel, een expert op het gebied van antisemitisme, suggereert dat antisemitische uitingen steeds vaker voorkomen. Tussen 2007 en 2018 rapporteert Schwarz-Friesel een flinke stijging van antisemitische content op het internet van 7,5% naar ruim 30%.

Een ander voorbeeld is dat van restauranteigenaar Yorai Feinberg die zich in Berlijn vestigde. Hij voelde zich daar in het begin zeer welkom, maar naar een tijdje werd hij steeds vaker bedreigd. De eigenaar kreeg intimiderende e-mails vol jodenhaat. Zo ontving hij berichten met daarin teksten zoals “Joden moeten naar de gaskamers”. Al deze berichten hadden als handtekening “Ludwig Fischer”: een pseudoniem gebruikt door een van de misdadigers van Hitlers kliek.

De vraag waar de toename van antisemitisme vandaan komt wordt nog besproken. Een theorie houdt vol dat de toename in populariteit van de partij AfD een bijdrage levert. Extremisten zien Merkel als een speelpop van een zogenaamd zionistisch complot. Anderen zeggen dat de Tweede Wereldoorlog langzaam maar zeker uit de herinnering verdwijnt en dat hier meer aandacht aan moet worden geschonken.

Ten slotte is er nog het idee dat Merkel zelf verantwoordelijk is voor een sterke toename in het antisemitisme, door in 2015 miljoenen immigranten toe te laten onder het mom van “Wir schaffen das”. Veel Syriërs geloven bijvoorbeeld dat Israël een sterk aandeel heeft (gehad) in de destabilisatie van hun land en gecombineerd met traditioneel antisemitisme lijkt islamisering een sterke katalysator voor jodenhaat.

 

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

10 reacties

 1. Morales

  Mog geen signalement van de daders vrijgegeven? Dan zal het vast niet Europide zijn.

  1. Bloem

   En dan ook nog de zwarte piet aan de AFD toe proberen te schrijven.

 2. Gerlos

  Waar niet in Europa.

 3. Frits Jansen

  Het eind van de Tweede Wereldoorlog is 73 jaar geleden, en niet “ruim tachtig”.

  1. Capo

   Nog iets over het antisemitisme?

 4. Aytas

  Verschrikkelijk, het is dramatisch dat er weer mensen op afkomst of religie worden afgerekend ipv acties. Of het nu een jood, blanke of zwarte is, we gaan achteruit ipv vooruit.

  1. Capo

   Zolang het maar gelijk is hè Willem?

   1. Aytas

    Gelijkheid is duidelijk niet jouw ding. Racisme keur jij goed zolang het maar niet tegen joden is, het is aan jouw gedachtengoed verwant gedachtengoed dat in Duitsland een genocide heeft begaan, niet het mijne. Ik heb geen probleem met een andere mening of kleur. Jij overduidelijk wel. Alleen al het feit dat jij mij niet gewoon een mening kunt laten plaatsen zonder me van allerlei dingen te beschuldigen, nu dat Willem weer zegt mij genoeg over welk gedachtengoed jij aanhangt. Het is in en in triest dat dat soort dingen weer terug zijn.

    1. Holland

     Aytas = Tengo = is Willem H.

 5. Morales

  Islamitisch anti-Semitisme komt naar je toe.

  Dit is wat er gebeurt als een Iraanse vrouw met een Israëlische vlag door Keulen heen loopt.

  https://tinyurl.com/ycj9emkb

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.