Zeer rechtse partij in Zweden wordt winnaar van de verkiezingen: en dan?

De Scandinavische landen worden vaak als voorbeeld genomen als het gaat om goed gelukte multiculturele samenlevingen. Dat is natuurlijk niet waar, want de nuance leert wat anders. De stroom van immigranten heeft veel problemen veroorzaakt bij onze Noorderburen. De rechts-populistische Zweedse Democraten profiteren daarvan.

De Zweden kiezen zondag een nieuw parlement en de grote winnaar lijkt de rechts-populistische Zweden Democraten (SD) te worden. Die zouden met hun voornaamste thema ’te veel immigranten van buiten Europa’ bijna een vijfde van de stemmen kunnen behalen. De dertig jaar oude partij heeft zijn wortels in extreemrechts, maar partijleider Jimmie Akesson distantieert zich van de meest extreme gevallen.

Die kiezers hebben vaak zeer verschillende grieven jegens de overheid of de politiek, maar de golf in 2015 van meer dan 160.000 vooral Syrische asielzoekers heeft veel wrijving en volgens velen een golf aan misdaad veroorzaakt. De SD profiteert daar nog steeds van, ondanks het feit dat de immigratiestroom drastisch is ingedamd door de regering onder leiding van de sociaaldemocraat Stefan Löfven.

De partijen in Zweden willen niet samenwerken met deze partij, maar met de uitslag die voorspeld is, hebben ze niet veel keus. De rechts-populistische partij wordt zo groot dat niemand meer om hen heen kan. Dus dan is het aan de rechts-liberalen van Zweden om een coalitie te vormen met de Zweedse Democraten. De vraag is of ze daar zin in hebben, want het oh zo tolerante land is zeer verdeeld als het gaat om deze ‘extreme’ partij.

Ik zie het ook nog wel gebeuren dat niemand met de partij wil samenwerken en er een zeer brede coalitie komt met 6 partijen, bij wijze van spreken. Of er komen nieuwe verkiezingen en dan is de kans groot dat de Zweedse Democraten nog meer stemmen zullen krijgen. Uiteindelijk staat de uitslag vast en valt er weinig meer aan te doen. Dan moeten politici zich volwassen gedragen en verantwoordelijkheid nemen, zoals ze in Oostenrijk hebben gedaan met de winst van de rechts-populistische FPÖ.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

52 reacties

 1. Ni28

  En dan moet links zich afvragen hoe zou dat gekomen zijn. In Denemarken hebben de socialisten een draai gemaakt om beter naar mensen te luisteren. Als zij dat werkelijk gaan doen krijgen zij zeker weer een kans. Die kans heeft Asscher hier weggegooid en nu lopen zijn mensen ook nog weg. Kennelijk hebben de socialisten echt afgedaan. Het zou tijd worden ook voor deze vastgeroeste club.

 2. Gerlos

  En dan wordt gedrocht EU heel zenuwachtig.

 3. Duke

  En dan een cordon sanitair van het Zweedse partijkartel.

  1. Blue monday

   Met slechts 1/5 van de stemmen zul je toch politieke vrienden moeten hebben.
   Gelukkig moet 4/5 van de Zweden niets van deze engerds hebben met dat fascistische verleden.

   1. Dubbele Komma

    Zweden is oorlogsgebied door toraalidioten als blue Mongol.

    Best kans dat er nog veel meer mensen op “rechts” gaan stemmen.

    Blue Mongol zn islamitische vrienden hebben de Zweden zoveel ellende gebracht dat het niet anders dan logisch is…

 4. hans-e-pans

  Afwachten, dat lijkt me een redelijk argument. Je kunt iemand/iets pas beoordelen op zijn daden en niet op zijn woorden. Dat op zijn daden beoordelen is een groot probleem in Nederland, waar politici nog steeds worden beoordeelt op hun woorden. Dat ondervinden we hier in Nederland al zeker 3 kabinetten onder leiding van Mark R.

