Sinds 2016 is het draagvlak voor een Nexit en een referendum voor een Nexit flink gedaald

In Nederland doen we vaak alsof de verdeling tussen de Nexiteers en de mensen die in de Europese Unie willen blijven 50/50 is, maar dat is helemaal niet waar. Sinds 2016, het jaar van de Brexit, is de steun voor een Nexit en een referendum over een Nexit flink gedaald. Thierry Baudet en Geert Wilders hebben een steeds minder groot publiek als het gaat om de uittreding van Nederland uit de Europese Unie.

Peiling Nexit

Er is ook gepeild wat de mensen vinden over de Brexit en een veel groter deel vindt nu dat de Britten er niet goed aan hebben gedaan om te kiezen voor een Brexit. Sterker nog, een meerderheid van 61 procent vindt zelfs dat er een tweede referendum moet plaatsvinden. Een meerderheid vindt ook dat het begrip kan opbrengen voor de strengheid en de positie van de Europese Unie. Geen greintje compassie met de Britten.

Al met al kan je concluderen dat men in Nederland meer pro-EU is geworden, ondanks alle bezwaren en dingen die men wil veranderen aan het instituut. Dit maakt het voor de FvD en PVV moeilijk om zieltjes te winnen, maar het maakt het voor het CDA en de VVD makkelijker om stemmen weg te snoepen van deze partijen. Uit de EU stappen is namelijk een significant punt voor FvD en de PVV.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

41 reacties

 1. sjun

  Gezien de indoctrinatie via de Nederlandse actualiteitenrubrieken is dit geen wonder. Gewone burgers moeten meer op weg geholpen worden naar alternatieve media zodat zij pro en contra argumenten vernemen.

  1. Zeno Cosini

   Ik vertrouw er op dat Nederlanders tot een goed oordeel kunnen komen. Anders zouden verkiezingen zinloos, zo niet gevaarlijk zijn.

   1. henkC

    Ai… imo zijn verkiezingen inderdaad zinloos.
    Wij kiezen democratisch een partij die vervolgens 4 jaar doet wat men wil. Met als eerste wapenfeit hun verkiezingsbeloften overboord te gooien.

    Wordt echt hoog tijd dat onze wijze van regeren veranderd, van democratie is er niet echt meer sprake.
    Wellicht toch een Zwitsers model met tussentijdse volks raadplegingen (laat ik de beladen term referenda maar ff skippen).

    1. Baaz

     @Henk: Inderdaad, je kunt het Nederlandse bestel met goed fatsoen geen democratisch bestel noemen. Het is hooguit een homeopathisch verdunde vorm van democratie.

     Je kunt dat goed zien a.d.h. van het volgende rekensommetje bij de TK-verkiezingen van 2017

     Aantal stemgerechtigden= 12.893.466
     Opkomst= 81,9%
     Aantal uitgebrachte stemmen= 10.563.456

     150 zetels

     150:10.563.456= 0,000014199898215%

     “Democratische” invloed= 0,00001%

     Vervolgens gaan de gekozen ‘volksvertegenwoordigers’ op basis van hun verkiezingsprogramma zetelen in de Tweede Kamer. De grootste partij mag formeren en gaat dat doen via compromissen. Jouw stem, die je qua invloed kunt verwateren, wordt daarna nog eens extra verdunt omdat partijen ‘water bij de wijn’ moeten doen.

     Volksraadplegingen in een bestel naar Zwitsers model ondergraaft dit fundamentele probleem en legt de democratische macht inderdaad terug bij de burger. Dát is de essentie van demo(volk)cratie(heerst). Dit is echter niet geschikt voor bange mensen.

  2. Aytas

   Altijd belangrijk je verdiepen in voor en tegen. Geloof toch dat veel Nederlanders het wel goed vinden.

   1. Capo

    Natuurlijk niet Willem, door de compromissen moeten partijen steeds water bij de wijn doen. D’66 stelt daarom niets meer voor, daar zorgt de kartelpolitiek wel voor.

  3. Dubbele Komma

   Ach wie maakt je dit fake nieuws nou wijs?

   Maurice de hond? Schei uit!

   😀

 2. Capo

  Logisch ook, als je de moeite neemt je stem uit te brengen bij een referendum wordt deze toch genegeerd, de kiezer weet dat. Kijk naar 1 juni 2005, 6 april 2016 en 22 maart 2018.

