Column Jan Roos: Commentaar op George Soros’ handelen is niet meteen een antisemitische aanval

Deze week blikt Jan Roos terug op de perikelen rondom de Hongaarse miljardair George Soros. Hij vond een bom in zijn brievenbus, waarna verschillende mensen critici van de geldschieter begonnen weg te zetten als antisemitische complotdenkers. Zeer onterecht, aldus Jan Roos. Die vervolgens de échte complotdenkers haarfijn aanwijst.

Afelopen week plaatste iemand een bom in de brievenbus van miljardair George Soros. U weet wel: die man die met zijn geld alles en iedereen steunt die hem kan helpen zijn ideaal te verwezenlijken. Wat dat ideaal precies is, is mij nog steeds niet helemaal duidelijk. Ik zie wel dat zijn werk veelal ontwrichtend werkt. Zo sponsort hij bijvoorbeeld de door de AIVD als terreurbeweging aangemerkte Kick Out Zwarte Piet. Ook was hij financierder van het Ja-kamp bij het Oekraïnereferendum.

In Europa is Soros voornamelijk bezig met pro-immigratie en pro-islamclubs te onderhouden. Enfin, ik vind het een bemoeizuchtige engnek die met zijn zakken vol geld invloed koopt bij politici. Ik vind dat politici moeten luisteren naar het volk dat ze zeggen te vertegenwoordigen, niet naar degene met de meeste poen.

Kan je dit voorgaande stukje antisemitisch noemen? Nou, dat lijkt me niet. Toch is commentaar op het handelen van Soros voor sommige mensen per direct anti-joods, omdat de man een joodse achtergrond heeft. Wat natuurlijk nergens op slaat, want commentaar op mij hebben is niet gelijk anti-atheïst, anti-blank, of anti-bril of anti-bierbuik. Op deze manier probeert men kritiek te verstommen, door gelijk de haatkaart te trekken. Een debat over het handelen van Soros is dan niet meer nodig. Voormalig rechts-liberaal Arend-Jan Boekestijn verdedigde op Radio 1 de stelling dat Thierry Baudet moet ophouden met zijn antisemitische aanvallen op de miljardair. Boekestijn framede hiermee Baudet als jodenhater, wat onder smaad en laster valt. Zeker omdat de koppeling naar de joodse achtergrond van Soros door de leider van Forum van Democratie niet is gemaakt.

De NOS probeerde een artikel over de macht van George Soros te schrijven en greep dit aan om de volgende zin neer te pennen:

“De jood Soros steunt organisaties die regeringen openlijk bekritiseren […]. Dat moet stoppen, zeggen tegenstanders”.

Deze zin lijkt uit de Völkischer Beobachter van 1941 te komen, want dit is nou puur antisemitisme. De NOS koppelt zijn jood zijn aan zijn activiteiten. Dat zou ik nooit doen, terwijl ik wel commentaar heb op het handelen van George Soros. En toch word ik en velen anderen toch antisemiet genoemd. Vreemd, maar voornamelijk heel vals.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

75 reacties

 1. Eugenie de la Fleur

  Het is duidelijk waarom rechts een hekel aan Soros heeft. Deze man gebruikt zijn eigen geld om humanitaire doelen te steunen. Dat zou je als fervente voorstander van de vrije markt toe moeten juichen?

  Wanneer het om extreemrechts gaat, dan spelen zijn Joodse roots ongetwijfeld een rol

  1. Top

   Nee ‘droogpruim de la zelfgeknipt haar’, dat staat er niet. Nogmaals goed lezen, of is dat zelfs te moeilijk voor “U”? Of hangt het haar voor de ogen, omdat je schaar te bot was. Al verhuisd?

 2. Seneca

  duidelijk commentaar! Jan Roos geeft blijk van gezond verstand. sommige lieden op dit forum hebben eerder geprobeerd kritiek op het handelen van Soros als ‘anti-semitisme’ te betitelen terwijl het dat totaal niet is. dan is er ene ‘mevrouw’ de la Fleur die het gelijk gooit op ‘de hekel van rechts t.o.v. Soros’. er wordt door niemand – zoals de heer Roos stelt – een link gelegd tussen het handelen van het individu Soros en zijn eventuele joodse achtergrond. de joodse achtergrond van dit individu is inmiddels verdwenen, want ik heb zelden een persoon gezien met zo’n grote haat t.o.v. zijn wortels. wat een zelfhaat!

  1. Aytas

   Eugenie stelt dat dit bij extreem rechts zo is.

   Voor de rest lijkt mij haar analyse van rechts zeer op z’n plek. Soros wil het aan de mensheid ten goede laten komen en niet alleen aan zichzelf rechts noemende herverdelen.

   1. Top

    En u bent haar woordvoerder? Is dat nodig? Of u reageert om te reageren?

 3. robroy

  Schitterend om te zien hoe het rode lapje zijn werk weer eens doet hahahaahahahahahahahahahaahahahahah

 4. Hamer Sikkel

  Als kritiek op Israël steevast wordt vertaald als antisemitisme is de opmerking jegens Soros zeker als anti-joods te verklaren.
  Niet met twee maten meten derhalve.
  Een consequent beleid voeren zal de regel moeten zijn voortaan.

  1. Ernst Quispel

   Dit is de spijker op zijn kop, Hamer.

   Hier wordt iedereen die het waagt een kritische opmerking te maken over het beleid van Israël jegens het Palestijnse Volk subiet voor antisemiet uitgekafferd en de evident antisemitische toon van de lastercampagne botweg ontkend.

   1. Roughwood

    Nietszeggende reactie van u. Zoals de meeste. Zie mijn reactie op een andere nietszeggende reactie van u:

    https://www.dagelijksestandaard.nl/2018/10/video-rechter-straft-pvv-aanhanger-voor-belediging-van-arabieren-grof-en-onnodig-kwetsend/

    Toen voelde u waarschijnlijk ook al dat ik een punt had en besloot u wijselijk om maar niet te reageren…

   2. Top

    Hahahahahaha. Blablabla!

   3. Baaz

    “over het beleid van Israël jegens het Palestijnse Volk”

    Welk beleid? 🙂

  2. Siemien

   @Kamer en snikkel moet je eens kritiek hebben op de islam moet je kijken wie er dan gaan reageren…

  3. Top

   Nee mijnheertje roze brilletje af zetten en je ogen laten wennen aan de realiteit. Lees het stuk maar van NAUSICAA MARBE, in de telegraafkrant van vandaag. Dom van mij, lezen zal u geen problemen opleveren, maar begrijpen? Dat zal wel een brug te ver zijn.

 5. Blue monday

  Jan Roos doet een poging om….ja wat eigenlijk?

  Dat we vooral door moeten gaan met het bedreigen en demoniseren van Soros?

  1. Seneca

   @de heer maandag
   iemand die zich door zijn/haar acties – al is het maar een deel – tegen een samenleving keert verdient niet beter. acties zijn slechts gewettigd indien deze met ‘open vizier’ worden gehouden maar het individu Soros met zijn trawanten – een andere naam heb ik niet voor het tuig van o.a. antifa – doet dat niet. het is altijd onder een dekmantel van bijvoorbeeld een ‘menslievende’ organisatie. er zijn altijd simpele zielen – klootjesvolk – die dit soort verhalen geloven en voor waar aannemen.

  2. Top

   In ieder geval probeert hij zijn bammetje zelf te verdienen. Is in uw geval; “Das kommt nicht in Frage”. Dus Roos +1 luilak en parasiet maandag -1

 6. Michael

  Ach ja, Jan Roos…

  “Op deze manier probeert men kritiek te verstommen, door gelijk de haatkaart te trekken.”

  Hoe zou het toch komen dat men deze tactiek zo snel herkent en zo haarfijn uitlegt? Ohja! Hij is uitgevonden door de rechtse pro-Israel lobby. En Jantje past hem zelf ook nog eens haarfijn toe in zijn stuk.

  De zogenaamde “moral high ground” is dus bijzonder hypocriet allemaal. Maar goed, we weten van wie het komt 🙂

  1. Top

   Er komen hier steeds meer antsemieten op dit forum. Opa fout in de oorlog? Het zit in de genen.

