'Schokkende' conclusie van de Algemene Rekenkamer: windparken op zee kunnen niet zonder subsidie

Geen categoriesep 27 2018, 16:00
Waarom gebeurt het toch zo vaak dat er nieuws komt vanuit de politieke wereld, waarbij men gelijk kan zeggen: 'No shit, Sherlock.' Er zijn zo vaak nieuwtjes en 'openbaringen' die normale mensen al jaren geleden hebben geconcludeerd. Het volgende onderwerp in het rijtje van 'oh-ja-joh?!': windparken op zee kunnen niet zonder subsidie.
Met deze conclusie beëindigt de Algemene Rekenkamer haar nieuwe rapport. Eric Wiebes heeft als minister heeft gezegd dat er geen subsidie aan te pas zal komen, maar er waren heel veel partijen die aangaven dat dat onzin was. Nu komt het als een 'schokkende' conclusie en zullen we weer een toeschouwer zijn van het politieke theater in Den Haag. Zinsdelen als 'verkeerde aannames', of 'onvoldoende rekening gehouden met' komen al in mijn op. Misschien dat we er een bingokaart van kunnen maken.

Wiebes houdt er hierbij namelijk geen rekening mee dat er ook een net op zee moet worden aangelegd, om de stroom van de windmolens naar het vaste land te transporteren. Dat net kost tot en met 2023 vier miljard euro. Landelijk netbeheerder Tennet is verantwoordelijk voor de aanleg van het net aan zee, maar ontvangt hiervoor subsidie. Die subsidie wordt gefinancierd via de energierekening van burgers en bedrijven, via de Opslag Duurzame Energie.

De conclusie van de Rekenkamer: 'De windparken die in 2022 worden opgeleverd voor de Nederlandse kust zullen dus niet de ‘eerste windparken ter wereld zijn die zonder subsidie worden gerealiseerd’, zoals de minister van EZK in maart van dit jaar aan de Tweede Kamer schreef'.

De prijs van de energie die het windpark Hollandse Kust vanaf 2022 gaat leveren is 4,3 cent. Volgens de Rekenkamer vormt de subsidie voor het stroomnet op zee echter ruim een derde van die prijs. Tennet houdt er bovendien rekening mee dat 4 miljard euro niet voldoende is.

In de Kamer wordt er vooralsnog met weinig verrassende blikken gereageerd. D66 geeft aan daar altijd al rekening mee te hebben gehouden en de SP zegt dat het natuurlijk onrealistisch is om als minister te stellen dat het windpark zonder subsidie kan. De PVV is in elk geval wél woedend en meent dat Wiebes heeft 'gejokt' en dat er op een 'slinkse manier' meer geld van de burgers wordt afgetroggeld.
Het is een windpark op zee. Hele grote machines die an sich al veel kosten qua onderhoud, maar op zee ook nog eens getroffen worden door zeekrachten en grotere windkrachten. Daarnaast is de energietoevoer vanuit zee naar het land ook geen goedkope constructie. Je kan dus inderdaad niet stellen dat project zonder subsidie kan draaien. Misschien dat het ooit nog lukt, maar dan moet er echt nog veel meer aan innovatie plaatsvinden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten