Voorzitter Ankie Broekers-Knol vindt belangenverstrengeling in Eerste Kamer ook niet kunnen

In het tv-programma WNL op Zondag was de voorzitter van de voorzitter van de Eerste Kamer te gaat, VVD’er Ankie Broekers-Knol. Ze is al heel lang lid van de Eerste Kamer en ze ontving veel lof over haar manier van werken en hoe ze overkomt in de Eerste Kamer. Vanochtend gaf ze aan dat ze niet meer verder gaat als kandidaat voor de Eerste Kamer.

Dat heeft onder andere te maken met de regels bij de VVD, die bepalen dat een senator maximaal twaalf jaar mag aanblijven. “Ze hebben mij in 2015 bij uitzondering een extra termijn gegeven. Ik heb duidelijk begrepen dat het niet aan de orde is om dat nog een keer te doen.”

Ze zei het wel jammer te vinden dat ze niet nog wat langer kan blijven. “Ik heb gezegd tegen m’n partijvoorzitter en de fractievoorzitter dat ik van harte bereid ben om nog een bepaalde periode door te gaan, vanwege de inwerking van de nieuwe griffier en de verhuizing”.

Daarmee doelt ze op de verhuizing van de senaat tijdens de renovatie van het Binnenhof vanaf 2020. “Ik zit er natuurlijk middenin, ken het hele verhaal heel grondig. Dan ben ik wel een beetje tuttig dat ik er toch wel bovenop wil zitten. Maar prima, ik vind het heel prima.”

Een rare reden om haar dan niet meer toe te laten om voor nog een termijn te gaan. Ik begrijp de regel natuurlijk wel, voor de gemiddelde senator, maar Ankie is in dit opzicht wel een bijzonder geval. Daarnaast vind ik haar redenering m.b.t. de renovatie en de verhuizing hout snijden. Naar mijn mening had ze nog een periode kunnen aanblijven.

Naast deze persoonlijke boodschap werd haar ook gevraagd naar de uitkomsten van een onderzoek van Follow the Money. In dat onderzoek kwam naar voren dat de helft van de senatoren een branche of beleidsthema’s representeert waar ze zelf actief in zijn in een nevenfunctie. Bijvoorbeeld een senator die lid was van de Raad van Commissarissen van een kleine pensioenfonds die beleidsvoorstellen moest verdedigen die specifiek over die branche gingen. Dat kan gewoon niet, gaf Niemand, de presentator, terecht aan.

Broekers-Knol gaf aan dat ze het zelf ook niet vindt kunnen, maar dat de regels al veel scherper zijn gemaakt. Toch wil ze niet een vaste algemene regel instellen dat zoiets gewoon niet kan als je een senator bent. Senatoren zijn afhankelijk van te veel nevenfuncties, lijkt het. Daarnaast vindt de voorzitter van de Eerste Kamer dat de fracties en senatoren er zelf voor verantwoordelijk zijn. Charmant, maar op die manier gaat er vrij weinig veranderen natuurlijk. Voor de rest niet meer dan lof voor haar functie n haar als persoon, we zullen haar missen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Ego-non-solus

  Senatoren zijn zelf verantwoordelijk voor het niet vermengen van hun politieke verantwoordelijkheid en die die voortkomen uit hun nevenfuncties?

  Ja, natuurlijk. Maar maak mensen dan ook eens zelf verantwoordelijk bijvoorbeeld voor het doen van aangifte Inkomstenbelasting, of aangifte Erfbelasting. Echter geen politicus die daarover denkt. De ‘gewone’ mens is natuurlijk ook niet half zo integer als een politicus. Recente voorbeelden van die integriteit te over. Toch?

 2. Ni28

  “Senatoren zijn afhankelijk van te veel nevenfuncties”
  Dat bekritiseert mevrouw Broekers Knol dus misschien is dat de echte reden om haar baan niet te prolongeren.

  1. Ego-non-solus

   Zij schaart zich overigens in de lange rij van politici die pas met een eerlijke en oprechte mening van zich laten horen ná hun aftreden. Nogal goedkoop dunkt mij.

 3. Buurvrouw

  Wat niet kan ken niet dat toch wiedes?

 4. Onno

  Met dit gegeven is gezegd wat gezegd mag worden over mevrouw Broekers Knol, een bijzondere vrouw, een bijzondere senator. Spijkers op laag water zoeken is ook een sport voor misantropen.

 5. AS210854

  Bla bla bla, zo gaat dat nu altijd. Ze jaren de tijd gehad om er wat aan te doen, maar nee nu ze weg gaat komt ze hier mee. Zum kotsen.

  1. AS210854

   Heeft

 6. Duckday

  Senatoren zouden geen enkele nevenfuncties mogen hebben en dat geld ook voor de 2e kamer

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.