De Verenigde Staten en Canada bereiken alsnog een nieuw handelsakkoord

Geen categorieokt 01 2018, 8:00
Met de vuist op tafel vertelde Donald Trump dat de Verenigde Staten 'verliezen' bij de gemaakte handelsakkoorden. Daarom moest er een aantal heronderhandeld worden, zodat de VS weer sterk zouden staan in de wereld. Vannacht, net voor de deadline, bereikten Canada en de Verenigde Staten een akkoord over de handel tussen de twee landen.

Net voor de deadline van middernacht werd een akkoord op hoofdlijnen bereikt waar ook president Trump zijn goedkeuring aan heeft gegeven. Er zouden onder meer afspraken zijn gemaakt over de toegang van de VS tot de Canadese zuivelmarkt en de export van in Canada gemaakte auto's naar de VS.

Trump eiste een heronderhandeling van het verdrag, omdat het bestaande akkoord volgens hem nadelig uitpakte voor de werkgelegenheid in de VS. Trump had gewaarschuwd voor heffingen op Canadese producten als er geen nieuwe afspraken zouden worden gemaakt. Het nieuwe akkoord moet het bestaande verdrag uit 1994 vervangen.

Hiermee lijkt een handelsoorlog tussen Canada en de Verenigde Staten vermeden, maar je weet maar nooit wat er gebeurt. Donald Trump kan zich toch weer bedenken, zodat de landen weer terug bij af zijn. Het is voor Donald Trump een groot succes, aangezien hij bij zijn aantreden heeft gezegd dat hij de Verenigde Staten een betere positie wil geven en handelsakkoorden herzien moesten worden. Zo heeft hij ook de afspraken met Mexico herzien.
Justin Trudeau komt hier slechter uit dan Donald Trump, want uiteindelijk heeft hij toch concessies moeten doen over de inhoud van het oorspronkelijke akkoord. Wat dit betekent voor de relatie tussen de twee landen is nog maar de vraag, maar die was al niet heel erg warm. Trump lost in elk geval een verkiezingsbelofte in en dat zullen vijanden van hem niet leuk vinden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten