Rechters en officieren luiden de noodklok voor het ‘verval van onze rechtstaat’

Verval van onze rechtstaat? Bedoelen ze dat de wet niet consistent wordt toegepast? Dat er niet genoeg gedaan wordt om de criminaliteit aan te pakken? Neen, de rechtstaat wordt uitgehold door ICT-problemen en structureel financieel tekort. Eerder deze dag heb ik een artikel gepubliceerd over het structurele tekort bij de politie. Dat gaat al jaren zo, maar in de rechtspraak is precies hetzelfde probleem.

Wat zijn de kerntaken van onze overheid? Defensie, veiligheid, infrastructuur en de rechtspraak. Laat het nu net zo zijn dat drie van de vier aspecten al jaren een tekort hebben aan mensen en financiële middelen. Rechtbanken worden gesloten, rechtsbijstand wordt gekort en ga zo maar door. Uiteindelijk kom je op een kritisch punt en dan kan de overheid niet meer bieden wat het zou moeten bieden. Naar mijn idee is dat kritische punt al jaren geleden bereikt, maar nu is het voor rechters en officieren genoeg.

“De rechters en officieren van Justitie in Nederland maken zich grote zorgen. Het wordt steeds moeilijker om ons werk te doen op het niveau waar de samenleving recht op heeft, mede als gevolg van het financiële zware weer”, stellen de rechters en officieren van Justitie.

“De rechtspraak staat al lange tijd onder druk. Daarbij speelt een veelheid aan issues die bovendien een onderlinge complexe samenhang hebben”, staat in de brief. “Door het nijpende tekort aan rechters en officieren van Justitie en hun ondersteuning, hun structurele overbelasting en de gebrekkige ICT-voorzieningen, komt de kwaliteit van onze rechtspraak steeds meer in het gedrang.”

“Ook is de rechtspraak als organisatie in financieel zwaar weer gekomen. De uitblijvende -en te vroeg ingeboekte -baten van het digitaliseringsproject KEI leveren een fikse strop op. ”

“Voor Nederland is de scheiding der machten een groot goed. De rechtspraak, kwetsbaar door het gebrek aan eigen financiën of wetgevende middelen, moet te allen tijde op de andere machten kunnen blijven rekenen.”

Het is een balans, de drie machten. Het een kan niet zonder het ander. De wetgevende macht, de uitvoerende macht en de rechtsprekende macht moeten inderdaad op elkaar kunnen rekenen, anders staat de machine stil. Als het ene wiel niet werkt, dan werkt het andere wiel ook niet. Het is dan ook noodzakelijk dat de regering eindelijk structurele oplossingen gaat bieden. De kerntaken van de overheid worden al jaren verwaarloosd. Laten we het tij keren, nu het nog kan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. penis aqua di rosa

  Onze rechtstaat is al lang ten grave gedragen.
  Voorbeeld: het toestaan van illegalen en hun wangedrag en ook het alsmaar doorprocederen door illegale immigranten. Heeft niets met asielzoekers te maken.
  Ik hoef volgens mij niks méér te zeggen of te verklaren.

  1. Floris

   Er kan enorm worden bezuinigd op de asielprocedures. Laat ze daar maar beginnen.

   1. Capo

    Te beginnen met het puntensysteem naar Australisch voorbeeld.

    https://www.youtube.com/watch?v=eKX0NAXV6Hw

 2. Ni28

  Overal waar geld nodig is ontbreekt deze juist structureel. Nu zal men altijd geld tekort komen maar soms is dat onbegrijpelijk. Je begrijpt het beter als je beseft wat een enorme bureaucratische apparaat wij hier hebben die het meeste geld opslokt. Men verzuipt in regels en regeltjes en voor elke beslissing moet een commissie ingesteld worden voordat men tot een beslissing komt. Wat kost dat niet allemaal en de enige die baat bij hebben zijn de commissieleden. Zie alleen al de immigratie machinerie met al die mogelijke uitvluchten waarvan alleen de advocaten baat bij hebben en die ook uit gemeenschappelijke middelen betaald worden. De enorme bureaucratie overal waar je komt brengt de meeste kosten met zich mee. Voor het wezenlijke werk is dan weinig of niets meer over en moet men blijven bezuinigen. Zolang dit niet veranderd blijft men met financiële tekorten kampen die het werk negatief beïnvloeden.

 3. Two Ravens Black Kettle

  Stoppen met het vervolgen van Thought Crimes en echte criminelen langer in de knast gooien, zodat ze niet duizenden keer per jaar door die draaideur gaan.
  En binnen 3 jaar is het probleem weg.

  Maar ja dan moet er wel de wil zijn bij die Virtue signalling geitenwollensokken-Inquisitie.

 4. Frits Jansen

  “De wetgevende macht, de uitvoerende macht en de rechtsprekende macht moeten inderdaad op elkaar kunnen rekenen, anders staat de machine stil.”

  Wat krijgen we nou? Begint DDS ineens redelijk te worden? Is het niet zo dat die linkse rechters altijd wat anders beslissen dan het gezonde volksgevoel wil? Meedogenloze straffen, dat zal die criminelen leren. Straffen zoals de Sharia voorstelt. Overspel? Pik eraf! (ik noem maar een voorbeeld)

  En de uitvoerende macht moet niet te veel last hebben van z’n geweten. Als Trump iets raars wil heeft hij gelijk, want hij is gekozen. Dat z’n land naar de gallemiezen gaat is de prijs van democratie.
  De eerste Amerikaanse vluchtelingen hebben zich al bij Angela gemeld, aber sie schaft es.

  1. penis aqua di rosa

   FJ:
   Weer dat gezeik van jou over Trupm. We hebben het over Nederland.
   Word eens wakker, dropneus/allesweter/ betweter

  2. Kees

   Ga eens met de AA praten, misschien gaat het dan wat beter met je. Morgen, als je nuchter bent, heb je spijt van de onzin die vandaag allemaal opgeschreven hebt.

  3. Stanly2000

   Fritsje het is bedtijd!

  4. swetsnek

   Als fritske maar kan zeiken dan is ie compleet gelukkig slaap lekker neulveter

  5. Seneca

   @fritz jansen
   zoals ik eerder schreef bent u een verfoeilijk mens. bovendien kunt u – gezien deze reactie – ook niet lezen.

 5. Stanly2000

  He, zijn de heren wakker?

 6. Pescador

  Heeft u huurders in u huis die niet betalen dan zorgt de rechter wel dat ze er pas over minimaal een jaar uit moeten, ohhh hebben ze ook nog een huurcontract getekend waar in staat dat ze er meteen uit moeten als ze niet meer betalen geeft niks we vinden er wel wat op zodat je er mindstens nog een jaar in zit. Het draait bij de rechters ook niet meer om recht maar om geld, gewoon elke keer 4 weken door rollen dat levert werk en geld op.
  Een proces tegen krakers kan dus zo wel uitlopen tot 12 jaar kraken is in nederland verboden en zou meteen stop gezet moeten worden, zijn de krakers illegaal in nederland dan ook meteen uit zetten. Maar onze super rechters creeren hun eigen werk en maken er een rotzooi van, en dat vind rutte niet erg want dat doet hij ook.

 7. Crazybytes

  Justitie, rechtspraak en advocatuur is verrot en corrupt. Ze houden zichzelf niet aan de wet. Voorbeeld: Als je aangifte wil doen dan kan dat vaak niet. “Geen tijd, geen geld, bla bla.”. Nee, gewoon corrupt. Justitie rechtspraak en advocatuur heult met criminelen en elite. Doe je wel aangifte, gaat het gewoon de la in. “Hangende het onderzoek kunnen wij niks zeggen”. Etc. Hoe doen ze dat in Duitsland na hun ervaringen in WWII? Daar hebben ze een protocol voor aangiftes, en moeten die altijd worden opgenomen en volgens protocol worden behandeld. Gebeurt dit niet, heeft dit zware consequenties. Dit, om bijvoorbeeld discriminatie (want dat is het) te voorkomen. Dus, stop dit ook in Nederland in een protocol, EN VOER DIT UIT. Dat zou je moeten automatiseren. En dan ook nog zo dat het werkt zoals het zou moeten werken. Want dat kan. Maar dat doen ze (dus) niet, want dan kunnen ze niet meer goochelen. Pas als het in de media komt dan sturen ze (onder druk dus) bij. Maar de media is ook corrupt, en heult met de vijand. De elite. De criminelen. Want bijna iedereen is crimineel bezig en daar wordt lekker aan verdient. Stel je eens voor ze pakken alle criminelen aan. Dan zou er geen criminaliteit meer zijn want iedereen wordt dan gepakt, en kunnen ze niets meer verdienen want dan stopt het vanzelf. Ik ken verhalen van slachtoffers die in elkaar worden geslagen en worden vergiftigt, en de autoriteiten kijken de andere kant op. Die criminelen weten dit en doen het daarom, want ze komen er mee weg. Alsof de overheid een doodsvonnis uitroept over een slachtoffer en deze vogelvrij verklaard. “Dit is natuurlijk niet zo.”, dus moet het in de doofpot, met geweld, en dat moet ook weer in de doofpot. Daarom willen beide partijen het slachtoffer vermoorden zodat er niets naar buiten komt, en als voorbeeld naar de rest om je bek te houden. (Omerta). Zeg maar net zo als de geheime diensten van een dictatoriaal bewind. “U bent gek” wordt er dan gezegd. Klaar. En niks in de media heh? Grote bek? Hoppa, klappen, ongelukje of ziekte. Ondertussen voert men een schijnvertoning op om de werkelijkheid te ontkennen en te doofpotten. Criminelen hebben geld en leuke speeltjes, en bij de overheid werken procentueel net zoveel criminelen en psychopaten als in de rest van de maatschappij. Boven- en onderwereld is totaal verweven.
  Waarheid is vreemder dan fictie.

 8. HEM

  Het wordt misschien vervelend, maar ik heb het al zo vaak geschreven:
  Bij de Rechtbank Roermond en het Hof te Den Bosch werken corrupte rechters.

  Rechters die Officieren van Justitie VERBIEDEN om het woord “slaap” te gebruiken in het geval van een slaaprijder die twee jonge mensen doodrijdt.
  Rechters die het voor elkaar krijgen een proces-verbaal te laten aanvullen met eindige verklaringen.
  Het wordt tijd dat wij, nabestaanden en slachtoffers, rechters kunnen aanklagen wegens corruptie en vriendjespolitiek.

  1. HEM

   Sorry: meinedige verklaringen

 9. Bes Tolen

  In Nederland heerst een vreemde terreur, die ook de rechtstaat al wezenlijk heeft aangetast. Dat is vooral funest geworden sinds vreemdelingen hier massaal zijn binnen gehuppeld. Ergerlijk, zorgelijk, ja. Zelf heb ik vroeg consequenties getrokken doordat ik het verval van de politiek en rechtstaat niet meer kon aanzien. Nederland heeft zijn eigen problematiek, die door de politiek wordt verdonkeremaand. De hele westerse wereld is fout gegaan sinds enkele tientallen jaren maar de juiste analyses komen niet aan de oppervlakte of te wel naar boven. Ze komen er niet door bij de bevolking. De macht van alles wat fout zit en wil, is te groot geworden. De grootste vergrijpen worden weggepoetst en dat heet dan nog democratie. Dezer dagen heb je er al weer twee. De asielzoekers, die massaal met vakantie naar huis gaan. Iedereen weet toch wel dat zulks al jaren het geval is en het hele grote groepen betreft maar volgens de overheid gaat het om weinigen, die men wel op de korrel heeft en waarvan maar een kleine minderheid echt grote problemen krijgt. Een lachertje is dat men als asielzoeker bijvoorbeeld stelt dat men naar een wel veilig gebied gaat in het bepaalde land van herkomst en dan om een ouder te begraven. Zo’n verhaal wordt door de COA (denkelijk ook achteraf!) geaccepteerd. Maar als het om een land gaat waar stammen of wat er op lijkt de dienst uit maken dan is meestal alles buiten je eigen stam of regio voor je onveilig. Altijd zo geweest en het houdt pas op wanneer de hele bevolking van miljoenen Europa zit. [Er blijft evenwel daar genoeg over want de geboortecijfers zij al duizenden jaren hoog. Daar hebben ze zo nodig wel wat methodes tegen en daar verstaat het westen oorlogen onder. Dat heeft al tot westerse inmenging geleid. Nederland onder Pronk ook smeergeld gekost]. Dat betekent voor de COA blijkbaar dat het hele land voor je onveilig is, de zotten. Zo kun je half Afrika op je dak krijgen in Nederland en natuurlijk denken ze ook zo in andere westerse landen, de politici en rechters en advocaten enzovoort, met hun de maatschappij afbrekend en tegenover de eigen bevolking agressief verziekend politiek fundamentalisme.
  En dan dat over Syrië. Doe Nederlandse regeringen zitten fout en dus moeten er bewindslieden bloeden. Dat zal wel mooi niet gebeuren want alles wordt weggepoetst. Dat weet je al vooruit. Dus nooit de nodige zuivering van de politiek.

  1. Tengo Kawana

   We plegen in Nederland de zuivering in de politiek door middel van democratische verkiezingen uit te voeren.

   Mesen die naar bijltjesdagen verlangen zijn meestal mensen die tot hun leedwezen beseffen tot een kleine extremistische minderheid te behoren die vanwege de democratie nagenoeg geen invloed heeft.

 10. Karel de Grote

  Het geld wat Rutte van ons steelt gaat naar de multinationals.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.