Californische gouverneur negeert verbod op discriminatie en eist vrouwen in raad van bestuur

Californische gouverneur negeert verbod op discriminatie en eist vrouwen in raad van bestuur

Beursgenoteerde bedrijven in de staat Californië worden verblijd met nog meer regelgeving. De Californische staat eist van deze bedrijven dat ze vrouwen opnemen in het bestuur. Daarmee wil de gouverneur van Californië, Jerry Brown, de 'genderongelijkheid' bestrijden. De Amerikaanse staat lijkt hiermee een nieuw hoofdstuk te hebben geopend in het boek over identiteitspolitiek.

Bedrijven die de wet niet naleven kunnen een boete krijgen van 100.000 dollar voor een eerste overtreding. De boetes voor daaropvolgende overtredingen kunnen oplopen tot 300.000 dollar.

De Californische Kamer van Koophandel stelde eerder dat bedrijven moeite zullen hebben de quota te halen en dat de wet een overtreding is van het verbod op discriminatie uit de grondwet. Ook zou het te veel gewicht hangen aan geslacht, in plaats van bijvoorbeeld etniciteit.

De Democratische gouverneur Brown tekende voor nog meer wetgeving die betrekking heeft op vrouwen, zoals het verplichten van werkgevers om seksuele-intimidatie-training aan te bieden en het verbieden van geheime schikkingen in zaken die te maken hebben met seksueel overschrijdend gedrag.

Het wordt dus nog benauwder voor bedrijven in Californië. Alhoewel Brown het goed bedoelt, heeft de Kamer van Koophandel wel gelijk. Deze wet druist in tegen het verbod op discriminatie. Niet vanwege het feit dat het te veel naar geslacht kijkt en niet naar etniciteit, maar juist een onderscheid maakt tussen collectieve kenmerken van individuen.

Bedrijven forceren met wetgeving om vrouwen aan te nemen zorgt voor een benauwde cultuur waarin er geen stijging is van het respect voor vrouwen, maar dat er misschien juist meer wrok komt jegens de vrouwen die in het bestuur gekomen zijn, omdat het verplicht is. Emancipatie? Naar mijn idee is daar geen sprake van. Gelijkwaardigheid en emancipatie bereik je nooit door dwangmaatregelen vanuit de overheid.

Een oproep van de redactie: door de coronacrisis heeft DDS het, net als veel andere websites, ontzettend lastig. Wij willen alles gratis leesbaar houden voor iedereen, waardoor we voor onze inkomsten afhankelijk zijn van reclame. Maar bedrijven hebben financiële zorgen, en hebben dus niet veel te makken. Daar merken wij de gevolgen ook van. Vandaar onze oproep aan u, onze lezers: steun ons alsjeblieft! Via het betrouwbare Nederlandse BackMe-systeem kunt u maandelijks óf eenmalig doneren. Doe dat alstublieft, en help DDS in de lucht te blijven!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties