Russen vegen Syrië schoon in Idlib en reageren op Trump’s waarschuwing

De Russen hebben inmiddels wel door dat de Verenigde Staten, de Verenigde Naties en de EU niet zo van harde daden zijn en het liever bij woorden laten. Zij gaan dan ook gewoon door met hun bondgenoot steunen na een pauze van 22 dagen. Via AD.nl.

Het is weer een hel voor de anti-Assad groepen in Idlib. Rusland hervat hun luchtaanvallen weer op het laatste grote bolwerk van de tegenstanders van Syrische president Assad.

Idlib, de noordwestelijke provincie van Syrië, bevat diverse groeperingen waaronder jihadistische. Een mengelmoes van IS-strijders, gematigde Syriërs en groeperingen die van diverse andere landen (zoals Amerika) steun krijgen of hebben gekregen. Het probleem met deze groeperingen hoef ik niet uit te leggen, waar ze zich bevinden wel! Idlib heeft namelijk nog een aanzienlijke hoeveelheid burgers waartussen deze groeperingen zich dus bevinden.

Je kunt je dus voorstellen dat allerlei mensenrechtenorganisaties met de handen in het haar zitten over wat zich daar af zal gaan spelen. We kennen het namelijk van de Amerikanen: ‘bij ieder bombardement hoort nu eenmaal ‘collateral damage” oftewel bijkomende schade. Schade in de vorm van burgerslachtoffers welteverstaan.

Die gaan het natuurlijk niet zo waarderen dat Assad of de Russen hun familie heeft gebombardeerd waardoor het hele riedeltje sinds Irak in 1991 en 2003 zich ook in Syrië dunnetjes kan overdoen. De Russen hebben hiermee lak aan Trump’s waarschuwing om niet zomaar Idlib aan te vallen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. Holland

  Putin is een ouwe schaakgrootmeester. Trump is vooral sterk in Mens-erger-je-niet. De column van Sylvia Witteman in de Volkskrant van vandaag geeft een goed beeld hoe snel Rusland en Moskou zijn veranderd onder Putin. Hij doet het in alle opzichten erg goed, dat is duidelijk.

  1. Tengo Kawana

   Het doet me goed dat Holland kennis neemt van en gezag toekent aan een kwaliteitskrant als de Volkskrant.

   1. Tengo Kawana

    Het is overigens wel goed even kennis te nemen van de grondige politieke analyse van Sylvia over de situatie in Rusland.

    Stroopwafels
    SYLVIA WITTEMAN
    Ik ging naar Moskou om het terug te zien. Een kwart eeuw geleden heb ik er jaren gewoond, met huisgenoot P. Sindsdien waren we er nooit meer geweest. ‘Ik heb hier nog in de rij gestaan voor een stuk worst!’, hijgde ik tegen mijn kinderen toen het vliegtuig landde. ‘Fruit was alleen te koop op de zwarte markt! Een kop koffie drinken kon in de hele stad niet en ik werd telkens aangehouden door de politie, omdat ik in een westerse auto reed! Die verzonnen dan een overtreding, en die moest je dan omkopen met 5 roebel… Wacht, nu zal ik jullie eens laten zien hoe je hier een taxi aanhoudt!’

    Ik stak mijn hand op, net als vroeger. Een lange rij gloednieuwe Mercedessen, BMW’s en ander duur spul zoefde voorbij. Toen er eindelijk een stopte, vroeg de chauffeur een bedrag ter hoogte van een voormalig Sovjet-maandsalaris. De smalend gegeven tip om een taxi-app te downloaden was gratis.

    ‘We hebben een hotel in een opkomend buurtje’, zei huisgenoot P. ‘Bij de patriarchenvijver. Daar zat zo’n undergroundcaféetje, weet je nog?’ Het opkomende buurtje bleek te zijn veranderd in downtown Manhattan, vol wijnbars, artisanale bakkers annex coffee lounges en veganistische salad bars met veertig speciaalbieren op de tap. Even later zaten we, happend naar adem, achter bekers onberispelijke koffie (‘Флэт уайт’) en handgeïnfuseerde hipsterlimonade te kijken hoe sprookjesachtig mooie meisjes met verstarde glimlachjes fotogenieke minihapjes namen van uitheemse schelpdieren die ik nog nooit had gezien.

    Onze Moskouse vrienden van vroeger bleken respectievelijk dood, bijna dood en ontzettend rijk. Oljetska, met wie ik ooit nog zanderige peentjes heb geschrapt op de datsja, bezat opeens drie huizen, een auto waar mijn zoons het nu nóg over hebben en een tienerdochter die zojuist was weggelopen van haar dure Britse kostschool. ‘Ze is liever in Rusland, die malle meid’, lachte Oljetska. Haar gezicht en gestalte waren in 25 jaar niets veranderd; ook dat had stellig geld gekost. En dat pak stroopwafels dat we voor haar hadden meegenomen, kon wel in de koffer blijven, ook al omdat diezelfde stroopwafels inmiddels in elke Moskouse supermarkt te koop bleken. ‘In die supermarkten, jongens, had je vroeger niet eens…’ ‘Jaha, mam. Neem wat Red Bull mee, oké? Wij gaan even naar de KFC!’

    In het hotel draaide ik bedroefd de douche open. Niets was er overgebleven van mijn oude Moskou. Niets. Behalve… ‘Het warme water! De knop voor het warme water zit nog steeds aan de verkeerde kant!’, riep ik verheugd tegen huisgenoot P. ‘Rechts, net als vroeger!’

    ‘Ach, ja…’, zei hij.

    Ik douchte tot ik gesmolten was.

    🙂

 2. Bloem

  Rusland ruimt de rommel van de EU en VS op

  1. Tengo Kawana

   De loyaliteit aan de smerige dictator Putin blijft op DDS onverminderd groot.

   1. Holland

    Daar heb je helemaal gelijk in. Wellicht zien wij iets waar jij geen notie van hebt in je bevooroordeelde, rigide houding. Je bent vastgeroest, Tengo jongen. En een mens moet zijn leven lang blijven groeien, dat weet je toch?

    1. Elu Thingol

     Populistisch rechts hangt altijd aan de sterke leiders. Het blijft een opmerkelijk fenomeen dat de redacteur van Elsevier laatst treffend omschreef.

     1. Holland

      Elu, dat is slechts de mening van een enkeling. En dat zal me aan m’n reet roesten: een vastgelopen mening gebaseerd op oude vooroordelen. Heb je de column van Witteman in de VK van vandaag al gelezen? Geeft een leuk inkijkje in de ontwikkelingen van het moderne Moskou: nauwelijks meer van Manhattan te onderscheiden.

      Als Putin al een dictator is (ik noem hem liever een autocraat) dan is hij wel verdomd aardig voor zijn bevolking. Het grootste deel draagt hem op handen. Iets wat je van Rutte niet echt kunt zeggen.

     2. Elu Thingol

      Dat komt omdat Rutte op de huid wordt gezeten door een kritische pers en één van Poetins dictatoriale wandaden het inperken van de persvrijheid betrof.

    2. Tengo Kawana

     Vastgeroest of niet, er moet nogal wat water door de Rijn voordat ik enige sympathie zal kunnen opbrengen voor de smerige dictator Putin.

 3. DolleDries

  Goed werk van Rusland ruim die moorddadige extremistische islam bendes op.

 4. Bes Tolen

  Die Elu en veel lieden met hem/haar zien niet dat grootmacht. die zich vroeger als ultra rechts presenteerde zich nu als ultra links presenteert. En dan ook nog met de ondemocratische krachten uit de communistische hoek de westerse samenleving bedondert. Ze weten hoe ze macht moeten houden maar het gaat wel ten koste van de bevolking.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.