 7. Guus Geluk

  Stel: er is een rechtse miljonair met grote invloed in binnen- en buitenland. In zijn jeugd is hij uit Nederland gevlucht, vanwege de invasie van de Nazi’s. Hij ondersteunt verschillende partijen om massa-immigratie tegen te gaan en de EU aan te pakken. In Nederland ondersteunt hij de PVV en Forum voor Democratie. Premier Rutte is de invloed van deze miljonair zat en laat massieve billboards langs de weg plaatsen om deze bejaarde man te demoniseren. De NOS zet een lastercampagne op touw om deze man te demoniseren. Links demoniseert de man op Twitter, door hem te vergelijken met een Nazi, en op den duur stuurt een ultra-linkse persoon de miljonair een bombrief.

  Ik vraag me af hoe populistisch rechts dan tegen deze lastercampagne aan zou kijken. Want dit is precies wat er rondom Soros plaatsvindt.

  1. Baaz

   Goede vraag, nu zelf nog vragen beantwoorden.

   1. Guus Geluk

    Ik voorspel dat populisten en nationalisten massaal schande zullen spreken van de lastercampagne. Mogelijk zelfs verwijzen naar Fortuyn. Het is echter een linkse bejaarde filantroop doe wordt kapotgemaakt door nationalisten en populisten.

    Hoe ironisch dat populisten altijd de mond volhebben over demonisering, maar staan te klappen als de demonisering is gericht op een linkse filantroop.

    1. Ernst Quispel

     Spijker op de kop, Guus!

     1. Top

      Lekker bruin hè. Dat werkt toch zo lekker, samen met je holmaatje hier.

     2. Baaz

      @Top: Ik vind het wel fijn dat ze vooral op elkaar reageren. 😉

  2. Teunis Dokter

   Er zit een verschil tussen personen die zich bezighouden met een lastercampagne en personen die oprechte kritiek uiten. Dat laatste wordt voornamelijk overstemd door het eerste.

   1. fockingworst

    @teunis spijker kop raak!

   2. Guus Geluk

    Ja, dat klopt, Teunis, de demoniseerders overstemmen de critici. De hetze tegen Soros gaat alle perken te buiten.

    1. Floris

     Welke hetze?

     1. Guus Geluk

      Kijk eens om je heen, Floris.

     2. Floris

      Ik zie dat Guus het antwoord schuldig blijft.

     3. Guus Geluk

      Ik zal je een voorbeeld geven: in Hongarije heeft de Hongaarse overheid grote billboards langs de weg gezet met een foto van Soros en in de Hongaarse media wordt door de vazallen van Orban Soros tpt in de treuren besmeurd – naast Sargentini en Verhofstadt.

     4. Ernst Quispel

      Floris leest kennelijk geen kranten.

     5. Floris

      Billboards in Hongarije. Nou, nou. Poe, poe. Het is me de hetze wel.

      Dat ze deze financier van kwade zaken daar niet lusten vind ik alleen maar gezond. Daar kunnen de Gekke Henkies West-Europa een voorbeeld aan nemen.

     6. Guus Geluk

      Dit is slecht een voorbeeld uit het brede palet van hetzerige verschijnselen dat uiteindelijk leidde tot de bombrief bij Soros aan de deur.

      Je hebt helemaal gelijk. West-Europa kan hier wat van leren. Misschien kan de VVD billboards langs de weg gaan zetten van linkse filantropen en de trawanten in de media opdracht geven tot een lastercampagne. Met demonisering schiet West-Europa wat op, toch?

     7. Floris

      Ik zie dat Guus geen andere voorbeelden geeft. Een teken aan de wand.

      Verder verdraait Guus mijn woorden (dat heeft hij van Ernst geleerd). Nergens pleit ik voor billboards, ik toon slechts begrip voor het feit dat men deze financier van kwade zaken in Hongarije niet lust.

      Guus, deze valse manier van discussiëren vertelt veel over jouw persoonlijkheid. Je speelt smerige spelletjes en altijd met gesloten vizier.

     8. Ernst Quispel

      Guus pleit helemaal niet voor billboards, Floris, je verdraait zijn woorden leugenachtig.

     9. Guus Geluk

      Ik zou de vele besmeuringen op social media, de leugens die worden vertelt over zijn “Nazi-verleden”, de antisemitische cartoons over Soros, uiteraard ook als voorbeelden kunnen noemen van de hetze tegenover deze man, of de Alt Right-complottheorieën, dat zelfs Nederlandse politici als Baudet over hem doorzagen, maar ik vrees dat je je oren zult stoppen en je ogen zult sluiten. Dat noemen ze een bord voor je hoofd hebben.

