Verkiezingen in immigratieparadijs Zweden: maakt het land een ruk naar (extreem)rechts?

Het is vandaag erop of eronder voor Zweden. Tenminste, zo lijken veel kiezers zich te voelen tijdens deze verkiezingen. Het oh zo gastvrije Scandinavische land kan vanaf morgen ineens niet meer zo gastvrij zijn. De rechts-populistische Zweedse Democraten kan dan de verkiezingen gewonnen hebben en daarmee het land fundamenteel veranderen. 

“Alle politieke partijen zijn zich veel meer gaan focussen op migratie”, zegt Elin Naurin, politicoloog aan de universiteit van Göteborg. Ze vergeleek de huidige partijprogramma’s met die van vroeger en concludeert dat migratie deze campagne een veel belangrijker onderwerp is geworden. “Het heeft Zweden heel erg verdeeld. De één ziet vooral de voordelen van migratie, de ander vindt dat er een heel andere aanpak komen. De partijen zijn zich daar veel meer bewust van.”

Kritiek leveren op migratie was jarenlang een taboe in Zweden. “Je werd al snel weggezet als racist”, vertelt schrijver David Crouch tegen persbureau Reuters. “Nu is dat misschien wel te veel omgeslagen. Ieder klein incident dat te maken heeft met migratie wordt opgeblazen tot een nationale discussie.”

Zeer goed dat je eindelijk in Zweden over migratie en integratie mag praten, maar het lijkt inderdaad een land van extremen. Volgens mij komt dat vooral door de jarenlange intellectuele onderdrukking van critici. Hoe steviger je probeert om een plastic balletje onder water te duwen, hoe harder het balletje terugschiet. Daarom is de zeer rechtse partij, Zweedse Democraten, zo populair.

Als de laatstgenoemde partij de tweede partij van het land wordt, dan is het nog maar de vraag of andere partijen met hen willen samenwerken. De kans is wel groot dat als die partijen het niet doen, de reactie van de Zweedse kiezers nog extremer zal zijn. Ze kunnen de partij dan ook maar beter serieus nemen en normaal met hen omgaan.

Ze kunnen een voorbeeld nemen aan Oostenrijk. Dat land heeft nu een regering met daarin de rechts-populistische FPÖ. Deze partij heeft ook een nazi-verleden.Blijkbaar gaat het in Oostenrijk zeer goed op dit moment, dus de winst van rechts-populistische partijen betekenen niet automatisch het politieke einde van een land. Het gaat om de manier hoe je met rechts-populistische partijen omgaat.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. AS210854

  Zo zal het in Nederland ook gaan.

  1. Dubbele Komma

   Kim Il Kong,Tengo,blue Mongol,Fritzl en ik hopen toch gauw op een zeteltje of 50 voor de Zweedse democraten!

 2. Ni28

  De huidige immigratie politiek zorgt alleen maar voor dat wij op den duur geen rechtse maar extreem-rechtse machthebbers krijgen. Dan zullen wij nog met lede ogen terugdenken aan figuren als Wilders en Baudet die dan als gematigd zullen worden gezien. Te laat!

 3. henkie

  Er zijn te weinig mensen enerzijds met genoeg gezond verstand, en anderzijds de bereidheid om zelf aan waarheidsvinding te doen, een derde groep is te laf om voor de noodzakelijke verandering te kiezen.

  Beide groeperingen komen met de oneliner “ze liegen allemaal, de politici”. Sommigen gaan zover om te zeggen ‘Liegen en bedriegen, wat maakt het uit, dat is nu eenmaal politiek”.

  Zo zijn de regeringen Rutte keer op keer weggekomen met leugens, en zelfs oplichting, dit speelt in de gehele EU establishment.

  Het is overduidelijk dat er een luchtje zit aan de berichtgeving van de MSM.

  Verdeel en heers, tezamen met de 50 jaar durende leugens over de multiculturele samenleving, hetze en demoniseringsmethodieken, hersenspoeling en uitsluiting van individuen en hele volksstammen met een kritische opvatting.

  De jongelui hebben er geen weet van, maar al 50 jaar is door stigmatisering en demonisering een substantiële bevolkingsdeel monddood gemaakt en uitgesloten van het debat.
  Er is maar 1 woord voor en dat is Dictatuur!
  Wat voor democratie stelt u zich voor in een toekomstige EU, als u ziet hoe ze sinds de euro zone zijn omgegaan met het volk?
  Wilt u een technocratische dictatuur waar u niets te vertellen hebt over dingen die er toe doen, maar gedwee de bevelen moet opvolgen?

  Zit u in de multiculti industrie en verdient u uw brood direct of indirect met de multiculti?
  Bent u een hoog opgeleide met internationale perspectieven?
  Bent u bang dat u uw nu nog goede positie en financiële situatie achteruit kunnen gaan?
  Bent u een kapitalist of industrieel die met zijn geld daar wil gaan waar het het meest oplevert?
  Dan kiest u inderdaad voor de dictatuur die u het beste past. In ieder geval heeft de EU een goede PR en kunnen ze de simpelen van geest doen geloven dat ze staat voor vrede en voorspoed voor iedereen in de heler wereld.
  Dat is jullie goedkope excuus om in veel gevallen, willens en wetens voor de dictatuur te kiezen. Ga gerust je gang, kies voor list, leugen, oplichting en bedrog. Onze nieuwe normen en waarden!

  En zo zal ook in Zweden de impact niet een fractie zijn van wat het had kunnen zijn.

 4. Tengo Kawana

  De laatste peilingen tonen een resultaat van 18% voor de extreemrechtse SD. Dat is natuur 18% teveel maar het betekent niet dat Zweden niet meer fatsoenlijk en bekwaam zal worden bestuurd.

  1. fockingworst

   @tengo en toen leefden ze nog lang en gelukkig.

   En nu verhaaltje 2 van ons trollen sprookjesboek.

   Er was eens een..

   1. Ni28

    Geciteerd uit het Grote Trollen boek.

    1. Ni28

     Natuurlijk.

  2. Tengo Kawana

   natuur = natuurlijk

 5. Original NL

  Als maar één op de vijf zweden voor veranderingen is kunnen we zweden dus afschrijven.
  Maar hoe dan ook, zweden zoals het ooit was komt nooit meer terug.

  1. Tengo Kawana

   Extreem-rechtse populisten heb je altijd maar hun aanhang overtreft zelden de 20%. Ze functioneren in die rol vooral als afzuigkap van het deel van het kiezersvolk dat niet zo lekker in het vel zit.

   Niet iedereen kan een gelukkig en tevreden mens zijn en dat chagrijn moet ergens naartoe.

   1. sonar

    Dat chagrijn zien we in jouw reacties .

    1. Tengo Kawana

     🙂

 6. Two Ravens Black Kettle

  Onzin !!

  Er zijn slechts twee partijen in Zweden.

  Aan de ene kant staan de nihilistische extremistische destructie Kartel-partijen die Zweden aan het veranderen zijn in 7th eeuw Arabië en van Zweden de Rape Captital nummero 1 hebben gemaakt.

  Aan de andere kant staan de gematigde, realistische, humanistische, patriottische en Verlichte Zweedse Democraten.

  Een stem op de Zweedse Democraten is een stem op het voorbestaan van de waarden van de Verlichting.
  Een stem op de overige extremistische) partijen is een stem op pedofilie, serieverkrachters, terroristen, no go areas, sharia en de barbarij.

  C-est ca.

   1. Holland

    Jalta!! Proest! Ik dacht dat dit verdorde Livestro weblogje allang ter ziele was wegens onophoudelijk spuien van leugens en desinformatie.

     1. Holland

      Big.nl is een volslagen onbekend weblogje (Google search levert niks op) gerund door 6 piepjonge journalistjes, die getuige hun artikelvoorkeur, zwaar links geindoctrineerd zijn.

      Nu graag een echte en objectieve bron Tengo. Met nadruk op objectief.

     2. swetsnek

      tango kaktochan weet het niet meer dat zal het hem zijn.
      de angst begint toe te slaan hahahahahahah

   2. Top

    Blablabla. Blaaskaakje/pisvlekje,antise-en mietje. Corpulent vleespetje en natuurlijk niet te vergeten eenzame loser. Het gaat gelukkig steeds dichterbij komen, ‘de afrekening’. Wat zal je gillen!

 7. Ritter

  Ik kan weinig met het woord “populisme”.

  Dat is een paar jaar geleden in zwang geraakt bij de media om bewegingen die de media niet zinnen te benoemen. Vaak dus word het woord “populisme” bewust gebruikt in negatieve zin door de media en politieke elite. Als een soort scheldwoord.

  Veel duidelijker is het benoemen waar het bij die bewegingen waar het stempel “populisme” op word geplakt om draait.

  En het gaat in de meeste gevallen om twee hoofdissues; (illegale) massa immigratie en islam.

  In het artikel word gezegd: “Trumps moslimban bijvoorbeeld is populairder in Europa dan in de VS…”

  Dat komt omdat de VS niet de problemen heeft als in Europa met de massa migratie uit de islamitische landen.

  Maar ook Trump is o.a. op het issue “illegale migratie” gekozen; alleen dan illegale migratie uit Zuid-Amerika via Mexico.

  En veel Amerikanen willen dat er een einde komt aan de illegale massa migratie uit Zuid-Amerika via Mexico zoals veel Europeanen willen dat er een einde komt aan de illegale migratie vanuit Afrika.

  Als je kijkt in Europa zie je dat leiders als Orban van Hongarije veel populairder zijn dan de leiders in West Europese landen. Dat komt omdat leiders als Orban opkomen voor het land en hun cultuur/levenswijze. Ook de Italiaanse leider is populair om die reden

 8. sjun

  Ik mis nog de pure staatspropaganda die verspreid werd via de Zweedse MSM https://www.youtube.com/watch?v=2rCavODhgCo

  1. Tengo Kawana

   Sjun zal zich emotioneel moeten voorbereiden op een voor hem teleurstellende uitslag in Zweden. Hij meende tot voor kort zeker te weten dat extreem-rechts in Zweden het roer zou overnemen maar zal inmiddels beseffen dat een scenario dreigt dat lijkt op PVV, FN en VB. In de peilingen lijkt het wel wat maar bij echte verkiezingen is er nauwelijks een deuk in een pak boter waar te nemen. Na een korte piek in het begin zakt het vervolgens vanwege het ontbreken van politiek resultaat, aanhoudende schandalen en de steeds schrillere toonzetting langzaam maar zeker in.

 9. poldi

  Zweden heeft een doodenge politieke cultuur waarin bepaalde zaken gewoon niet gezegd kunnen worden.
  Doe je dat wel dan is sociale uitsluiting het gevolg.
  Daar begint nu verandering in te komen en hoe groter SD wordt, hoe groter de kans dat er weer een normale debatcultuur komt. Jimmy Åkesson is geen racist of fascist maar een man die op een heldere en meestal nette manier de standpunten van 30% van de Zweedse kiezers verwoordt. En zo hoort dat ook in een democratie. We gaan in Nederland en Duitsland naar alle waarschijnlijkheid hetzelfde beleven met FvD, PVV en AfD.

 10. poldi

  Plagiaat
  ———
  Ik heb er geen enkele twijfel aan dat er zaken gaan veranderen in Europa. Ook in het laatste links-liberale bastion: het Zweedse Walhalla. Ook daar zal een nationaal reveille ontstaan. Wellicht worden de Zweedse Democraten ook direct de grootste partij. Maar als het nu niet is, dan is het de volgende keer.

  Het nationale reveille in (west) Europa, is volop gaande. Het nationalisme, de trots voor de eigen cultuur, taal, gewoonten en geschiedenis is helemaal terug. En dat is uitsluitend te danken aan het globalisme, de politiek van open grenzen. En met globalisme komt multiculturalisme. En waar multiculturalisme komt, komt strijd, segregatie en confrontatie.

  Multicultuur is een politieke ideologie die meelift met het globalisme, het economische model van het grootkapitaal, multinationals en grote conglomeraten die graag grenzeloos opereren. Kortom, vroeg of laat gaat het volk zich roeren als deze de gevolgen gaat voelen van bovenstaande ideeën.

  In Amerika zit een economische nationalist in het Witte Huis die de wereld aan het herijken is. De machtigste man op aarde is bezig bovenstaand model te ontmantelen. Burgers in andere landen zien wat er in hun eigen land is gebeurd en zien de gevaren. Hun stad, hun land wordt langzaam steeds onveiliger en hun leven steeds onzekerder.

  Het is slechts een kwestie van tijd dat de nationale belangen op de eerste plaats komen. Daar is niets mis mee, want zo hoort het. Eerst moet je eigen huis op orde zijn tenslotte.

  1. Floris

   “Multicultuur is een politieke ideologie die meelift met het globalisme, het economische model van het grootkapitaal, multinationals en grote conglomeraten die graag grenzeloos opereren.”
   —————————————————————————
   Het bedrijfsleven heeft belang bij massa-immigratie want iedere immigrant is immers een klant.

   Het kapitalistische systeem moet op de schop want het belang van het bedrijfsleven loopt niet meer parallel met de belangen van de mensen.

   De ironie wil dat het multiculturalisme wortelt in het cultuurmarxisme en door links is gepropageerd en in stand gehouden.

   De tegenpolen van vroeger, bedrijfsleven en links, staan nu aan dezelfde kant en de autochtoon betaalt het gelag. Het wordt hoog tijd dat de linkse autochtoon gaat beseffen wat voor gedrocht hij steunt. Ze stemmen voor hun eigen ondergang.

 11. Gerlos

  Het zal een zegen zijn als het zo mocht zijn.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.