Ollongren stelde het delen van kritisch rapport over inlichtingendiensten uit tot na het referendum

Er zit nog een minister in de problemen. Een D66’er dit keer! Het laatste referendum ging over de Sleepnetwet en uiteindelijk was de uitkomst duidelijk: verander het. Het Kabinet heeft er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de uitkomst van het referendum zo positief mogelijk was.

Sterker nog, het Kabinet heeft er zelfs voor gekozen om een kritisch rapport over de inlichtingendiensten over het referendum heen te tillen en daarmee dus haar taak te verzaken om de Tweede Kamer te informeren.

Een ambtenaar schrijft een week voor het referendum: “Min BZK (de minister) heeft besloten dat, nu verzending van het rapport niet meer enige tijd voor het referendum kan plaatsvinden, verzending na het referendum te verkiezen is. Deze tijd zal ook nodig zijn voor het zorgvuldig afstemmen van onze lijn met buitenlandse partners.”

Het ministerie ontkent dat de timing van publicatie enig verband houdt met het referendum, en dat het alleen was vanwege de afstemming met het buitenland. “De minister wilde het rapport in zijn geheel openbaar maken en helemaal niet witten. Juist vanwege het belang van transparantie. Overeenstemming hierover bereiken met de buitenlandse inlichtingendiensten kost tijd.”

Politieke partijen zijn natuurlijk verre van blij met dit nieuws en dat is volkomen terecht. De Tweede Kamer is bedonderd, zodat het Kabinet geen gezichtsverlies zou lijden tijdens het referendum. Dat plan is mislukt, want het is nu alsnog naar buiten gekomen. Al kan ik mij zo voorstellen, omdat het een D66 minister is, dat men rustig met deze fout zal omgaan.

Laten we hopen dat ze het flink moeilijk gaat krijgen, want na zo een actie verdient ze niet beter.

Het rapport moet dan eigenlijk uiterlijk 23 maart verschijnen. Maar op 20 maart staat in een mail: “begreep trouwens dat MINBZK aanbieding van het rapport over het weekend heen wil tillen. Daar is nog overleg over.” 28 maart gaat het rapport eruit.

Uit de stukken blijkt dat afstemming met buitenlandse diensten belangrijk was. Maar nergens staat waarom dit niet voor half maart afgerond kon zijn. De partners hadden het stuk immers al vanaf 30 november in handen. Veel stukken zijn in verband met het vertrouwelijke karakter ‘gewit’.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. deelszon

  Maar we weten toch allang dat ministers van alles en nog wat onder pet willen houden, het zijn ratten hun moreel kompas is vol-le-dig uit het loodje..
  Je moet dit ras/soort ministers gelijk ontslaan..

 2. Tengo Kawana

  Voorlopig heeft de minister een goede verklaring voor het uitstel, namelijk het noodzakelijk overleg met buitenlandse partners.

  Ik kan niet zien wat hier nou zo fout aan is en waarom dit tot politieke problemen zou moeten leiden.

  1. Capo

   “Ik kan niet zien…”

   Dat is juist, jij bent hier zo’n 15 uur per dag & zeven dagen per week online en je bent zo blind als een mol, je bent een trollenmol.

   Jouw mening, jouw optiek en jouw ideeën doen er nulkommanul toe. Je vervuilt DDS al jaren en de eigenaar heeft jou keer op keer geband. Toch kom jij steeds, als een ongenode schoft en brutaliteit, terug met jouw commentaar en jouw gezuig.

   Tengo schreef op maandag 27 augustus: Ik stop ermee.

   1. Tengo Kawana

    Ik meen dat Capo ook een paar keer is geband. Zit hem dat dwars?

  2. Siemien

   Tengo rechtvaardigt het bewust achterhouden van belangrijke informatie door te stellen dat buitenlandse partners belangrijker zijn dan de privacy van haar eigen burgers.
   Logisch als men weet dat Tengo kotst op Nederland en dit steevast ontkent..

  3. BB

   @TK

   Wellicht is dat een goede verklaring, ik weet het niet, daarvoor beschik ik over onvoldoende kennis over dit onderwerp.

   Of het nu wel of niet klopt, ik begrijp best dat het tijdstip van uitbrengen gezien kan worden als onhandig.

   Is het moeilijk om u daarin te verplaatsen?

   1. Siemien

    @BB huh onhandig?!! dat gebeurd de laatste tijd nogal eens, een minister die onhandig is, dat moet er nog eens bij komen natuurlijk, maar tegenwoordig slikken we het als zoete koek..

    Misschien moet jij je eens verplaatsen in het feit dat dit ongehoord is en neigt naar leugenachtigheid, liegen, de waarheid verbergen, etc etc..

    1. BB

     Beste Siemen,

     Zoals ik aangeef kan ik niet oordelen of het wel of niet een goede verklaring is hiervoor.

     Onhandig is wellicht een niet juist gekozen woord, maar ik wil het netjes houden.

     Ik ben overigens geneigd het hetzelfde te zien als jij. Ik vermoed ook dat dit bewust gedaan is.
     Kan ik het bewijzen? Nee.

     Daarom schrijf ik mijn mening niet op als feit.

     1. Siemien

      @BB niet oordelen maar beoordelen natuurlijk en wij weten allemaal dat er veel gelogen wordt, sterker nog, als het aan het licht komt wordt er ineens een (leugenachtige) draai aan gegeven, en zo naïef zijn wij toch niet? ik in ieder geval niet..

     2. BB

      Beste Siemien,

      Het is inderdaad beoordelen. Excuses voor de taalfout! Gelukkig wist u toch te achterhalen wat ik bedoelde.

      Naïef ben ik allerminst. Ik weet dat er veel gelogen wordt. Wat helaas telt is niet wat ik weet, maar wat ik kan bewijzen.
      Het feit dat het normaal gevonden wordt dat er zoiets als een spindoctor bestaat zegt eigenlijk al genoeg.

      Ik denk overigens dat dit wel gevolgen gaat hebben voor iemand, namelijk voor degene die dit naar buiten heeft gebracht.

 3. DolleDries

  CNN verliest kijkers – dramatische daling

  Vorige week daalde het kanaal met 41 procent in het aanbod overdag en 36 procent ’s avonds in prime time ten opzichte van dezelfde week vorig jaar.
  De cijfers van het kanaal voor 2018 zijn gestaag gedaald ten opzichte van vorig jaar. In augustus ging twaalf procent verloren.
  Des te beter gaat het voor concurrent Fox News, die overdag de meeste kijkers had.
  In het kabel-aanbod staat het Fox nu op de vijfde plaats naast onder andere het kinderkanaal Nickelodeon.
  CNN en de Amerikaanse president Donald Trump zijn al lange tijd in een voortdurende vete verwikkelt, waar Trump het kanaal ervan beschuldigd aan de lopende zogeheten nepnieuws uit te zenden.

  1. IJsbrand Koudvuur

   @DolleDries,

   Dank je voor het plaatsen van dat stukje tekst.
   Ik heb hier ook iets gevonden. Bijna net zo on-topic als jouw knip en plakwerk.

   Uitgeefster Dubois wint hoger beroepzaak om Groot Surinaams Kookboek

   ROTTERDAM, 14 sep – Uitgeefster Dubois heeft deze week de hoger beroepzaak om het Groot Surinaams kookboek gewonnen. In februari vorig jaar jaar werd de Rotterdamse uitgeverij Dubois beschuldigd van auteursrechtinbreuk door Stichting Kankantrie. Op 11 september jl. heeft het Hof het vonnis van de voorzieningenrechter (dd 13 maart 2017) echter vernietigd, omdat zij van oordeel is dat Stichting Kankantrie niet over de rechten van het kookboek beschikt.
   Het Hof concludeerde verder dat door de uitvoerig gemotiveerde en met producties en schriftelijke verklaringen gestaafde betwisting door Dubois van de door Kankantrie gepretendeerde rechten laatstgenoemde niet kon volstaan met zich beroepen op de vermelding van haar naam bij het copyrightteken in de in 1976 in Nederland verschenen versie van het boek. Kankantrie beweerde over een akte te beschikken waarmee in de jaren 70 het auteursrecht aan haar zou zijn overgedragen, maar weigerde deze tijdens de zitting aan de rechters te tonen. Ook wilde zij niet uit de inhoud daarvan citeren. Het Hof kon hier geen andere gevolgtrekking aan verbinden dan dat, voor zover al sprake was van een akte, deze niet voldeed aan de daaraan te stellen eisen en ook dat er onvoldoende aanwijzingen zijn dat de auteursrechten destijds op rechtsgeldige wijze aan Kankantrie waren overdragen. Al haar vorderingen op Dubois werden daarom afgewezen.

   De tegenvordering van Dubois op Kankantrie werd door het Hof afgewezen omdat deze nog nader onderzocht dient te worden en een kort geding zich daar niet voor leent. Ook had Dubois het spoedeisend belang daarvan niet voldoende toegelicht.

   Dubois is blij met de uitspraak: “Stichting Kankantrie heeft niet aannemelijk kunnen maken dat zij de rechten bezit van het Groot Surinaams Kookboek. Al hun claims op mij zijn dan ook afgewezen. Dat de stichting momenteel een schikking probeert te treffen met de Surinaamse huishoudschool spreekt boekdelen” volgens Dubois. “Zo ook de verklaringen van Harold Roseval (voorzitter Stg Kankantrie), Freddy May (penningmeester Stg Kankantrie), Humphrey Schillevoort (oud-penningmeester Stg Kankantrie), Henna Rotsgalm, Fred Fitz James en Peggy-Ann Sam-sin over het zogenaamd door mij gepleegde plagiaat, diefstal en bedrog. Deze zijn allen verwezen naar daar waar zij thuishoren: het rijk der fabelen” zegt de uitgeefster.
   Dubois en haar raadsman gaan zich na een korte periode van rust beraden over eventueel verder te ondernemen stappen tegen diverse partijen wegens smaad en gederfde inkomsten.
   Het Groot Surinaams Kookboek – zowel de oorspronkekijke als de herziene versie – is per heden weer verkrijgbaar via de website van Dubois: http://www.uitgeverijdubois.nl

   1. DolleDries

    Duitse politicus waarschuwt: “Europa is op weg naar een burgeroorlog”

   2. Heinz

    KOCH! Duitse keuken anno nu, een kookboek is een aanrader ! In Thuringen is het goed vakantie houden en lekker eten.

 4. Ben Zine

  Off topic: https://www.telegraaf.nl/entertainment/2563947/bzv-stuurt-valsspeler-remco-weg
  Terwijl Ollongren doelbewust liegt, bedriegt en manipuleert, is het artikel in bovenstaande link het hoofdartikel op de voorpagina van het VVD-partijblad, de Telegraaf. Aan alle kanten wordt het volk besodemieterd (afschaffing dividendtax, afschaffing referendum, censuur internet etc.), maar het wordt wel voorzien van informatie over dit soort BULLSHIT. Dan krijg je dus vanzelf op den duur makke passieve willoze hersendode schapen. En mensen trappen er gewoon met open ogen in. Ze laten zich langzaam maar zeker alle vrijheden afnemen, zolang ze maar met lege blik naar die beeldbuis kunnen staren.

 5. Elu Thingol

  Dit was allang bekend. Goedkoop scoren bij Nieuwsuur.

  1. Siemien

   @Elu maar dat zou dus niet moeten want net als handelen met voorkennis is dit dus hetzelfde alleen reversed.
   Maar buiten dat is het niet transparant en komt het als schijnheilig en achterbaks over, klopt ook wel want mevr. Ollogren is van de d66..

 6. EU kok

  quote: Ollongren stelde het delen van kritisch rapport over inlichtingendiensten uit
  quote: Er zit nog een minister in de problemen. Een D66’er dit keer!
  quote: Sterker nog, het Kabinet heeft er zelfs voor gekozen
  .
  Zoek de waarheid.

 7. AS210854

  Politici die bewust liegen en bedriegen wie dan ook, zouden weg gestuurd moeten worden, en nooit meer in de politiek terug mogen komen.

  1. EU kok

   Weggestuurd worden door een lege 2e kamer.
   Lijkt mij apart.

  2. Elu Thingol

   Dacht u soms dat er eerlijke politici bestaan? Er bestaat zelfs een politieke partij die fout was in de oorlog. We kunnen elke politicus wel wegsturen, om te beginnen met Trump.

   1. penis aqua di rosa

    ET:
    Telkens weer vlieg jij uit de bocht dropneus: het gaat hier over Nederland. De heer Trump is democratisch gekozen door Amerikanen. Houd eens op met jouw insinuaties.

   2. AS210854

    Wat dacht je van Erdogan en heel noord Afrika . Die zijn
    toch vele malen erger

 8. Heinz

  Het gaat om Ollongren, D66 toch?

 9. henkC

  Kan me niet voorstellen dat iemand die oprecht is, ongeacht links of rechts, dit soort gedrag van een volksvertegenwoordiger goedkeurt.

  Helaas zijn er hier toch “dingen” (kan ze geen mens noemen) die dit gedrag blijkbaar goedkeuren.

  Dit is “informeer telaat, onvolledig of totaal niet”.
  Ik zie vol verwachting uit naar de toekomst van onze dictatuur.

  1. Siemien

   @Henk c en toch zijn “ze” op dit forum aanwezig die het rechtvaardigen..

 10. Ni28

  De zoveelste leugenkabinet van Pinokkio Rutte onder de motto: Burger belazeren! Hoeveel leugens moet je maken om te kunnen vallen?

  1. Siemien

   @Ni28 dat kan in Nederland eindeloos want er zijn zondebokjes genoeg..

 11. EllyD18

  Weg met Ollongren.

 12. Florissa

  Ollongren. Kunnen we dat wijf niet aanklagen voor het verspreiden van nepnieuws ,ze heeft de waarheid gewoon achtergehouden , wat is dit voor een kabinet ,ze hangen van leugens en bedrog aan elkaar ,elke week wel een nieuw schandaal ,trek de stekker uit dit nepkabinet ,Pechtold slikt pillen is een grote bedrieger ,en bedreigd zijn exvriendin , Ollongren,houd de waarheid achter ,VVD heeft ook schandaal na schandaal ,en maar jammeren over de Russen ,en Trump ,de media hoeft helemaal niet naar het buitenland om de krant vol te krijgen ,zouden ze de waarheid schrijven ,kunnen ze in Den Haag aan d’r trekken komen ,onee , daar komt het geld vandaan om alles onder de pet te houden .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.