 5. Holland

  Het wordt tijd dat de negatieve connotatie ‘populistisch’ van rechts losgekoppeld wordt. het is niet ‘populistisch rechts’, het is gewoon rechts. Zoals je links hebt. En liberaal. En sociaal democratisch. Rechts dient als volwassen rechts gezien en geaccepteerd te worden. Zonder het demagogisch opgeplakte labeltje. Fuck populistisch: populistisch is realistisch.

  1. EU kok

   quote: Fuck populistisch: populistisch is realistisch.
   .
   Moet ik Holland zijn stelling vertalen als: Fuck de realiteit?
   Vreemd.

  2. Floris

   @ Holland: je hebt volkomen gelijk. Het is een frame.

   Degenen die het voortdurend hebben over “populistisch rechts” vallen bij mij direct door de mand. Merkwaardig genoeg is het broeder Elu die dit frame het meest hanteert, meer dan de andere trollen.

  3. Blue monday

   Je hebt diverse rechtse stromingen, van confessioneel, conservatief, klassiek liberaal, libertair, nationalistisch, populistisch en fascistisch….

   Een “rechtse” eenheidspartij kunnen we van die ingrediënten absoluut niet brouwen.

   Dus nee, we dienen vast te houden aan de door jouw gehate term “populistisch” rechts, geen fatsoenlijk liberaal, conservatief of christen democraat die daar mee wil worden vergeleken.

   1. Floris

    Frits Bolkestein was een fatsoenlijk liberaal en conservatief die heeft geprobeerd de immigratieramp ter discussie te stellen en de schade te beperken. Hij kreeg geen enkele kans. Uiteindelijk heeft notabene zijn eigen partij hem “weggepromoveerd” en vervangen door de links-liberaal Dijkstal. Dat was het begin van het einde. Toen braken de dijken pas goed door.

    En de blauwe mongooltjes van deze wereld (en daar zijn er helaas heel veel van) hebben nog steeds niet in de gaten hoe funest dit is.

    Maar ja, mogelijk heeft Blauwe Mongool geen kinderen en zal de toekomst hem aan z’n reet roesten.

   2. Holland

    Als domme shagrokende pauper is de extreemlinkse Blue Monday natuurlijk niet in staat om de term populistisch goed te duiden. Hij beseft bijvoorbeeld niet dat de huidige linkse partijen bij uitstek populistisch opereren, kijk naar zowel de PvdA, GroenLinks als SP. Louter gebral voor de bühne. Daar wil geen fatsoenlijke socialist mee worden vergeleken.

    1. Floris

     @ Holland: Blauwe Mongool is niet eens extreemlinks. De trollen Tengo en Elu zijn dat evenmin.

     Wat deze drie wel gemeen hebben is dat ze (ex)gereformeerd zijn, maar dat terzijde. Alhoewel het geen toeval is.

     Het is een veeg teken dat dit soort griffo’s (en ook zogenaamde liberalen) volledig zijn ingepakt door cultuurmarxistisch vergif.

     DAT is het grote gezwel. Allerlei gezindtes zijn door dit vergif aangetast en ze snappen zelf niet hoe ziek ze zijn.

     https://doorbraak.be/recensies/cultuurmarxisme/?utm_source=newsletter-552&utm_medium=email&utm_campaign=Dagelijkse+Dosis+Doorbraak

     1. EU kok

      De 2 naar het buitenland gevluchte ex-Nederlanders hebben weer het hoogste woord.
      De een ondersteunt geheel vrijwillig Frau ( er schaft das mit 2 handen)Merkel.
      De ander woon geheel vrijwillig in het land van Molenbeek.
      Wat zouden ze eigenlijk bedoelen met mijn land?
      In ieder geval niet mijn prachtige Nederland.

     2. Floris

      Kokkie is wederom uitgeluld en aan het behang geplakt. Hij begint van arren moede maar weer over het “buitenland”. Iets anders kan deze intellectuele dwerg niet verzinnen.

      Het is gewoon zielig, meer valt over zijn kansloos gestuntel niet te zeggen.

      Je vraagt je af wat dit soort hersendoden bezielt om überhaupt in discussie te gaan. Daar zijn ze immers in geen honderd jaar toe in staat.

     3. EU kok

      Allez Pollekes
      Een plezant weekeinde

     4. Floris

      Kokkie zakt nu helemaal door de ondergrens.

      Waarom gaan dit soort onnozelen niet met hun simpele soortgenoten kwartetten in plaats van fora onder te schijten met hun voorgekauwde bagger?

     5. EU kok

      De onderbuik van Floris is weer leeg.
      Floris, u mag het laatste woord hebben.
      Toe, gooi er nog eens even wat zaken tegenaan welke u anderen altijd verwijt.

  4. Arie B

   Ik vind populistisch juist een mooie term. Het betekent: voor het volk. Dat is precies wat veel partijen niet doen. Ze hebben de kiezers even nodig, met loze beloften worden ze getrokken (Of met een roos) en daarna kunnen ze weer barsten. Ze vergeten dat ze namens de popus in Den Haag zitten.

  5. Arie B

   Progressief associëren aan links is ook zo’n foute koppeling. Of kun je ook negatief progressief gaan? Dat is namelijk de route: hard naar de destructie en afgrond (als ze het voor het zeggen zouden krijgen).

 6. Elu Thingol

  Wat dan? In dat geval kan men niets anders doen dan populistisch rechts te laten aanschuiven bij de onderhandelingen tot het vormen van een nieuw kabinet. Dat gebeurde laatst nog in Oostenrijk met de christendemocraten en de populisten. Ook hier in Nederland vind zo’n regering met populisten plaats, in 2002 en 2010.

  1. Bloem

   Hier heeft een dergelijk verbond nooit plaatsgevonden. De PVV heeftnooit wel de VVD en het CDA gedoogd. Totdat het echt niet langer kon

   1. Elu Thingol

    Excuus, alleen in 2002. Dank voor de correctie.

  2. Original NL

   Stinkhol ..elke politieke partij is populistisch!

 7. Bloem

  Eerst zien dan geloven. Dan pas feest voeren

  1. Bloem

   Vieren

 8. Ritter

  Zweden was een mooi land…………………maar de massale illegale migratie ( onder het mom van “vluchteling”) heeft het land kapot gemaakt.

  Nu het te laat is komen veel mensen in verzet…………maar de illegale massa migratie in onomkeerbaar.

  Dat is dus het (demografisch) gevaar van de migratie; het is onomkeerbaar.

  1. Floris

   “het is onomkeerbaar.”
   —————————-
   Dat is het wel, maar dan zijn keiharde maatregelen nodig waarvoor de oude politiek (die schuldig is aan de migratieramp) als een bang konijntje terugschrikt.

   Met zulke laffe “leiders” heb je geen vijanden meer nodig.

   1. Capo

    Je zult de islam aan moeten pakken, en dat doe je inderdaad niet met konijntjes.

  2. sjun

   Dat is natuurlijk niet waar. In Myanmar werd duidelijk dat zaken altijd omkeerbaar zijn. Het kost echter vuile handen om eigen ingezetenen te beschermen maar zet je die weer af tegen de ellende die over Libanon kwam (http://het-ander-klokje.blogspot.com/2006/07/20-toen-arafat-en-zijn-bende-uit.html )dan begrijp je ook meteen waarvoor de soldaten op de stranden van Normandië vochten. Dat was niet om Europa na denazificatie weer te laten islamiseren.

 9. Blue monday

  Onze bruine vrienden blijven maar herhalen dat Groen Links communistische wortels heeft en de SP nog steeds een maoïstische partij is.

  Maar in het geval dat een partij uit de as van de nazi’s is opgestaan wordt het liefst zo snel mogelijk vergeten….

   1. Capo

    @Steen: Zo, dat liegt er niet om! Even zonder omhaal duiden waar de islam over gaat en wat er zou gaan gebeuren als je dat verder zou importeren.

    1. toetssteen

     @Capo
     Inderdaad en daarom had de SP in die tijd een ruime aanhang.

   2. DolleDries

    Goed stuk die hakt er in.

  1. Floris

   Blauwe Mongool is vanavond al vroeg stoned.

   Hij zou er verstandig aan doen om een keer vroeg naar bed te gaan.

   1. DolleDries

    Hij komt er net uit.

  2. Dubbele Komma

   De nazi’s waren socialistisch domme Mongool. Net zoals sp en groen links.