  1. wheelboy

   Capo
   Klopt . En dat noemt zich dan een democratie . Ik heb het al meerdere keren gezegd wij hebben een schijndemocratie .Wat dat aangaande had Wilders gelijk toen hij het ea jaren geleden een nep parlement noemde . En Baudet kaatst met de algemene beschouwingen het een farce noemde . Democratie hier in Nl is ver te zoeken .Mensen hebben niet eens in de gaten dat waar ze op mogen stemmen geen eindstem (verantwoordelijkheid ) heeft .

   1. Aytas

    Jullie begrijpen gewoon een parlementaire democratie niet.

    1. Capo

     Natuurlijk wel Willem, ik lees daar goede boeken over. In 1848 opgericht en nog steeds in handen van handjeklappende kartelpolitici die elkaar in het zadel houden en nieuwkomers met een andere visie (Hans Janmaat, Pim Foruyn, Geert Wilders) in een bepaalde hoek duwen die ze het leven kost of bijna het leven kost. Directe democratie is iets heel anders dan particratie.

    2. Dubbele Komma

     Jij begrijpt wel meer niet dopper aytas elu tengo!

     Misschien kan Marokko ons bevrijden van de EU!

     😀

     1. Holland

      DubKom, jij discrimineert: Aytas is een assertieve, bise*uele negerin uit Kinshasa met een moslima-moeder zonder hoofddoek die beter dan ieder ander weet hoe de wereld in elkaar steekt en graag scheldt.

      Hoe kom je erbij dat dit een sokpop van Willem Tengo zou kunnen zijn? 🙂

     2. Capo

      Wat het inderdaad is!

   2. Frits Jansen

    Maar het probleem zit ergens anders: de kiezer weet niet waar hij over beslist, want hij wordt gebombardeerd met lulverhalen van lepe populisten.
    De pro-EU lobby wordt eenzijdigheid verweten, maar de anti-EU l9bby is nog stukken erger.

 3. cmsuijkerbuijk

  Doet me denken aa de stelligheid bij het referendum over de grondwet destijds. De werkelijkheid bleek totáál anders.
  Men kan en wil gewoonweg niet eerlijk zijn. De EU is één grote aaneenschakeling van mislukkingen, fouten, dwingelandij en hoogmoed.
  En inderdaad, wat Sjun zegt: De mensen worden geïndoctrineerd en dom gehouden door de media én de politiek door hen te voorzien van valse informatie, te onthouden van juiste informatie, mooie praatjes en uit de lucht gegrepen doemscenario’s.
  Wég uit deze corrupte bende: NEXIT!

  1. Frits Jansen

   De EU is een eclatant succes. Ongekende vrede en welvaart. Maar louche zakenlui vrezen effectieve controle en sponsoren EU ondermijners, tot DDS toe.

   De Brexit maakt het misverstand pijnlijk duidelijk: samenwerking is noodzakelijk maar louche politici roepen om onafhankelijkheid. Dat gaat dus niet, dus Theresa May rijdt volgas een doodlopende weg in.
   De botsing aan het eind van die weg zal door Discovery Channel worden opgenomen en in slow motion worden uitgezonden in het programma “Science of Stupid”

  1. sjun

   De bon komt vooral bij Eurocraten terecht. Gewone mensen echter kunnen weer ademen in de landbouw en de visserij terwijl er ook weer eigen handelsafspraken kunnen worden gemaakt met Amerika, Rusland en China. En je denkt toch zeker niet dat Nederland, Frankrijk, Zweden en Duitsland zomaar het VK laten voor wat het is. Daar komen wel afspraken mee om te voorkomen dat de eigen economie te veel schade leidt. Maar om een of andere reden zien en horen we dat niet in met dramatische muziek omlijste Pri Brussel propaganda-docu’s op de Nederlandse TV.

  2. cmsuijkerbuijk

   The Guardian: Zegt genoeg!

 4. droef

  Eens even denken hoor, D66 is zowat gehalveerd en de steun voor de EU zou zijn verdubbelt, iets klopt er niet Maurice de onbetrouwbare Hond…….

  1. IJsbrand Koudvuur

   “…iets klopt er niet Maurice de onbetrouwbare Hond…….”

   Jij antisemiet, jij!
   😉

   1. Capo

    Geleend bij de buren:

    https://i.imgur.com/UcWdfc4.jpg

     1. Capo

      Het was/is je nog niet opgevallen?

     2. IJsbrand Koudvuur

      Jawel… maar, wat moet ik met een screenshot van de buren(en welke buren bedoel je in godesnaam?),
      met de een poll waarin Wil-lem ergens niet welkom is? En wat heeft jouw reactie met mijn bovenstaande bericht te maken?

   2. Capo

    “En wat heeft jouw reactie met mijn bovenstaande bericht te maken?”

    Het heeft net zoveel met het bericht te maken als jouw opmerking over antisemitisme.

    1. IJsbrand Koudvuur

     Nee nee Capootje, haha, hier kom je niet mee weg! 😉
     Jij probeerde een punt te maken.
     Ik een sarcastisch grapje.

     Leg nu maar je punt uit, want anders had jij de moeite niet genomen om dat screenshotje omhoog te laden naar Imgur, om mij ergens van te overtuigen.

     1. Capo

      Mijn punt is dat het kennelijk ook bij de buren was doorgedrongen dat Willem niet welkom is, net als op DDS.

     2. IJsbrand Koudvuur

      Dank je, Capo.
      (Nog steeds onduidelijk welke buren jij nu bedoelde)

     3. EU kok

      Vreemd, aantal uitgebrachte stemmen is niet zichtbaar.
      Riekt naar fraude.

 5. Duke

  Dat draagvlak zal stijgen als de Britten er echt uit zijn en we zien dat het beter met ze gaat dan in de EU. Dat heeft zijn tijd nodig.

  1. Dubbele Komma

   Precies duke!

   NEXIT! NU!

 6. poldi

  Wacht maar af
  -wanneer Italie met hun nieuwe begroting een groot beroep moet
  doen op onze welvaart
  -de oosteuropese landen ten koste van de welwillende landen weigeren om moslims op te nemen
  -de islamisering voortwoekert
  -de transitie ons handen vol geld gaan kosten
  enz enz

  1. Dubbele Komma

   Dit is gewoon weer links nepnieuws Poldi!

   Net als onze verkiezingsuitslagen.

   Er word over alles gelogen en bedrogen,De lijst is te lang om op te noemen.

   Is er nou nog werkelijk 1 simpele ziel die denkt dat er met de verkiezingen niet word gerommeld,behalve de tevreden linkse wensdenkers die in roze lala land leven?

   Die denken dat de westerse democratie ECHT is…….

   Tot Trump de verkiezingen won?… 😀

   Schei uit we worden keihard bij de neus genomen!

 7. Lex

  Samen werking tussen landen prima, ook vrijverkeer van goederen “niet van mensen” prima, gezamenlijke euro munt als het even kan behouden.

  Voor de rest basta.

  Grenzen weer in ere herstellen.

  Yep

  Ga ik het nog mee maken.

 8. Two Ravens Black Kettle

  Fake Polls, Fake news

  Ik zou zeggen hou een referendum maar dat durven de antidemocratische landverraders niet.

  1. Dubbele Komma

   Juist TRBK. En dat durven ze niet voor niks niet.

   Waarom denk jij dat het referendum afgeschaft MOEST worden?

   NEXIT! NU!

 9. shidaian

  Logisch toch. Wat hoor je en zie je op de Staasomroepen. Alleen maar negatieve informatie. Over Fake news zullen we het ook maar niet hebben. Stel je voor dat de meerderheid uit de EU wil. Waarom moest bv het referendum zo snel weggevaagd worden.

 10. Ni28

  Ook een kwaad is beter dan onzekerheid. Zo denken de meeste mensen. Wat ik nu heb is ongeveer zeker en wat ik niet weet is onduidelijk. Dus kies ik voor het eerste. Daar profiteeren de eurofielen van.

 11. cor wit

  En gelukkig wordt dit draagvlak steeds grotere.!!
  Deze zittende partijen zijn totaal de weg kwijt.
  En moeten ook gesommeerd worden en zich zelf verwijderen.!
  Zet hem op minister Wilders en VvD.
  Maak het land schoon .!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.