Popcorn! VVD en D66 staan klaar om elkaars koppen in te rammen na Lili en Howick-debacle

Geen categoriesep 11 2018, 9:00
De sfeer in het kabinet-Rutte III is er bepaald niet beter op geworden nu staatssecretaris Mark Harbers zwaar onder druk is gezet om uiteindelijk tóch van zijn discretionaire bevoegdheid gebruik te maken en de Armeense kinderen Lili en Howick in Nederland te laten blijven. Noch de VVD, noch D66 zijn blij met de gang van zaken en verwijten elkaar de boel in het honderd te hebben laten lopen.
Het is nog veel te vroeg om van een kabinetscrisis te spreken. Of eigenlijk: screw it, dit heeft alle ingrediënten van een lekkere Hollandse politieke veenbrand die wel eens zou kunnen overslaan naar de Trèveszaal. Want regeringscoalities worden niet door dappere oppositiepolitici in het nauw gebracht, maar blazen doorgaans zichzelf op.
En wat dat betreft zijn de politieke echtelieden van Rutte III lekker bezig met het om zeep helpen van hun eigen regering-in-oorlogstijdcoalitie. En dat allemaal vanwege twee Armeense kinderen die na een linkse mediastorm van jewelste uiteindelijk tóch hebben mogen blijven in Nederland. De VVD neemt het D66 kwalijk dat zij zichzelf nu op de borst kloppen voor het buigen voor de publicitaire druk:

"„Pechtold gaat toch alles oplossen?” Een Kamerlid van een andere coalitiepartij weet z’n ergernis over de opstelling van de partijleider van D66 niet meer te verhullen. Niet chique dat hij de overwinning claimde nadat staatssecretaris Harbers (Asiel) zaterdag alsnog had besloten af te zien van de uitzetting naar Armenië, is zijn oordeel."

Maar ook bij D66 zijn ze niet happy. De sociaal-liberalen verwijten hun ietsepietsie rechterse ideologiegenoten namelijk dat zij op het thema integratie op hun lauweren rusten en geen ballen (meer) tonen:

"Een ander: „We wachten op een voorstel van de VVD. Waar blijft het plan-Azmani-II”, zo verwijst hij naar de blauwdruk voor de Turkije-deal waarmee VVD’er Azmani tijdens het toppunt van de Europese migratiecrisis kwam."

De woede van D66 richt zich echter ook op het CDA, dus de chaos is daarmee compleet.
Dus jongens: pak de popcorn er maar bij. Straks nog een asielkwestie of anderhalf, en dit kabinet mag naar de Koning om nieuwe verkiezingen aan te vragen. Jottem!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten