jan roos

Column Jan Roos: Commentaar op George Soros' handelen is niet meteen een antisemitische aanval

Geen categorieokt 26 2018, 12:00
Deze week blikt Jan Roos terug op de perikelen rondom de Hongaarse miljardair George Soros. Hij vond een bom in zijn brievenbus, waarna verschillende mensen critici van de geldschieter begonnen weg te zetten als antisemitische complotdenkers. Zeer onterecht, aldus Jan Roos. Die vervolgens de échte complotdenkers haarfijn aanwijst.
Afelopen week plaatste iemand een bom in de brievenbus van miljardair George Soros. U weet wel: die man die met zijn geld alles en iedereen steunt die hem kan helpen zijn ideaal te verwezenlijken. Wat dat ideaal precies is, is mij nog steeds niet helemaal duidelijk. Ik zie wel dat zijn werk veelal ontwrichtend werkt. Zo sponsort hij bijvoorbeeld de door de AIVD als terreurbeweging aangemerkte Kick Out Zwarte Piet. Ook was hij financierder van het Ja-kamp bij het Oekraïnereferendum.
In Europa is Soros voornamelijk bezig met pro-immigratie en pro-islamclubs te onderhouden. Enfin, ik vind het een bemoeizuchtige engnek die met zijn zakken vol geld invloed koopt bij politici. Ik vind dat politici moeten luisteren naar het volk dat ze zeggen te vertegenwoordigen, niet naar degene met de meeste poen.
Kan je dit voorgaande stukje antisemitisch noemen? Nou, dat lijkt me niet. Toch is commentaar op het handelen van Soros voor sommige mensen per direct anti-joods, omdat de man een joodse achtergrond heeft. Wat natuurlijk nergens op slaat, want commentaar op mij hebben is niet gelijk anti-atheïst, anti-blank, of anti-bril of anti-bierbuik. Op deze manier probeert men kritiek te verstommen, door gelijk de haatkaart te trekken. Een debat over het handelen van Soros is dan niet meer nodig. Voormalig rechts-liberaal Arend-Jan Boekestijn verdedigde op Radio 1 de stelling dat Thierry Baudet moet ophouden met zijn antisemitische aanvallen op de miljardair. Boekestijn framede hiermee Baudet als jodenhater, wat onder smaad en laster valt. Zeker omdat de koppeling naar de joodse achtergrond van Soros door de leider van Forum van Democratie niet is gemaakt.
De NOS probeerde een artikel over de macht van George Soros te schrijven en greep dit aan om de volgende zin neer te pennen:

“De jood Soros steunt organisaties die regeringen openlijk bekritiseren [...]. Dat moet stoppen, zeggen tegenstanders”.

Deze zin lijkt uit de Völkischer Beobachter van 1941 te komen, want dit is nou puur antisemitisme. De NOS koppelt zijn jood zijn aan zijn activiteiten. Dat zou ik nooit doen, terwijl ik wel commentaar heb op het handelen van George Soros. En toch word ik en velen anderen toch antisemiet genoemd. Vreemd, maar voornamelijk heel vals.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten