Popcorn! VVD en D66 staan klaar om elkaars koppen in te rammen na Lili en Howick-debacle

De sfeer in het kabinet-Rutte III is er bepaald niet beter op geworden nu staatssecretaris Mark Harbers zwaar onder druk is gezet om uiteindelijk tóch van zijn discretionaire bevoegdheid gebruik te maken en de Armeense kinderen Lili en Howick in Nederland te laten blijven. Noch de VVD, noch D66 zijn blij met de gang van zaken en verwijten elkaar de boel in het honderd te hebben laten lopen.

Het is nog veel te vroeg om van een kabinetscrisis te spreken. Of eigenlijk: screw it, dit heeft alle ingrediënten van een lekkere Hollandse politieke veenbrand die wel eens zou kunnen overslaan naar de Trèveszaal. Want regeringscoalities worden niet door dappere oppositiepolitici in het nauw gebracht, maar blazen doorgaans zichzelf op.

En wat dat betreft zijn de politieke echtelieden van Rutte III lekker bezig met het om zeep helpen van hun eigen regering-in-oorlogstijdcoalitie. En dat allemaal vanwege twee Armeense kinderen die na een linkse mediastorm van jewelste uiteindelijk tóch hebben mogen blijven in Nederland. De VVD neemt het D66 kwalijk dat zij zichzelf nu op de borst kloppen voor het buigen voor de publicitaire druk:

“„Pechtold gaat toch alles oplossen?” Een Kamerlid van een andere coalitiepartij weet z’n ergernis over de opstelling van de partijleider van D66 niet meer te verhullen. Niet chique dat hij de overwinning claimde nadat staatssecretaris Harbers (Asiel) zaterdag alsnog had besloten af te zien van de uitzetting naar Armenië, is zijn oordeel.”

Maar ook bij D66 zijn ze niet happy. De sociaal-liberalen verwijten hun ietsepietsie rechterse ideologiegenoten namelijk dat zij op het thema integratie op hun lauweren rusten en geen ballen (meer) tonen:

“Een ander: „We wachten op een voorstel van de VVD. Waar blijft het plan-Azmani-II”, zo verwijst hij naar de blauwdruk voor de Turkije-deal waarmee VVD’er Azmani tijdens het toppunt van de Europese migratiecrisis kwam.”

De woede van D66 richt zich echter ook op het CDA, dus de chaos is daarmee compleet.

Dus jongens: pak de popcorn er maar bij. Straks nog een asielkwestie of anderhalf, en dit kabinet mag naar de Koning om nieuwe verkiezingen aan te vragen. Jottem!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. wheelboy

  Laten we het hopen .Maar zal een droom blijven dat dit kabinet valt .CU D666 en CDA hebben 2 miljard over (lees dividend belasting) om in de pluche te zitten . Dus laten het niet vallen .En stel dat het kabinet valt (wat ik hoop liver gisteren als vandaag) .Dan stemt het kudde vee toch weer op de ouwe rotten .Omdat ze Klaver een leuke jonge vinden .Of ze al 40 jaar CDA en PvDA stemmen . Of door de media allerlei onzin laten aanpraten over Wilders en Baudet .

  1. Frits Jansen

   Als het kabinet valt kan er een PVV-FvD kabinet komen, en dan wordt het hier erger dan in de VS onder Trump. Want Nederlandse ambtenaren zijn ontzettend trouw aan hun politieke leiding, terwijl hun Amerikaanse collega’s doen wat verstandig is en dus niet naar hun “baas” luisteren.

   Het horror kabinet van PVV en FvD zal ons land volkomen aan de bedelstaf brengen: uit de EU, gulden terug, met een dikke muur hermetisch gesloten grenzen.
   De Rotterdamse haven zal geleden worden als de pest, de Zuidas wordt een triest pretpark, een de nieuwe gulden gaat de Zwitserse Frank achterna en wordt zo duur dat geen enkele toerist meer komt en de export helemaal stilvalt.
   Dan zullen de gesloten grenzen net zo worden misbruikt als de Berlijnse Muur, namelijk officieel om buitenlanders buiten te houden maar in werkelijkheid om Nederlanders te belemmeren om te vluchten, want Wilders wil zo voorkomen dat de economie nog verder instort.
   Wilders zal alle moslims willen deporteren, maar dan zal hij schrikken dat ze allemaal uit eigen beweging vertrekken en blanke Hollanders weer het vuile werk moeten doen.

