Minister bereikt akkoord met vakbonden: grote politiestaking gaat niet door

Foto ter illustratie: politieagenten in Amsterdam. Bron: 	Jos van Zetten / Wikimedia Commons.
Foto: Foto ter illustratie: politieagenten in Amsterdam. Bron: Jos van Zetten / Wikimedia Commons.

Als er mensen vanavond van plan waren om de boel eens flink op stelten te zetten, omdat de politie een grootschalige staking zou beginnen, dan komen ze van de koude kermis thuis. Op het laatste moment, zoals het vaak gaat met dit soort dingen, hebben minister Grapperhaus en de vakbonden van de politie een akkoord bereikt. Allebei de partijen zijn zeer content met de uitkomst en de politie gaat weer gewoon haar werk doen.

Normaliter ben ik zeer tegen stakingen en zeker als het om ambtenaren gaat die de kern vormen van onze natie, zoals ziekenhuispersoneel, of de politie. Toch kan ik niet anders dan begrip opbrengen voor de vakbonden van de politie, want voor wat de politie voor ons doet, krijgen ze bizar weinig ter compensatie. Het is een lachertje geworden en het is niet respectvol naar deze mensen toe. Gelukkig belooft de regering nu structurele veranderingen.

De ongeveer 65.000 politiemensen krijgen er in drie jaar 8 procent loon bij en twee keer een eenmalige uitkering van 400 euro. Ook krijgen ze meer zeggenschap over hun rooster. Er zijn afspraken over het terugdringen van de werkdruk en er moet meer duidelijkheid komen over doorstroming naar hogere functies.

De bonden en het ministerie zijn het verder eens geworden over een ouderenregeling en hebben afspraken gemaakt over de opsporing. Voor die sector wilden de bonden 2000 rechercheurs extra, maar dat is wettelijk niet mogelijk, zei voorzitter Van de Kamp van politievakbond ACP op NPO Radio 1.

Om die 2000 extra rechercheurs te regelen, daar moet nog over gesteggeld worden over de praktische details, maar voor de rest hebben de vakbonden heel veel voor elkaar gekregen. Zo ziet u maar weer dat de tijd van vakbonden nog niet voorbij is. Ze zijn vaak een doorn in het oog, maar in dit specifieke geval hebben ze toch veel bereikt.

Hopelijk is het tijdperk dat we de politie zo slecht behandelen nu voorbij. Respect begint bij respect hebben voor jezelf. Als de overheid haar eigen handhavers financieel zo slecht behandelt, dan kan je niet verwachten dat deze mensen respect kunnen afdwingen bij de bevolking.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

6 reacties

 1.   

  Gelukkig die zijn weer gemotiveerd om de knuppel te gebruiken tegen mensen die voor een paar centen meer gaan demonstreren.

 2.   

  Als ik het goed begrijp gaat de politie minder doen voor meer geld. Goed geregeld van de bonden.

 3.   

  Na jarenlang bezuinigen is zelfs die 8% niet genoeg. Er moet een heel leger aan politiemensen en rechercheurs bij om boven de 10% oplossing van misdrijven te komen.

 4.   

  Mooi zondag lekker naar AZ en kijken hoe hopelijk Feyenoord in de pan gehakt wordt.

 5.   

  Het schijnt dat de politie ook heel bang was haar eigen overbodigheid aan te tonen als ze gingen staken. Het is al voorgekomen dat een voetbalwedstrijd vredig verliep zonder massale politie- inzet, misschien wel dank zij minder politie. Want relschoppers hebben meer plezier als ze tegen zichtbaar gezag in gaan.
  De politiek eist zichtbare politie: meer blauw op straat. Waardoor zware criminaliteit geen aandacht krijgt en verveelde agenten muggenziften tegen verkeersovertreders, zoals voetgangers die niet precies volgens de regels oversteken.

 6.   

  Wat een lachertje 8% over drie jaar.Zijn ze nou echt zo dom bij de politie. Alleen al de zorg gaat met 144 euro omhoog .Ze hebben zich weer laten naaien door de vakbonden.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!