Californische gouverneur negeert verbod op discriminatie en eist vrouwen in raad van bestuur

Beursgenoteerde bedrijven in de staat Californië worden verblijd met nog meer regelgeving. De Californische staat eist van deze bedrijven dat ze vrouwen opnemen in het bestuur. Daarmee wil de gouverneur van Californië, Jerry Brown, de ‘genderongelijkheid’ bestrijden. De Amerikaanse staat lijkt hiermee een nieuw hoofdstuk te hebben geopend in het boek over identiteitspolitiek.

Bedrijven die de wet niet naleven kunnen een boete krijgen van 100.000 dollar voor een eerste overtreding. De boetes voor daaropvolgende overtredingen kunnen oplopen tot 300.000 dollar.

De Californische Kamer van Koophandel stelde eerder dat bedrijven moeite zullen hebben de quota te halen en dat de wet een overtreding is van het verbod op discriminatie uit de grondwet. Ook zou het te veel gewicht hangen aan geslacht, in plaats van bijvoorbeeld etniciteit.

De Democratische gouverneur Brown tekende voor nog meer wetgeving die betrekking heeft op vrouwen, zoals het verplichten van werkgevers om seksuele-intimidatie-training aan te bieden en het verbieden van geheime schikkingen in zaken die te maken hebben met seksueel overschrijdend gedrag.

Het wordt dus nog benauwder voor bedrijven in Californië. Alhoewel Brown het goed bedoelt, heeft de Kamer van Koophandel wel gelijk. Deze wet druist in tegen het verbod op discriminatie. Niet vanwege het feit dat het te veel naar geslacht kijkt en niet naar etniciteit, maar juist een onderscheid maakt tussen collectieve kenmerken van individuen.

Bedrijven forceren met wetgeving om vrouwen aan te nemen zorgt voor een benauwde cultuur waarin er geen stijging is van het respect voor vrouwen, maar dat er misschien juist meer wrok komt jegens de vrouwen die in het bestuur gekomen zijn, omdat het verplicht is. Emancipatie? Naar mijn idee is daar geen sprake van. Gelijkwaardigheid en emancipatie bereik je nooit door dwangmaatregelen vanuit de overheid.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Adriaan

  Vaardigheden zijn niet meer belangrijk. Als er maar een vrouw in de Raad zit. We zijn met zijn allen totaal gek aan het worden. Er gebeurt ook veel te veel voor mensen. Oorlogen, aanslagen, orkanen, overstromingen, volksverhuizingen, jodenhaat die wereldwijd enorm toeneemt om er maar een paar te noemen. We kunnen het allemaal niet meer bijbenen. En dan krijg je dit soort excessen.

  1. Steve Van der Vekens

   Mensen zijn niet gemaakt om dagelijks al het leed van de hele wereld te zien.
   Daar word je ongelukkig van.

 2. Ni28

  Verplichte quota’s zijn onzin en belemmeren de vrijheid. Een bedrijf moet vrij zijn in de keuze van werknemers. Het is een bedrijf en geen sociale dienst. Diversiteit en identiteit gekte overspoelt de wereld als een mode verschijnsel maar alleen de capaciteit van een persoon telt uiteindelijk. Het verplicht stellen van deze eisen is een enorme denkfout.

  1. Frits Jansen

   “I’ve seen God, she was black”.
   De reden dat Mohammed niet mag worden afgebeeld van de moslims schijnt overigens te zijn dat het een vrouw was, een lesbische pedofiel.
   Ook 1600 jaar geleden bestonden al zulke wantoestanden.

   1. Steve Van der Vekens

    Mohameddina?

 3. Frits Jansen

  Benauwd bedrijfsklimaat in Californië? Het is wel de staat van de Silicon Valley. Waarbij ik wel constateer dat die zogenaamde tech bedrijven zelden door een vrouw geleid worden, met, toevallig of niet, twee old-timers als uitzondering: IBM en Hewlett-packard, twee bedrijven die begonnen met hardware lang voordat computers belangrijk waren. IBM is trouwens geen Californisch bedrijf maar komt van de Oostkust.

  1. swetsnek

   hoor hoor jesus heeft gesproken mooi zo, nu weer snel naar je kamertje idioot .

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.