      Pijnlijk ook dst je nu snel terugkrabbelt.

     10. Floris

      Ernst heeft weer eens moeite met lezen. Nergens schreef ik dat Guus voor billboards pleit.

      De vraag is waarom dit Ernst zo vaak overkomt. Doet hij het expres? Is het een stoornis? Of heeft hij het zo druk met de hele dag op alles reageren dat hij zich niet de tijd gunt om rustig te lezen wat een ander schrijft?

     11. Floris

      “Pijnlijk ook dst je nu snel terugkrabbelt.”
      ———————————————-
      Waar krabbel ik terug?

      Mij zijn geen antisemitische cartoons van Soros bekend. De kritiek van Baudet is gewoon zakelijk maar hem wordt wel antisemitisme verweten. Notabene door een parlementslid. Smerige laster is dat.

     12. Ernst Quispel

      Ik moet Floris gelijk geven, hij pleit inderdaad niet voor billboards, hij relativeert ze wel, maar dat is wat anders.

      Excuses.

     13. Guus Geluk

      Jalta schrijft:

      De alt-rechtse cartoons over Soros doen erg denken aan de negentiende-eeuwse en twintigste-eeuwse cartoons over de Joden, bijvoorbeeld in de extreemrechtse Franse krant La Libre Parole. De Joden, in het bijzonder de Rothschilds, een rijke bankiersfamilie, zouden de wereldpolitiek met hun geld willen manipuleren, met als doel de christelijke beschaving in het verderf te storten.

      Je kunt je ogen natuurlijk sluiten voor de hetze, maar deze is er wel degelijk. Aangejaagd door een mengeling van Alt-Right (antisemieten), rechtspopulistische en nationalistische regeringen.

      Laten we hopen dat Soros goed wordt beveiligd.

     14. Floris

      Ah, Jalta. Is dat niet van Soros’ knechtje Livestro?

      Echt rechts is niet antisemitisch. Echt rechts is pro-Israel en tegen massa-immigratie.

      En daar draait het hier om: Soros doet er alles aan om massa-immigratie te stimuleren.

      Meer zit er niet achter de volkomen terechte kritiek op deze engnek.

     15. Ernst Quispel

      “En daar draait het hier om: Soros doet er alles aan om massa-immigratie te stimuleren.”

      Kan Floris deze wonderlijke stelling onderbouwen?

     16. Floris

      Leest Ernst geen kranten?

     17. Ernst Quispel

      Ik lees kranten, Floris, maar las nergens dat Soros tot doel heeft de massa-immigratie te bevorderen.

      Kun je die stelling onderbouwen?

     18. Guus Geluk

      Nee, Floris, het is geen “terechte kritiek”. Het is een misdadige lastercampagne, georganiseerd door nationalisten en populisten, waaronder het trachten op te ruien van een volk tegen Soros, teneinde hem kapot te maken.

      En waarom deze lastercampagne? Omdat hij niet in het kamp van populistisch rechts staat. Tja, zij voelt zich superieur aan de linkse landverraders.

     19. Baaz

      Dat weet meneer Geluk natuurlijk helemaal niet, hij denkt het hooguit.

     20. Floris

      ““En daar draait het hier om: Soros doet er alles aan om massa-immigratie te stimuleren.”

      Kan Floris deze wonderlijke stelling onderbouwen?”
      ——————————————————————
      Onder welke steen leven trol Ernst en zijn poedel?

      “First, the EU has to accept at least a million asylum-seekers annually for the foreseeable future. And, to do that, it must share the burden fairly – a principle that a qualified majority finally established at last Wednesday’s summit.”

      Bron: georgesoros.com/2015/09/26/rebuilding-the-asylum-system/

     21. Guus Geluk

      Ik beschouw “poedel” als een persoonlijke aanval en wijs u op het huisregelement daaromtrent.

     22. Baaz

      @Geluk: De gebruikte typering ‘trol Ernst’ is inderdaad terecht.