   Hitler was vegetariër net als volkert. Je moordenaarsvriend.

   Feiten,blue Mongol,feiten. Stop met liegen.

  3. Mariposa78

   Ik zou toch maar eens kijken naar Ett folk, Ett parti Swedish Socialdemokraterna:
   https://www.youtube.com/watch?v=W56ZKUVECWs

 10. Arie B

  Goed dat het volk de regie in handen neemt als de plucheplakkers steevast de andere kant op kijken. Dubbele paspoorten afschaffen, uitkeringen alleen indien hoogst noodzakelijk etc. Dan droogt de stroom snel op en beproeven ze hun geluk snel elders. Niet naar ons aub..

 11. DolleDries

  In het laatste videoverslag van Joakim Lamottes komt een “afschuwelijke getuigenis” naar voren over de onveiligheid in Gävle. Een vrouw vertelt onder andere hoe “jongeren” met grote stenen op haar buik gooiden toen ze zwanger was.
  Het is in Sätra in Gävle waar de freelance journalist Joakim Lamotte opnieuw de straat opging om te onderzoeken hoe mensen het nieuwe multiculturele Zweden ervaren.
  “Mensen getuigden over jeugdbendes die het gebied hebben overgenomen en de inwoners terroriseren”, schrijft Lamotte op zijn Facebook.
  – Toen ik hoogzwanger was, gooiden ze stenen op mijn maag. Meerdere keren… en dan praten we niet over kleine stenen, zegt een Zweedse vrouw in de rapportage, terwijl ze met haar handen laat zien dat het om stenen gaat zo groot een vuist.
  – Meerdere malen moest ik vanwege pijn naar de verlossingskliniek.
  – Is dat waar? Ik weet niet wat ik moet zeggen, antwoordt Lamotte geschokt.
  Andere ouders in de film getuigen onder andere over hoe hun kinderen zijn mishandeld, bedreigd en seksueel aangevallen, zonder enige hulp van de overheid te krijgen. De bende gooit ook vuurwerk naar honden.
  – Het zijn immigranten. Dat moet ik zeggen, antwoordt een vrouw als Joakim Lamotte vraagt wie de daders zijn.
  “Luister naar deze vreselijke getuigenissen en deel het verslag, zodat het onze machthebbers bereikt. Het is tijd voor hen om hun ogen te openen, “schrijft Joakim Lamotte.
  Zie het hele verslag HIER.
  Bron:
  http://www.friatider.se/ungdomsg-ng-i-g-vle-stenar-gravida-kvinnor-i-magen

 12. Two Ravens Black Kettle

  Geen Middeleeuwen = Zeer (lees alt/right/ nazi) rechts.
  Populistisch (demos, luisteren naar diegenen die op U gestemd hebben) = Orwell Newspeak: altright/nazi/fascisme bladibladibladibladi)

  Veel mannelijke Zweedse inboorlingen (+ oude migrantengroepen) zullen op de Zweedse democraten stemmen.
  Ze zullen door de Goebbelliaanse Media nazi’s genoemd worden.
  In NL hebben ze daarvoor weer 40 miljoen extra voor gekregen
  Maar al zou elke inboorling niet-feminazi Zweed op non-nihilisme stemmen
  Het zal niet genoeg zijn
  Zweden is verloren.
  Referenda uitslagen in NL werden al met stront besmeurd (en de journalisten jubelden)
  De Democratie is morsdood
  Het enige wat ik nog hoop dat alle diep verachtelijke journalisten die al jaren hebben weggekeken bij de massaverkrachtingen bij kinderen door islamitische bendes uiteindelijk hun karma zullen krijgen.