   Het is altijd hetzelfde liedje met dictators: in het begin zijn ze geliefd omdat ze zonder politiek geneuzel orde op zaken stellen, maar op den duur stijgt de macht ze naar het hoofd, doch dan is het te laat, want dan zitten ze zo vast in het zadel dat ze alleen nog met grof geweld van het pluche te krijgen zijn.

   Ik ga dat allemaal uit het buitenland gadeslaan, zoveel is wel zeker. Ik vraag een ander paspoort aan zodat ik ze l ga geen Nederlandse ambassade meer hoef te bezoeken.

 2. Two Ravens Black Kettle

  Hou toch op.
  Toneelspel
  En ze doen een plas… ad infinitum

 3. Ni28

  Een kabinet van bij elkaar geraapte partijen die elkaar chanteren heeft geen recht van bestaan. De enige slachtoffer is de burger em de vraag is wat valt nog te kiezen in Nederland? Weinig goeds in ieder geval.

  1. Elu Thingol

   Bij elkaar geraapte partijen??? VVD, CDA, D66 besturen dit land, in wisselende samenstellingen, al jaren gezamelijk. Plus PvdA, maar die is gedecimeerd.

   1. wheelboy

    Elu
    Klopt helemaal .Mooi dat je zelf al voor een gedeelte aangeeft wie de schuldige van de puinhoop hier zijn .Wie de schuldige zijn dat er hier voedselbanken zijn .Wie de schuldige zijn dat na jaren werken en afgedankt te worden je 24 maanden de tijd hebt werk te vinden anders rest je niets als je huis op te vreten (als je na 1-1-1965 geboren bent geen iaow meer).Dat er legio zijn die recept bij de arts laten liggen ivm eigen risico .Dat een gewone werknemer voor een gezin het in zn eentje niet rukt . enz Maar wel van nog geen 1 miljoen allochtonen in de 80s naar 3,5 miljoen allochtonen en bergen met polen die ze zaak vernachelen bij de WW turken en Marokkanen die de zaak vernachelen met kinderbijslag .Gelukzoekers die alles bij mekaar liegen om hier te mogen blijven . Dat zijn jou vrinden Kerel .En kosten doet het niets .We verhogen belastingen en accijnzen zeggen niet wat de werkelijke rede is anders hebben op Baudet en wilders na geen een partij meer zetels.

    1. Elu Thingol

     “(als je na 1-1-1965 geboren bent geen iaow meer).”

     Zonder het zogenaamde “partijkartel” was de AOW er ook niet geweest. CDA, PvdA, VVD en zelfs later D66 hebben veel bereikt voor het land; altijd democratisch aan de macht gebracht door de kiezer.

     1. wheelboy

      Elu
      je hebt een plaat voor je kop .Dat vadertje Drees destijds de AOW heeft ingevoerd klopt D666 en CDA bestonden nog niet. Laatste was KVP AR CHU . D666 CDA VVD PVDA en GL hebben de AOW om zeep geholpen samen met PVV die in de 2e kamer voor stemde later in de 1e kamer tegen stemde . Dan democratisch joh hou op dat hebben we gezien 3x referendum wat langs hun neer is gelegd .Toen het ze de strot uit hing schafte ze het zelfs af .De afbraak van het sociale stelsel heb je te danken aan voornamelijk VVD CDA PVDA CU en D666 .

     2. Elu Thingol

      “Dat vadertje Drees destijds de AOW heeft ingevoerd klopt D666 en CDA bestonden nog niet.”

      Zo zie je maar wat de PvdA gedaan heeft voor Nederland.

  2. Frits Jansen

   Grondwettelijk zijn alle parlementsleden en zeker ministers verplicht het land te dienen en niet alleen hun achterban, al is er wel plaats voor verschillende opvattingen, doch slechts op zekere hoogte want de Grondwet eist ook dat het Kabinet, ja, de hele Regering met één mond spreekt.

 4. P.Sisterons

  Tijd voor een realistisch kabinet dat knopen doorhakt ten aanzien van immigratie en illegale vreemdelingen. Ook zou de positie van Nederland in de EU eens nader bekeken moeten worden. Het huidige kabinet is vleugellam.

 5. Ego-non-solus

  Nieuwe verkiezingen? Ja, en dan? Een nieuw kabinet zal bestaan deels uit dezelfde partijen als nu maar in een andere verhouding. Waar het om gaat is het beleid dat zal worden gevoerd. Dat zal met de toename van het aantal regeringspartijen steeds meer een eenheidsworst zijn dus veranderen zal er niets.

  Althans, niet zolang de Nederlandse kiezer niet tot inkeer komt en achter de linkse en middenpartijen blijft staan. Voor de goede orde, de VVD zie ik als liberaal links.

  1. Blue monday

   Economisch zijn ze gewoon rechts, net als die smeerpijpen van D66.
   Gewoon net zoiets als FvD.

   De aloude links-rechts verdeling klopt sowieso niet meer…want wat als de PvdA zijn agenda handhaaft behalve op immigratie en islam?
   Dan is het m.i. nog steeds een linkse partij.

 6. Benny

  Ja ja…eerst ruziën voor de bühne. en vervolgens lekker met elkaar knuffelen in de achterkamertjes…..liegende bedriegende egoïstische zelfingenomen huigelaars….daar zit de 2e kamer vol mee…. hoe bedoeld u dubbele agenda’s

 7. Ni28

  Het klopt ook dat zo kabinet zich eerder opblaast dan dat deze doir de oppositie in het nauw gedreven zou worden. En omdat zij van het pluche houden zullen zij elkaar al tandenkrijsend bedienen. Zo gaat het al tijdens alle kabinetten van Rutte. En door sommige zieke geesten wordt dit als prestatie gezien. Een foute prestatie, dat wel maar zo laag zijn wij al gedaald.

 8. Koos sssss

  Krakende wagens lopen het langst. Alle regeringspartijen weten donders goed, dat ze na de e.k. verkiezingen niet meer verder kunnen.

  Niet dat die verkiezingen een hoopgevend resultaat zullen opleveren, maar deze coalitie is “te minderheid” geworden.

  1. Ego-non-solus

   “te minderheid”? Klopt!

   De oplossing is verder gaan met nóg een partij erbij. Ieder een nog kleiner stukje van de eenheidsworst die ‘kabinetsbeleid’ heet maar inhoudelijk verandert die nauwelijks. Vergeet niet, politici zijn het oneens met elkaars ideeën, persoonlijk kunnen ze het vaak goed met elkaar vinden. Dus consessietje hier, consessietje daar en hop, de eenheidsworst is herboren.

 9. Frits Jansen

  De “olifant in de kamer” is de vrees dat we na een kabinetscrisis een PVV-FvD kabinet krijgen met trumpiaanse toestanden, waarbij het overheidsapparaat alleen nog blijft draaien doordat dappere ambtenaren hun politieke leiding negeren.
  Een sprankje van hoop is dat Wilders en Baudet elkaar op de kast zullen jagen want Baudet stamt van Belgische immigranten en Wilders is een mengsel van joods en Indisch.
  Zo krijgen we Nederland nooit meer blank.

  1. Stanly2000

   Racist Fritsje?

   1. Capo

    Tengo over Duarte: Trump is nogal op de aap gesteld.

    dutertes-opruimdienst-eerst-voor-dru*scriminelen-nu-ook-voor-wildplassen-en-vandalisme/

 10. Blue monday

  Qua samenstelling zou ik dit kabinet het liefst vandaag nog zien vallen, maar
  zoals de meesten hier terecht constateren zullen nieuwe verkiezingen niets teweeg brengen.

  De VVD zal niet significant kleiner worden omdat er geen normaal rechts alternatief is.
  De CDA en de PvdA slaan nog geen deuk in een pakje boter en hebben bewezen dat ze op dit moment totaal overbodig zijn.

  Het enige positieve dat ik eruit zou kunnen halen is de ineenstorting van D66 en het vertrek van Pechtold…

  Kortom, de oude politiek is zo dood als een pier, maar kan regeren omdat de nieuwe politiek niet geaccepteerd wordt. (SP/PVV/FvD)

 11. Gerlos

  Er zitten teveel haantjes in deze coalitie en dat gaat een keer fout.

 12. Vliegenvanger

  Oprutte dat hele stelletje zakken vullers.
  De rijken worden rijker en de minima laten ze sterven. Fijne regering hebben we hier. Van mij mag het spul vandaag nog uit elkaar vallen. Ik hoop dat er veel eekhorens zijn de VVD heeft eikels genoeg.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.