Terrorisme-expert luidt de noodklok bij Buitenhof: “De jihadistische scene is groter dan ooit”

Er zijn meer wannabe terroristen én sympathisanten dan ooit in ons land.

Edwin Bakker is hoogleraar Terrorisme en Contraterrorisme aan de Universiteit Leiden. Vandaag mocht hij verschijnen bij Buitenhof om daar met ene Amy-Jane Gielen en presentator Jort Kelder te praten over het terrorisme-probleem in Nederland. Bestaat dat probleem echt? Zijn de arrestaties van onlangs een teken dat er een dieper probleem zit, en dat er echt een dreiging uitgaat van terroristen in ons land, of valt het allemaal wel mee en waren de arrestanten écht de uitzondering?

Nou, helaas voor alle wegkijkers had Bakker slecht nieuws. “De jihadistische scene is groter dan ooit” in ons land, zei hij.

Om hoeveel mensen het dan precies gaat? Nou, dat is niet helemaal duidelijk, maar we weten al wel dat het om vele duizenden “sympathisanten” gaat. “Er is weleens een inschatting gedaan door de AIVD. Die had het over duizenden sympathisanten, honderden activisten en driehonderd mensen ongeveer die naar Syrië gegaan zijn.”

Let wel, dat was dus een tijdje geleden. In de tussentijd zijn die groepen alleen maar groter geworden. Er zijn meer sympathisanten, meer activisten, én meer gekken die hun radicale denkbeelden in de praktijk gebracht hebben door op jihad te gaan.

Laten we in vredesnaam hopen dat zelfs wegkijkend links Bakkers woorden serieus neemt. Als dat niet zo is zal dit probleem de komende jaren namelijk alleen maar verder groeien — ongetwijfeld met rampzalige gevolgen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Ni28

  Mevrouw Gielen wou ons wijsmaken dat lang straffen niets uitmaakt maar dat wij door lang straffen die mensen langer kwijt zijn van de straat kon zij niet tegenspreken. Zal niet gebeuren want weet u wat dat kost? En de gevangenissen moeten leeg want weet u wat dat kost? Duizenden jihad sympathisanten op straat dat is pas vrijheid van democratie. En dat gevaar? Kom nou, er is toch nog niets gebeurd! Het gaat toch goed nu een van de vele cellen ontmaskerd is. Wordt de volgende ook ontmaskerd?

 2. Dubbele Komma

  Maak je borstjes maar nat, de knettergekke doppertjes hebben 1400 jaar terreur naar ons land gehaald.

  De rekening komt vanzelf. Dat gaat al 1400 jaar zo met de islam!

  Bedankt dopper en de rest van je nep-nicks!

  1. sjun

   De islamisering van het Arabische schiereiland begon ook met migratie. Daarom begint de islamitische jaartelling ook vanaf het moment van Mohammed’s migratie naar Medina.

   1. Frits Jansen

    De kruistochten waren helaas niet effectief omdat er toen geen EU was om die te coördineren.

 3. AS210854

  Laat ze naar Syrië gaan en laat ze nooit meer terug komen. Spaart veel geld wat je voor andere belangrijke zaken kunt gebruiken.

 4. Ritter

  Hier heeft Geert Wilders toch al jaren voor gewaarschuwd.

  Maar de politieke elite weigert te luisteren naar Geert Wilders.

  Het zal alleen maar erger worden omdat de instroom van illegalen doorgaat. Zulke aantallen zijn niet in de gaten te houden door de veiligheidsdiensten.

 5. Adriaan

  Een hoogleraar heeft eens durven beweren dat in de grote stroom immigranten geen IS-aanhangers/terroristen mee zouden komen. En als je als overheid denkt dat een hoogleraar daarvoor gestudeerd heeft en het wel bij het rechte eind heeft, dan is er toch niks aan de hand? Tot dat. Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft dit zien aankomen. Hoog tijd voor nieuwe verkiezingen, zodat we het kabinet kunnen afreken op hun wangedrag.

  1. hans-e-pans

   Denk dat nieuwe verkiezingen niet veel zullen uitmaken, de partijen dit ons al jaren voorliegen zullen zeker hier niet bestraft met een verkiezingsuitslag die hen zetels in de 2e kamer zal gaan kosten.

   Kiezers zijn mensen en mensen zijn gewoontedieren die bij nieuwe verkiezingen weer uit gewoonte op de partij stemmen die vorige keer ook hun stem kreeg, onafhankelijk hoe ze hebben geregeerd.

   Het beste voorbeeld zijn de stemmers die op de VVD stemden, bij veel enquettes krijgt deze partij, na veel leed over de mensen hebben uitgestort, vrijwel steeds hetzelfde aantal zetels in de kamer. Slimmerd Mark R. weet dat en gaat rustig giebelend en lachend zijn gang.

   Vaak, vrijwel altijd krijgen zijn coalitiepartners van het kabinet R. de rekening gepresenteerd, voor het regeren met de VVD, cq het kabinet R.

 6. Bennie49

  De randdebielen in den Haag doen nog steeds of er niets aan de hand is.
  En de rechters geven lichte straffen want dan kunnen ze hier blijven.
  Wat als een dochter van een rechter wordt verkracht ?

 7. Aytas

  Ik hoop dat hier een keer een goed antwoord op komt. Wilders zal het in ieder geval niet geven, ik verwacht niets van salafi dus ook niet van wilders zijn taal is hetzelfde als van salafisten. Ik denk dat hiervoor naar Syrië moet worden gekeken waar een puristische imams goede resultaten hebben gehaald met deradicaliseren.

  Ik begrijp niet waarom Syrië gangers weer het land in mogen, als je bij het is regime betrokken bent geweest ben je als mens waardeloos.

  1. IJsbrand Koudvuur

   Aytas,

   “…Ik begrijp niet waarom Syrië gangers weer het land in mogen, als je bij het is regime betrokken bent geweest ben je als mens waardeloos…”

   Ik neem aan dat je met ‘het regime’ Isis bedoelde?

   1. Holland

    Nee, ik denk dat Aytas het regime van Assad bedoelt. Wat weer bewijst dat ze van geopolitieke zaken net zoveel weet als de gemiddelde deurbel.

    1. IJsbrand Koudvuur

     @Holland,

     Hmm.. dat dacht ik al ja.
     Ik begon me al voor te stellen dat pro-Assad Syriëgangers terugkeerde naar Nederland. De verwarring alom!

   2. Aytas

    Klopt.

   3. Aytas

    IJsbrand Koudvuur
    Klopt dat ik isis bedoelde.

    1. IJsbrand Koudvuur

     Aytas,

     Van Syrië kan men veel leren, zowel voor, tijdens en (zometeen) na.

     De Syrië-gangers die ook maar een voet in Europa zetten moeten per aankomst direct teruggevoerd worden naar land van origine. ‘Autochtone’ staatloos verklaren…

  2. Frits Jansen

   “Als mens waardeloos”. Dat is een opvatting die niet bij de westerse christelijke cultuur past, zeker niet sinds de Verlichting.
   Bent u voorstander van heel strenge straffen? Dan is de Sharia iets voor u!

   1. Troelstra

    Aytas heeft in deze gelijk. Wie naar Syrië is uitgereisd om IS (Islamitische Staat) te dienen heeft zich voor recht op terugkeer en verblijf in Nederland gediskwalificeerd.

  3. Troelstra

   Men hoeft louter reeds bestaande wetgeving toe te passen om uitgereisde Syriëgangers hun Nederlandse paspoort en nationaliteit in te kunnen vorderen op grond van het dienen van een ons vijandig gezind leger (Stelde de premier welke namens de regering spreekt niet dat wij met IS in oorlog zijn?) opdat zij nog enkel hun paspoort en nationaliteit van herkomstland overhouden en geen recht meer op toegang tot ons land en onze burgerrechten hebben. Wat is er nou moeilijk aan deze reeds bestaande wetgeving toe te passen?

 8. Frits Jansen

  En waarom is die jihadistische scene zo groot? Omdat moslims zich hevig bedreigd voelen door moslimhaters. Islambestrijding heeft dus een averechts effect.

  Maar het hek is van de dam sinds Bolkestein heeft ontdekt dat islamhaat een electorale goudmijn is, wat ook zijn navolgers Fortuyn, Wilders, Verdonk en Baudet maar al te goed begrijpen.

  Politiek is oorspronkelijk een nette manier om (zonder geweld) maatschappelijke tegenstellingen te overbruggen, maar Nederland was zó vredig dat voornoemde Nederlandse “jihadisten” meenden dt ze de nederlandse samenleving moesten splijten. Ik las dat inmiddels tientallen procenten van e Nederlanders de islam vrezen, nou, dan is de hetze van Wilders c.s. prima geslaagd. Intussen heeft Wilders natuurlijk bloed aan zijn handen, want als er een aanslag komt van tot het bot getergde moslims dan heeft Wilders dat eigenlijk gewild, althans niet uitgesloten in zijn politiek.

  Politiek maakt meer kapot dan je lief is.

  1. Hans Castorp

   De fundamentele oorzaak van het jihadisme is het eenvoudige feit dat het Westen een oorlog voert in het Midden Oosten. Zolang Westerse landen in het Midden Oosten op grote schaal bombarderen, intevenieren in staten en criminele regimes steunen zullen ze terroristische aanvallen moeten vrezen.

   1. Baaz

    @Wachteres: Daar word je op gewezen.

    De islamisering van Nederland is op volle toeren.

   2. droef

    Behelst regel 4 ook dat het gebruiken van meerdere aliassen is verboden, want ik lees vandaag een bijdrage van Tengo Kawana alsmede deze bijdrage van Ernst Quispel?

   3. Troelstra

    De fundamentele oorzaak van het Jihadisme is het feit dat de Islam al 1400 jaar een oorlog voert, zoals de Koran dat ook al 1400 jaar voorschrijft. Het moeten voeren van de Jihad is onlosmakelijk verbonden met dat kutgeloof de Islam. De religieuze componenten van de Islamitische totaal doctrine zijn niet los te krijgen van de politieke componenten van de Islam, waaronder de plicht tot het voeren van een Jihad.

  2. Troelstra

   Wedden dat jij op de Elfde September nog nooit van Geert Wilders hebt gehoord? En de Islam is al 1400 jaar achterlijk en agressief. Waar je Moslims hebt, daar heb je ellende.

  3. Troelstra

   En waarom is die jihadistische scene zo groot?

   Omdat er zo veel (te veel dus) Moslims zijn.

 9. Baaz

  Hieronder een voorbeeld van de bevordering van de islamisering van Nederland door de Nederlandse regering.

  De As-Soennah moskee in Den Haag (Stichting As-Soennah/Centrum Sjeikh Al Islam Ibn Taymia) ontving tussen 2013 en 2017 €44.083 euro aan subsidie.

  Bron: subsidieregister Den Haag

  “Stichting as-Soennah is op 5 februari 1990 opgericht door een groep jonge moslims die vanuit een wetenschappelijke benadering van de Islam geen genoegen wenste te nemen met culturele verwarringen over het Islamtische geloof. Zij wensten hun leven zin te geven aan de hand van een zuivere Islam.”

  Bron: Stichting as-Soennah

  1. Ernst Quispel

   Dank, Baaz, voor de verwijzing naar de website. Ik las er ondermeer:

   Wie zich verdiept in de bronnen van de Islam, namelijk de Koran en de overleveringen van de Profeet, zal snel tot de conclusie komen dat wat vandaag de dag in naam van het geloof gebeurt niets te maken heeft met het geloof zelf. De mensen die dit soort terreurdaden plegen, zijn veelal onbekend met de teksten van de Koran en met de levenswijze van onze Profeet. Daarom berust de plicht op alle imams, moskeeën en Islamitische organisaties om zich de komende jaren nog sterker te maken voor het onderricht en de opvoeding van de komende generaties. Ze moeten leren waar de Islam voor staat en ze moeten leren dit ook in de praktijk te brengen. Ze moeten leren dat er binnen de Islam geen plek is voor het zaaien van moord en verderf. Ze moeten leren dat als ze het niet eens zijn met iemand over een bepaald standpunt, dat zij op een goede wijze de tegenpartij van hun gelijk moeten proberen te overtuigen. Lukt het niet, dan moeten ze de discussie laten voor wat het is. Want Allah zegt zelfs tegen Zijn Profeet dat hij (de Profeet) niet in staat is om iedereen van de Islam te overtuigen.

   Dit soort geluiden bevallen me wel. Als dit islamisering is hoor je mij niet piepen.

   1. Baaz

    “Dit soort geluiden bevallen me wel. Als dit islamisering is hoor je mij niet piepen.”

    Klopt jij piept ook niet jij pleit. De warme islampleitbezorging is jou, als iemand die niets van de islam moet hebben, wel toevertrouwd. De ongekende schaamte voorbij met de vraag wat jij hier eigenlijk doet. Laat het antwoord maar zitten want dat kennen we al.

 10. HEM

  Het is nu eenmaal zo, dat de randdebielen in de regering zijn gekozen door de randdebielen in het land.
  Gelukkig verdunt onze bevolking door de instroom van heel veel anders-gelovigen, zodat in de toekomst een deel van de randdebielen zal worden vervangen door strenggelovigen.
  En dan gaan we weer naDENKen.
  ’t Ziet er beroerd uit voor onze kinderen.

 11. Troelstra

  Best wel schokkende cijfers hè?Ik ben er niet geschokt van, want ik wist dit al heel lang. Vijf jaar geleden verwoordde Geert Wilders in de Tweede Kamer toch al dat zo’n 70 % van de Moslims in Nederland Syriëgangers als helden ziet, waar politiek correct Nederland bleef volharden in laf wegkijken. Men kan niet zeggen het niet gewten te hebben.

  1. Ernst Quispel

   Voorlopig hebben onze bommenwerpers heel wat meer burgerslachtoffers gemaakt in islamitische landen dan de terroristen die daarvoor hier verhaal komen halen.

   1. Baaz

    “Voorlopig hebben onze bommenwerpers heel wat meer burgerslachtoffers gemaakt in islamitische landen dan de terroristen die daarvoor hier verhaal komen halen.”

    Kijk eens aan, een warm pleidooi voor degene die nog aanslagen willen plannen en die deze al hebben gepland. Lust er nog iemand peultjes!

 12. P.Sisterons

  Flikker toch op met die bangmakerij. Allemaal smoesjes om zoveel mogelijk Niknokkers en Moezelmannetjes in Europa aan het werk te krijgen als goedkope slaven.

 13. Troelstra

  Voortschrijdend inzicht bij Edwin Bakker? Er is een tijd geweest dat Edwin Bakker nog wilde dat wij uitgereisde Syriëgangers met liefde moesten terughalen en hen als onze Verloren Zonen te beschouwen. Toch nog wijzer geworden met de tijd? Ik mag het hopen.

 14. Troelstra

  Islamitisch terrorisme in Nederland (2004 -2018)

  3 september 2018 – Gerard de Boer

  Afbeelding

  November 2004: Theo van Gogh wordt in Amsterdam door de Marokkaans-Nederlandse salafist Mohammed Bouyeri vermoord.

  November 2004: In het Haagse Laakkwartier wordt door een lid van de radicaal-islamitische Hofstadgroep een handgranaat naar agenten gegooid. Drie agenten raken gewond.

  December 2012: De AIVD voorkomt een aanslag door Al-Qaeda. Dat staat in het jaarplan 2013 van de dienst dat door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken naar de Tweede Kamer is gestuurd.

  Juli 2013: De AIVD voorkomt met hulp van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA een aanslag in Nederland. Dat staat in het jaarrapport van de commissie voor de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, die ook wel de Commissie-Stiekem wordt genoemd.

  Oktober 2013: Aanstaand Syriëganger Omar H. veroordeeld voor maken van explosieven. Volgens het gerechtshof wilde hij meedoen aan de internationale gewelddadige jihad, deed hij mee aan een training voor terrorisme, en heeft hij zich schuldig gemaakt aan opruiing.

  Januari 2015: Aanstaand Syriëganger Abderrazak A.O. gooit een brandbare vloeistof naar twee panden aan de Ceintuurbaan in Amsterdam. Voor het raam van een van de panden hing een poster van Charlie Hebdo, het Franse satirische weekblad waar twee weken daarvoor een bloedige terroristische aanslag was gepleegd.

  Juni 2015: De 41-jarige Abderrahim O. uit Doesburg – die contacten zou hebben met IS-sympathisanten – aangehouden met een tas met wapens en explosieven. Over zijn geplande terreurdaad schreef hij in een WhatsApp-berichtje: “Ik heb alles klaar liggen. Zoveel mogelijk honden”. Bij het bericht stond een foto van een pijpbom en de tekst: “Zij moeten voelen wat de dood is.”

  November 2015: Op de dag dat Parijs werd getroffen door een reeks aanslagen reizen twee handlangers van de terroristen, de 23-jarige Tunesiër Sofien A. en de eveneens 23-jarige Syrische Zweed Ossama K., met valse papieren in een Eurolinesbus naar Nederland om een aanslag op Schiphol te plegen. Na hun arrestatie verklaarde justitie dat beide mannen – terug-gekeerde Syriëgangers en lid van IS-cel – met een enkele reis naar Amsterdam kwamen. Dat Schiphol hun doelwit was, maakte justitie op uit bestanden die op een laptop van de terroristen zijn aangetroffen. De computer, die werd gevonden op een vuilstortplaats in Schaarbeek, bevatte een map met de naam ’13 november’. Een van de bestanden in die directory droeg de naam ‘Groep Schiphol’.

  April 2016: De politie vindt 45 kilo kalasjnikov-munitie in Rotterdam, bedoeld voor een Franse terreurcel.

  Augustus 2016: Hasan A. opgepakt omdat hij met een bivakmuts op rondrijdt in Eindhoven. Hij beraamt aanslagen op de vliegbases Volkel en Leeuwarden, op een generaal en op Geert Wilders, Mark Rutte en Hans Teeuwen.

  December 2016: In Rotterdam wordt Jaoud A. opgepakt. Hij heeft een kalasjnikov, munitie en explosieven in huis. Volgens justitie had hij veel slachtoffers kunnen maken. Door ingrijpen van de politie en geheime dienst AIVD is erger voorkomen.”

  Juni 2017: De Marokkaanse-Nederlander Khalid K. rijdt op het Amsterdamse Stationsplein met zijn auto in op omstanders waarbij 8 mensen gewond raken. Een deel van de gewonden blijkt van Israëlische komaf te zijn. De politie concludeerde meteen dat het een ‘ongeluk’ was dat veroorzaakt werd doordat de man een te lage bloedsuikerspiegel had. Deze verklaring werd door ooggetuigen in twijfel getrokken, waaronder Fien Ekelschot, conductrice bij de Nederlandse Spoorwegen:

  “Twee agenten gingen toen naar de man toe om om z’n rijbewijs te vragen. Eén van de agenten seinde naar collega’s dat ze erbij moesten komen. De andere agent gaf het rijbewijs terug aan de man en leek te gebaren van “rij maar door”. Volgens Fien, die naar eigen zeggen op vijf a tien meter van de auto stond, maakte de bestuurder ‘een geïrriteerde indruk’. “Hij griste het rijbewijs min of meer uit de hand van de agent. Vervolgens startte hij, met een telefoon in zijn hand, de auto en reed hij vol gas de menigte in. We zagen mensen letterlijk door de lucht vliegen. De auto maakte bij het wegrijden duidelijk vaart. Hij reed misschien wel vijftig kilometer per uur. Er ontstond paniek, je hoorde mensen gillen. Ook ik ben weggerend. Ikzelf ben er honderd procent zeker van overtuigd dat er géén mogelijkheid is dat de man onwel is geworden. Dat heb ik wel overal gelezen en dat frustreert heel erg. Hij heeft volgens mij gewoon twee pogingen gedaan! En er is tegen hem gepraat door de politie. De politie had moeten merken dat er iets niet klopte. Dit is niet zomaar een ongeluk geweest.”

  December 2017: Onder het roepen van “Allahu Akbar” slaat de 29-jarige Syrische asielzoeker Saleh A. de ruiten in van het Joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam.

  Mei 2018: In Den Haag steekt de Syrische asielzoeker Malek F. onder het roepen van “Allahu Akbar” drie mensen neer.

  Juni 2018: Twee Marokkaanse mannen, de 27-jarige Mouad M. en de 22-jarige Ahmed B., alias Salim A. T, worden in de Rotterdamse wijk Bloemhof aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. Ze zouden een aanslag hebben willen plegen op een politiebureau en de veiligheidsdiensten in Nederland. Een van de verdachten stuurde in een chat via Facebook een foto mee van het politiebureau Veranda in Rotterdam-zuid, dat nabij de Kuip staat. In de chat werd ook gedetailleerd gesproken over de aanschaf van wapens, explosieven en bomgordels. Ook heeft in ieder geval een van de verdachten meerdere keren aangegeven dat hij van plan was om een aanslag te plegen. De verdachten hadden ook foto’s en filmpjes van de Erasmusbrug gemaakt. Een van de twee verdachten maakte de film van de brug, terwijl de ander daarin liederen zong en over het martelaarschap sprak.

  Augustus 2018: Op het Centraal Station in Den Haag wordt een 26-jarige Pakistaan opgepakt die in een video had aangekondigd Geert Wilders te gaan vermoorden.

  September 2018: Jawed S, een 19-jarige Afghaan met een Duitse verblijfsvergunning, steekt twee Amerikanen neer op Amsterdam CS.

  September 2018: Zeven moslimterroristen zijn donderdag 27 september aangehouden in verband met het beramen van een grote terroristische aanslag in Nederland op een groot evenement, waarbij ze veel slachtoffers wilden maken’. De mannen komen uit Arnhem (drie), Rotterdam (twee), Huissen (een) en Vlaardingen (een). De verdachten zijn aan het einde van de middag in Arnhem en Weert aangehouden. De leeftijden van de verdachten lopen uiteen van 21 tot 34 jaar. De spil in het aanslagplan waar de AIVD een stokje voor heeft gestoken, is de Arnhemse Irakees Hardi N. Hij is vorig jaar veroordeeld voor een poging om naar het kalifaat te gaan.

  Gerard

 15. Troelstra

  Willen we meer of willen we minder..?

  Zoon van Marokkaanse consul in Den Bosch leidde voor IS martelingen

  Enkele honderden Nederlanders vertrokken de afgelopen jaren naar Syrië en Irak om mee te vechten met IS. Een van hen blijkt een leidinggevende functie te hebben gehad bij de terroristen, blijkt uit een nieuw boek.

  Frank Renout 26-11-18, 08:00

  Terreurbeweging IS heeft jarenlang een geheime dienst gehad die mede werd geleid door een Nederlander. Onder zijn leiding werden Westerse gijzelaars in Syrië verhoord en gemarteld. Hij werkte samen met jihadisten die later aanslagen pleegden in Parijs en Brussel.

  Het gaat om Mohamed Amine Boutahar, geboren in Rabat in Marokko, maar met een Nederlands paspoort en opgegroeid in Nederland. Zijn vader was de consul van Marokko in Den Bosch.

  Dat blijkt uit onderzoek van de Franse journalist Matthieu Suc. ,,Boutahar stond heel hoog in de hiërarchie van IS. Hij was een van de leiders van hun geheime dienst, de zogeheten Amniyat. De Nederlander was belast met het ontmaskeren van spionnen, bijvoorbeeld van Westerse inlichtingendiensten.‘’

  Suc doet al jarenlang onderzoek naar IS. Hij sprak met geheime diensten, met gevangenen van IS en met (ex-)jihadisten. In Frankrijk is nu een lijvig boekwerk van hem verschenen over de geheime dienst van de terreurbeweging. Daarin is een prominente rol weggelegd voor Boutahar.

  Abou Obeida al-Maghribi
  Bij IS had hij een bijnaam: Abou Obeida al-Maghribi. Over zijn rol als terrorist waren tot nu toe nauwelijks details bekend. Matthieu Suc maakt, op basis van gesprekken met betrokkenen, voor het eerst een nauwgezette reconstructie.

  ,,De Nederlander was in 2013 en 2014 in Syrië”, vertelt Suc in een vraaggesprek met deze krant. Boutahar was toen zo’n 20 jaar oud. ,,Vóór die tijd reisde hij al regelmatig heen en weer van Nederland naar Syrië. Dat was in 2011 en 2012. Zijn familie heeft me verteld dat hij in Nederland is geradicaliseerd. Hij trok daar op met andere moslimextremisten.”

  Als tiener spijbelde hij veel. Zijn vader, de consul in Den Bosch, hielp hem aan een baantje: hij kon aan de slag op het Marokkaanse consulaat in Utrecht. Hij trouwde met een psychologe en ze kregen twee kinderen. Ondertussen radicaliseerde hij en bereidde hij zich voor op de gewapende strijd. ,,Zes maanden lang deed hij met andere aspirant-jihadisten in de bossen bij Utrecht mee aan paramilitaire oefeningen.” Op 1 april 2013 vertrok hij naar IS-gebied. Zijn Nederlandse vrouw, die hem met de kinderen achterna reisde, stuurde foto’s naar familie in Nederland, waarop de kinderen met plastic kalashnikovs spelen.

  Boutahar was intelligent en klom op tot hoofd contraspionage van IS in Aleppo. De kelders van het oogziekenhuis dienden als gevangenis. ,,Nieuwe gevangenen werden daar bij binnenkomst aan hem voorgeleid”, schrijft Suc. ,,Hij was lang en mager en droeg een lang beige gewaad. Hij had vaak een bivakmuts op en had een baard.”

  Boutahar leidde het verhoor. Hij wilde bijvoorbeeld te weten komen of door IS gekidnapte Westerse journalisten in Syrië eigenlijk spionagewerk deden. ,,Hij vroeg de gevangen naar hun identiteit en waarom ze in Syrië waren. Hij sprak Arabisch, Engels, Duits en Frans. De antwoorden filmde hij met zijn mobiele telefoon.”

  Ziekenhuiskelder
  Boutahar was meestal gematigd tijdens die verhoren. Het waren zijn ondergeschikten die martelden. In het boek van Suc spreken ex-gevangenen over de ziekenhuiskelders waar ‘van 20 uur ’s avonds tot 4 uur ’s morgens wordt gemarteld’. Die ondergeschikten ontpopten zich later in West-Europa tot terroristen. Een van Boutahars medewerkers was de Fransman Mehdi Nemmouche. ,,Die was extreem, gewelddadig en sadistisch”. Nemmouche pleegde in mei 2014 de aanslag op het Joods Museum in Brussel, waarbij vier doden vielen.

  Een andere jihadist die in het ziekenhuis onder Boutahar werkte, was Najim Laachraoui. Deze Belg leverde de explosieven voor de aanslagen op 13 november 2015 in Parijs. Op 22 maart 2016 was Laachraoui een van de zelfmoordterroristen die een aanslag pleegden op het Belgische vliegveld van Zaventem. ,,Boutahar was de baas van heel veel mensen die later betrokken waren bij aanslagen in Europa”, aldus Suc.

  De Nederlandse leider van de IS-contraspionage overleefde de oorlog niet. Hij werd er door zijn superieuren van beschuldigd zélf een spion te zijn. ,,Ik heb tientallen betrokkenen gesproken en op één na zeggen ze allemaal dat hij spioneerde voor de Britten”, schrijft Suc.

  In het voorjaar van 2014 werd het vonnis geveld. Er was een openbare bijeenkomst van IS op het binnenplein van een gevangenis, vertelt een Duitse ex-jihadist in het boek. ,,Boutahar zou onthoofd worden, maar hij verzette zich. Zijn vroegere ondergeschikten gooiden hem toen op de grond en schoten een kogel door zijn hoofd. Zijn lichaam werd daarna in een put gegooid.”

  In de jaren erna kregen inlichtingendiensten een aantal keren tips dat de Nederlander nog wel in leven zou zijn. Maar zijn familie verklaarde tegenover Matthieu Suc: hij is dood. Boutahars Nederlandse vrouw belde in september 2014 met zijn moeder. Ze zei: ,,De volgende keer dat we hem zullen zien, is in het paradijs.”

  Les espions de la Terreur, Matthieu Suc, Harper Collins, 404 blz

  AD

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.