‘Schokkende’ conclusie van de Algemene Rekenkamer: windparken op zee kunnen niet zonder subsidie

Waarom gebeurt het toch zo vaak dat er nieuws komt vanuit de politieke wereld, waarbij men gelijk kan zeggen: ‘No shit, Sherlock.’ Er zijn zo vaak nieuwtjes en ‘openbaringen’ die normale mensen al jaren geleden hebben geconcludeerd. Het volgende onderwerp in het rijtje van ‘oh-ja-joh?!’: windparken op zee kunnen niet zonder subsidie.

Met deze conclusie beëindigt de Algemene Rekenkamer haar nieuwe rapport. Eric Wiebes heeft als minister heeft gezegd dat er geen subsidie aan te pas zal komen, maar er waren heel veel partijen die aangaven dat dat onzin was. Nu komt het als een ‘schokkende’ conclusie en zullen we weer een toeschouwer zijn van het politieke theater in Den Haag. Zinsdelen als ‘verkeerde aannames’, of ‘onvoldoende rekening gehouden met’ komen al in mijn op. Misschien dat we er een bingokaart van kunnen maken.

Wiebes houdt er hierbij namelijk geen rekening mee dat er ook een net op zee moet worden aangelegd, om de stroom van de windmolens naar het vaste land te transporteren. Dat net kost tot en met 2023 vier miljard euro. Landelijk netbeheerder Tennet is verantwoordelijk voor de aanleg van het net aan zee, maar ontvangt hiervoor subsidie. Die subsidie wordt gefinancierd via de energierekening van burgers en bedrijven, via de Opslag Duurzame Energie.

De conclusie van de Rekenkamer: ‘De windparken die in 2022 worden opgeleverd voor de Nederlandse kust zullen dus niet de ‘eerste windparken ter wereld zijn die zonder subsidie worden gerealiseerd’, zoals de minister van EZK in maart van dit jaar aan de Tweede Kamer schreef‘.

De prijs van de energie die het windpark Hollandse Kust vanaf 2022 gaat leveren is 4,3 cent. Volgens de Rekenkamer vormt de subsidie voor het stroomnet op zee echter ruim een derde van die prijs. Tennet houdt er bovendien rekening mee dat 4 miljard euro niet voldoende is.

In de Kamer wordt er vooralsnog met weinig verrassende blikken gereageerd. D66 geeft aan daar altijd al rekening mee te hebben gehouden en de SP zegt dat het natuurlijk onrealistisch is om als minister te stellen dat het windpark zonder subsidie kan. De PVV is in elk geval wél woedend en meent dat Wiebes heeft ‘gejokt’ en dat er op een ‘slinkse manier’ meer geld van de burgers wordt afgetroggeld.

Het is een windpark op zee. Hele grote machines die an sich al veel kosten qua onderhoud, maar op zee ook nog eens getroffen worden door zeekrachten en grotere windkrachten. Daarnaast is de energietoevoer vanuit zee naar het land ook geen goedkope constructie. Je kan dus inderdaad niet stellen dat project zonder subsidie kan draaien. Misschien dat het ooit nog lukt, maar dan moet er echt nog veel meer aan innovatie plaatsvinden.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Stanly2000

  Het voor de gek houden van de burgers op dit milieugebied gaat naar ongekende hoogtes.

 2. penis aqua di rosa

  Echt rekenen is nu eenmaal niet aan iedereen besteed, slechte opleiding (na 1968) en elke keer worden de burgers door dit hiaat in opleiding gedwongen de rekening te voldoen. Ik begin het nu echt spuugzat te worden en al helemaal door dat gedram van de milieumaffia.

  1. Frits Jansen

   Onze opleiding schiet inderdaad vreselijk tekort want men schijnt niet te begrijpen dat het niet alléén om geld gaat.

   1. penis aqua di rosa

    Ben jij nu echt zo dom, om niet te begrijpen dat de natuur zich niet laat dwingen. Die alternatieve energiebronnen halen niks uit als men maar blijft doorgaan alles elektrisch te laten voortbewegen. Daar zullen toch echt andere centrales voor nodig zijn. De overbevolking van onze aardkloot moet aangepakt worden, de anticonceptie moet voorrang krijgen of zoals in China destijds het één kind gebod en dan niet selecteren op geslacht, zoals in China. Wijlen koningin Juliana riep het al decennia geleden, Nederland is vol. Ik zeg de wereld is overvol.

 3. stellendam

  Windmolens was op het verkeerde paard wedden .Jammer ze waren zoveel keer gewaarschuwd.Het zal wel niet,maar hoop dat ze nu heel snel stoppen met die zooi!

  1. penis aqua di rosa

   Als mijn achtertuin groot genoeg was, mochten ze er van mij een (alternatieve) atoomcentrale bouwen, dat is namelijk de enige optie, in plaats van wat nu zo wordt aangeprezen, maar nooit het doel zal kunnen halen en al helemaal niet als men echt naar 20 miljoen inwoners wil. Wijlen konigin Juliana was een ziener. We waren toen al VOL.

 4. Frits Jansen

  Waar het op aan komt is dat wij voor onze energie niet afhankelijk willen zijn van moslimlanden, want Allah heeft daar de olie in de grond gestopt.
  Maar DDS steunt stiekem dus moslims.
  Het valt niet mee om als haatsite consequent te zijn.

  1. Pecunia

   Nederland heeft ook olie onder de grond, het is alleen wat lastiger opdiepen.

   https://www.businessinsider.nl/wordt-nederland-olieproducent/

  2. Pecunia

   Oppompen levert wel een aardige cashflow op. Bij een olieprijs van 100
   dollar (de Nederlandse olie is van een slechtere kwaliteit, dus zal op de
   wereldmarkt wat minder opleveren dan Texaanse olie), ligt er voor 24 miljard
   dollar onder het gras. Dat is zo’n 19 miljard euro.

   Natuurlijk gaat een flink deel van dat bedrag op aan winningkosten en
   winstmarge voor de NAM. Maar wat er voor het Rijk overblijft is toch meer
   dan genoeg om alle onderwijzers opslag te geven of de overschrijdingen in de
   kinderopvang te betalen.

   Bron: idem

   1. Pecunia

    Of onze oudjes een extra luier.

  3. sjun

   Een extra kerncentrale bij Borssele volstaat en levert ook nog eens constante energie en hoogwaardige werkgelegenheid.

   1. PMG

    Correct!

 5. Gerlos

  En ze brengen ook nog minder stroom op dan voorspeld

 6. Koos sssss

  Er zijn beslist een aantal partijen in de milieu- en bouwindustrie die er gigantisch goed aan verdienen. Maar het milieu zal er weinig baat bij hebben en voor de burger is het sowieso “rien ne va plus”.

 7. Vliegenvanger

  En weer is de VVD de boel aan het belazeren.
  Wanneer houd dat nou op bij die shit partij.
  Die kunnen niks anders dan liegen en bedriegen.

 8. sjun

  De windhandel van windmolens draait vooral op subsidie. Zo betaalt u verplicht mee aan het salaris van Diederik Samsom en ander gewezen PvdA en GroenLinks politici die ‘ondernemer’ zijn geworden op de idealistische ‘markt’. Waarschuwen helpt niet, het is een lucratieve zelfverrijkingsbusiness op kosten van ’t Algemeen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.