     23. Ernst Quispel

      Floris nam weer eens een onhoudbare stelling in. Het citaat van de Soros-site spreekt slechts over de eerlijke verdeling van de vluchtelingen over de lidstaten die Europa zal moeten opnemen.
      Dat heeft niets met het bevorderen van immigratie te maken, dat is totale onzin.

     24. Floris

      Ernst heeft weer eens moeite met lezen:

      “First, the EU has to accept at least a million asylum-seekers annually for the foreseeable future.”

      Ik gaf hem al eerder een citaat van de Hongaarse ambassadeur:

      “Wel verzet de Hongaarse regering zich tegen het plan van George Soros om miljoenen migranten naar Europa te halen en hen financieel te ondersteunen, maar zijn religie of afkomst zijn nooit een punt van discussie geweest.”

      Het is vermoeiend om te discussiëren met mensen die niet kunnen lezen, alles verdraaien, negeren wat niet in hun straatje te pas komt en glashard liegen.

      Of dit voortkomt uit ignorantie of kwade opzet kan ik niet met zekerheid zeggen, maar in beide gevallen hebben deze lieden op een serieus forum niets te zoeken.

     25. Ernst Quispel

      Ik geloof niet dat ik moeite met lezen heb, Dloris, maar jij eerder moeite hebt met het verdedigen van een tekst die er niet staat.
      Soros wijst op de humanitaire verantwoordelijkheid van Europa om vluchtelingen die geen kant meer uit kunnen op te vangen en vervolgens op de noodzaak die vluchtelingen eerlijk over de lidstaten te verdelen. Dit is overigens ook het standpunt van de EU: men accepteert de plicht tot opvang van deze vluchtelingen en wenst een eerlijke verdeling.

      Hiermee wenst Soros niet de immigratie te stimuleren maar inhoud te geven aan een rechtvaardig vluchtelingenbeleid. Als je dat er toch in leest begreep je de tekst niet of ben je niet te goeder trouw.

      Ik zie deze deze kromme bewering hier overigens vaker opduiken: politici beweren dat we echte vluchtelingen moeten opvangen worden beschuldigd van het bevorderen van de immigratie en zelfs van een bewust beleid gericht op ‘omvolking’. Dat is een kwaadaardige interpretatie van een humanitaire doelstelling en zo wordt ook hier Soros lasterlijk een opinie in de mond gelegd die hij niet heeft.

     26. Floris

      Soros stelt dat de EU een miljoen “asielzoekers” per jaar op moet gaan vangen de komende jaren.

      Als dat geen aanzetten tot (toelaten van) massa-immigratie is dan ben ik de paus.

      Bovendien zijn de meesten geen asielzoekers of vluchtelingen maar gelukszoekers. Dat weet Soros ook wel en daarom verdenk ik de man van kwaadwilligheid.

      In Hongarije hebben ze dit mannetje feilloos door.

     27. Ernst Quispel

      Soros stelt stelt een feit vast, Floris, en dring aan op een goede verdeling en opvang. Daarin verschilt hij niet de het geldende Europese beleid.

      Floris meent kennelijk ook dat als je stelt dat Nederland een multiculturele samenleving is je daarmee uitdrukt daar een voorstander van te zijn.

      Je toeschrijving aan Soros is overigens ook ongerijmd: wat zou in hemelsnaam het belang van Soros zijn om de massa-immigratie aan te jagen?

   3. Ernst Quispel

    Juist, Teunis, de antisemitische lasteraars domineren de lastercampagne.

    1. Baaz

     “de antisemitische lasteraars domineren de lastercampagne.”

     Dat is jouw mening, meer ook niet.

 8. Floris

  “lastercampagne”
  ————————–
  Je bedoelt de laster die critici van Soros over zich uitgestort krijgen?

  Jan Roos ziet het goed: de antisemitismekaart wordt slechts getrokken om de critici monddood te maken.

 9. Nuts

  Goed gesproken Jan.

  Maar het einde van Soros komt eraan zodra Obama, Clintons en vele anderen veroordeelt zijn.

  Trump veegt alles schoon van onder naar boven toe in de Deep State pyramide totdat uiteindelijk alleen nog Soros en Rothschild overblijven.

  Volg Q

 10. Floris

  Soros was een gewetenloze speculant en is veroordeeld voor handel met voorkennis. Hij heeft altijd een slechte reputatie gehad in de beleggingswereld.

  En nu moet ik geloven dat het hier een lieve oude man betreft die de wereld wil verbeteren?

  Nope. Ik denk dat deze man boordevol met haat zit en West-Europa kapot wil maken voordat hij de pijp uit gaat. Daar is geen beter middel voor dan massa-immigratie te bevorderen, de islam te steunen, schimmige clubjes als KOZP en Black Lives Matter te sponsoren en identity politics te faciliteren.

  Hij financiert alles wat West-Europa aan het ondermijnen is.

  1. Rosasolis

   @Floris. Van welke corrupte domme typisch Alt-right Amerikaanse internet sites heb je al dit Rotzooi afvaal over een hoog intelligente bejaarde man gelezen? Ik heb vandaag gelezen over de Centraal Europese Universiteit die Soros had opgericht, en nu werd door Orban verboden…voor geen enkele reden!!!

   1. Floris

    Ik bezoek geen Amerikaanse alt-right sites, Rosa. Google eens op Soros-leaks. Dan zie je wat voor dubieuze clubjes hij financiert.

    De man is zeker intelligent. Hij weet precies hoe hij Europa kan ondermijnen.

    Voor de rest adviseer ik je om je eens wat breder te oriënteren dan Trouw. Je papegaait alles na wat dit links-christelijke vod uitbraakt.

    1. Rosasolis

     @Floris. Als Trouw volgens u een “links-christelijke vod” zou zijn, hoe is het mogelijk dat dit volle blad nu 75 jaar bestaat? Ook niet-gelovigen lezen dit blad. En waarom zou de redactie van DDS regelmatig artikelen uit Trouw overnemen? Denkt u dat de DDS redactie ook “papagaait” van artikelen
     uit Trouw?

     1. Seneca

      @mevrouw Rosasolis
      u vraagt zich af hoe het mogelijk is dat dit vod 75 jaar bestaat? dat vraag ik mij ook af maar ik kan dat slechts wijten aan de onmetelijke domheid van de mens en u kunt zich ook bij de dommen – zacht uitgedrukt – voegen.

     2. Floris

      Rosa,

      Alle zg kwaliteitskranten publiceren wel eens iets goeds, ook de NRC en de Volkskrant.

      Maar de algehele teneur van de berichtgeving, en dat is waar het om gaat, is duidelijk links. Hetzelfde geldt voor de NPO.

      Uit jouw berichten kan ik goed opmaken dat je je er sterk door laat beïnvloeden. Vandaar dat je er goed aan zou doen je breder te oriënteren.

    2. Ernst Quispel

     Floris verwees vele malen naar artikelen uit dit ‘links-christelijke vod’.

     Mogelijk omdat er toevallig een mening in verwoord werd die in zijn denkraam paste. In elk geval toonde hij zich een frequente lezer van Trouw, een krant die ik, met Rosasolis, als een kwaliteitskrant beschouw.

 11. Two Ravens Black Kettle

  Het doel van de Gedanken-Gestapo is iedereen in het reservaat te krijgen.
  Dissidenten dienen monddood gemaakt worden.

  De Gedanken-Gestapo – die altijd en te immer wegkijkt wanneer echte Jodenhaters hun vuige mond roeren (sterker nog wanneer je daar iets van zegt dan sleept de Gedanken-Gestapo je voor de Commissie van Terroristen Rechten) – misbruikt nu Soros om niet-antisemitische criticasters de knevel in de mond te stampen.

  1984

  1. Top

   En zo is het! En niets anders!

 12. Rosasolis

  Het wordt steeds erger door de Ultra-rechts partij van Orban in Hongarije tegen G. Soros. Dit intelligente oude man heeft enkele jaren geleden het Central European University in Boedapest opgericht. Die heel succesvol werd, met vele geleerden en studenten van vooral arme oost-Europese landen. Maar recentelijk heeft Orban dit universiteit gesloten…zo maar, voor geen enkele reden! Maar Soros en dit universiteit werkten samen met de EU. En volgens Orban mag je financiele steun krijgen van de EU, maar verder niets doen voor Europa. Ik ben benieuwd hoe het zal gaan met de grootste dirigent van Hongarije: Ivan Fischer, die van joodse afkomst is. I. Fischer is momenteel dirigent van de Filharmonische Orkest van Boedapest, en vaak gast dirigent
  bij onze Kon. Concertgebouw Orkest. Omdat D. Gatti werd ontslagen als dirigent van de KCO, zou het me niet verbazen als Ivan Fischer zijn opvolger zou kunnen zijn, als vaste dirigent van de KCO, die nu alleen doorgaat met gast dirigenten. Dat is nooit goed voor een orkest, en ook niet goed voor koren. Als je een vaste dirigent heb weet je hoe hij/zij denkt over ieder werk dat uitgevoerd word: kortom, je weet zijn/haar stijl en interpretatie. Maar een serie gast dirigenten geeft alleen grote problemen voor de orkest en koor leden, omdat zij niet gewend zijn aan steeds nieuwe dirigenten en hun soms verrassende en moeilijke eisen. Rotterdam doet niet voor niets een jaarlijkse Gergiev festival, om dat iedereen houd van die briljant, lieve man, die alleen maar Een fout had, hij hield zich niet altijd aan de tijd schema van de repetities. Zijn chauffeur moest hem vaak uit z’n bed halen om te vertellen dat over een half-uurtje de repetitie
  zou beginnen. Hopelijk gaan wij niet Oost-Europese landen en de talent uit die landen, wegens de nieuwe heel corrupt en gevaarlijk Ultra-rechts Kl.- zakken uit Hongarije verliezen. Het was in de 50er jaren een ramp in dit land. Ik als kind heb ik dit ramp van de duizenden Hongaarse vluchtelingen mee gemaakt. Brood arme kinderen in mijn klas die geen Engels kenden. En na een half dag gewone Engels les kregen, naar een andere zaal werden gebracht waardoor een oude Hongaarse man hen probeerde via het Hongaars naar het Engels te brengen. Het was een vreselijke ramp gedurende die jaren na oorlogse jaren met de Hongarije. En nu zal het veel erger gaan worden.
  De EU moet dit nu corrupte land hard aanpakken. Zij moet met de EU samen werken,
  of eruit treden. De EU moet geen geld steuren aan een corrupte EU lid land die de regels gewoonweg negeert. Hun eigen regels maken, en die dat van andere EU landen gemaakt en accepteert werden gewoon negeren. Hongarije onder Orban is ZWAAR fout!
  Heel veel geld van de EU ontvangen…voor wat?!!!

 13. Duke

  De policor-trilogie:
  Geef je kritiek op joden, dan ben je een antisemiet.
  Geef je kritiek op moslims, dan ben je een islamofoob.
  Geef je kritiek op negers, dan ben je een racist.

  1. Rosasolis

   @Duke. Anders om ook gebeurt het ook:
   Vele joden hebben kritiek op niet-joden. Sommige orthodoxe joden vermijden alles in het leven, inclusief mensen, die niet joods zijn.
   Vaak hebben salafist moslims kritiek en kwade uitspraken tegen de “ongelovigen”,
   de niet-moslims.
   Vaak hebben kleurlingen het over “white trash”.

 14. Ruud562

  Prima redactioneel artikel Jan, een artikel dat berust op volle waarheden!
  Echter, ook kijkend naar reacties op dit forum zal van het vele klootjes- annex deugvolk deze waarheden pas erkennen als het ook voor hun te laat is! Als ook zij slachtoffer zijn geworden van de verachtelijke deugpolitiek.

 15. Rosasolis

  @ Eugenie en Guus. Enkele laatste commentaren over deze onderwerp. Ik denk niet dat het per se over antisemitisme gaat. Het zijn Alt-right mensen vanuit Hongarije en Amerika die niet kunnen het hebben dat de bevolking zou keren tegen dictator Orban.
  Rijke narcisten kunnen het niet hebben dat een andere rijke man hen “voorbij” lopen.
  Misschien heeft Soros meer succes dan zowel Trump als Orban. Jammer is het dat Orban het Central European University in Budapest, die Soros oprichte enkele jaren geleden, gesloten. Jammer voor de getalenteerde, maar arme studenten uit heel oost Europa. Die nu weinig kansen kregen voor verdere studie in Hongarije. Het meeste dat mij verbaasd is al die gedoe NU van zowel Trump als Orban, over een hoog-bejaarde man. Waarom niet jaren geleden?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.