Vlaamse identitaire beweging ‘Schild & Vrienden’ in het nieuws om racistische uitlatingen

Identitairen. Tja, wat moet je ervan vinden. Naar mijn mening zijn het vooral conservatieve mensen die niet voor ogen hebben wat de morele grenzen en standaarden zijn. Ze zijn doorgedraaid in hun identiteitspolitiek en vervuilen het woord ‘conservatief’, of ‘libertariër’. Van elke identitaire beweging in Europa kan je zeggen dat ze geradicaliseerd zijn en niets meer te maken heeft met het gebalanceerde gedachtegoed van het conservatisme. Zo ook de Vlaamse ‘Schild & Vrienden‘.

Schild & Vrienden is een rechtse beweging die gefocust is op de Vlaamse tradities, Vlaamse identiteit en de herwaardering van de klassieke gezinsstructuur. Onder leiding van Dries van Langenhove. Gewoon, normaal conservatief zou je kunnen zeggen. Zo lijkt het ook, maar er heeft altijd wat agressie en radicaals om de beweging heen gehangen. Dat blijkt volgens een reportage niet alleen schijn te zijn, maar ook daadwerkelijk waar. Achter de schermen zijn de conservatieve leden, niet allemaal natuurlijk, bezig met het uiten van racistische leuzen en memes.

Daarvoor willen sommigen blijkbaar zelfs geweld gebruiken. In de besloten chats roept Van Langenhove zijn leden bijvoorbeeld op om “klaar te zijn voor de strijd” door fit en afgetraind voor de dag te komen, schietlessen te volgen en wapenvergunningen aan te schaffen.

Ook het gebruik van boksbeugels in de vorm van het Schild & Vrienden-logo wordt besproken. Sommige leden poseren met een groot arsenaal aan vuurwapens. Verwijzingen naar een “rassenoorlog” zijn niet van de lucht.

Van Langenhove verkoopt zelf pepperspray aan zijn medeleden en suggereert ergens dat hij een pistool bezit. Hoe ernstig die bedreigingen zijn en hoe ver hij of andere leden met Schild & Vrienden willen gaan is niet duidelijk.

Van Langenhove zegt dat hij helemaal niets heeft gezegd en dat het iemand anders is die zijn naam gebruikt en zijn profielfoto. De journalist vraagt hem om het te laten zien, waarop Van Langenhove aangeeft dat die daar zijn laptop voor nodig heeft. ”Tegenwoordig kan je dat ook op je smartphone doen, kom op.” Geen reactie, doodse stilte. Daar sta je dan, met je grote mond, in een hoekje gedrukt.

Iedereen ziet dat hij liegt en toch komt hij niet zo lang geleden met een reactie om het allemaal tegen te spreken:

Wat volgt is een heel verhaal waarin hij de ‘mainstream media’ de schuld geeft van alles en nog wat. Prima, er is veel mis met de mainstream media, maar als je zo stoer bent om bepaalde uitspraken te doen, wees daar dan eerlijk over. Kom niet met ‘fake news’. Niemand gelooft dat.

Dit soort groeperingen vind ik erg gevaarlijk. Ze mogen en moeten lekker doen wat ze willen doen, maar ze verdraaien het hele beeld als het gaat om conservatieven en het conservatisme. Conservatisme gaat om balans, de menselijke maat, de menselijke conditie, normen en waarden, maar vooral: respect. Respect voor de ander, het leven en de gemeenschap. Echte conservatieven zijn zeer gemanierde en gebalanceerde mensen die het grotere plaatje durven en willen zien. Conservatieven zijn geen sneue jonge mannen die racistische taal uit slaan en praten over ‘linkse tranen’. Conservatieven zijn ook geen respectloze oude zakken, die zeiken over van alles en nog wat.

Bekijkt u de video’s allemaal zelf maar en trek daaruit uw eigen conclusie.

 

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Sven030

  Eenzijdig en tendentieus stuk. Ook ik heb niks met zelfbenoemde ‘indentitaire’ clubjes als “Schild en Vrienden”.

  Daarentegen heb ik wel veel met echte identitaire bewegingen (Identitair Verzet, Nijmegen Rechtsaf etc.), die niet extreemrechts zijn, maar Realistisch Rechts! En die zullen wij de komende jaren nog heel hard nodig hebben; zij halen voor ons de hete kolen uit het (extreem)linkse en islamitische vuur en dragen er aan bij om ‘omerta’-onderwerpen als islamisering, afrikanisering, Bende-van-Brussel en Kick Out Zwarte Piet onder de aandacht te brengen en bespreekbaar te maken. RESPECT daarvoor, want de meesten vinden het veiliger om te zwijgen.

  Ik nodig de auteur uit om ook eens met w-a-r-e patriottische alerte identitaire groepen in gesprek te gaan… zij staan daar voor open. U ook?

 2. Elu Thingol

  Goed artikel.

 3. Rosasolis

  Volgens een uitgebreide radio nieuws bericht eerder vandaag, zijn de politie in Vlaanderen bezorgd over dit Schild & Vrienden Alt-rechts groep, die rondloopt in militaire tenue,
  en door de straten loopt en luidruchtig racist beledigingen uiten. En gedurende de laatste dagen dreigen ze met aanvallen.
  Dit heeft niets te maken met conservatief politiek, doelen, en plannen.
  Dit Schild & Vrienden groep heeft niets met normale politiek te maken.
  Ze zijn racisten, en inderdaad zoals L. Benthin schrijft in dit artikel, zeer gevaarlijk.
  De politie van Vlaanderen nemen hun dreigingen serieus.
  Gisteren was er een artikel in Trouw over een nieuwe Alt-rechts racist groep in Zweden.
  Er zijn nu ook problemen in Berlijn met neo-nazi’s in uniform, die door de straten lopen, met racist uitingen, compleet met de Hilter groet.

 4. Seneca

  @Lars
  blijkbaar is het u ontgaan dat nagenoeg iedereen die niet gekleurd is dan wel de islam belijdt ‘vogelvrij’ is? men rijdt 3km te snel en men wordt geflitst. men zet teveel vuilnis buiten en de bekeuring ligt op de mat; men is te laat met aangifte doen van de btw en als het voor de 3e keer gebeurt, dan volgt er een boete! men constateert dat er ingebroken wordt en de politie heeft tijd noch zin om langs te komen daar de politie aan de iftar maaltijd zit. vele Nederlanders hebben het – ondanks alle fraaie praatjes van het kabinet – erg moeilijk; toch wordt er 2 miljard(!) geschonken aan aandeelhouders door de dividendbelasting op te heffen. Nederlanders die de hypotheek hebben afgelost, worden belast ondanks de wet die juist belastingvoordeel schonk aan hen die de hypotheek hebben afgelost. zij die een kapitaaltje bijeen hebben gesprokkeld krijgen een ‘rendementsheffing’ voor hun kiezen. als ik mij verweer tegen onverlaten die mij proberen te beroven en één van mijn belagers komt ongelukkig ten val waardoor deze in het ziekenhuis belandt, dan ben ik de pineut want ik word aangeklaagd en met een beetje pech draai ik nog de bak in ook. het wordt tijd dat de Nederlander zich bewapent en hen die zich boven ons gesteld hebben even de realiteit laten zien. dat is de achterliggende gedachte van hen die zich conservatief rechts noemen. maar bij velen – helaas ook bij de heer Benthin – is elke afwijking van het ‘normale’ linkse denken, een uiting van extreem rechts.

  1. Holland

   Keurig gezegd Seneca. Zo is het wel.

  2. Tengo Kawana

   Wat een bizar verhaal, Seneca.

   Komt u wel eens buiten?

  3. Elu Thingol

   “het wordt tijd dat de Nederlander zich bewapent en hen die zich boven ons gesteld hebben even de realiteit laten zien.”

   E*treemrechts aan het woord.

  4. Sven030

   100% gelijk, Seneca.

   U omschrijft precies datgene waar vele vele Nederlanders (en andere West-Europeanen) tegenaan lopen door slappe, naar Mekka, euhm Brussel bukkende, ‘leiders’. Punt!

 5. Heinz

  Dragen ook nog een hansop en slaapmuts als ze naar bed gaan. Wat maken die mensen het zichzelf toch moeilijk. Klinkt als van Kooten en de Bie, identitair verzet, hoe verzin je het.

  1. Sven030

   De in dit artikel besproken extreemrechtse Belgische “Schild”-club heeft niets (niks nada) te maken met het binnen de morele grenzen opererende landelijke ‘Identitair Verzet’ in Nederland. Zelfs u zult ze de komende tijden wellicht nog eens dankbaar zijn.

  2. sjun

   Klinkt origineler dan AntiFa. Zeer waarschijnlijk zit er ook meer eigen visie achter.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.