  De Zweedse en Nederlandse journalist/politicus/academicus/justitiemannetje zijn de moeders/papa’s/ooms die jarenlang wegkeken terwijl hun kleine kinderen door de ‘bekenden’ verkracht werden.
  En ik vermoed dat een groot deel van hen een forse erectie of natte broek kregen.
  Progressief, sociaal, solidair, bladi*uck,bladi*uck

  Ze weten het allemaal
  Stuk…
  Voor
  *amned
  Stuk
  De Drie Gore Aapjes

 13. Tengo Kawana

  Mensen die dromen over een overwinning van de extreem-rechtse Zweden Democraten doen er mogelijk goed aan even naar de recente peilingen te kijken. Die tonen, vlak voor de verkiezingen, een sterk neerwaartse trend.

  https://pollofpolls.eu/SE

  1. BB

   Uh… wellicht moet u even een lineaire trendlijn trekken…

 14. Two Ravens Black Kettle

  Mijn inschatting

  Zweedse Democraten versus de totale rest ?
  De gevolgen voor het individu, het gezin dat zich verzet tegen de machinerie, de Goebelliaanse Staatsmedia/MSM
  kan leiden tot de sociale dood
  Beroepsverboden
  Lijken van dissidenten
  Geslacht op straat
  Geslacht in de kwaliteitskranten
  Geslacht op de Staatsradio
  Dienen als voorbeeld
  Het rottend lijk in de kooi buiten de poorten van de Deugende stad

  Wanneer een kind vermoord wordt dankzij de migratiepolitiek… dan zwijgen we. Want zwijgen we niet dan komt de Machinerie. Dan volgt der sociale dood.
  Dan groeperen de hyena’s zich, cirkelen de jakhalzen
  En dus zwijgt de Zweed
  En dus krijgt de NLse Staatsapparaat weer 40 miljoen extra.
  De Gedanken-Gestapo
  The Thought-Crimes Brigade
  24/7
  Dag in dat uit, uur in, uur uit
  Beloond voor bewezen diensten

  1. Tengo Kawana

   Ben je dronken?

 15. Two Ravens Black Kettle

  De Zweedse Democraten zijn een realistische partij.

  De extreme partijen zijn het establishment.
  De moordenaarsklerken die van Zweden Rape Capital no1 hebben gemaakt.

 16. fenderbender

  En dan komt de lang verwachte opruiming, de linkse verdwazing houd op.
  Kennissen in zweden kunnen de deur niet uit als het donker is, vrouwen zijn loslopend wild, hele wijken in steden zijn verboden gebied , de sharia regeert.

  Nee niet iedere moslim is zo, maar onder druk van familie, geloofsfanaten moeten ze volgen.

  Mooi geweldig, het hele zooitje opruimen. Ben alleen bang dat ze naar Amsterdam komen.
  Maar ja dat is toch al verloren, welkom!!

 17. lanex

  Ja lachen, ze kunnen een coalitie vormen zoals hier in Nederland. De partijen die de meeste stemmen hebben regeren al helemaal niet mee door uitsluiting. De linkse koers moet beschermd worden door uitsluiting van rechts, precies wat al die linksen over anderen zeggen, “uitsluiting” is racistisch en discriminerend, net wat ze uitkomt!

  1. Willem Alexander

   Zeer juist.

 18. Willem Alexander

  Ach ja daar gaan we weer.
  Is er een partij die met gezond verstand ziet dat de huidige links -en midden sociaal democraten, en andere gevestigden er een puin hoop van maken qua financiën, immigratie, persvrijheid en zwichten voor islam, dan komt ook deze “journalist” weer met het bekende label rechts-extremistisch en populistisch op de proppen.
  Schrijf eens onbevooroordeeld, probeer het eens Larsje.
  Tenminste een beetje fatsoen in je donder door een tekstje te produceren dat het vermelden van “neo nazis” achterwege laat.

  Het is heel erg moeilijk danwel onmogelijk voor de huidige media om niet mee te huilen en te loeien met het heersende clubje gevestigde beroepspolitici en de globalist academia. Allemaal in dezelfde praatshows en als het weer eens misgaat kaarsjes aansteken en “solidariteit” tonen.

  Overal in Europa laten gewone burgers blijken het zat te zijn met bedrog en illegalen en gelukkig laten alternatieve informatiebronnen zien wat er werkelijk afspeelt.
  Het zijn gewone Zweden die genoeg hebben van de linkse, groene en feministische beerput, van een pc gecensureerde informatie en samenleving. Ze willen dat Zweden Zweeds blijft. En daar is niks mis mee. Niks extreem. Niks rechts.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.